Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 56 от 2.VII

ДЪРЖАВНИ ВЕДОМСТВА, УЧРЕЖДЕНИЯ, ОБЩИНИ И СЪДИЛИЩА

 

МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА

ЗАПОВЕД № РД-9Д-2 от 25 март 2024 г.

На основание чл. 58, ал. 1 от Закона за културното наследство (ЗКН), чл. 26 и 35 от Административнопроцесуалния кодекс, Заповед № РД-09-940 от 6.11.2023 г. на министъра на културата, предложение на директора на НИНКН с вх. № 33-00-978/30.11.2022 г. ведно с фиш № 1 по чл. 28 от Наредба № 3 от 10.07.2019 г. и писмо с вх. № 33-00-887/5.07.2023 г. ведно с формуляр по чл. 29, ал. 3 от Наредба № 3 от 10.07.2019 г., решение по т. 8 на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности (СЕСОНКЦ), назначен със Заповед № РД-09-875 от 26.08.2022 г. на министъра на културата, съгласно протокол № 101 от заседание на СЕСОНКЦ, състояло се на 19 – 20.12.2022 г., одобрен от министъра на културата с рег. № ПР-44/5.06.2023 г., и уведомление по чл. 26, ал. 1 от АПК с изх. № 33-00-978/12.12.2022 г. нареждам:

1. Декларирам обект „Жилищна сграда, б. на ген. М. Андреев“, сграда с идентификатор 68134.100.336.1, намираща се в поземлен имот с идентификатор 68134.100.336, кв. 468, СО, гр. София, район „Средец“, ул. Кузман Шапкарев № 3, с класификация на единична архитектурно-строителна недвижима културна ценност от Ново време, с категория „местно значение“.

1.1. Определям режими за опазване на единичната недвижима културна ценност, както следва:

1.1.1. Териториален обхват и граници на единичната недвижима културна ценност:

Териториалният обхват на ЕНКЦ съвпада с границите на поземлен имот (ПИ) 68134.100.336 по КККР, одобрена със Заповед № РД-18-33 от 15.06.2010 г. на изпълнителния директор на АГКК, Заповед за изменение на КККР № КД-14-22-287 от 2.11.2010 г. на началника на СГКК – София.

1.1.2. Граници и териториален обхват на охранителната зона на единичната недвижимата културна ценност:

Обектът е разположен в границите на следната групова недвижима културна ценност:

„Зона на исторически развилия се обществен градски център (А-1)“, гр. 8 в гр. София. Територия с културно-историческо наследство със статут на групов паметник на културата, декларирана с писмо № 4469 от 22.08.1986 г. на НИПК, и съгласно чл. 59, ал. 4 от ЗКН и § 12 ал. 1 от ПЗР на ЗКН притежава статут на групова недвижима културна ценност (ГНКЦ). За нея не са изведени режими за опазване.

Във връзка с това се предлага охранителна зона с граници – продължението на североизточната и югозападната имотна граница на ПИ 68134.100.336 до пресичането им в т. О1 и т. О2, обхващайки контура на тротоара, разположен непосредствено пред имота на обекта.

Поради технически причини приложенията не могат да бъдат визуализирани в програмата.

1.2. Предписания за опазване на:

1.2.1. Територията на единичната недвижима културна ценност:

1.2.1.1. За сградата:

1. Изисква се консервация, реставрация, адаптация и експониране на обекта. Да се възстанови автентичният облик на сградата по съхранената архивна документация и по детайли от място. Да се използват техники и технологии, материали, детайли, обработка, цветове и др., идентични на оригиналните, включително да се използва аналогична на първоначалната мазилка и оцветяване, да се възстановят нарушени и заличени елементи от декоративните пластики – прозоречни обрамчвания, фасадни пана, корнизи и др. Да се премахнат по-късно поставените решетки пред автентичните дървени прозорци, както и всички технически елементи и инсталации, монтирани по фасадите – климатични тела, окабеляване и улично осветление. При ремонтни дейности на покрива да се съхрани конфигурацията и височината му. При необходимост от подмяна на оригиналната дървена дограма с нова се допуска използване на дървена дограма със стъклопакет при спазване на оригиналното местоположение, форма, размери, членение, дебелини на шпросите и др.

2. Не се допуска надстрояване и пристрояване на съществуващата сграда. Допуска се единствено възстановяване на първоначалната обемно-пространствена композиция на сградата по съхранената архивна документация. По отношение на облика архитектурното оформяне на възстановения обем да бъде в хармония с облика на сградата НКЦ.

3. Допуска се цялостна преработка на електрическата, водопроводната и канализационната инсталация на обекта, както и изграждане на други инсталации съобразно функционалните потребности на сградата. Те следва да бъдат изградени по начин, който не компрометира стойността на обекта. Не се допуска монтиране по фасадите и покрива на ЕНКЦ на елементи на технически съоръжения, инсталации и рекламни елементи, с изключение на художествено осветление и информационни табели според функциите на сградата, изготвени и съгласувани по единен проект. Всички технически елементи да се извеждат и монтират така, че да не компрометират цялостния облик на НКЦ. Видовете, размерите, материалите, оформянето, детайлите, оцветяването, както и местата и начините на закрепване на елементите на техническите съоръжения и инсталации да бъдат съобразени с облика на обекта, да не създават условия за разрушаване на автентичната материална субстанция и да не пречат на неговото експониране.

1.2.1.2. За двора:

1. Изисква се премахване на функцията на паркинг. Допуска се обособяването само на паркоместа, необходими за функцията на сградата, но не повече от 6 бр.

2. Изисква се благоустрояване и озеленяване на двора с характерни за града видове. Допуска се засаждане на нова дървесна, храстова, тревна и цветна растителност. Допуска се разполагане на елементи на градинско обзавеждане: беседка, пейки, чешма и др., както и изграждане на художествено и функционално осветление.

3. Изисква се ограждането на имота и портите да бъдат съобразени със стилистиката на сградата НКЦ.

4. Допуска се ново строителство на сграда на допълващото застрояване в североизточния ъгъл на имота при съобразяване със стилистиката на сградата на основното застрояване.

5. Не се допуска разполагането на преместваеми обекти и площадки с контейнери за отпадъци в границите на НКЦ.

Всички строителни, ремонтни и други намеси се доказват с проекти, съгласувани по реда на действащата нормативна уредба в областта на опазването на недвижимото културно наследство.

1.2.3. Предписания за опазване на охранителната зона на ЕНКЦ:

В границите на охранителната зона на НКЦ не се допуска разполагането на преместваеми обекти и площадки с контейнери за отпадъци.

1.2.4. Общи предписания и препоръки:

След приключване на процедурата по деклариране на обекта определените граници и предписания за опазване на територията на недвижимата културна ценност и на охранителната й зона следва да бъдат отразени в общите и подробните устройствени планове на населеното място съгласно изискванията на чл. 79, ал. 6 от ЗКН.

Обектът да бъде отразен в кадастралната карта съгласно Наредба № РД-02-20-5 от 15.12.2016 г. за съдържанието, създаването и поддържането на кадастралната карта и кадастралните регистри (ДВ, бр. 4 от 2017 г.). Район „Средец“, СО, следва да уведоми заинтересованите лица.

2. Основни съображения за издаване на акта

В писма на НИНКН с вх. № 33-00-978/ 30.11.2022 г. и вх. № 33-00-887/5.07.2023 г. ведно с приложенията към тях са посочени следните мотиви за предложението:

Обектът притежава научна и културна стойност като представител на жилищното строителство от периода на 20-те години на XX век. Обектът е един от малкото съхранени по мащаб и структура представители на застрояване на централната градска територия от началото на века. Свидетелства за естетика на сецесиона в България в началото на века.

Сградата е с до голяма степен съхранена материална и образна автентичност, особено по отношение на външния си облик. Запазени са декоративни пластики по фасада и оригиналната дървена дограма.

Реализираните по-късни намеси по обекта не се отразяват на възприемането на сградата откъм уличния фронт. Обектът е в задоволително техническо състояние, основно занемарен и овехтял. Намесите са частично обратими.

Сградата е важен елемент в градоустройствената среда поради своето специфично разположение в централната градска част, непосредствена близост до Народен театър „X.X.“. Обектът притежава обществена и градоустройствена значимост в оформянето на квартала и уличния фронт. Необходимо е да се запази и възстанови средата на обекта, която към момента е силно компрометирана.

Широчината на ул. Кузман Шапкарев спомага за доброто възприемане на обекта като част от уличния фронт.

Средата на обекта е частично съхранена. През годините са извършвани множество намеси в имотни граници, основно и допълващо застрояване, двор, ограждане, озеленяване. Сградният фонд в квартала е запазен от края на 20-те години на XX век.

Макар и с нарушена автентичност, основно по отношение на оформянето на двора на обекта, са възможни бъдещи намеси, които да изявят пълноценно характеристиките на обекта.

Съхранена е архивна документация за обекта – архивни снимки, ръчни скици, устройствени и застроителни планове от по-късни периоди, което позволява неговото възстановяване в автентичен вид. Проект за построяване на къщата към този етап не е открит.

Обектът е разположен в границите на „Зона на исторически развилия се обществен градски център (А-1)“, гр. 8 в гр. София. Територия с културно-историческо наследство със статут на групов паметник на културата, декларирана с писмо № 4469 от 22.08.1986 г. на НИПК. Обектът попада и в границите на втора охранителна зона – главен некропол Сердика – Средец на археологически резерват „Сердика – Средец“, обявен с постановление на Министерския съвет № 36 от 1.06.1976 г., обнародвано в ДВ, бр. 47 от 1976 г., и Наредба № 2 за опазване на историко-археологическия резерват в центъра на гр. София, обнародвана в ДВ, бр. 11 от 1977 г.

Съгласно хандрис от 1892 г. в имота е била построена първоначално ниска, едноетажна постройка, собственост на X.X.. Първоначалната сграда също е била разположена в северния ъгъл на имота – по страничната и улична линия към тогавашната ул. Преславска, по-късно преименувана в ул. Преслав и ул. Поп Андрей, а към днешна дата – ул. Кузман Шапкарев.

Съгласно досието на обекта, съхранявано в НИНКН, сградата в сегашния си вид е датирана от 1924 г., с проектант – арх. Ст. Атанасов, собственост на генерал Андреев.

Към 1934 г., когато е изготвена ръчната скица за кв. № 468, сградата вече е собственост на наследниците на ген. М. Андреев, а по-късно на скицата е отбелязан и втори собственик – Министерство на Народната просвета (вероятно в периода 1947 г. – 1957 г.).

3. Постъпили възражения

Няма.

Настоящата заповед да се впише в Националния публичен регистър на недвижимите културни ценности към Националния институт за недвижимо културно наследство.

Пълният текстови и графичен материал за обекта по т. 1, приложение към настоящата заповед, се съхранява в Националния документален архив на Националния институт за недвижимо културно наследство. Достъпът до него се осъществява чрез регистъра по чл. 68 от ЗКН към Националния институт за недвижимо културно наследство.

На основание чл. 61, ал. 1 от Административнопроцесуалния кодекс (АПК) заповедта да се съобщи по реда на чл. 18а от АПК на „Тулекс“ – ЕООД, с адрес: гр. Варна, ул. Генерал Киселов № 25, и чрез публикуването й на интернет страницата на Министерството на културата.

Заповедта може да се обжалва по реда на АПК пред Административния съд – София-град, в 14-дневен срок от съобщението за издаването й съгласно чл. 63 от Закона за културното наследство.

За министър: Ч. Георгиев

4127

 

ЗАПОВЕД № РД-9Р-5 от 25 март 2024 г.

На основание чл. 14, ал. 1, т. 2 и чл. 65, ал. 1, т. 3 във връзка с чл. 159, ал. 1 от Закона за културното наследство (ЗКН), чл. 66 и 69 от Административнопроцесуалния кодекс, Заповед № РД-09-940 от 6.11.2023 г. на министъра на културата, предложение на директора на НИНКН с вх. № 33-00-340/13.01.2022 г., решение по т. 4 на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности (СЕСОНКЦ), назначен със Заповед № РД-09-692 от 26.07.2019 г., изменена със Заповед № РД-09-1352 от 28.11.2019 г., Заповед № РД-09-27 от 10.01.2020 г., Заповед № РД-09-319 от 2.06.2020 г., Заповед № РД-09-412 от 8.07.2020 г., Заповед № РД-09-34 от 15.01.2021 г. и Заповед № РД-09-694 от 15.07.2021 г. на министъра на културата, от протокол № 96 на заседание на СЕСОНКЦ, състояло се на 10.03.2022 г., одобрен от министъра на културата с рег. № ПР-33/15.07.2022 г., и уведомление по чл. 66 от АПК с рег. № 33-00-340/15.03.2022 г. нареждам:

1. Предоставям статут и определям режими за опазване (териториален обхват – граници, охранителна зона и предписания за опазване) на обект „Извънградска селищна структура от територията на Аполония Понтика в м. Св. Марина“, община Созопол, област Бургас (обявен в ДВ, бр. 35 от 1965 г., като „Антично селище, 1,5 западно от шосето за Бургас“, архитектурно-строителен паметник на културата от Античността и Средновековието с категория „местно значение“ съгласно НДА на НИНКН), с класификация на единична археологическа недвижима културна ценност, с категория „национално значение“.

1.1. Определям режими за опазване на недвижимата културна ценност, както следва:

1.1.1. Териториален обхват на единичната археологическа недвижима културна ценност (ЕАНКЦ):

1.1.1.1. Граници на единичната археологическа недвижима културна ценност:

– от север – по северните граници на поземлени имоти с идентификатори 67800.35.105, 67800.35.41, 67800.35.72 и 67800.35.47;

– от изток – по източните граници на поземлени имоти с идентификатори 67800.35.47, 67800.35.46, и 67800.35.37;

– от юг – по южните граници на поземлени имоти с идентификатори 67800.35.37, 67800.35.38, 67800.35.39, 67800.35.72, 67800.35.42 и по част от източната и южната граница на поземлен имот 67800.35.105;

– от запад – по западната граница на поземлен имот с идентификатор 67800.35.105.

1.1.1.2. Териториален обхват на единичната археологическа недвижима културна ценност:

ЕАНКЦ попада в горски територии, подотдели 418:10, 24, 25, м (по ГСП от 2014 г. на ТП ДГС – Бургас), и включва поземлени имоти с идентификатори: 67800.35.37 (друг вид дървопроизводителна гора) – частна, 67800.35.38 (друг вид дървопроизводителна гора) – частна, 67800.35.39 (друг вид дървопроизводителна гора) – частна, 67800.35.41 (друг вид дървопроизводителна гора) – общинска частна, 67800.35.42 (друг вид дървопроизводителна гора) – частна, 67800.35.46 (друг вид дървопроизводителна гора) – частна, 67800.35.47 (друг вид дървопроизводителна гора) – частна, 67800.35.72 (друг вид дървопроизводителна гора) – държавна публична, 67800.35.105 (за селскостопански, горски, ведомствен път) – държавна частна, с обща площ 31,733 дка.

Обща площ – 492,55 дка.

1.1.2. Териториален обхват на охранителна зона на единичната археологическа недвижима културна ценност:

1.1.2.1. Граници на охранителна зона на единичната археологическа недвижима културна ценност:

– от север – по северната граница на поземлен имот с идентификатор 67800.35.140;

– от изток – по източните граници на поземлени имоти с идентификатори 67800.35.140 и 67800.35.43;

– от юг – по южната граница на поземлен имот с идентификатор 67800.35.43 и прескачайки поземлен имот 67800.35.105, продължава по южната граница на поземлен имот с идентификатор 67800.35.140;

– от запад – по западната граница на поземлен имот с идентификатор 67800.35.140.

1.1.2.2. Териториален обхват на охранителна зона на единичната археологическа недвижима културна ценност:

ЕАНКЦ попада в отдел 418, подотдели 7, 22, горски територии по ГСП от 2014 г. на ТП ДГС – Бургас, и урбанизирани територии, поземлени имоти с идентификатори: 67800.35.43, 67800.35.86, 67800.35.99, 67800.35.104, 67800.35.140.

Обща площ – 120,661 дка.

2. Предписания за опазване:

2.1. Предписания за опазване на територията на ЕАНКЦ:

– Определя се като територия за археологическо проучване, консервация, реставрация, експониране и социализация на археологически недвижими културни ценности.

– Забраняват се всякакви строителни дейности, с изключение на изграждане на инфраструктура, свързана с експонирането и социализацията на археологическата недвижима културна ценност – защитни покрития, навеси, беседки, информационни табла, художествено и функционално осветление, погледни площадки, пътеки и др.

– Всички работи, свързани със социализацията на археологическата недвижима културна ценност, нарушаващи целостта на земния пласт, се извършват задължително под ръководството на археолог като спасителни археологически проучвания при условията на чл. 161 от ЗКН. Проектната документация за горецитираните дейности се съгласува с Министерството на културата на основание чл. 83 и по реда на чл. 84 от ЗКН.

– Забранява се засаждане на храстова и дървесна растителност.

– Забранява се пашата на домашни животни.

– Забранява се бивакуването и паленето на огньове.

2.2. Предписания за опазване на охранителната зона:

– Определя се като територия за археологическо наблюдение.

– При реализация на инвестиционни намерения и други дейности, предвиждащи нарушаване на земния пласт, задължително се уведомява Музеен център – Созопол, с цел осигуряване на наблюдение от археолог и стриктно спазване на чл. 160, ал. 2 от ЗКН.

След приключване на процедурата по предоставяне на статут на обекта определените граници и предписания за опазване на територията на недвижимата културна ценност и на охранителната й зона следва да бъдат отразени в общите и подробните устройствени планове на населеното място съгласно изискванията на чл. 79, ал. 6 от ЗКН.

Обектът да бъде отразен в кадастралната карта съгласно Наредба № РД-02-20-5 от 15.12.2016 г. за съдържанието, създаването и поддържането на кадастралната карта и кадастралните регистри (ДВ, бр. 4 от 2017 г.). Община Созопол следва да уведоми заинтересованите лица.

3. Основни съображения за издаване на акта:

С писмо с вх. № 33-00-340/13.01.2022 г. директорът на НИНКН внася в Министерството на културата предложение по чл. 64 от ЗКН в него и в приложен протокол от 27.07.2018 г. на междуведомствена комисия, назначена със Заповед № РД-9К-140 от 23.07.2018 г. на министъра на културата, са посочени следните мотиви за предложението:

Изследването на X.X. е основна задача на българо-френски научноизследователски проект „Аполония – некропол и територия“. По договор между Националния археологически институт с музей – БАН, и Музей на Лувър от 2010 г. досега са извършени теренни издирвания в землището на гр. Созопол и са регистрирани редица археологически обекти. За разкриване организацията на непосредствената територия на полиса е използвано триизмерно моделиране на повърхността на терена с лазерно устройство „Лидар“, с помощта на който са изследвани 2 територии – м. Мапите (южно от Созопол), и районът, разположен на югозапад от града, включващ местностите Месарйте (Мисаря), Св. Марина и Св. Илия. Първоначалните резултати от анализа на данните от „Лидар“ представят впечатляваща плътност на терасиране и обитаване в този район, който е най-близката селскостопанска територия на Аполония. В близост до тази гъста мрежа от сгради има надгробни могили, като изясняването на връзката между тях предстои.

Местността Св. Марина е разположена югозападно от гр. Созопол на около 3 км от центъра на Стария град. При извършените теренни обхождания в местността са регистрирани 6 обекта – 2 сгради, 1 циста и 3 надгробни могили.

Проведени са редовни археологически разкопки на обекта „Извънградска селищна структура от територията на Аполония Понтика в м. Св. Марина“. Проучените структури са уникални за територията на България от периода средата на V – ср. на III в. пр. Хр. Проучен е жилищно-стопански комплекс, състоящ се от двуетажна сграда с правоъгълен план и прилежащите й дворни части (около 300 кв. м).

Обектът попада в границите на защитена територия по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (Натура 2000 място) BG0002077 „Бакърлъка“ за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-530 от 26.05.2010 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 49 от 2010 г.), изменена със Заповед № РД-536 от 22.07.2014 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 67 от 2014 г.).

Заповедта да се впише в Националния публичен регистър на недвижимите културни ценности към Националния институт за недвижимо културно наследство.

Пълният текстови и графичен материал за обекта по т. 1, приложение към настоящата заповед, се съхранява в Националния документален архив на Националния институт за недвижимо културно наследство. Достъпът до него се осъществява чрез регистъра по чл. 68 от ЗКН към Националния институт за недвижимо културно наследство.

Настоящата заповед да се обнародва в „Държавен вестник“ съгласно чл. 65, ал. 2 от ЗКН.

На основание чл. 72, ал. 1 от Административнопроцесуалния кодекс (АПК) заповедта да се съобщи по реда, по който е направено уведомлението по чл. 66 от АПК, чрез публикуване на интернет страницата на Министерството на културата и изпращане на Община Созопол.

Заповедта може да се обжалва по реда на АПК пред Административния съд – Бургас, в едномесечен срок от съобщението за издаването й.

За министър: Ч. Георгиев

4130

 

ЗАПОВЕД № РД-9Р-6 от 25 март 2024 г.

На основание чл. 14, ал. 1, т. 2 и чл. 65, ал. 1, т. 3 във връзка с чл. 159, ал. 1 от Закона за културното наследство (ЗКН), чл. 66 и 69 от Административнопроцесуалния кодекс, Заповед № РД-09-940 от 6.11.2023 г. на министъра на културата, предложение на директора на НИНКН с вх. № 33-00-340/13.01.2022 г., решение по т. 5 на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности (СЕСОНКЦ), назначен със Заповед № РД-09-692 от 26.07.2019 г., изменена със Заповед № РД-09-1352 от 28.11.2019 г., Заповед № РД-09-27 от 10.01.2020 г., Заповед № РД-09-319 от 2.06.2020 г., Заповед № РД-09-412 от 8.07.2020 г., Заповед № РД-09-34 от 15.01.2021 г. и Заповед № РД-09-694 от 15.07.2021 г. на министъра на културата, от протокол № 96 на заседание на СЕСОНКЦ, състояло се на 10.03.2022 г., одобрен от министъра на културата с рег. № ПР-33/15.07.2022 г., и уведомление по чл. 66 от АПК с рег. № 33-00-340/15.03.2022 г. нареждам:

1. Предоставям статут и определям режими за опазване (териториален обхват – граници, охранителна зона и предписания за опазване) на обект „Селищна структура и некропол от територията на Аполония Понтика в м. Месарйте (Мисаря)“, община Созопол, област Бургас, с класификация на единична археологическа недвижима културна ценност, с категория „национално значение“.

1.1. Определям режими за опазване на недвижима културна ценност, както следва:

1.1.1. Териториален обхват на единичната археологическа недвижима културна ценност (ЕАНКЦ):

1.1.1.1. Граници на единичната археологическа недвижима културна ценност:

– от север – по северозападната граница на поземлен имот с идентификатор 67800.36.30;

– от изток – по част от източната граница на поземлен имот с идентификатор 67800.36.30 прескача проектната връзка към автогарата и оттам по останалата част от източната граница на поземлен имот с идентификатор 67800.36.30;

– от юг – по част от южната граница на поземлен имот с идентификатор 67800.36.30, оттам по части от източната и западната граница на проектната пътна връзка и оттам по част от южната, западната и южната граница на поземлен имот с идентификатор 67800.36.30.

1.1.1.2. Териториален обхват на единичната археологическа недвижима културна ценност:

ЕАНКЦ попада в подотдели 419:10, з (по ГСП от 2014 г. на ТП ДГС – Бургас), общинска горска територия, поземлени имоти с номера: включва част от поземлен имот с идентификатор 67800.36.30 (друг вид дървопроизводителна гора) – общинска частна.

Обща площ – 17,739 дка.

1.1.2. Териториален обхват на охранителна зона на единичната археологическа недвижима културна ценност:

1.1.2.1. Граници на охранителна зона – „Режим А“ (първа част):

– от север – по северните граници на поземлени имоти с идентификатори 67800.36.31, 67800.36.32, 67800.36.33, 67800.36.34, 67800.36.35;

– от изток – по източната граница на поземлен имот с идентификатор 67800.36.35;

– от юг – по южните граници на поземлени имоти с идентификатори 67800.36.35, 67800.36.34, 67800.36.33, 67800.36.32, 67800.36.31;

– от запад – по западната граница на поземлен имот с идентификатор 67800.36.31.

1.1.2.2. Граници на охранителна зона – „Режим А“ (втора част):

– от север – от т. 1 с координати Х = 4699488.60, Y = 680028.65, координатна система БГС – 2005 г., през поземлен имот с идентификатор 67800.3.336 (полски път) до северозападния ъгъл на поземлен имот с идентификатор 67800.3.337, оттам по част от източната и северната граница на поземлен имот с идентификатор 67800.3.338 и по северната граница на поземлен имот с идентификатор 67800.3.375;

– от изток – по част от източната граница на поземлен имот с идентификатор 67800.3.375, по част от източната и по източните граници на поземлени имоти с идентификатори 67800.3.341, 67800.3.340;

– от юг – по южните граници на поземлени имоти с идентификатори 67800.3.340 и 67800.3.375;

– от запад – по западната граница на поземлен имот с идентификатор 67800.3.375 и по част от западната граница на поземлен имот с идентификатор 67800.3.336.

1.1.2.3. Териториален обхват на охранителна зона на единичната археологическа недвижима културна ценност – „Режим А“:

ЕАНКЦ попада в подотдели 419:7, 13, 14, горски територии по ГСП от 2014 г. на ТП ДГС – Бургас, и включва поземлени имоти с идентификатори: част от 67800.3.71, част от 67800.3.305, част от 67800.3.336, 67800.3.338, 67800.3.340, 67800.3.341, 67800.3.375, част от 67800.36.30, 67800.36.31, 67800.36.32, 67800.36.33, 67800.36.34, 67800.36.35, част от 67800.36.36.

Обща площ – 26,326 дка.

1.1.2.4. Граници на охранителната зона – „Режим Б“:

– от север – от т. 2 с координати Х = 4699494.41, Y = 679700.59, координатна система БГС – 2005 г., през поземлен имот с идентификатор 67800.36.44 (полски път) до северозападния ъгъл на поземлен имот с идентификатор 67800.36.27 и оттам по северната граница на поземлен имот с идентификатор 67800.36.27, оттам по северната граница на поземлен имот с идентификатор 67800.3.336, по северната и част от източната граница на поземлен имот с идентификатор 67800.3.337, по северната и част от източната граница на поземлен имот с идентификатор 67800.3.41, по част от източната граница на поземлен имот с идентификатор 67800.503.100 до т. 3 с координати Х = 4699653.24, Y = 680177.26, координатна система БГС – 2005 г., оттам през поземлен имот с идентификатор 67800.503.100 (улица) до северозападния ъгъл на поземлен имот с идентификатор 67800.503.526 и оттам по северната граница на поземлен имот с идентификатор 67800.503.526, от североизточния ъгъл на поземлен имот с идентификатор 67800.503.526 през поземлен имот с идентификатор 67800.503.243 (улица) до северозападния ъгъл на поземлен имот с идентификатор 67800.503.121, оттам по северната и част от източната граница на поземлен имот с идентификатор 67800.503.121 до т. 4 с координати Х = 4699571.21, Y = 680434.49, координатна система БГС – 2005 г., оттам през ПИ 67800.503.121 до северозападния ъгъл на поземлен имот с идентификатор 67800.503.389, по северните граници на поземлени имоти 67800.503.389 и 67800.503.304, от североизточния ъгъл на поземлен имот с идентификатор 67800.503.304 през ПИ 67800.503.308 (улица) до северозападния ъгъл на ПИ 67800.503.112;

– от изток – по източната граница на поземлен имот с идентификатор 67800.503.112, по части от източните граници на поземлени имоти с идентификатори 67800.503.308 и 67800.503.525 и по източната граница на поземлен имот с идентификатор 67800.3.314;

– от юг – по южните граници на поземлени имоти с идентификатори 67800.3.314, 67800.3.63, 67800.3.64, 67800.3.65, 67800.3.66, 67800.3.76, 67800.3.75, 67800.3.72 и прескачайки проектна пътна връзка към автогарата, продължава по южната граница на поземлен имот с идентификатор 67800.36.36;

– от запад – по западната граница на поземлен имот с идентификатор 67800.36.36 и прескачайки поземлен имот с идентификатор 67800.36.31, продължава по западните граници на поземлени имоти с идентификатори 67800.36.29 и 67800.36.28 и по част от западната граница на поземлен имот с идентификатор 67800.36.44.

