Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 64 от 30.VII

РЕШЕНИЕ ЗА ПРИЕМАНЕ НА ПРОЕКТ ЗА ИНВЕСТИЦИОНЕН РАЗХОД "ПРИДОБИВАНЕ НА СИСТЕМИ ЗА ЕЛЕКТРОННА ВОЙНА И РАДИОТЕХНИЧЕСКО ВЪОРЪЖЕНИЕ ЗА УСЪВЪРШЕНСТВАНЕ СПОСОБНОСТИТЕ ЗА БОРБА С ПОДВОДНИЦИ" КЪМ ПРОЕКТ "ПРИДОБИВАНЕ НА МНОГОФУНКЦИОНАЛЕН МОДУЛЕН ПАТРУЛЕН КОРАБ

 

РЕШЕНИЕ ЗА ПРИЕМАНЕ НА ПРОЕКТ ЗА ИНВЕСТИЦИОНЕН РАЗХОД "ПРИДОБИВАНЕ НА СИСТЕМИ ЗА ЕЛЕКТРОННА ВОЙНА И РАДИОТЕХНИЧЕСКО ВЪОРЪЖЕНИЕ ЗА УСЪВЪРШЕНСТВАНЕ СПОСОБНОСТИТЕ ЗА БОРБА С ПОДВОДНИЦИ" КЪМ ПРОЕКТ "ПРИДОБИВАНЕ НА МНОГОФУНКЦИОНАЛЕН МОДУЛЕН ПАТРУЛЕН КОРАБ ЗА ВМС"

Издадено от Народното събрание

Обн. ДВ. бр.64 от 30 Юли 2024г.

Народното събрание на основание чл. 86, ал. 1 от Конституцията на Република България и чл. 16, т. 7а от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България


РЕШИ:


Приема Проект за инвестиционен разход "Придобиване на системи за електронна война и радиотехническо въоръжение за усъвършенстване способностите за борба с подводници" към Проект "Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС", съгласно приложението.

------------------------

Решението е прието от 50-ото Народно събрание на 26 юли 2024 г. и е подпечатано с официалния печат на Народното събрание.


Приложение


ПРОЕКТ ЗА ИНВЕСТИЦИОНЕН РАЗХОД

"Придобиване на системи за електронна война и радиотехническо въоръжение за усъвършенстване способностите за борба с подводници" към Проект "Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС"

Съдържание:


Увод

1. Общи положения

1.1. Наименование

1.2. Основание за разработване

1.3. Цел

1.4. Способности, постигани с реализацията на Проекта

1.5. Задачи на Проекта

1.6. Проектна готовност

1.7. Основни допускания

2. Необходимост от Проекта

2.1. Задачи пред българските ВМС

2.2. Необходими отбранителни способности

3. Обхват

3.1. Технически параметри

3.2. Времеви параметри

4. Финансово-икономически параметри

5. Изходни данни за изготвяне на финансовите разчети

6. Рискове

7. Използвана литература

Използвани съкращения

АБСУ

Автоматизирана бойна система за управление

БА

Българска армия

БХАС

Буксируема хидроакустическа станция

ВМС

Военноморски сили

ДС

Допълнително споразумение

ЗОВСРБ

Закон за отбраната и въоръжените сили на Р България

МЗ

Министерска заповед

ММПК

Многофункционален модулен патрулен кораб

МО

Министерство на отбраната

МС

Министерски съвет

НС

ПВНРГ

Народно събрание

Политико-военна направляваща работна група

ПИР

Проект за инвестиционен разход

ТТЗ

Тактико-техническо задание

ХАС

Хидроакустическа станция

 

УВОД

В края на 2020 г. между Министерството на отбраната на Р България и "Fr. Lurssen Werft GmbH & Co.KG" (сега "NVL B.V. & Co. KG") - Германия, бе подписан договор с предмет проектиране, построяване, доставка на два ММПК. Основната цел на този договор е придобиването на платформи, които са оперативно съвместими с НАТО и позволяват ефективно участие в мисии и операции на НАТО. С придобиването на два броя ММПК ВМС ще повишат способностите си за водене на бойни действия в морските пространства (борба с надводен, въздушен и подводен противник), за контрол на корабоплаването, за борба с асиметрични заплахи на море, за търсене и спасяване на море, за ескорт на търговски и военни кораби, за защита на националните морски пространства и критичната инфраструктура, за защита на морските търговски пътища и стопанската дейност на море, за защита на стратегически важните енергийни проекти на страната.

В одобрения от Народното събрание през 2018 г. Актуализиран проект за инвестиционен разход "Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС" (т. 3.11) е предвидено, в случай че офертите надхвърлят определената финансова рамка на Проекта, част от въоръжението и корабните изделия да бъдат придобити допълнително като опции за реализация на по-късен етап. Одобрената от Народното събрание финансова рамка от 984 млн. лв. не позволи в сключения Договор с NVL да бъдат включени Опция 1 "Системи за електронна война" и Опция 2 "Радиотехническо въоръжение за усъвършенстване способностите за борба с подводници", заложени в ТТЗ, което възпрепятства изграждането в пълен обем на необходимите бойни способности на корабите.

В обхвата на настоящия ПИР са включени системи и оборудване по Опция 1 и Опция 2. Направен е анализ на времевите и финансовите параметри за реализацията му.

Документът е структуриран в 7 глави и не съдържа класифицирана информация.

   

1. ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ.

1.1. Наименование.

Проект за инвестиционен разход "Придобиване на системи за електронна война и радиотехническо въоръжение за усъвършенстване способностите за борба с подводници".

1.2. Основание за разработване.

Проектът е разработен в изпълнение на:

- Чл. 16, ал. 7а от Закона за отбраната и Въоръжените сили на Република България (обн., ДВ, бр. 35 от 12.05.2009 г.; посл. изм., ДВ, бр. 2 от 5.01.2024 г.);

- Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България 2032 (обн., ДВ, бр. 13 от 16.02.2021 г.);

- Програма за инвестиции в отбраната до 2032 г. (проект към октомври 2023 г., приет с РМС № 848/30.11.2023 г., внесен за приемане от Народното събрание);

- План за развитие на Въоръжените сили на Република България до 2026 г. (обн., ДВ, бр. 38 от 11 май 2021 г.; посл. изм., ДВ, бр. 100 от 1.12.2023 г.).

1.3. Цел.

Проектът има за цел да усъвършенства бойните способности на ММПК, като добави нова способност за радиоелектронна война и за откриване и класифициране на подводници в сложна хидрометеорологична среда.

1.4. Способности, постигани с реализацията на Проекта.

Чрез реализиране на проекта ще се усъвършенстват способностите:

- за водене на бойни действия в морските пространства с надводен и въздушен противник, включително и отразяване атаките на дронове. Откриването на целите на големи дистанции, съпроводено с активно радиоелектронно противодействие върху насочващите системи на противокорабните ракети и дронове е от съществено значение за ефикасността на бойните действия на море;

- наблюдение на морските пространства и контрол на корабоплаването чрез активни и пасивни средства за радиоелектронно разузнаване. Тази способност дава възможност за ранно предупреждение и откриване на потенциални заплахи;

- откриване на подводници на по-големи дистанции (в сравнение с подкилната ХАС) и тяхното следене. Вследствие на сложния физикохимически състав на водата в Черно море (малка соленост и плътност, наличие на сероводород) се наблюдават 7 типа хидрологични модела, с различни слоеве на плътност и скорост на разпространение на звука, зависещи от района на плаване и метеорологичните условия. В тази сложна среда откриването на подводници, които оперират под слоевете на скок на скоростта на звука, е предизвикателство за всеки патрулен кораб. Използването на БХАС дава възможност да се прецизира работната дълбочина при поиск на подводница. Това е съвременен метод в тактиката на използване патрулните кораби в НАТО.

1.5. Задачи на Проекта.

Основната задача на ПИР е да определи обхвата на необходимите дейности, финансовата рамка и времевия график за реализиране на Опция 1 и Опция 2, съгласно ТТЗ.

1.6. Проектна готовност.

В хода на проведените работни срещи между работна група от МО, назначена с МЗ № Р-30/9.02.2024 г., и Изпълнителя на Договора "NVL B.V. & Co. KG", в началото на 2024 г. бе разработен проект на ДС № 3 към Договор № RN 211000-001-03/3-133/12.11.2020 г. за придобиване на ММПК за ВМС.

Настоящият ПИР отразява финансовите параметри на допълнителното споразумение и ще способства за вземане на информирано решение от МС и НС за придобиването на новите способности.

1.7. Основни допускания.

- Република България ще продължи да бъде пълноправен и надежден член на НАТО и ЕС, с определени задачи и функции за гарантиране на националната и колективна сигурност в Черноморския регион;

- обхватът и сложността на задачите на българските ВМС ще се увеличават;

- средствата за радиоелектронно противодействие, радиоелектронно разузнаване и за борба с подводници са резултат от динамично развиващи се технологии и ще продължат да се усъвършенстват;

- конфликтите и заплахите за сигурността в Черноморския регион имат тенденция към ескалиране в краткосрочен план.

 

2. НЕОБХОДИМОСТ ОТ ПРОЕКТА.

2.1. Задачи пред българските ВМС.

ВМС, като част от Въоръжените сили, имат неотменим ангажимент по гарантиране на суверенитета, сигурността и независимостта на страната и защита на нейната териториална цялост съгласно Конституцията на Република България.

В "Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България 2032" и в "План за развитие на въоръжените сили на Република България до 2026 г." ясно са дефинирани ролята и мисиите на Въоръжените сили и в частност на ВМС. С реализирането на настоящия ПИР ММПК ще изградят в пълен обем бойните си способности за осигуряване изпълнението на мисиите на ВМС, както следва:

2.1.1. По мисия "Отбрана"

Ще се повишат значително възможностите по изпълнение на задачите, свързани с гарантирането на националния суверенитет и независимост в условията на чл. 5 от Вашингтонския договор чрез защита на националните морски пространства, критичната инфраструктура и важните енергийни обекти на страната, осигуряване на непрекъснато наблюдение и оповестяване за обстановката в морските пространства, контрол на корабоплаването, защита на морските търговски пътища и стопанската дейност на море.

2.1.2. По мисия "Подкрепа на международния мир и сигурност" ще се повишат способностите за:

- наблюдение, разузнаване за обстановката и контрол в зоната на операцията;

- участие в съвместни и/или многонационални операции по борба с тероризма;

- участие в международни операции по морска сигурност (ембаргови операции, борба с пиратството на море, борба с незаконния трафик на хора, стоки, конвенционални оръжия и оръжия за масово поразяване, борба с незаконната миграция по море, защита на критичната инфраструктура).

2.2. Необходими отбранителни способности.

ВМС изпълняват важни задачи в системата за национална и колективна сигурност и тяхното ефективно изпълнение изисква модерни и боеспособни сили.

Необходимостта от ускорено изграждане на отбранителните способности за ВМС се обуславя от следните основни фактори:

- динамична и сложна среда за сигурност в Черно море, предизвикана от съществуващи междудържавни конфликти и дисбаланса на силите между крайбрежните страни, които са с негативна тенденция за задълбочаване;

- защитата на свободата на корабоплаването и морските превози, съставляващи над 80 % от общия стокообмен на Република България;

- поетите национални ангажименти в рамките на НАТО по изпълнение "Мерките за адаптирано предно присъствие (tFP) в Черно море" и усилване на Постоянните военноморски групи на НАТО при развръщането им в района.

Изпълнението на задачите по мисия "Отбрана" за охрана на морските пространства на Република България и изпълнение на пакета "Цели за способности - 2021" изисква корабните платформи да разполагат със съвременни системи за активно радиоелектронно противодействие, активни и пасивни средства за радиоелектронно разузнаване и системи за борба с подводници.

 

3. ОБХВАТ.

Обхватът на ПИР включва доставка, инсталиране и интегриране на оборудване по Опции 1 и 2, посочени по-долу в т. 3.1.

За реализиране на настоящия ПИР е необходимо да се подготвят платформите, кабелните трасета, помещенията и бойните информационни системи за инсталиране и интегриране на новото оборудване, още на етапите на строежа на корабите. В тази връзка, изпълнението на ПИР е технически свързано с дейностите по Договора и ДС № 2 към него (за интегриране на тактическите системи за предаване на данни Link-22 и Link-16BU2 на ММПК).

3.1. Технически параметри.

ПИР предвижда придобиването на следните типове оборудване:

3.1.1. По Опция 1 - "Системи за електронна война" - включващи инсталиране и интегриране на:

- станция за комуникационно разузнаване в честотни диапазони VHF и UHF, модел CRS Naval, производител "SAAB Deutschland GmbH", Германия;

- станция за активно радиоелектронно противодействие, модел R-ECM, производител "RAFAEL Advanced Defense Systems Ltd.", Израел;

- допълнителна многофункционална конзола към АБСУ, производител SAAB, Швеция.

3.1.2. По Опция 2 - "Радиотехническо въоръжение за усъвършенстване способностите за борба с подводници" - включващо инсталиране и интегриране на:

- БХАС, модел Sword Fish TAS System, производител "DSIT Solutions", Израел;

- допълнителна многофункционална конзола към АБСУ, производител SAAB, Швеция;

- допълнителни системи и средства за радиокомуникации, в диапазон HF, V/UHF, производител "SAAB Danmark A/S", Дания.

3.2. Времеви параметри.

Настоящият проект за инвестиционен разход обхваща периода 2024÷2028 година, през който ще завърши строежът на корабите и ще се интегрира посоченото в т. 3.1. оборудване съгласно Допълнително споразумение № 3, както и тактическите системи за предаване на данни Link-22 и Link-16BU2/16 съгласно Допълнително споразумение № 2 към Договора. Крайните срокове за приемане на напълно оборудваните кораби ще бъдат:

- ММПК № 2 - м. януари 2027 г.;

- ММПК № 1 - м. януари 2028 г.

В Таблица 1 е посочен графикът на основните етапи от изпълнението на основния Договор, ДС № 2 (за Link 22/16) и предвиденото по настоящия ПИР ДС № 3 (за Опции 1 и 2).

 

Таблица 1

дейности/година

2024

2025

2026

2027

2028

ММПК № 1

Строеж на кораба и приемане във ВМС без Link 22/16 и Опции 1 и 2

______

ноември

 

 

 

Оперативно използване

 

декември

______

______

февруари

 

Интеграция на Link 22/16 и Опции 1 и 2

 

 

 

март

______

януари

Приемане във ВМС на напълно оборудван кораб

 

 

 

 

януари

ММПК № 2

Строеж на кораба и интеграция на Link 22/16 и Опции 1 и 2

______

______

______

януари

 

Приемане във ВМС на напълно оборудван кораб

 

 

 

януари

 

 

4. ФИНАНСОВО-ИКОНОМИЧЕСКИ ПАРАМЕТРИ.

Разходите за реализация на ПИР се формират от два основни компонента:

• разходи за "Системи за електронна война";

• разходи за "Радиотехническо въоръжение за усъвършенстване способностите за борба с подводници".

Общите финансови средства за реализация на ПИР за Опции 1 и 2, заложени в проекта на ДС № 3, са в размер на 194 331 270 лв. с ДДС, разпределени по години, както следва:

 

Таблица 2

 

2024

2025

2026

2027

2028

ДС № 3

32 423 750

16 159 067

17 700 262

50 315 683

77 732 508

 

Общо цената по основния Договор, ДС № 2 (за Link 22/16) и ДС № 3 (за Опции 1 и 2) е в размер на 1 189 070 394 лв. с ДДС. Разпределението по години е, както следва:

 

Таблица 3

 

2020

2021

2022

2023

 

Общо: ММПК

21 000 000

150 000 000

187 000 000

200 000 000

 

 

2024

2025

2026

2027

2028

Общо: ММПК,

ДС № 2 и ДС № 3

165 840 365

216 159 067

72 668 518

97 593 815

78 808 629

 

Необходимите средства за изпълнение на проекта ще са в рамките на предвидените разходи за отбрана за съответната година.

 

5. ИЗХОДНИ ДАННИ ЗА ИЗГОТВЯНЕ НА ФИНАНСОВИТЕ РАЗЧЕТИ.

Разчетите са направени на базата на получена оферта от Изпълнителя по Договора - NVL (NVL, Ref: Letter № 90/14.11.2023). На проведените срещи с представителите на NVL бяха уточнени техническите, времевите и ценови параметри за сключване на ДС № 3 към Договора, в съответствие с решенията от заседание на ПВНРГ в МО (Протокол № 13/14.03.24). В ДС № 3 са предложени финансови параметри, както са посочени в Таблица 2 по-горе, и се отразяват на цялостната финансова рамка за придобиване на ММПК, както е посочено в Таблица 3.

 

6. РИСКОВЕ.

Неизпълнението на проекта ще доведе до ограничени възможности на ММПК за ранно откриване и противодействие на атаките на вероятния противник по въздух, вода и под вода. Скъпоструваща бойна платформа като ММПК е необходимо да притежава ефективни средства за самозащита и въздействие по противника, част от които са системите, предвидени за придобиване в обхвата на настоящия ПИР.

 

7. ИЗПОЛЗВАНА ЛИТЕРАТУРА.

Наименование

1.

Закон за отбраната и въоръжените сили на Република България (обн., ДВ, бр. 35 от 12.05.2009 г.; посл. изм., ДВ, бр. 2 от 5.01.2024 г.)

2.

Актуализирана Стратегия за национална сигурност на Република България (обн., ДВ, бр. 26 от 23.03.2018 г.)

3.

Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България (обн., ДВ, бр. 13 от 16.02.2021 г.)

4.

Програма за инвестиции в отбраната до 2032 (приета с Решение № 848/30.11.2023 г., подлежи на приемане от НС)

5.

План за развитие на Въоръжените сили на Република България до 2026 г. (обн., ДВ, бр. 38 от 11.05.2021 г.; посл. изм., ДВ, бр. 100 от 1.12.2023 г.)

6.

Доктрина за Въоръжените сили на Република България (НП-01, изд. А, утв. МЗ № ОХ-1244/4.12.2017 г., в процес на актуализиране)

7.

Доктрина за провеждане на операции (НП-3, изд. А, утв. МЗ № ОХ-863/23.10.2018 г.)

8.

Доктрина за морски операции (НП-3.1, изд. А, утв. МЗ № ОХ-7/3.01.2023 г.)

9.

Ръководство за проектно управление в МО, СППМО и БА (МЗ ОХ-470/17.05.2022 г.)



Промени настройката на бисквитките