Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 64 от 30.VII

РЕШЕНИЕ ЗА УСКОРЯВАНЕ И ЗАВЪРШВАНЕ НА ПРОЦЕСА ПО ПРАКТИЧЕСКАТА ПОДГОТОВКА ЗА ПРИЕМАНЕ НА ЕВРОТО В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

РЕШЕНИЕ ЗА УСКОРЯВАНЕ И ЗАВЪРШВАНЕ НА ПРОЦЕСА ПО ПРАКТИЧЕСКАТА ПОДГОТОВКА ЗА ПРИЕМАНЕ НА ЕВРОТО В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Издадено от Народното събрание

Обн. ДВ. бр.64 от 30 Юли 2024г.

Народното събрание на основание чл. 86, ал. 1 от Конституцията на Република България


РЕШИ:


1. Министерският съвет, в координация с Българската народна банка, да ускори и завърши процеса по практическата подготовка за приемане на еврото в Република България.

2. Във връзка с т. 1 да се предприемат следните действия:

2.1. Законът за въвеждане на еврото в Република България, внесен от Министерския съвет в Народното събрание на 4 юли 2024 г., да се разгледа приоритетно през Първата сесия на 50-ото Народно събрание.

2.2. Министерският съвет, в координация с Българската народна банка и другите отговорни институции, след приемането на закона по т. 2.1 от Народното събрание, да завърши в определените в Закона за въвеждане на еврото в Република България срокове изготвянето на нормативната рамка по прилагането на същия закон, с оглед на правната и институционална сигурност на бизнеса и гражданите.

2.3. Министерският съвет, в координация с Българската народна банка и другите отговорни институции, да завърши процеса на техническа подготовка за приемане на еврото в тримесечен срок от приемане на Решението на Съвета на Европейския съюз за отмяна на дерогацията на Република България, на основание чл. 140, параграф 2 от Договора за функционирането на Европейския съюз.

2.4. Министерският съвет, съвместно с Българската народна банка, да предприеме при необходимост законодателни и административни мерки, съгласувани с Народното събрание, за постигане на конвергентните критерии за членство в еврозоната.

2.5. Министерският съвет, по предложение на Министерството на финансите, да изиска, в съответствие с чл. 140, параграф 1 от Договора за функционирането на Европейския съюз, изготвянето на извънредни конвергентни доклади от Европейската комисия и Европейската централна банка, не по-късно от две седмици след като Република България изпълни критерия за ценова стабилност.

2.6. Министерството на финансите да положи всички усилия за договаряне на най-кратки срокове за изготвянето на докладите по т. 2.5 от Европейската комисия и Европейската централна банка и приемането на Решението по т. 2.3.

2.7. В случай че Република България изпълни критерия за ценова стабилност до 31 декември 2024 г., Министерският съвет да изиска дата за приемане на страната в еврозоната от 1 юли 2025 г.

3. Република България приема еврото при запазване на официалния валутен курс на лева към еврото, равен на централния курс от 1,95583 лева за 1 евро.

------------------------

Решението е прието от 50-ото Народно събрание на 26 юли 2024 г. и е подпечатано с официалния печат на Народното събрание.


Промени настройката на бисквитките