1.1.2.5. Териториален обхват на охранителната зона на единичната археологическа недвижима културна ценност – „Режим Б“:

ЕАНКЦ попада в отдел 419, подотдели 6, 7, 8, 9, 11, 12, 13, 14, 15, 16, „г“, „д“, „е“, „ж“, „з“, „и“, горски територии по ГСП от 2014 г. на ТП ДГС – Бургас, земеделски земи и урбанизирани територии от гр. Созопол, и включва поземлени имоти с идентификатори 67800.3.41, 67800.3.42, 67800.3.43, 67800.3.44, 67800.3.47, 67800.3.48, 67800.3.49, 67800.3.63, 67800.3.64, 67800.3.65, 67800.3.66, част от 67800.3.71, 67800.3.72, 67800.3.73, 67800.3.74, 67800.3.75, 67800.3.76, 67800.3.77, 67800.3.78, 67800.3.79, 67800.3.80, 67800.3.81, 67800.3.82, 67800.3.83, 67800.3.84, 67800.3.85, 67800.3.86, 67800.3.87, 67800.3.88, 67800.3.89, 67800.3.90, 67800.3.91, 67800.3.92, 67800.3.93, 67800.3.94, 67800.3.95, 67800.3.96, 67800.3.97, 67800.3.101, 67800.3.112, 67800.3.113, 67800.3.114, 67800.3.115, 67800.3.116, 67800.3.117, 67800.3.118, 67800.3.119, 67800.3.120, 67800.3.284, 67800.3.303, част от 67800.3.305, 67800.3.306, 67800.3.311, 67800.3.314, 67800.3.318, част от 67800.3.336, 67800.3.337, 67800.3.339, 67800.3.342, 67800.3.343, 67800.3.363, 67800.3.364, 67800.3.372, 67800.3.373, 67800.3.377, 67800.3.378, 67800.3.379, 67800.3.380, 67800.3.381, 67800.36.26, 67800.36.27, 67800.36.28, 67800.36.29, част от 67800.36.36, 67800.36.37, 67800.36.38, 67800.36.39, част от 67800.36.44, 67800.36.66, част от 67800.503.100, 67800.503.112, част от 67800.503.121, 67800.503.137, 67800.503.152, 67800.503.153, 67800.503.174, 67800.503.203, 67800.503.207, 67800.503.208, 67800.503.209, 67800.503.210, 67800.503.211, 67800.503.212, 67800.503.213, 67800.503.214, 67800.503.215, 67800.503.216, 67800.503.217, част от 67800.503.243, 67800.503.244, 67800.503.245, 67800.503.246, 67800.503.247, 67800.503.248, 67800.503.249, 67800.503.250, 67800.503.251, 67800.503.252, 67800.503.253, 67800.503.254, 67800.503.255, 67800.503.265, 67800.503.266, 67800.503.267, 67800.503.269, 67800.503.305, част от 67800.503.308, 67800.503.342, 67800.503.343, 67800.503.344, 67800.503.345, 67800.503.346, 67800.503.347, 67800.503.348, 67800.503.349, 67800.503.350, 67800.503.351, 67800.503.352, 67800.503.353, 67800.503.405, 67800.503.406, 67800.503.407, 67800.503.408, 67800.503.409, 67800.503.410, 67800.503.411, 67800.503.412, 67800.503.413, 67800.503.414, 67800.503.415, 67800.503.416, 67800.503.417, 67800.503.418, 67800.503.419, 67800.503.420, 67800.503.421, 67800.503.422, 67800.503.423, 67800.503.459, 67800.503.460, 67800.503.461, 67800.503.462, 67800.503.463, 67800.503.464, 67800.503.465, 67800.503.466, 67800.503.467, 67800.503.468, 67800.503.469, 67800.503.470, 67800.503.471, 67800.503.476, 67800.503.477, 67800.503.478, 67800.503.479, 67800.503.480, 67800.503.481, 67800.503.482, 67800.503.483, 67800.503.484, 67800.503.485, 67800.503.486, 67800.503.487, 67800.503.488, 67800.503.489, 67800.503.490, 67800.503.491, 67800.503.492, 67800.503.493, 67800.503.494, 67800.503.495, 67800.503.496, 67800.503.497, 67800.503.498, 67800.503.499, 67800.503.500, 67800.503.501, 67800.503.502, 67800.503.503, 67800.503.504, 67800.503.505, 67800.503.506, 67800.503.507, 67800.503.508, 67800.503.509, 67800.503.510, 67800.503.511, 67800.503.512, 67800.503.513, 67800.503.514, 67800.503.515, 67800.503.516, 67800.503.517, 67800.503.518, 67800.503.519, 67800.503.520, 67800.503.521, 67800.503.522, 67800.503.523, 67800.503.524, 67800.503.527, 67800.503.528.

Обща площ – 274,789 дка.

2. Предписания за опазване:

2.1. Предписания за опазване на територията на ЕАНКЦ:

Определя се като територия за археологическо проучване, консервация, реставрация, експониране и социализация на археологически недвижими културни ценности.

Забраняват се всякакви строителни дейности, с изключение на изграждане на инфраструктура, свързана с експонирането и социализацията на археологическата недвижима културна ценност – защитни покрития, навеси, беседки, информационни табла, художествено и функционално осветление, изгледни площадки, пътеки и др.

Всички работи, свързани със социализацията на археологическата недвижима културна ценност, нарушаващи целостта на земния пласт, се извършват задължително под ръководството на археолог като спасителни археологически проучвания при условията на чл. 161 от ЗКН. Проектната документация за горецитираните дейности се съгласува с Министерството на културата на основание на чл. 83 и по реда на чл. 84 от ЗКН.

Забранява се всякакъв вид селскостопанска обработка на земята и засаждане на храстова и дървесна растителност.

Забранява се пашата на домашни животни.

Забранява се бивакуването и паленето на огньове.

2.2. Предписания за опазване на територията на охранителната зона – „Режим А“:

Реализацията на всички инвестиционни намерения и други дейности, предвиждащи нарушаване на земния пласт, се извършват след провеждане на спасително археологическо проучване на терените, които ще бъдат засегнати от съответното инвестиционно намерение. Резултатите от спасителните археологически проучвания се приемат от експертна комисия по чл. 158а от ЗКН.

Подземното строителство за полагане на техническа инфраструктура (ел. и ВиК мрежи), както и прокарването и поддръжката на транспортната инфраструктура се извършват в същия режим.

Забранява се бивакуването и паленето на огньове.

Забранява се пашата на домашни животни.

2.3. Предписания за опазване за територията на охранителната зона – „Режим Б“:

Определя се като територия за археологическо наблюдение.

При реализация на инвестиционни намерения и други дейности, предвиждащи нарушаване на земния пласт, задължително се уведомява Музеен център – Созопол, с цел осигуряване на наблюдение от археолог и стриктно спазване на чл. 160, ал. 2 от ЗКН.

След приключване на процедурата по предоставяне на статут на обекта определените граници и предписания за опазване на територията на недвижимата културна ценност и на охранителните му зони следва да бъдат отразени в общите и подробните устройствени планове на населеното място съгласно изискванията на чл. 79, ал. 6 от ЗКН.

Обектът да бъде отразен в кадастралната карта съгласно Наредба № РД-02-20-5 от 2016 г. за съдържанието, създаването и поддържането на кадастралната карта и кадастралните регистри (ДВ, бр. 4 от 2017 г.). Община Созопол следва да уведоми заинтересованите лица.

3. Основни съображения за издаване на акта:

С писмо с вх. № 33-00-340/13.01.2022 г. директорът на НИНКН внася в Министерството на културата предложение по чл. 64 от ЗКН, в него и в приложен протокол от 27.07.2018 г. на междуведомствената комисия, назначена със Заповед № РД-9К-140 от 23.07.2018 г. на министъра на културата, са посочени следните мотиви за предложението:

Изследването на X.X. е основна задача на българо-френски научно-изследователски проект „Аполония – некропол и територия“. По договор между Националния археологически институт с музей – БАН, и Музей на Лувър от 2010 г. досега са извършени теренни издирвания в землището на гр. Созопол и са регистрирани редица археологически обекти. За разкриване организацията на непосредствената територия на полиса е използвано триизмерно моделиране на повърхността на терена с лазерно устройство „Лидар“, с помощта на който са изследвани 2 територии – м. Мапите (южно от Созопол), и районът, разположен на югозапад от града, включващ местностите Месарйте (Мисаря), Св. Марина и Св. Илия. Първоначалните резултати от анализа на данните от „Лидар“ представят впечатляваща плътност на терасиране и обитаване в този район, който е най-близката селскостопанска територия на Аполония. В близост до тази гъста мрежа от сгради има надгробни могили, като изясняването на връзката между тях предстои.

Обектът „Селищна структура и некропол от територията на Аполония Понтика в м. Месарйте (Мисаря)“, община Созопол, област Бургас, е с регистрационен картон № 0400157 в АИС „Археологическа карта на България“.

Местността Месарйте (Мисариѓс) е разположена югозападно от гр. Созопол, на около 2 км от центъра на Стария град. При извършените теренни обхождания в местността са регистрирани 29 обекта – останки от сгради, зидове за укрепване на изкуствено терасиран участък, 3 надгробни могили.

Проведени са археологически разкопки на площ от 6 дка. Разкрити са останки от общо 6 сгради, чийто двулицев градеж е от ломени камъни на кал, с фундирани върху скалата основи. Разкрит е част от път с над 40 м дължина и ок. 6,5 м ширина, ориентиран в посока север – юг, с отклонение на югозапад. Този добре оформен и дълго използван път се очертава като основна ос между града и неговата територия на югозапад, заета от извънградски имения и минни разработки.

В резултат от археологическите проучвания от 2010 г. досега за първи път на територията на България са определени и изследвани комплекси от извънградски структури от хїрата на гръцка колония (на Аполония Понтика), което заедно с регистрираните останки от рудодобив и производствена дейност в близката околност попълват знанията за икономическото развитие на този полис през класическата и елинистическата епоха.

Обектът попада в границите на защитена територия по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (Натура 2000 място) BG0002077 „Бакърлъка“ за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-530 от 26.05.2010 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 49 от 2010 г.), изменена със Заповед № РД-536 от 22.07.2014 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 67 от 2014 г.).

Заповедта да се впише в Националния публичен регистър на недвижимите културни ценности към Националния институт за недвижимо културно наследство.

Пълният текстови и графичен материал за обекта по т. 1, приложение към настоящата заповед, се съхранява в Националния документален архив на Националния институт за недвижимо културно наследство. Достъпът до него се осъществява чрез регистъра по чл. 68 от ЗКН към Националния институт за недвижимо културно наследство.

Настоящата заповед да се обнародва в „Държавен вестник“ съгласно чл. 65, ал. 2 от ЗКН.

На основание чл. 72, ал. 1 от Административнопроцесуалния кодекс (АПК) заповедта да се съобщи по реда, по който е направено уведомлението по чл. 66 от АПК, чрез публикуване на интернет страницата на Министерството на културата и изпращане на Община Созопол.

Заповедта може да се обжалва по реда на АПК пред Административния съд – Бургас, в едномесечен срок от съобщението за издаването й.

За министър: Ч. Георгиев

4138

ЗАПОВЕД № РД-9Р-9 от 25 март 2024 г.

На основание чл. 14, ал. 1, т. 2, чл. 65, ал. 1, т. 3 и чл. 69, ал. 1 от Закона за културното наследство (ЗКН), чл. 26 и 35 от Административнопроцесуалния кодекс, Заповед № РД-09-940 от 6.11.2023 г. на министъра на културата, предложение на директора на НИНКН с вх. № 33-00-978/30.11.2022 г. ведно с фиш № 2 по чл. 28 от Наредба № 3 от 10 юли 2019 г. и писмо с вх. № 33-00-887/05.07.2023 г. ведно с формуляр по чл. 29, ал. 3 от Наредба № 3 от 10 юли 2019 г., решение по т. 10 на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности (СЕСОНКЦ), назначен със Заповед № РД-09-875 от 26.08.2022 г. на министъра на културата, съгласно протокол № 101 от заседание на СЕСОНКЦ, състояло се на 19 – 20.12.2022 г., одобрен от министъра на културата с рег. № ПР-44/05.06.2023 г., и уведомление по чл. 26, ал. 1 от АПК с изх. № 33-00-978/12.12.2022 г. нареждам:

1. Актуализирам статута и режими за опазване (териториален обхват – граници, охранителна зона и предписания за опазване) на обект „Храм „Свети Никола“ с камбанария“, сгради с идентификатори 1044.508.560.2 и 10447.508.560.5, намиращ се в поземлен имот с идентификатор 10447.508.560 по КККР на гр. Велико Търново, община Велико Търново, област Велико Търново, кв. Варуша, ул. Въстаническа № 43, с класификация на единична архитектурно-строителна, художествена и историческа недвижима културна ценност от Възраждането, с категория „национално значение“.

1.1. Определям режими за опазване на единичната недвижима културна ценност, както следва:

1.1.1. Териториален обхват и граници на единичната недвижима културна ценност:

В границите на имот с ид. 10447.508.560 по КККР гр. Велико Търново, община Велико Търново, област Велико Търново, одобрен със Заповед № РД-18-86 от 19.09.2008 г. на изпълнителния директор на АГКК, Заповед за изменение на КККР № 18-2295-01.03.2019 от 1.03.2019 г. на началника на СГКК – Велико Търново.

1.1.2. Граници и териториален обхват на охранителната зона на единичната недвижима културна ценност:

Не се предлага определяне на охранителна зона.

Обектът попада в границите на групова недвижима културна ценност с категория „национално значение“ – „Архитектурно-строителна зона Варуша“ на „Историческо селище Велико Търново“, обявено с протокол № 4 от 07.06.1999 г. на НСОНПК, утвърден от министъра на културата като групов паметник на културата с категория „национално значение“. С протокол № 3 от 10.04.2000 г. от заседание на НСОНПК, утвърден от министъра на културата, са определени режими за опазване на групови паметници на културата в „Историческо селище Велико Търново“, гр. Велико Търново.

1.2. Предписания за опазване на:

1.2.1. Tериторията на единичната недвижима културна ценност:

Изисква се:

1. Консервация и реставрация на църквата и камбанарията въз основа на подробно архитектурно заснемане и конструктивно обследване, включително:

– консервация и реставрация на подпокривния корниз и покрива;

– запазване на фасадното членение и възстановяване на зазидани отвори;

– консервация и реставрация на всички прозоречни отвори и врати; не се допуска промяна като форма и материал на дограмите; при доказване на невъзможност за реставрация на амортизирани дограми новите да бъдат изработвани по образец на съществуващите;

– при подмяна на съществуващи неавтентични решетки на прозорците те да бъдат изработени по образец на тези в южната част на наоса;

– премахване на всички циментови замазвания по фасадата;

– съхраняване на иконостаса с всички негови елементи и икони;

– съхраняване на всички автентични елементи на църковния мебелиар в храма и параклиса в притвора;

– извършването на КРР на стенописи, иконостас, икони и църковен мебелиар по технологичен проект, изготвен от художник реставратор, вписан в регистъра по чл. 165 от ЗКН;

– заснемане и водене на подробна реставрационна документация на целия консервационно-реставрационен процес по художествените ценности;

– почистване, укрепване, полагане на китове и ретуш на съществуващата стенописна украса;

– намесите в стенописната и пластичната украса да се извършват по обратими технологии и с щадящи материали;

– демонтаж, почистване, укрепване и профилактична обработка на дървените основи, стабилизация на дървесината, отстраняване на стари лакови покрития, полагане на китове и ретуши, нанасяне на ново лаково покритие и монтаж (връщане на оригинално място) на иконите;

– почистване, укрепване и профилактична обработка на дървесината, стабилизиране на дървесината, отстраняване на старите лакови покрития, реконструкция на липсващи части от пластичните елементи (само при необходимост), нанасяне на китове, ретуши (при необходимост) на иконостаса, владишкия трон, амвона и проскинитариите;

– съхраняване на съществуващите автентични елементи в интериора на храма, в това число стълби, колони, капители, амвон, владишки трон, настилки от дюшеме и каменни плочи;

– възстановяване на автентичния вид на всички тавани в наоса и притвора по съхранената архивна документация и по проучване на място;

– подмяна на амортизирани елементи на дървената конструкция на емпорията и покрива с идентични от гледна точка на материал, размери, начин на обработка, монтиране и пр.

2. Съхраняване на имота и автентичните елементи в него. Консервация и реставрация на оригиналните паважи, оградни и подпорни зидове, порти и ландшафтни елементи.

3. Осигуряване на правилно отводняване на имота; изграждане на дренажна система в имота от север.

4. Съхраняване на обособените алейна мрежа с тревни площи и на съществуващите растителни видове.

5. Запазване на функциите в имота.

6. Запазване на основните подходи към имота, в това число и стълбището от юг (от ул. Въстаническа).

7. Консервация и реставрация на жилищната сграда.

8. Всички намеси да се реализират с оригиналните материали и по оригиналните технологии.

Допуска се:

9. Изграждане на южна стълба към емпорията по образец на северната и по архивното заснемане.

10. Допуска се подмяна или допълване с нови елементи на градинско обзавеждане (пейки, чешми, кошчета и други) по съгласувана проектна документация.

11. Поставяне на табели и други знаци само за обозначаване на статута на обекта като НКЦ и такива, необходими за функциите в имота, по съгласувана проектна документация.

12. Премахване на по-късно направените стенописи, от периода 1998 – 2005 г., след съгласуване по реда на ЗКН.

Не се допуска:

13. Употребата на стоманобетонови настилки в интериора и екстериора, бетон и цимент за укрепване на каменната зидария, циментови мазилки.

14. Подмяна и преместване на съществуващите надгробни плочи, които са част от настилката на алеите от юг и запад на храма, както и на тези в притвора.

15. Ново изписване върху съществуващи стенописи.

16. Цялостно възстановяване на заличени образи и сюжети без наличието на архивна документация и запазени образци.

17. Покриване на стенописна украса с копие тип „тапет“ или „пано“.

18. Подмяна на оригинални икони от иконостаса и църковния мебелиар с нови дарения.

19. Подмяна или привнасяне на нови елементи по иконостаса, включително икони, дърворезба, осветителни тела, пердета и пр.

20. Привнасяне на нови елементи на църковния мебелиар и осветителни тела.

21. Ново строителство в имота на храма.

22. Поставяне на реклами и преместваеми обекти на територията на църквата и прилежащата й среда. Не се допуска разполагане на технически елементи и други, които да пречат на експонирането или да застрашават опазването на обекта и имота му.

23. Премахване на дървесна и храстова растителност в добро фитосанитарно състояние; премахване на зелени площи или създаване на нови такива в алейните зони.

Всички намеси се доказват с проекти, съгласувани по реда на действащата нормативна уредба.

1.2.2. Предписания за опазване на охранителната зона на ЕНКЦ:

За всички намеси в съседни имоти, както и улична регулация, са в сила режимите за опазване на групова недвижима културна ценност с категория „национално значение“ – „Архитектурно-строителна зона Варуша“ на „Историческо селище Велико Търново“, обявено с протокол № 4 от 7.06.1999 г. на НСОНПК, утвърден от министъра на културата като групов паметник на културата с категория „национално значение“. С протокол № 3 от 10.04.2000 г. от заседание на НСОНПК, утвърден от министъра на културата, са определени режими за опазване на групови паметници на културата в „Историческо селище Велико Търново“, гр. Велико Търново.

1.2.3. Общи предписания и препоръки:

След приключване на процедурата по деклариране на обекта определените граници и предписания за опазване на територията на недвижимата културна ценност и на охранителната й зона следва да бъдат отразени в общите и подробните устройствени планове на населеното място съгласно изискванията на чл. 79, ал. 6 от ЗКН.

Обектът да бъде отразен в кадастралната карта съгласно Наредба № РД-02-20-5 от 15.12.2016 г. за съдържанието, създаването и поддържането на кадастралната карта и кадастралните регистри (ДВ, бр. 4 от 2017 г.). Община Велико Търново следва да уведоми заинтересованите лица.

2. Основни съображения за издаване на акта:

В писма на НИНКН с вх. № 33-00-978/ 30.11.2022 г. и вх. № 33-00-887/05.07.2023 г. ведно с приложенията към тях са посочени следните мотиви за предложението:

Църквата „Св. Никола“ е обявена в ДВ, бр. 102 от 1961 г. като единичен архитектурно-строителен паметник на културата от епохата на Възраждането. Включена е в „Актуализиран списък на паметниците на културата в гр. Велико Търново“, изпратен на общинските власти с писмо № 2542/08.08.1985 г. на НИПК (дн. НИНКН), като ц-ва „Св. Никола“, ул. Въстаническа № 43, кв. 714, архитектурно-исторически паметник на културата.

Храмът „Свети Никола“ с камбанария във Велико Търново е пример за строителните традиции и художествените процеси през XIX век в България. Това е първата мащабна възрожденска енорийска черква по българските земи. Изграждането й, както и оформлението на нейния интериор са свързани с имената на търновски, еленски и тревненски майстори – строителите уста Иван Давдата от Дряново, уста X.X. от Дряново, резбарят X.X. – Марангозина от с. Армянковци, Белишко, зографите X.X. от Елена и Йоаникий папа Витанов от Трявна. Художествените качества на техните творби и на творческата група, работила с тях, са безспорно много високи и се нареждат сред най-добрите образци, създадени от българските строители, зографи и резбари през Възраждането. Типичен представител на монументалната архитектура от периода, извисеност на колоните, конвексно-конкавна емпория, детайлирани коринтски капители, с щукатурна украса. Умело съчетаване на архитектура и богато художествено оформление, съхранени във висока степен. За първи път в църковното ни строителство при формирането на неговата архитектоника са развити на високо ниво елементи от българския възрожденски необарок.

През 1872 г. е построена камбанарията, което я прави най-старата за града.

Храм „Свети Никола“ и камбанарията са със съхранена материална и образна автентичност във висока степен. Намесите са частично обратими. Затварянето на притвора, обособяването на параклис в северозападната му част, частичните ремонти по покривната конструкция и корниза не нарушават първообраза на храма.

Обектът се явява доминанта в средата, в която е изграден, със своята камбанария, която се извисява над нискоетажното жилищно строителство.

Изключително богатата национално значима история на храмовия ансамбъл през ХІХ и началото на ХХ век е неделима част от общата познавателна стойност на недвижимата културна ценност, която притежава висок потенциал за развитие.

Църквата „Свети Никола“ е емблематична сграда както за града, така и за творчеството на Кольо Фичето. Тя е известна като първата, в която той взема участие и получава званието „майстор“. Освен с чисто религиозните си функции храм „Свети Никола“ е известен и като просветен център, в който обучението се извършва на български език. В храма служат едни от най-изявените борци за църковна независимост духовници.

Настоящата заповед да се впише в Националния публичен регистър на недвижимите културни ценности към Националния институт за недвижимо културно наследство.

Пълният текстови и графичен материал за обекта по т. 1, приложение към настоящата заповед, се съхранява в Националния документален архив на Националния институт за недвижимо културно наследство. Достъпът до него се осъществява чрез регистъра по чл. 68 от ЗКН към Националния институт за недвижимо културно наследство.

Настоящата заповед да се обнародва в „Държавен вестник“ съгласно чл. 65, ал. 2 от ЗКН.

На основание чл. 61, ал. 1 от Административнопроцесуалния кодекс (АПК) заповедта да се съобщи по реда на чл. 18а от АПК на Църковното настоятелство при храм „Свети Никола“ с адрес: гр. Велико Търново, ул. Въстаническа № 43, Община Велико Търново, и чрез публикуването й на интернет страницата на Министерството на културата.

Заповедта може да се обжалва по реда на АПК пред Административния съд – София-град, в 14-дневен срок от съобщението за издаването й съгласно чл. 63 от Закона за културното наследство.

За министър: Ч. Георгиев

4186

АГЕНЦИЯ ЗА ПУБЛИЧНИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ И КОНТРОЛ

РЕШЕНИЕ № 1923 от 24 юни 2024 г.

На основание чл. 1, ал. 2, т. 5, чл. 3, ал. 3, т. 3, буква „д“ и ал. 6, чл. 4, ал. 3, чл. 22г, ал. 3 от Закона за приватизация и следприватизационен контрол във връзка с чл. 6, т. 5, чл. 9, ал. 1, т. 13 и чл. 22, ал. 6 от Устройствения правилник на Агенцията за публичните предприятия и контрол и протоколно решение № 8020 от 24.06.2024 г. на изпълнителния съвет Агенцията за публичните предприятия и контрол реши:

Открива процедура за приватизационна продажба на недвижим имот – частна държавна собственост с предоставени права за управление на областния управител на област Кюстендил, представляващ: поземлен имот с идентификатор 04796.10.6, с площ 5950 кв. м, намиращ се в с. Богослов, община Кюстендил, област Кюстендил, заедно с построената в него сграда с идентификатор 04796.10.6.1 със застроена площ 176 кв. м.

Изпълнителен директор: П. Александрова

4143

 

ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ НА ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

ЗАПОВЕД № ОА04-5604 от 25 юни 2024 г.

На основание § 4к, ал. 6 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и чл. 28б, ал. 8 от Правилника за прилагане на ЗСПЗЗ одобрявам плана на новообразуваните имоти в М 1:1000 на земеделските земи, предоставени за ползване въз основа на актовете по § 4 от ПЗРЗСПЗЗ на имоти с идентификатори 65766.13.2 и 65766.13.5, местност Пирамидата, 65766.19.1, 65766.19.3 и 65766.19.4, м. Сърнена гора, 65766.20.4, 65766.20.5 и 65766.20.7, м. Гледката, 65766.21.1 и 65766.21.2, м. Акация, 65766.22.2, 65766.22.5 и 65766.613.24, м. Воеводска чешма, 65766.29.7, м. Краище 3, 65766.38.1, м. Манастирски баир, 65766.671.31, м. Горски дол, 65766.51.3 и 65766.52.12, м. Драчево бърдо 2, и 65766.52.10, м. Драчево бърдо 1, всички в землището на гр. Свищов, област Велико Търново.

Одобреният план може да бъде обжалван чрез областния управител на област Велико Търново пред Районния съд – Свищов, в 14-дневен срок от обнародването на настоящата заповед в „Държавен вестник“.

За областен управител: В. Михайлов

4171

 

ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО

РЕШЕНИЕ № 226 от 30 май 2024 г.

На основание чл. 3, ал. 3, т. 2, чл. 4, ал. 4, чл. 31, ал. 1 и чл. 32, ал. 3, т. 1 от ЗПСК, чл. 21, ал. 1, т. 8 от ЗМСМА, чл. 45, ал. 5, т. 1 от ЗДДС, чл. 5 и 6 от Наредбата за търговете и конкурсите и свое Решение № 140 от 28.03.2024 г. (ДВ, бр. 36 от 2024 г.) Великотърновският общински съвет:

1. Приема анализ на правното състояние и начална цена в размер 85 500 лв., в която не е включена стойността на дължимия ДДС, за продажба на общински нежилищен имот със стопанско предназначение, представляващ: „Незастроен УПИ ІV – „за обществено обслужващи дейности“, от кв. 11 по плана на с. Беляковец“ – собственост на Община Велико Търново. Сделката се облага с ДДС.

2. Определя начин за продажба на посочения в т. 1 обект чрез публичен търг с явно наддаване при стъпка на наддаване в размер 8500 лв.

3. Търгът да се проведе при следните условия: дата на търга – на 21-вия ден след датата на обнародването на това решение в „Държавен вестник“, като в случай че 21-вият ден съвпада с неработен ден, търгът ще се проведе в първия следващ работен ден; начало на търга – 15 ч.; място на търга – стая № 419 в сградата на Община Велико Търново.

4. Утвърждава тръжна документация и договор за продажба за обекта. Определя цена за продажба на комплект тръжна документация в размер 300 лв. (с ДДС). Цената на тръжната документация се заплаща по сметка № BG95 SOMB 9130 3124 7614 00 на Общинската агенция за приватизация (ОбАП) при „Общинска банка“ – АД – клон „Велико Търново“, BIC код: SOMB BGSF. Тръжната документация се получава след представяне в ОбАП на документ за извършено плащане – стая № 419 в сградата на Община Велико Търново, всеки работен ден и до 10 ч. на деня, предхождащ датата на търга.

5. За допускане до участие в търга кандидатите да внесат депозит в размер 25 650 лв. Депозитът се внася по сметка № BG59 SOMB 9130 3324 7614 01 на ОбАП при „Общинска банка“ – АД – клон „Велико Търново“, BIC код: SOMB BGSF – до 16 ч. на деня, предхождащ датата на търга.

6. Заплащането на договорената цена заедно с дължимия ДДС и сключването на договор за продажба да се извърши в 30-дневен срок от датата на заповедта за определяне на купувач. Дължимата сума заедно с начисления ДДС и представляваща разлика между договорената цена и внесения депозит да се заплати в български левове по сметка № BG95 SOMB 9130 3124 7614 00 на ОбАП при „Общинска банка“ – АД – клон „Велико Търново“, BIC код: SOMB BGSF. Непарични платежни средства не се приемат.

За обекта се допуска разсрочено плащане при следните условия: начална вноска – не по-малка от 30 на сто от достигнатата на търга продажна цена (без ДДС), срок за издължаване на остатъка от продажната цена – до 12 месеца считано от датата на сключване на договора, на равни вноски, всяка от които е дължима през не повече от шест месеца считано от предходната вноска по разсроченото плащане.

7. Срок за оглед на обекта – всеки работен ден и до 12 ч. на деня, предхождащ датата на търга, като в случай че този ден съвпада с неработен ден, срокът изтича в последния работен ден, предхождащ датата на търга.

8. Документи за участие в търга се подават в стая № 419 в сградата на Община Велико Търново – всеки работен ден и до 17 ч. на деня, предхождащ датата на търга, като в случай че този ден съвпада с неработен ден, срокът изтича в последния работен ден, предхождащ датата на търга.

9. Възлага на ОбАП да организира приватизационната сделка за обекта по установения от закона ред и взетите решения от ВТОбС.

10. При неявяване на купувачи повторен търг да се проведе 14 дни след датата на търга при същите условия, като в случай че така определеният ден съвпада с неработен ден, търгът ще се проведе в първия следващ работен ден.

11. В случай на неявяване на купувачи и за обявения повторен търг да се проведат последващи поредни търгове на 28-ия ден след обявената дата за съответния предходен търг при условията на настоящото решение, като в случай че така определеният ден съвпада с неработен ден, търгът се провежда в първия следващ работен ден.

Председател: В. Спирдонов

4179

 

РЕШЕНИЕ № 227 от 30 май 2024 г.

На основание чл. 3, ал. 3, т. 2, чл. 4, ал. 4, чл. 31, ал. 1 и чл. 32, ал. 3, т. 1 от ЗПСК, чл. 21, ал. 1, т. 8 от ЗМСМА, чл. 45, ал. 3 във връзка с ал. 5, т. 1 от ЗДДС, чл. 5 и 6 от Наредбата за търговете и конкурсите и свое Решение № 110 от 29.02.2024 г. (ДВ, бр. 30 от 2024 г.) Великотърновският общински съвет реши:

1. Приема анализ на правното състояние и определя начална цена в размер 206 900 лв., в която не е включена стойността на дължимия ДДС, за продажба на подлежащия на приватизация общински нежилищен имот със стопанско предназначение, представляващ: „УПИ VІІІ – „за гаражи, стопански двор, кметство“, от кв. 9 по плана на с. Вонеща вода, заедно с построените в него сгради“ – собственост на Община Велико Търново. Сделката се облага частично с ДДС.

2. Определя начин за продажба на посочения в т. 1 обект чрез публичен търг с явно наддаване, при стъпка на наддаване в размер 20 600 лв.

3. Търгът да се проведе при следните условия: дата на търга – на 21-вия ден след датата на обнародването на това решение в „Държавен вестник“, като в случай че 21-вият ден съвпада с неработен ден, търгът ще се проведе в първия следващ работен ден; начало на търга – 14 ч.; място на търга – стая № 419 в сградата на Община Велико Търново.

4. Утвърждава тръжна документация и договор за продажба за обекта. Определя цена за продажба на комплект тръжна документация в размер 300 лв. (с ДДС). Цената на тръжната документация се заплаща по сметка № BG95 SOMB 9130 3124 7614 00 на Общинската агенция за приватизация (ОбАП) при „Общинска банка“ – АД – клон „Велико Търново“, BIC код: SOMB BGSF. Тръжната документация се получава след представяне в ОбАП на документ за извършено плащане – стая № 419 в сградата на Община Велико Търново, всеки работен ден и до 10 ч. на деня, предхождащ датата на търга.

5. За допускане до участие в търга кандидатите да внесат депозит в размер 62 070 лв. Депозитът се внася по сметка № BG59 SOMB 9130 3324 7614 01 на ОбАП при „Общинска банка“ – АД – клон „Велико Търново“, BIC код: SOMB BGSF – до 16 ч. на деня, предхождащ датата на търга.

6. Заплащането на договорената цена заедно с дължимия ДДС и сключването на договор за продажба да се извърши в 30-дневен срок от датата на заповедта за определяне на купувач. Дължимата сума заедно с начисления ДДС и представляваща разлика между договорената цена и внесения депозит да се заплати в български левове по сметка № BG95 SOMB 9130 3124 7614 00 на ОбАП при „Общинска банка“ – АД – клон „Велико Търново“, BIC код: SOMB BGSF. Непарични платежни средства не се приемат.

За обекта се допуска разсрочено плащане при следните условия: начална вноска – не по-малка от 30 на сто от достигнатата на търга продажна цена (без ДДС), срок за издължаване на остатъка от продажната цена – до 24 месеца считано от датата на сключване на договора, на равни вноски, всяка от които е дължима през не повече от шест месеца считано от предходната вноска по разсроченото плащане.

7. Срок за оглед на обекта – всеки работен ден и до 12 ч. на деня, предхождащ датата на търга, като в случай че този ден съвпада с неработен ден, срокът изтича в последния работен ден, предхождащ датата на търга.

8. Документи за участие в търга се подават в стая № 419 в сградата на Община Велико Търново – всеки работен ден и до 17 ч. на деня, предхождащ датата на търга, като в случай че този ден съвпада с неработен ден, срокът изтича в последния работен ден, предхождащ датата на търга.

9. Възлага на ОбАП да организира приватизационната сделка за обекта по установения от закона ред и взетите решения от ВТОбС.

10. При неявяване на купувачи повторен търг да се проведе 14 дни след датата на търга при същите условия, като в случай че така определеният ден съвпада с неработен ден, търгът ще се проведе в първия следващ работен ден.

11. В случай на неявяване на купувачи и за обявения повторен търг да се проведат последващи поредни търгове на 28-ия ден след обявената дата за съответния предходен търг при условията на настоящото решение, като в случай че така определеният ден съвпада с неработен ден, търгът се провежда в първия следващ работен ден.

Председател: В. Спирдонов

4180

 

ОБЩИНА СТАРА ЗАГОРА

РЕШЕНИЕ № 419 от 30 май 2024 г.

На основание чл. 21, ал. 1, т. 11 от ЗМСМА, чл. 127, ал. 6 във връзка с чл. 134, ал. 1, т. 1 от ЗУТ Общинският съвет – Стара Загора, одобрява проект за изменение на общ устройствен план на община Стара Загора, одобрен с Решение № 1779 по протокол № 40 от 30.06.2022 г. на Общинския съвет – Стара Загора, в частта му за ПИ с идентификатор 68850.301.863 и ПИ с идентификатор 68850.301.866, местност Асенов трап, землище на гр. Стара Загора, община Стара Загора, ПИ с идентификатор 04738.102.3, местност Тетрата, землище на с. Богомилово, община Стара Загора, и ПИ с идентификатор 35515.140.86 по КККР на землището на с. Калояновец, община Стара Загора, като за имотите се отрежда предимно производствена и складова устройствена зона – Пп, съгласно изработения проект. Проектът за частично изменение на общ устройствен план на община Стара Загора, одобрен с Решение № 1779 по протокол № 40 от 30.06.2022 г. на Общинския съвет – Стара Загора, да се процедира при спазване на действащата нормативна уредба.

Председател: Ив. Лазарова

4158

2. – Министърът на регионалното развитие и благоустройството на основание чл. 149, ал. 1 от Закона за устройство на територията (ЗУТ) съобщава, че е издал Разрешение за строеж № РС-43 от 26.06.2024 г. за обект: „Основен ремонт на мост над р. Дунав (Дунав мост) между Русе и Гюргево на път I-2 „Русе – Разград“ от км 0+000 до км 1+057“, при условията на чл. 60 от Административнопроцесуалния кодекс. Предварителното изпълнение може да се обжалва пред Върховния административен съд в 3-дневен срок от обнародването в „Държавен вестник“ чрез Министерството на регионалното развитие и благоустройството. На основание чл. 215, ал. 1 и 4 от ЗУТ разрешението за строеж подлежи на обжалване от заинтересуваните лица пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от обнародването на обявлението в „Държавен вестник“ чрез Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

4160

76. – Медицинският университет – София, Фармацевтичен факултет, с решение на Академичния съвет (протокол № 45 от 21.05.2024 г.) обявява следния конкурс: доцент – 1 място, в област на висше образование 4. Природни науки, математика и информатика, професионално направление 4.2. Химически науки, за нуждите на преподаването по аналитична химия в катедра „Химия“ на Фармацевтичния факултет при МУ – София. В двумесечен срок от обнародването на обявата в „Държавен вестник“ кандидатите могат да подават заявление и документи във Фармацевтичния факултет, ул. Дунав № 2, 1000 София, стая № 125. За справки – тел. 02/987 98 74, http://mu-sofia.bg/.

4108

141. – Нов български университет – София, обявява конкурс за един доцент в област на висшето образование 3. Социални, стопански и правни науки, професионално направление 3.8. Икономика (Маркетинг – Бранд мениджмънт). Срок за подаване на документи – 2 месеца от обнародването на обявата в „Държавен вестник“. Документите се подават в Нов български университет, ул. Монтевидео № 21, отдел „Човешки ресурси“, офис 215, тел. 02/811 02 35.

4141

7а. – Софийският университет „Св. X.X.“ обявява конкурс за доцент по професионално направление: 7.1. Медицина (Анатомия на човека) – един на половин щат, за нуждите на ФНОИ; главен асистент по професионално направление: 7.3. Фармация (Социална медицина и организация на здравеопазването и фармацията) – един за нуждите на ФХФ, двата със срок за подаване на документи – 2 месеца от обнародването в „Държавен вестник“. Списъкът с необходимите документи е определен в Правилника за условията и реда за придобиване на научни степени и заемане на академични длъжности в СУ „Св. X.X.“. Документи се подават в ректората, Информационен център, отдел „Човешки ресурси“, стая № 2, София 1504, бул. Цар Освободител № 15, тел. 02/986 11 83. Приемно време от 15 до 17 ч. Документи могат да се подават и електронно (за информация: www.uni-sofia.bg).

3916

63. – Медицинският институт на МВР, София, на основание чл. 52, ал. 1, 2 и 4 от Закона за Министерството на вътрешните работи, във връзка с чл. 2, ал. 3, т. 3, чл. 3, ал. 1 и чл. 24 от ЗРАСРБ, чл. 53, 54 и 55 от ППЗРАСРБ и чл. 2, ал. 3 от Правилника за условията и реда за придобиване на научни степени и заемане на академични длъжности при МИ – МВР, и решение по т. 2 от протокол № 3, рег. № 12839/30.05.2024 г. от заседание на НУС при МИ – МВР, и Заповед № 2517 от 17.06.2024 г. обявява:

І. Конкурс за заемане по трудово правоотношение на академична длъжност „доцент“ по научната специалност „Съдебна медицина“, област на висшето образование 7. Здравеопазване и спорт, професионално направление 7.1. Медицина, в Отделение по клинична патология към сектор „Диагностично-консултативен“ на Многопрофилна болница за активно лечение – Централна клинична база в София към Лечебни заведения за болнична помощ при Медицинския институт на МВР – една вакантна длъжност.

II. Определя следните изисквания към кандидатите за заемане на длъжността:

1. необходима минимална образователно-квалификационна степен „магистър“ по професионално направление „Медицина“ и придобита специалност „Съдебна медицина“;

2. придобита образователна и научна степен „доктор“, която за специалностите от регулираните професии трябва да е от специалност „Медицина“;

3. не по-малко от две години:

а) да са заемали академична длъжност „главен асистент“, или

б) да са били преподаватели, включително хонорувани, или членове на научноизследователски екип във висше училище или друга научна организация;

в) да са били специалисти от практиката и да имат доказани постижения в своята област;

4. да имат публикуван монографичен труд или равностойни публикации в специализирани научни издания, които да не повтарят представените за придобиване на образователна и научна степен „доктор“;

5. да отговарят на съответните минимални национални изисквания и изискванията по чл. 1а, ал. 1 от ППЗРАСРБ;

6. да нямат доказано по законоустановения ред плагиатство в научните трудове;

7. кандидатите следва да представят справка за изпълнение на минималните национални изисквания, на изискванията по чл. 1, ал. 2 от ППЗРАСРБ, както и справка за оригиналните научни приноси, към които се прилагат съответните доказателства;

8. да са клинично здрави, да не страдат от психични заболявания и да са годни по медицински показатели за заемане на академичната длъжност „доцент“ според изискванията за лица, работещи по трудово правоотношение в МВР.

III. Длъжностните задължения за длъжността „доцент“ в Отделение по клинична патология към сектор „Диагностично-консултативен“ на Многопрофилна болница за активно лечение – Централна клинична база в София към Лечебни заведения за болнична помощ при Медицинския институт на МВР, са определени съгласно длъжностна характеристика, утвърдена със заповед на директора на МИ – МВР.

IV. Необходими документи:

Кандидатите, които отговарят на изискванията по т. II, следва да подадат следните документи:

1. молба до директора на МИ – МВР за допускане (в свободен текст), към която се прилагат 7 комплекта, един от които в оригинал (нотариално заверен) и 6 идентични на оригинала копия, които да са заверени на всяка страница с гриф „Вярно с оригинала“ и собственоръчен подпис, на следните документи, описани в опис и подредени в номерирани папки/класьори:

1.1. автобиография на български език (европейски формат с посочени преподавателска дейност и учебна натовареност, ако има такива);

1.2. нотариално заверено копие на диплома за придобита образователно-квалификационна степен „магистър“ по специалност „Медицина“ заедно с приложението;

1.3. нотариално заверено копие на диплома за придобита медицинска специалност;

1.4. нотариално заверено копие на диплома за образователна и научна степен „доктор“;

1.5. медицинско свидетелство;

1.6. удостоверяващ документ, че кандидатът не е привлечен като обвиняем или подсъдим за умишлено престъпление от общ характер и че срещу него няма повдигнато обвинение за умишлено престъпление от общ характер – оригинал;

1.7. свидетелство за съдимост (за работа в МВР);

1.8. удостоверение за стаж по специалността и копие на трудова книжка;

1.9. документ във връзка с изискването по раздел II, т. 8 от настоящата заповед;

1.10. справка по чл. 54 от ППЗРАСРБ, както и справка за оригиналните научни приноси, към които се прилагат и съответните доказателства;

1.11. списък на публикации (статии, монографии, учебни помагала) с приложени копия на същите;

1.12. списък и копия на документи, доказващи изобретения (патенти, договори за внедряване на научни разработки);

1.13. списък и доказателства за участие в научни проекти (служебни бележки, договори за участия в научни екипи и др.);

1.14. служебна бележка за преподавателска и учебна натовареност, вкл. и на хонорар, най-малко за предходните две последователни академични години;

1.15. служебна бележка за работа по учебна програма или курс на преподаване във висше училище, вкл. и на хонорар;

1.16. други научно-приложими разработки, съответстващи на изискванията на съответното приемащо структурно звено;

1.17. служебна бележка за специализантите под негово ръководство (ако има такива);

1.18. списък с цитирания (разглеждат се само публикации в специализирани научни издания) и резюмета на трудовете след защита на докторската дисертация (на хартиен и електронен носител);

1.19. справка за участия в редколегии, членство в авторитетна творческа и/или професионална организация в съответната научна област.

V. До участие в конкурса се допускат кандидатите, които отговарят на законовите изисквания, включително на минималните национални изисквания.

VI. Възлага на началник-сектор „Човешки ресурси“ при МИ – МВР, да организира обнародването на обявлението за конкурса в „Държавен вестник“, както и на сайта на МИ – МВР.

VII. Възлага на д-р М. Стойкова от отдел НУДИО при МИ – МВР, да организира изпращането на информацията за настоящия конкурс за публикуване в Националния център за информация и документация.

VIII. Ред и срок за кандидатстване:

1. Срок за подаване на документи – 2 месеца, считано от деня, следващ обнародването на обявата в „Държавен вестник“. Не се приемат документи, подадени след определения краен срок.

2. За дата на подаване на документите от кандидатите да се счита датата на завеждане на същите в деловодството на МИ – МВР.

3. Място за подаване на документи: всеки работен ден от 8 до 12 ч. и от 12,30 до 16,30 ч., на адрес: София, бул. Генерал Михаил Д. Скобелев № 79, сектор „Човешки ресурси, координация и административно обслужване“, телефон за връзка и допълнителна информация: 02/982 14 60.

4. Документите се подават лично от кандидата, не се приемат документи, изпратени с пощенска или куриерска пратка, или представяни чрез пълномощник.

4107

345. – Институтът по органична химия с Център по фитохимия при БАН – София, обявява конкурс за академична длъжност „главен асистент“ в област на висшето образование 4. Природни науки, математика и информатика по професионално направление 4.2. Химически науки, научна специалност „Органична химия“, за нуждите на лаб. „Органичен синтез и стереохимия“ (ОСС) – един. Срок за подаване на документи – 2 месеца от обнародването в „Държавен вестник“. Справки и документи: ИОХЦФ – БАН, ул. Акад. Г. Бончев, бл. 9, стая № 206, тел. 02/872 48 17.

4161

562. – Колежът по туризъм – Благоевград, на основание Решение № 71 от 29.05.2024 г. на академичния съвет и в съответствие с чл. 5 от Правилника за развитието на академичния състав на Колежа по туризъм – Благоевград, и раздел IV, чл. 29 от Закона за развитието на академичния състав в Република България обявява конкурс за професор в област на висшето образование 3. Социални, стопански и правни науки, професионално направление 3.9. Туризъм, научна специалност „Управление на специализирани форми на туризъм“, със срок 3 месеца от обнародването в „Държавен вестник“. Документи за кандидатстване се подават в ректората на колежа, Благоевград, ул. Брегалница № 2 (бивше Първо основно училище), отдел „Администрация“, тел. за контакт – 073/83 56 26; мобилен: 0876806777; e-mail: cotur@abv.bg; www.cotur.org.

4162

319. – УМБАЛ „Софиямед“, София, обявява конкурс за заемане на академичната длъжност доцент – един в област на висшето образование 7. Здравеопазване и спорт по професионално направление 7.1. Медицина, научна специалност „Гастроентерология“ за нуждите на отделение „Гастроентерология“. Конкурсът е със срок 2 месеца от обнародването в „Държавен вестник“. Условията за участие в конкурсите са определени на официалния сайт на лечебното заведение.

4142

190. – Община Благоевград на основание чл. 129, ал. 1 от ЗУТ обявява, че с Решение № 247 по протокол № 6 от 31.05.2024 г. на Общинския съвет – Благоевград, е одобрен подробен устройствен план (ПУП): 1. изменение на плана за регулация (ИПР) на УПИ V и УПИ IV в кв. 18 и УПИ I и УПИ XI в кв. 23 по плана на с. Изгрев, община Благоевград, както следва: образуване на нови УПИ: УПИ VIII-501.546, УПИ IX-501.547, УПИ X-501.548 и УПИ XI-501.549 в кв. 18 с предназначение „за жилищно строителство“, УПИ IV-501.345 в кв. 18 с предназначение „за търговски обект и обществено обслужване“, УПИ ХII-501.550 (общински) в кв. 18 с предназначение „за озеленяване“ и УПИ ХI-501.551 (общински) в кв. 23 с предназначение „за жилищно строителство“; образуване на нов кв. 24а и нов УПИ I-501.552 (общински) в кв. 24а с предназначение „за озеленяване“; 2. изменение на плана за улична регулация (ИПУР) за удължаване на улица от о.т. 112, о.т. 111, о.т. 111а до о.т. 108 и изменение на крайната регулационна линия. Образуване на нова улица с о.т. 111а, о.т. 111в, о.т. 111г, о.т. 111д и о.т. 111е за достъп до новообразуваните УПИ; 3. план за застрояване (ПЗ) за УПИ VIII-501.546, УПИ IX-501.547, УПИ X-501.548, УПИ XI-501.549 и УПИ IV-501.345 в кв. 18 и УПИ XI-501.551 в кв. 23 за ниско свободно застрояване със следните устройствени показатели: устройствена зона „Жм“, П застр. 60 %, П озел. 40 %, Кинт. – 1,2, Н 10 м. Решението подлежи на обжалване по реда на чл. 215, ал. 1 и 4 от ЗУТ в 30-дневен срок от обнародването в „Държавен вестник“ чрез Общинския съвет – Благоевград, пред Административния съд – Благоевград.

4124

76. – Община Габрово на основание чл. 128, ал. 1 от ЗУТ съобщава, че е изработен проект за подробен устройствен план – план за регулация (ПУП – ПР) за частично изменение (ЧИ) на застроителен и регулационен план (ЗРП) на гр. Габрово, кв. Тлъчници, V и VI част, за изменение на уличната регулация на улица с о.т. 221 – 222 – 223 – 224 – 225 – 226 – 287 – 288. На основание чл. 128, ал. 5 от ЗУТ в едномесечен срок от обнародването в „Държавен вестник“ заинтересуваните лица могат да направят писмени възражения, предложения и искания относно ПУП – ПР за ЧИ на ЗРП на гр. Габрово, кв. Тлъчници, V и VI част, за изменение на уличната регулация на улица с о.т. 221 – 222 – 223 – 224 – 225 – 226 – 287 – 288 до общинската администрация.

4113

6. – Община Горна Оряховица на основание чл. 128, ал. 1 от ЗУТ съобщава, че е изработен проект за частично изменение (ЧИ) на подробен устройствен план (ПУП) в част план за регулация и застрояване (ПРЗ) от индустриален парк „Ряховец“ – ЕАД, ЕИК 206974197, кв. 61, 62, 63 (част), 64, 65, 66, 67, 68 и 69 по плана на гр. Горна Оряховица по реда на чл. 135а от ЗУТ и на основание чл. 134, ал. 1, т. 1 и ал. 2, т. 6 от ЗУТ. Частта на плана за регулация (ПР) предвижда частично изменение на ПУП – ПР и ПУР и промени по квартали. В кв. 61: отпада УПИ I-4 – за производствено-складови и търговски дейности, УПИ II-2 – за алея, и УПИ III-1 – за производствено-складови и търговски дейности; създава се нов УПИ I-4 – за производствено-складови и търговски дейности, с площ 7637 кв. м; с промяната се изменя и уличната регулационна граница при о.т. 218 – 219; променя се уличната регулация при УПИ X-2 в участъка между о.т. 211, 212, 213, при което площта на УПИ X-2 става 4797 кв. м. В кв. 62 и 63 се променя уличната регулация в участъка между кв. 62 и 63 с цел подобряване подхода към индустриалния парк, при което УПИ I – за озеленяване, от кв. 62 става с площ 1673 кв. м, УПИ I – за озеленяване и трафопост, от кв. 63 става с площ 1068 кв. м, а УПИ III-168 – 8874 кв. м. В кв. 64 и 65: с цел запазване на сгради се променя уличната регулация между кв. 64 и 65, при което се променят уличнорегулационни и дворищнорегулационни граници, при което площите на новообразуваните ПИ са: на УПИ I-3 – за производствено-складови и търговски дейности – 4395 кв. м, УПИ II-3 – за производствено-складови и търговски дейности – 3612 кв. м, УПИ III-3 – за производствено-складови и търговски дейности – 5,789 кв. м, УПИ IV-3 – за производствено-складови и търговски дейности – 6,819 кв. м, УПИ V-3 – за производствено-складови и търговски дейности – 7,268 кв. м, и УПИ VI-3 – за производствено-складови и търговски дейности – 6,044 кв. м, от кв. 64; след промяната на уличнорегулационните линии в кв. 65 площите на поземлените имоти стават: УПИ I-1, 2 – 3,721 кв. м, УПИ IV-2 – 9,419 кв. м, УПИ V-2 – 7543 кв. м; променя се уличната регулация между о.т. 201 и о.т. 222; създават се нови о.т. с № 201, 220, 220а и 222; отпада и предвиденият паркинг до УПИ III-4; отпада и предвиденото кръгово, което се трансформира в обикновено кръстовище. В кв. 66: от променената улична регулация настъпват промени на урегулирани поземлени имоти в кв. 66, както следва: УПИ I-4 с площ – 4633 кв. м, УПИ II-4 – 2061 кв. м, УПИ ІII-4 – 9778 кв. м, УПИ IV-4 – 3550 кв. м, УПИ V-4 – 3970 кв. м, УПИ VI-4 – 3666 кв. м. В кв. 67 се променя уличната регулация между о.т. 230 и 231, при което в кв. 67 се променят УПИ І-5 с площ 4154 кв. м, УПИ II-5 – 3253 кв. м, УПИ III-5 – 2909 кв. м, УПИ IV-5 – 8983 кв. м, УПИ V-5 – 3141 кв. м, УПИ VI-5 – 2899 кв. м; променя се улична отсечка с о.т. 222 – 229, при което се създават нови о.т. 223, 223а и 231. В кв. 68: с промяната УПИ I, кв. 68, става с площ 4627 кв. м. В кв. 69 се променят улични отсечки с о.т. 222, 226, 227, 228 и 229, като се закрива участък, касаещ УПИ VII-6 и УПИ VIII-6 от кв. 69: от промяната засегнати имоти са УПИ I-6 – 3728 кв. м, УПИ II-6 – 17 853 кв. м, УПИ III-5 – 5215 кв. м, УПИ IV-5 – 3583 кв. м, УПИ V-6 – 6335 кв. м, УПИ VI-6 – 9146 кв. м, УПИ VII-6 – 7661 кв. м, УПИ VIII-6 – 9217 кв. м; създава се нов УПИ IX-5 – за производствено-складови дейности, в кв. 69 с площ 1006 кв. м. С ЧИ на ПУП – ПР се променя и улична отсечка с о.т. 208 – 210, която обслужва и УПИ II-135 в кв. 63, който е държавна собственост и е извън територията на индустриалния парк, с което се подсигурява транспортният достъп до него по съществуващия на място асфалтов път. След промяната засегнатите в кв. 63 имоти са със следните площи: УПИ I-3 – 1068 кв. м, УПИ III-138 – 8874 кв. м. За запазване на съществуващ на територията на индустриалния парк трафопост се създава нов УПИ I в нов кв. 71. Променените улични отсечки в границите на индустриалния парк са с вътрешна инфраструктура, която обслужва дейностите в парка и запазва вида на собствеността си – общинска частна. Частта на плана за застрояване (ПЗ) предвижда: проектът е изготвен на база предвидената устройствена зона на ОУП на общината, предимно производствена зона (Пп), от една страна, и предложените композиционни подходи, от друга. В разработката – ПРЗ, според отрежданията на урегулираните имоти са включени и други режими на застрояване. Зоната е съобразена с екологичната обосновка. Параметри на застрояване: предимно производствена зона (Пп), включваща терените за производствени и складови дейности; плътност на застрояване (Пл) – до 80 %; интензивност на застрояване (Кинт.) – до 2,5; минимално озеленена площ (мин. озел. пл.) – до 20 %; терени за обществено обслужване (Оо), включващи урегулираните поземлени имоти за: обществено обслужване и озеленяване, изложбено-търговски комплекс и административно-стопански блок; плътност на застрояване (Пл) – до 60 %; интензивност на застрояване (Кинт.) – до 2,0; минимално озеленена площ (мин. озел. пл.) – до 40 %; терени за озеленяване и спорт (Ззс), включващи урегулираните поземлени имоти за озеленяване и спорт, като територията за спорт е съгласно чл. 33, ал. 1 и 2, т.е. от 6 – 8 кв. м на жител или 20 % от площта на УПИ, съгласно изискванията на Наредба № 7 от 2003 г. за правила и нормативи за устройство на отделните видове територии и устройствени зони. На основание чл. 128, ал. 5 от ЗУТ заинтересованите собственици на недвижими имоти могат да се запознаят с проекта в стая № 215 на Община Горна Оряховица и при необходимост да направят мотивирани писмени възражения, предложения и искания до кмета на община Горна Оряховица в едномесечен срок от обнародването на обявлението в „Държавен вестник“.

4109

1. – Община Димово на основание чл. 128, ал. 1 от ЗУТ съобщава на заинтересованите лица, че е изготвен коригиран проект на ПУП – ИПР за имоти, попадащи в урбанизираната територия на с. Лагошевци, ЕКАТТЕ 43027, община Димово, област Видин – коригиран във връзка с одобряване на КККР за урбанизираната територия на с. Лагошевци съгласно Заповед № РД-18-74 от 18.04.2024 г. на изпълнителния директор на АГКК, попадащи на територията на община Димово, засегнати от трасето на жп линията Видин – София, железопътен участък Видин – Медковец. Заинтересованите лица могат да се запознаят с проекта, който се намира в сградата на общинската администрация – Димово, ул. Георги Димитров № 137, както и на интернет страницата на Община Димово: dimovo.bg. На основание чл. 128, ал. 5 от ЗУТ заинтересованите лица могат да направят писмени възражения, предложения и искания по проекта до кмета на община Димово в едномесечен срок от датата на обнародването на обявлението в „Държавен вестник“.

4121

7. – Община Карнобат на основание чл. 128, ал. 1 от ЗУТ съобщава, че е изработен проект за ПУП – парцеларен план за обект на техническата инфраструктура: „Външно кабелно ел. захранване за ФЕЦ от УПИ I в кв. 8 по плана на гара Церковски до подстанция в ПИ с идентификатор 20448.46.1 по КККР на с. Деветинци, община Карнобат“. Проектът е изложен в сградата на Община Карнобат, дирекция УТ – център за административно и информационно обслужване на гражданите, ет. 1. На основание чл. 128, ал. 5 от ЗУТ в едномесечен срок от обнародване на обявлението в „Държавен вестник“ заинтересованите лица могат да направят писмени възражения, предложения и искания по проекта до общинската администрация – Карнобат.

4139

8. – Община Карнобат на основание чл. 128, ал. 1 от ЗУТ съобщава, че е изработен проект за ПУП – парцеларен план за обект на техническата инфраструктура: „Трасе на подземна кабелна линия 0,4 kV за присъединяване на фотоволтаична електроцентрала с мощност 120 kWp в ПИ 36525.293.5 по КККР на гр. Карнобат“. Проектът е изложен в сградата на Община Карнобат, дирекция УТ – център за административно и информационно обслужване на гражданите, ет. 1. На основание чл. 128, ал. 5 от ЗУТ в едномесечен срок от обнародване на обявлението в „Държавен вестник“ заинтересованите лица могат да направят писмени възражения, предложения и искания по проекта до общинската администрация – Карнобат.

4140

1. – Община Крумовград на основание чл. 128, ал. 1 от ЗУТ съобщава на заинтересуваните лица по смисъла на чл. 131 от ЗУТ, че е изработен проект на подробен устройствен план – парцеларен план (ПУП – ПП) за обект: „Реконструкция и доизграждане на водопроводна и канализационна инфраструктура в Крумовград, област Кърджали“. Проектът на ПУП – ПП засяга следните поземлени имоти: поземлен имот с идентификатор – 39970.10.37 по КККР на землището на Крумовград, НТП – водни течения, вид собственост – държавна публична; поземлен имот с идентификатор – 39970.502.1354 по КККР на землището на Крумовград, НТП – водни течения, вид собственост – държавна публична; поземлен имот с идентификатор – 12190.29.5 по КККР на землището на с. Вранско, НТП – други територии, заети от водни течения и водни площи, вид собственост – държавна публична; поземлен имот с идентификатор – 12190.29.16 по КККР на землището на с. Вранско, НТП – други територии, заети от водни течения и водни площи, вид собственост – държавна публична; поземлен имот с идентификатор – 12190.29.17 по КККР на землището на с. Вранско, НТП – други територии, заети от водни течения и водни площи, вид собственост – държавна публична; поземлен имот с идентификатор – 12190.29.27 по КККР на землището на с. Вранско, НТП – полски пътища, вид собственост – общинска публична; поземлен имот с идентификатор – 12190.29.74 по КККР на землището на с. Вранско, НТП – пасища, мери, вид собственост – държавна частна. Проектът на подробен устройствен план – парцеларен план е изложен в сградата на Община Крумовград, пл. България № 16, ет. 2, стая № 10, и може да бъде разгледан всеки работен ден от 9 до 16 ч. На основание чл. 128, ал. 5 от ЗУТ в едномесечен срок от обнародването в „Държавен вестник“ заинтересуваните лица могат да направят писмени възражения, предложения и искания по проекта до общинската администрация – Крумовград, пл. България № 5.

4110

4. – Община Никопол, област Плевен, на основание чл. 21, ал. 1, т. 11 и ал. 2 и чл. 22 от ЗМСМА и чл. 129 от ЗУТ и протокол № 223 от 12.06.2024 г. на Експертния съвет по устройство на територията на Община Никопол съобщава на заинтересованите, че с Решение № 127 от 21.06.2024 г. на Общинския съвет – Никопол, е одобрен проект за подробен устройствен план – парцеларен план с териториален обхват: „Ветроенергиен парк, с. Черковица, община Никопол, област Плевен, намиращ се в ПИ 80697.15.59 и ПИ 80697.40.15, подобект: Вътрешен кабелен електропровод СрН 20 kV и сервитутни зони на ветрогенераторите“. Съгласно разпоредбите на чл. 215, ал. 1 от ЗУТ решението подлежи на обжалване пред Административния съд – Плевен. Съгласно разпоредбите на чл. 215, ал. 4 от ЗУТ жалбите се подават чрез Общинския съвет – Никопол, в 30-дневен срок от обнародването в „Държавен вестник“.

4134

1. – Община Пловдив на основание чл. 128, ал. 1 от ЗУТ съобщава на заинтересуваните лица по чл. 131 от ЗУТ, че е изработен проект за ПУП – парцеларен план и транспортно-комуникационна схема за осигуряване на транспортен достъп на ПИ с идентификатор 56784.314.3, от който са образувани УПИ 314.58, общественообслужващи и складови дейности, УПИ 314.59, общественообслужващи и складови дейности, и УПИ 314.60, общественообслужващи и складови дейности, и тупик с габарит 6 м за обслужване на горепосочените УПИ с инженерна и техническа инфраструктура чрез преместване през напоителен канал с идентификатор 56784.314.36, през част от ПИ с ид. 56784.314.69 (стар идентификатор 56784.314.35), част от ПИ с ид. 56784.375.42 и част от ПИ с ид. 56784.375.43, и трите общинска публична собственост с НТП „за селскостопански, горски, ведомствен път“ до второстепенна улица с трайна настилка, част от ул. Лозарска. Проектът е изложен за запознаване в сградата на Община Пловдив, пл. Централен № 1, ет. 8, стая № 7. На основание чл. 128, ал. 5 от ЗУТ в едномесечен срок от обнародването в „Държавен вестник“ заинтересуваните лица могат да се запознаят с проекта и да направят писмени възражения, предложения и искания до Община Пловдив.

4136

72. – Община Първомай на основание чл. 21, ал. 1, т. 11 от ЗМСМА, чл. 129, ал. 1 при условията на чл. 128, ал. 14 във връзка с чл. 131, ал. 1, ал. 2, т. 1 и ал. 3 от ЗУТ съобщава, че с Решение № 103 от 20.06.2024 г. по протокол № 10 на Общинския съвет – гр. Първомай, е одобрен ПУП – ПП (подробен устройствен план – парцеларен план) за: „Кабелна линия 20 kV от нов ЖР стълб № 15А от ВЛ 20 kV „Новаково“ до нов БКТП в ПИ 59080.223.97 по кадастралната карта и кадастралните регистри на гр. Първомай“, представляващ част от комплексен инвестиционен проект по чл. 150 от ЗУТ с възложител „Електроразпределение Юг“ – ЕАД.

4114

67. – Община Силистра на основание чл. 128, ал. 1 от ЗУТ съобщава, че е изработен проект за подробен устройствен план (ПУП) – план-схема (ПС) и парцеларен план (ПП) за външно присъединяване към електроразпределителната мрежа на ПИ с идентификатор 00895.507.193 по КККР на с. Айдемир, община Силистра, за обект „Полуподземен склад за съхранение на селскостопанска продукция“. На основание чл. 128, ал. 5 от ЗУТ в едномесечен срок от обнародването на настоящото обявление в „Държавен вестник“ заинтересуваните страни могат да се запознаят с проекта в сградата на Община Силистра и да направят писмени възражения, предложения и искания до общинската администрация.

4115

7. – Община Стара Загора на основание чл. 129, ал. 1 от ЗУТ съобщава, че с Решение № 422 по протокол № 12 от заседание на Общинския съвет – Стара Загора, проведено на 30.05.2024 г., е одобрен ПУП – парцеларен план и ел. схема за кабелна линия ниско напрежение (НН) от БКТП „Марашите“ и външно ел. захранване на „жилищна сграда“ в ПИ с идентификатор 46417.48.175 по КККР на землище на с. Малка Верея, община Стара Загора, част от КПИИ. Решението подлежи на обжалване съгласно чл. 215, ал. 1 и 4 от ЗУТ чрез Община Стара Загора пред Административния съд – Стара Загора, в 30-дневен срок от обнародването в „Държавен вестник“.

4145

7а. – Община Стара Загора на основание чл. 129, ал. 1 от ЗУТ съобщава, че с Решение № 423 по протокол № 12 от заседание на Общинския съвет – Стара Загора, проведено на 30.05.2024 г., е одобрен ПУП – парцеларен план и ел. схема за разширяване на кабелна линия ниско напрежение (НН) от КРШ 1, МТП Габъра, до електромерно табло за „жилищна сграда“ в ПИ с идентификатор 46417.265.2, местност Клюнка, землище на с. Малка Верея, община Стара Загора, част от КПИИ. Решението подлежи на обжалване съгласно чл. 215, ал. 1 и 4 от ЗУТ чрез Община Стара Загора пред Административния съд – Стара Загора, в 30-дневен срок от обнародването в „Държавен вестник“.

4146

7б. – Община Стара Загора на основание чл. 129, ал. 1 от ЗУТ съобщава, че с Решение № 424 по протокол № 12 от заседание на Общинския съвет – Стара Загора, проведено на 30.05.2024 г., е одобрен ПУП – парцеларен план и ел. схема за кабелна линия ниско напрежение (НН) от стълб № 6 на ВНН МТП „Юг“ до електромерно табло за „жилищна сграда“ в ПИ с идентификатор 46417.89.28 (стар идентификатор 46417.89.9), местност Агнешко ухо, землище на с. Малка Верея, община Стара Загора, част от КПИИ. Решението подлежи на обжалване съгласно чл. 215, ал. 1 и 4 от ЗУТ чрез Община Стара Загора пред Административния съд – Стара Загора, в 30-дневен срок от обнародването в „Държавен вестник“.

4147

7в. – Община Стара Загора на основание чл. 129, ал. 1 от ЗУТ съобщава, че с Решение № 425 по протокол № 12 от заседание на Общинския съвет – Стара Загора, проведено на 30.05.2024 г., е одобрен ПУП – парцеларен план за частично кабелиране на ВЛ 20 kV „Крепост“ от п/ст „Самара“ в междустълбието от ст. № 95/46 до ст. № 95/50 в ПИ с идентификатор 05431.99.21, местност Антонов рид, землище на с. Борилово, община Стара Загора, част от КПИИ. Решението подлежи на обжалване съгласно чл. 215, ал. 1 и 4 от ЗУТ чрез Община Стара Загора пред Административния съд – Стара Загора, в 30-дневен срок от обнародването в „Държавен вестник“.

4148

7г. – Община Стара Загора на основание чл. 129, ал. 1 от ЗУТ съобщава, че с Решение № 420 по протокол № 12 от заседание на Общинския съвет – Стара Загора, проведено на 30.05.2024 г., е одобрен ПУП – парцеларен план за трасе на транспортен достъп, местност Стария пчелин, землище на с. Богомилово, община Стара Загора. Решението подлежи на обжалване съгласно чл. 215, ал. 1 и 4 от ЗУТ чрез Община Стара Загора пред Административния съд – Стара Загора, в 30-дневен срок от обнародването в „Държавен вестник“.

4149

7д. – Община Стара Загора на основание чл. 129, ал. 1 от ЗУТ съобщава, че с Решение № 421 по протокол № 12 от заседание на Общинския съвет – Стара Загора, проведено на 30.05.2024 г., е одобрен ПУП – парцеларен план за пътна връзка към ПИ с идентификатор 68850.198.23, местност Конопището, землище на гр. Стара Загора, община Стара Загора. Решението подлежи на обжалване съгласно чл. 215, ал. 1 и 4 от ЗУТ чрез Община Стара Загора пред Административния съд – Стара Загора, в 30-дневен срок от обнародването в „Държавен вестник“.

