Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 64 от 30.VII

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 264 ОТ 25 ЮЛИ 2024 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА ЧУЖДЕСТРАННИ ГРАЖДАНИ ИЛИ ЛИЦА БЕЗ ГРАЖДАНСТВО, ПОЛУЧИЛИ ВРЕМЕННА ЗАКРИЛА НА ТЕРИТОРИЯТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, ЗА СТУДЕНТИ В БЪЛГАРСКИТЕ ДЪРЖАВНИ ВИСШИ УЧИЛИЩА

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 264 ОТ 25 ЮЛИ 2024 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА ЧУЖДЕСТРАННИ ГРАЖДАНИ ИЛИ ЛИЦА БЕЗ ГРАЖДАНСТВО, ПОЛУЧИЛИ ВРЕМЕННА ЗАКРИЛА НА ТЕРИТОРИЯТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, ЗА СТУДЕНТИ В БЪЛГАРСКИТЕ ДЪРЖАВНИ ВИСШИ УЧИЛИЩА

В сила от 30.07.2024 г.

Обн. ДВ. бр.64 от 30 Юли 2024г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


Чл. 1. С постановлението се определят условията и редът за приемане на чуждестранни граждани или лица без гражданство, получили временна закрила на територията на Република България, за студенти в българските държавни висши училища.

Чл. 2. Държавните висши училища организират приема за обучение на лицата по чл. 1.

Чл. 3. (1) Министърът на образованието и науката ежегодно предлага на Министерския съвет за утвърждаване до 400 места, субсидирани от държавата, извън броя на приеманите за обучение студенти по чл. 9, ал. 3, т. 6, букви "а" и "б" от Закона за висшето образование, в рамките на утвърдения капацитет на висшето училище за пълен курс на обучение на български език на студенти в редовна форма в български държавни висши училища, предназначени за лицата по чл. 1.

(2) В срок до 10 февруари на съответната година държавните висши училища ежегодно подават в Министерството на образованието и науката заявка за броя на приеманите за обучение студенти по ал. 1 за предстоящата учебна година по професионални направления и по специалности.

(3) Броят на приеманите за обучение студенти по ал. 1 се разпределя по висши училища, области на висше образование, професионални направления, образователно-квалификационни степени и специалности.

(4) Студентите, приети при условията и по реда на това постановление, заплащат такси за обучението си в размера, определен за студентите - български граждани.

Чл. 4. (1) Приемането на студенти на местата по чл. 3, ал. 1 се извършва чрез един или няколко конкурсни изпита в зависимост от специалността, за която кандидатстват, които се провеждат от висшите училища на български език. Конкурсните изпити за приемането на студенти за обучение по специалности от професионално направление "Филология" се провеждат на съответния чужд език.

(2) Лицата по чл. 1, издържали успешно държавните зрелостни изпити и/или задължителен държавен изпит за придобиване на професионална квалификация - по теория и практика на професията, съгласно Закона за предучилищното и училищното образование, могат да бъдат приемани и без конкурсен изпит в рамките на утвърдения брой по чл. 3, ал. 1 по реда на чл. 68, ал. 4 от Закона за висшето образование.

Чл. 5. Студентите, приети по реда на това постановление, през първата година на обучението си преминават и обучение по специализирана езикова подготовка, организирана и провеждана от висшите училища, в департаменти, отговарящи на изискванията на Закона за висшето образование.

Чл. 6. (1) Студентите по чл. 3 имат право на стипендия, както и да ползват студентски общежития и столове, субсидирани от държавата, по реда за българските граждани.

(2) Средствата за стипендии и разходите за обучение на студентите по чл. 3 се осигуряват ежегодно от държавния бюджет чрез бюджетите на съответните висши училища.

Чл. 7. След изтичане на срока на временната закрила или след отпадане на основанията за предоставянето ѝ студентите по чл. 3 могат да продължат обучението си в съответното висше училище при условията и по реда, определени за български граждани.

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 1. За учебната 2024 - 2025 г. срокът за подаване на заявките по чл. 3, ал. 2 е до 5 дни от влизането в сила на това постановление.

§ 2. Постановлението се приема на основание чл. 68, ал. 10 от Закона за висшето образование.

§ 3. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките