Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 64 от 30.VII

РЕШЕНИЕ ЗА ВЪЗЛАГАНЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ДА ПРИЕМЕ ПРОГРАМА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА КОМПЕНСАЦИИ НА НЕБИТОВИТЕ КРАЙНИ КЛИЕНТИ НА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ

 

РЕШЕНИЕ ЗА ВЪЗЛАГАНЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ДА ПРИЕМЕ ПРОГРАМА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА КОМПЕНСАЦИИ НА НЕБИТОВИТЕ КРАЙНИ КЛИЕНТИ НА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ

Издадено от Народното събрание

Обн. ДВ. бр.64 от 30 Юли 2024г.

Народното събрание на основание чл. 86, ал. 1 от Конституцията на Република България


РЕШИ:


1. Възлага на Министерския съвет в срок от 7 дни да приеме Програма за предоставяне на компенсации, свързани с цените на електрическата енергия, на небитовите крайни клиенти съгласно чл. 36б, ал. 1, т. 4 от Закона за енергетиката, за периода от 1 юли 2024 г. до 31 декември 2024 г. и при спазване на правилата за държавните помощи.

2. Компенсацията е в размер 100 на сто от разликата между реалната средномесечна борсова цена на сегмента "Ден напред" на "Българска независима енергийна борса" ЕАД за съответния месец и базова цена в размер на 180 лв./MWh за небитовите крайни клиенти, независимо в коя мрежа са присъединени.

3. Не се изплаща компенсацията на небитовите крайни клиенти с цени под базовата цена.

4. На клиенти с цена, надвишаваща базовата по т. 2, със сума, по-малка от размера на компенсацията, изчислена по реда на т. 2, се изплаща компенсация в намален размер на MWh, така че резултативната цена за клиента след компенсиране да не е по-ниска от базовата цена.

5. Средствата за плащане на компенсациите по Програмата по т. 1 се осигуряват от набраните във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" целеви вноски по § 8 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за прилагане на разпоредбите на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г.; по § 3 на преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 г. и по § 3 на преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г.

6. Програмата по т. 1 е за целите на компенсиране на част от разходите за електрическа енергия на небитовите крайни клиенти в страната, с изключение на крайните небитови клиенти, съгласно § 3, ал. 14 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2024 г., за които вече се прилага Програма за компенсиране, одобрена от Министерския съвет с Решение № 294 от 23.04.2024 г., изменено с Решение № 481 от 4.07.2024 г.

------------------------

Решението е прието от 50-ото Народно събрание на 26 юли 2024 г. и е подпечатано с официалния печат на Народното събрание.


Промени настройката на бисквитките