Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 78 от 13.IX

НАРЕДБА № 3 ОТ 29 АВГУСТ 2024 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА ПОМОЩНИ СРЕДСТВА, МОТОРНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА СЪС СПЕЦИАЛЕН РЕЖИМ НА ДВИЖЕНИЕ И СТОП-ПАЛКИ ОТ СЛУЖИТЕЛИТЕ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА АГЕНЦИЯ ПО РИБАРСТВО И АКВАКУЛТУРИ, КАКТО И ЗА ОРГАНИЗАЦИЯ

 

НАРЕДБА № 3 ОТ 29 АВГУСТ 2024 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА ПОМОЩНИ СРЕДСТВА, МОТОРНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА СЪС СПЕЦИАЛЕН РЕЖИМ НА ДВИЖЕНИЕ И СТОП-ПАЛКИ ОТ СЛУЖИТЕЛИТЕ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА АГЕНЦИЯ ПО РИБАРСТВО И АКВАКУЛТУРИ, КАКТО И ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА И РЕДА ЗА ПРИНУДИТЕЛНОТО ОТВЕЖДАНЕ НА НАРУШИТЕЛИТЕ С НЕУСТАНОВЕНА САМОЛИЧНОСТ В НАЙ-БЛИЗКОТО РАЙОННО УПРАВЛЕНИЕ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

В сила от 13.09.2024 г.
Издадена от министъра на земеделието и храните

Обн. ДВ. бр.78 от 13 Септември 2024г.

Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. С тази наредба се определят:

1. условията и редът за използване от служителите на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) на:

а) помощни средства - белезници и палки по чл. 85, ал. 3 от Закона за Министерството на вътрешните работи;

б) моторни превозни средства (МПС) със специален режим на движение и стоп-палки;

2. организацията и редът за принудителното отвеждане на нарушителите с неустановена самоличност в най-близкото районно управление на Министерството на вътрешните работи (МВР).

Раздел II.
Условия и ред за използване на помощни средства - белезници и палки по чл. 85, ал. 3 от Закона за Министерството на вътрешните работи

Чл. 2. (1) Служителите на ИАРА по чл. 54, ал. 1 от Закона за рибарството и аквакултурите (ЗРА) използват помощни средства при спазване на реда, регламентиран с чл. 54, ал. 2, т. 9в от ЗРА.

(2) След използване на помощни средства съответният служител уведомява незабавно ръководителя си и изготвя писмен доклад до него, който представя в 3-дневен срок.

(3) В доклада по ал. 2 се посочва:

1. име, фамилия, длъжност и месторабота на служителя;

2. основание и обстоятелства за използването на помощните средства;

3. видът и количеството на използваните помощни средства;

4. мястото, датата и часът на използване на помощните средства;

5. видими последствия от използването на помощни средства за лицата, спрямо които са приложени;

6. по възможност данни, идентифициращи лицето/лицата, спрямо които са използвани помощните средства.

Чл. 3. (1) Изпълнителният директор на ИАРА или оправомощено от него лице организира провеждането на обучение за използване на помощни средства на служителите по чл. 54, ал. 1 от ЗРА.

(2) Само служители на ИАРА, преминали обучение, могат да използват помощни средства.

Чл. 4. Служители на ИАРА, преминали успешно обучението по чл. 3, ал. 1, могат да използват само помощни средства, предоставени им от ИАРА.

Чл. 5. (1) При зачисляването на помощни средства на служителите на ИАРА по чл. 54, ал. 1 от ЗРА задължително се провежда инструктаж от определено със заповед на изпълнителния директор на ИАРА лице относно използването им и техните тактико-технически характеристики.

(2) Служителите по ал. 1 удостоверяват с подписа си в списък получаването на помощните средства и провеждането на инструктажа.

Чл. 6. (1) Белезниците са предназначени за ограничаване възможността за движение на крайниците на правонарушителя.

(2) Белезниците се поставят при положение на ръцете отзад на гърба. В зависимост от физическите качества, състоянието и поведението на правонарушителя се допуска поставяне на белезници при положение на ръцете отпред на две и повече лица последователно през или за неподвижен предмет или по друг подходящ начин.

(3) Лицето с поставени белезници трябва да бъде под наблюдение.

Чл. 7. Каучукови, пластмасови, телескопични и щурмови палки се използват, когато са неприложими други по-леки начини и средства за въздействие.

Раздел III.
Условия и ред за използване на моторни превозни средства със специален режим на движение и стоп-палки от служителите на ИАРА

Чл. 8. (1) При изпълнение на служебните си задължения служителите на ИАРА по чл. 54, ал. 1 от ЗРА могат да ползват МПС със специален режим на движение.

(2) Моторни превозни средства със специален режим на движение са автомобилите, които при движението си подават едновременно светлинен сигнал с пробляскваща синя и/или червена светлина и специален звуков сигнал.

(3) При осъществяване на своите правомощия служителите по ал. 1 имат право да спират пътни превозни средства, да установяват самоличността на лицата, да проверяват всички документи, свързани с целта на проверката, касаещи рибарството и аквакултурите.

(4) Сигналът за спиране може да бъде подаден и от движещ се автомобил със специален режим на движение при включен светлинен сигнал с пробляскваща синя и/или червена светлина, специален звуков сигнал и стоп-палка.

(5) Специалният звуков сигнал временно може да не се ползва по преценка на водача на превозното средство, което е в движение, в зависимост от пътната обстановка.

Чл. 9. (1) Изпълнителният директор на ИАРА по предложение на главния секретар определя със заповед моторните превозни средства, собственост на ИАРА, ползващи специален режим на движение.

(2) Към предложението по ал. 1 се прилага:

1. копие от свидетелството за регистрация на МПС;

2. декларация, че МПС ще бъде използвано след оборудване и обозначаване със съответните отличителни знаци и средства за сигнализация.

(3) Копие от заповедта за определяне на МПС със специален режим на движение се съхранява в МПС и при необходимост се предоставя на контролните органи.

(4) В ИАРА се води списък на издадените заповеди по ал. 1.

Чл. 10. (1) Моторните превозни средства със специален режим на движение се оборудват с устройства, излъчващи светлинен сигнал с пробляскваща синя и/или червена светлина и специален звуков сигнал.

(2) Моторните превозни средства със специален режим на движение се обозначават на предния капак с надпис "ИАРА" със син цвят и логото на ИАРА, а на двете предни врати се поставя същият надпис и логото на ИАРА.

Чл. 11. При движение с МПС със специален режим на движение водачите са длъжни да изпълняват разпорежданията на служителите на МВР.

Чл. 12. (1) След използване на специален режим на движение служителите на ИАРА по чл. 54, ал. 1 от ЗРА са длъжни да представят писмен доклад за всеки отделен случай до главния директор на Главна дирекция "Рибарство и контрол".

(2) Изпълнителният директор на ИАРА или оправомощено от него лице:

1. организира провеждането на обучение и подготовка на водачите на МПС със специален режим на движение;

2. осигурява необходимото оборудване и обозначаване на МПС със специален режим на движение, както и техническата му изправност;

3. организира провеждането на обучение за използване на стоп-палки.

Чл. 13. (1) Служителите на ИАРА по чл. 54, ал. 1 от ЗРА спират превозните средства чрез подаване на сигнал със стоп-палка, която има светлоотразителна част с червен цвят с надпис "ИАРА" и пореден номер.

(2) При спиране на превозни средства лицата по ал. 1 трябва да са облечени с униформено облекло и светлоотразителна жилетка с надпис "ИАРА".

(3) При спиране на превозни средства лицата по ал. 1:

1. ясно и точно се представят на водача (длъжност, фамилия, причини за спирането на превозното средство);

2. легитимират се със служебната си карта;

3. при необходимост поканват водача да слезе от превозното средство.

Чл. 14. (1) Стоп-палките се изработват по поръчка на ИАРА.

(2) Определено длъжностно лице със заповед на изпълнителния директор на ИАРА предоставя стоп-палките на нейните служители и води списък на служителите и предоставените им стоп-палки.