4150

7е. – Община Стара Загора на основание чл. 129, ал. 1 от ЗУТ съобщава, че с Решение № 426 по протокол № 12 от заседание на Общинския съвет – Стара Загора, проведено на 30.05.2024 г., е одобрен ПУП – парцеларен план и ВиК схема за външен водопровод за водоснабдяване за УПИ I-250, УПИ II-251, КР 119 и ПИ 68850.119.17, местност Михалева нива, землище Стара Загора, община Стара Загора. Решението подлежи на обжалване съгласно чл. 215, ал. 1 и 4 от ЗУТ чрез Община Стара Загора пред Административния съд – Стара Загора, в 30-дневен срок от обнародването му в „Държавен вестник“.

4151

7ж. – Община Стара Загора на основание чл. 129, ал. 1 от ЗУТ съобщава, че с Решение № 427 по протокол № 12 от заседание на Общинския съвет – Стара Загора, проведено на 30.05.2024 г., е одобрен ПУП – парцеларен план за трасе на външен водопровод и изменение ВиК схема за ПИ с идентификатор 68850.111.12, местност Вадата, землище на гр. Стара Загора, община Стара Загора. Решението подлежи на обжалване съгласно чл. 215, ал. 1 и 4 от ЗУТ чрез Община Стара Загора пред Административния съд – Стара Загора, в 30-дневен срок от обнародването в „Държавен вестник“.

4152

7з. – Община Стара Загора на основание чл. 129, ал. 1 от ЗУТ съобщава, че с Решение № 428 по протокол № 12 от заседание на Общинския съвет – Стара Загора, проведено на 30.05.2024 г., е одобрен ПУП – парцеларен план за външен водопровод и изменение ВиК схема за ПИ с идентификатор 68850.217.714, ПИ с идентификатор 68850.218.6 и ПИ с идентификатор 68850.218.4, местност Пясъчника, землище на гр. Стара Загора, община Стара Загора. Решението подлежи на обжалване съгласно чл. 215, ал. 1 и 4 от ЗУТ чрез Община Стара Загора пред Административния съд – Стара Загора, в 30-дневен срок от обнародването в „Държавен вестник“.

4153

7и. – Община Стара Загора на основание чл. 129, ал. 1 от ЗУТ съобщава, че с Решение № 429 по протокол № 12 от заседание на Общинския съвет – Стара Загора, проведено на 30.05.2024 г., е одобрен ПУП – парцеларен план за присъединяване към фотоволтаична електроцентрала към електроразпределителната мрежа и изменение на ел. схема до ПИ с идентификатор 77476.32.25 по КККР на с. Хрищени, община Стара Загора. Решението подлежи на обжалване съгласно чл. 215, ал. 1 и 4 от ЗУТ чрез Община Стара Загора пред Административния съд – Стара Загора, в 30-дневен срок от обнародването в „Държавен вестник“.

4154

7й. – Община Стара Загора на основание чл. 128, ал. 1 от ЗУТ съобщава, че е изработен проект за подробен устройствен план – парцеларен план за пътна връзка към ПИ с идентификатор 68850.225.33 и ПИ с идентификатор 68850.225.34, местност Сечена могила по КККР на гр. Стара Загора, община Стара Загора. На основание чл. 128, ал. 5 от ЗУТ в едномесечен срок от обнародването на обявлението в „Държавен вестник“ заинтересуваните лица могат да направят писмени възражения, предложения и искания по проекта за подробен устройствен план до общинската администрация.

4155

7к. – Община Стара Загора на основание чл. 128, ал. 1 от ЗУТ съобщава, че е изработен проект за подробен устройствен план – парцеларен план за пътна връзка към ПИ с идентификатор 68850.50.49, местност Каймака, землище на гр. Стара Загора, община Стара Загора. На основание чл. 128, ал. 5 от ЗУТ в едномесечен срок от обнародването на обявлението в „Държавен вестник“ заинтересуваните лица могат да направят писмени възражения, предложения и искания по проекта за подробен устройствен план до общинската администрация.

4156

35. – Община Стара Загора на основание чл. 128, ал. 1 от ЗУТ съобщава, че е изработен проект за подробен устройствен план – парцеларен план за транспортно обслужване на ПИ с идентификатори 68850.66.17 и 68850.65.988 по КККР на гр. Стара Загора, община Стара Загора. На основание чл. 128, ал. 5 от ЗУТ в едномесечен срок от обнародването на обявлението в „Държавен вестник“ заинтересуваните лица могат да направят писмени възражения, предложения и искания по проекта за подробен устройствен план до общинската администрация.

4157

8. – Община Харманли на основание чл. 128, ал. 1 от ЗУТ съобщава, че са изработени проекти за: 1. подробен устройствен план – специализирана план-схема за линеен обект за „Кабелна линия 20 kV от РУ 20 kV на п/ст „Харманли“ до РУ 20 kV на нов БКТП (в/ст) в ПИ 58244.24.23 за присъединяване на ФЕЦ в ПИ 58244.24.23 и ПИ 58244.24.10, ФЕЦ в ПИ 58244.25.22 и ПИ 58244.25.11 и ФЕЦ в ПИ 58244.26.27 и ПИ 58244.26.25“. Изходна точка за кабелна линия СрН – РУ 20 kV на п/ст „Харманли“ – килия № 14. Кабелната линия 20 kV от съществуваща РУ 20 kV на п/ст „Харманли“ – килия № 14, до РУ 20 kV на нова (в/ст) в ПИ 58244.24.23 се полага в изкоп 1,1/0,6 м в обхвата на АМ „Марица“ – 1,4/0,6 м. В местата на пресичане на път ІІІ-554, тангенти към АМ „Марица“ и АМ „Марица“ – чрез хоризонтален сондаж. Крайна точка на кабелна линия СрН – нов БКТП (в/ст) в ПИ 58244.24.23 по КК на с. Преславец, община Харманли. Съгласно чл. 7, ал. 1 и 2 от Наредба № 16 от 2004 г. за сервитутите на енергийните обекти размерите на сервитутните зони са: за кабелна линия 20 kV – по 0,6 и 2,0 м спрямо оста на кабелната линия, както следва: 2560 х 2,6 = 6656 кв. м; 2. подробен устройствен план – парцеларен план за „Кабелна линия 20 kV от РУ 20 kV на п/ст „Харманли“ до РУ 20 kV на нов БКТП (в/ст) в ПИ 58244.24.23 за присъединяване на ФЕЦ в ПИ 58244.24.23 и ПИ 58244.24.10, ФЕЦ в ПИ 58244.25.22 и ПИ 58244.25.11 и ФЕЦ в ПИ 58244.26.27 и ПИ 58244.26.25“. Началото на кабелната линия 3 х NA2XS(F) 2Y 1 х 400 кв. мм е при разпределителна уредба 20 kV на подстанция „Харманли“ в ПИ 77181.1.516 по КК на гр. Харманли, а крайната точка е в разпределителна уредба 20 kV на нов БКТП (възлова станция) за ФЕЦ в ПИ 58244.24.23 по КК на с. Преславец, община Харманли. Електропроводът, излизайки от имота на подстанцията, се насочва в източна посока през ПИ 77181.1.517 – за местен път, общинска собственост, след това завива в северна посока през ПИ 77181.1.523 – селскостопански, горски, ведомствен път, който е разположен в западната страна на път ІІІ-554, успоредно на него, пресича ПИ 77181.1.496 – напоителен канал, и продължава по селскостопански, горски, ведомствен път – ПИ 77181.1.640, като кабелът ще се положи в обслужващата зона на път ІІІ-554 в описаните имоти от подстанция „Харманли“ до първото пресичане на пътя. При км 72+360 пресича път ІІІ-554 – ПИ 77181.1.641 и ПИ 58244.66.140 – общински местен път, и преминава от източната му страна, след което отново се насочва в северна посока през селскостопански, горски, ведомствен път, съставляващ ПИ 58244.66.76 и през ПИ 58244.65.140 – общински местен път, до навлизане в обхвата на АМ „Марица“ в зоната на пътен възел Симеоновград. След преминаване на тази зона кабелната линия отново преминава през обхвата в зоната на ограничителната строителна линия и в обслужващата зона на път ІІІ-554 Симеоновград – Харманли през ПИ 58244.63.246 по КК на с. Преславец, пресича ПИ 58244.62.248, навлиза в ПИ 58244.62.245, където завива в западна посока и пресича отново път ІІІ-554 – ПИ 58244.56.14, при км 71+338 чрез хоризонтален сондаж. Общата дължина на електропровода е 2570 м. Сервитутната ивица е с широчина 2,60 м. На основание чл. 128, ал. 5 от ЗУТ в едномесечен срок от обнародването в „Държавен вестник“ заинтересованите лица могат да се запознаят с проекта в отдел ТУСЕ на Община Харманли и да направят писмени възражения, предложения и искания по проектите до общинската администрация – Харманли.

4125

189. – Община с. Кайнарджа, област Силистра, на основание чл. 129, ал. 1 от ЗУТ съобщава, че с Решение № 78 от 28.05.2024 г. на Общинския съвет – с. Кайнарджа, е одобрен проект за подробен устройствен план – план-схема и парцеларен план за трасе на довеждащ водопровод от помпена станция в с. Поп Русаново до водонапорна кула с. Посев, разположена в ПИ № 57889.13.138 по КККР на с. Посев, община Кайнарджа, област Силистра. Проектът е изложен в стая № 206 в сградата на общинската администрация – с. Кайнарджа, ул. Димитър Дончев № 2, и е публикуван на сайта на Община Кайнарджа. Решението подлежи на обжалване съгласно чл. 215, ал. 1 и 4 от ЗУТ в 30-дневен срок от обнародването в „Държавен вестник“.

4119

190. – Община с. Кайнарджа, област Силистра, на основание чл. 129, ал. 1 от ЗУТ съобщава, че с Решение № 77 от 28.05.2024 г. на Общинския съвет – с. Кайнарджа, е одобрен проект за изменение на кадастрален план за ПИ № 46, изменение на подробен устройствен план – план за регулация за УПИ ХХ-46, УПИ XXI-46 в кв. 5 и УПИ XI-46 в кв. 2 и изменение на част от уличната регулация от ос. т. 10 до ос. т. 11 по плана на с. Голеш, община Кайнарджа. Проектът е изложен в стая № 206 в сградата на общинската администрация – с. Кайнарджа, ул. Димитър Дончев № 2, и е публикуван на сайта на Община Кайнарджа. Решението подлежи на обжалване съгласно чл. 215, ал. 1 и 4 от ЗУТ в 30-дневен срок от обнародването в „Държавен вестник“.

4120

Районният съд – Свищов, уведомява Дхарминдер Пал, гражданин на Индия, роден на 29.01.1995 г., без адресна регистрация в България, сега с неизвестен адрес, че е ответник по гр. д. № 379/2024 г. на основание чл. 49, ал. 1 от Семейния кодекс, заведено от X.X.X., като се указва, че в 2-седмичен срок от обнародването в „Държавен вестник“ следва да се яви в деловодството на Свищовския РС за връчване на книжата по делото по чл. 131 ГПК. Ответникът да посочи съдебен адрес, в противен случай делото ще се гледа при условията на чл. 48 ГПК с назначаване на особен представител.

4129

Районният съд – Търговище, гражданска колегия, единадесети състав, призовава Лютфи Сингур, роден на 24.04.1974 г., гражданин на Република Турция, без регистриран в Република България адрес, да се яви в двуседмичен срок от обнародването в „Държавен вестник“ в канцеларията на Районния съд – Търговище, за получаване на препис от искова молба и приложенията към нея по чл. 131 от ГПК по гр. д. № 565 по описа за 2024 г. на РС – Търговище, в качеството му на ответник по предявения от X.X.X. иск по чл. 49 от СК. Ответникът следва да посочи съдебен адрес в страната, като в противен случай делото ще се гледа при условията на чл. 48, ал. 2 от ГПК и ще му бъде назначен особен представител.

4126

Софийският градски съд с решение от 21.05.2024 г. на основание чл. 595 и сл. от ГПК във връзка с чл. 17, ал. 1, т. 4 от ЗПП вписва промени по ф. д. № 492/2012 г. на политическа партия „Движение България на гражданите“, както следва: нов състав на Националния съвет, както следва: X.X.X., X.X.X., X.X.X., X.X.X., X.X.X., X.X.X., X.X.X., X.X.X., X.X.X., X.X.X., X.X.X., X.X.X., X.X.X., X.X.X., X.X.X., X.X.X., X.X.X., X.X.X., X.X.X., X.X.X., X.X.X., X.X.X., X.X.X., X.X.X., X.X.X., X.X.X., X.X.X., X.X.X., X.X.X., X.X.X., X.X.X., X.X.-Жекова, X.X.X., X.X.X..

4181

Софийският градски съд на основание чл. 15, ал. 1 ЗПП с решение от 4.06.2024 г. вписва по партидата на политическа партия с наименование „Движение на непартийните кандидати“, рег. по ф. д. № 40/2020 г. следните промени: Заличава като член на Националния съвет на ПП „Движение на непартийните кандидати“ X.X.X..

4182

Софийският градски съд на основание чл. 15, ал. 1 от ЗПП с решение от 10.06.2024 г. вписва промени по ф. д. № 15549/1996 г. на политическа партия с наименование ПП „Движение Гергьовден“, приети на извънреден национален събор на партията, проведен на 30.03.2024 г., както следва: Председател на ПП „Движение Гергьовден“: X.X.X., заместник-председател на ПП „Движение Гергьовден“: Себастиан Жан Таджер. Изпълнителен съвет: X.X.X. – председател; X.X.X. – почетен председател; Себастиан Жан Таджер – заместник-председател; X.X.X., X.X.X., X.X.X., X.X.X., X.X.X., X.X.X., X.X.X., X.X.X.-X., X.X.X., X.X.X.; Контролен съвет: X.X.X. – председател; X.X.X., X.X.X.. ПП „Движение Гергьовден“ се представлява от председателя X.X.X. и от заместник-председателя Себастиан Жан Таджер заедно и поотделно.

4207

Промени настройката на бисквитките