Новини

Изпрати статията по email

Нов Финансов регламент на ЕС

Нов Финансов регламент на ЕС

27 септември 2024

 

В правно-информационната система "Сиела Евро" е публикуван Регламент (ЕС, Евратом) 2024/2509 на Европейския парламент и на Съвета от 23 септември 2024 година за финансовите правила, приложими за общия бюджет на Съюза. С него се установяват правилата за съставяне и изпълнение на общия бюджет на Европейския съюз и на Европейската общност за атомна енергия и за представяне и одит на техните отчети. Регламентират се общи правила и принципи за възлагането и изпълнението на договори за  обществени поръчки и концесии. С Регламента се установява изчерпателен списък на всички процедури за възлагане на поръчка, които институциите на Съюза могат да използват, независимо от праговете. Изрично се регламентират правилата за всеки вид процедура – кога и при какви условия може да се използва, приложимите прагове, размерът на гаранцията за изпълнение и гаранционния депозит и т.н. Регламентиран е праг за обществените поръчки за доставки и услуги в размер на 300 000 EUR вместо предвидения в член 4, буква б) от Директива 2014/24/ЕС.

 

С Регламента се установяват обхвата и формата на безвъзмездните средства, които могат да бъдат предоставяни при условията на пряко управление, както и категориите допустимите разходи и начина на определяне на техния таван. Регламентира се процедурата за предоставяне на безвъзмездни средства, критериите за допустимост, критериите за подбор и за предоставяне на  безвъзмездни средства, както и процедурата за оценяване на проектните предложения. С регламента се установяват финансовите инструменти, бюджетните гаранции и правилата за отпускане на финансова помощ. Регламентират се правилата и условията за предоставяне на пряко финансиране от бюджета на ЕС на европейските политически партии.

 

Не на последно място с регламента се установява съдържанието и формата на финансовите отчети и отчетите за изпълнението на бюджета.

 

Регламента влиза в сила от 29.09.2024 г. и отменя Регламент (ЕС, Евратом) 2018/1046. Изрично е регламентирано, че Регламент (ЕС, Евратом) № 966/2012, Регламент (ЕС, Евратом) 2018/1046 и Делегиран регламент (ЕС) № 1268/2012 продължават да се прилагат по отношение на правните задължения, поети преди влизането в сила Регламент (ЕС, Евратом) 2024/2509.

 

ЕС финансов регламент

 

Обратно
Промени настройката на бисквитките