(3) Стоп-палките се предоставят на оправомощените служители на ИАРА по чл. 54, ал. 1 от ЗРА с приемно-предавателен протокол.

(4) Лицата, на които са предоставени стоп-палки, са длъжни при изгубване или повреда в срок до 24 часа да уведомят с писмен доклад главния директор на Главна дирекция "Рибарство и контрол" и лицето по ал. 2.

(5) Стоп-палките се изваждат от употреба, като се предават с приемно-предавателен протокол, като това се отразява в списъка по ал. 2.

Чл. 15. (1) Водачът на МПС със специален режим на движение при подаден сигнал за нарушение на ЗРА на телефон 112 може:

1. да преминава при забраняващ сигнал на светофара или да преминава, без да спира, при наличието на пътен знак, който изисква това, но само след като намали скоростта достатъчно, за да извърши това безопасно;

2. да надвишава разрешената максимална скорост на движение дотолкова, доколкото няма да застраши нечий живот или имущество;

3. да не се съобразява с организацията на движението, въведена с пътни светофари, пътни знаци, пътни маркировки и други средства, когато това се отнася до посоката на движението и завиването в определени направления и ако това няма да застраши останалите участници в движението;

4. да паркира или да престоява независимо от разпоредбите на Закона за движението по пътищата, като през това време той може да подава само светлинен сигнал с пробляскваща синя и/или червена светлина.

(2) Разпоредбите по ал. 1 не освобождават водачите на МПС със специален режим на движение, както и водачите на съпровожданите от тях автомобили от задълженията да управляват и да се движат по безопасен начин.

Чл. 16. Моторно превозно средство със специален режим на движение се управлява от водач, който не е лишаван от право да управлява МПС за нарушение на Закона за движението по пътищата през последните три години и:

1. притежава свидетелство за управление на МПС от съответната категория;

2. е правоспособен водач със стаж не по-малко от 2 години;

3. е преминал обучение по чл. 12, ал. 2, т. 1.

Раздел IV.
Организация и ред за принудително отвеждане на нарушителите с неустановена самоличност в най-близкото районно управление на МВР

Чл. 17. (1) Когато извършителят на нарушението е с неустановена самоличност, служителите на ИАРА по чл. 54, ал. 1 от ЗРА задължително го поканват да бъде придружен до най-близкото районно управление на МВР.

(2) В случай на отказ на лицето незабавно се уведомяват компетентните полицейски органи и се отвежда принудително до най-близкото районно управление на МВР.

(3) При предаване на лицето с неустановена самоличност на съответните полицейски органи се съставя протокол, екземпляр от който се предоставя на полицейските органи. Протоколът съдържа:

1. собствено, бащино и фамилно име на съставителя и неговата длъжност;

2. дата на съставяне на протокола;

3. дата и място на задържането;

4. описание на обстоятелствата, при които е било задържано лицето;

5. собствено, бащино и фамилно име на задържаното лице, ЕГН/ЛНЧ, точен адрес;

6. обясненията или възраженията на задържаното лице, ако е направило такива;

7. собствено, бащино и фамилно име на свидетелите (ако има такива), точен адрес и техните писмени показания;

8. подпис на оправомощения служител на ИАРА по чл. 54, ал. 1 от ЗРА.

(4) На лицето при необходимост се извършва медицински преглед преди предаването му на съответните полицейски органи и съставянето на протокола по ал. 3.

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 1. (1) Изпълнителният директор на ИАРА утвърждава със заповеди образци на документи по тази наредба в едномесечен срок от влизане в сила на наредбата. Утвърдените образци се публикуват на интернет страницата на агенцията.

(2) Със заповедите по ал. 1 се определят и правилата за предоставяне, попълване, издаване, отчитане и съхраняване на документите, както и обмена на документи по електронен път.

§ 2. Наредбата се издава на основание чл. 54, ал. 8 от ЗРА.

§ 3. Наредбата е съгласувана с министъра на вътрешните работи.

§ 4. Указания по прилагането на наредбата дава министърът на земеделието и храните.

§ 5. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките