Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 64 от 30.VII

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № РД-02-20-2 ОТ 2021 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ИЗИСКВАНИЯТА ЗА ДОСТЪПНОСТ И УНИВЕРСАЛЕН ДИЗАЙН НА ЕЛЕМЕНТИТЕ НА ДОСТЪПНАТА СРЕДА В УРБАНИЗИРАНАТА ТЕРИТОРИЯ И НА СГРАДИТЕ И СЪОРЪЖЕНИЯТА (ДВ, БР. 12 ОТ 2021 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № РД-02-20-2 ОТ 2021 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ИЗИСКВАНИЯТА ЗА ДОСТЪПНОСТ И УНИВЕРСАЛЕН ДИЗАЙН НА ЕЛЕМЕНТИТЕ НА ДОСТЪПНАТА СРЕДА В УРБАНИЗИРАНАТА ТЕРИТОРИЯ И НА СГРАДИТЕ И СЪОРЪЖЕНИЯТА (ДВ, БР. 12 ОТ 2021 Г.)

В сила от 30.07.2024 г.
Издадена от министъра на регионалното развитие и благоустройството

Обн. ДВ. бр.64 от 30 Юли 2024г.

§ 1. Член 22 се изменя така:

"Чл. 22. (1) Броят на достъпните места за паркиране на автомобили на хора с увреждания на паркингите към сгради за обществено обслужване се определя допълнително към капацитета на паркинга, както следва:

1. най-малко едно място за паркиране се предвижда в паркингите с до 10 места;

2. най-малко две места за паркиране се предвиждат в паркингите с до 30 места;

3. най-малко три места за паркиране се предвиждат в паркингите с до 50 места;

4. най-малко 4 на сто от общия брой на местата за паркиране се предвиждат в паркингите с повече от 50 места;

5. най-малко 10 на сто от местата за паркиране се предвиждат в паркингите към сгради, предназначени за лечебни, социални, рехабилитационни, спортни и производствени дейности, и приемни сгради на транспорта, но не по-малко от едно достъпно място за паркиране.

(2) Броят на достъпните места за паркиране на автомобили на хора с увреждания на паркингите към нови многофамилни жилищни сгради е равен на броя на жилищата в съответствие с приложение № 4 по реда на чл. 39, ал. 2, като местата се осигуряват в рамките на капацитета на паркинга.

(3) Достъпни места за паркиране на автомобили на хора с увреждания на паркингите към нови сгради със смесено предназначение се осигуряват, както следва:

1. в случаите, когато в сградата са предвидени жилища, по отношение на жилищната част от нея се спазват изискванията по ал. 2;

2. допълнително към капацитета на паркинга, определен за самостоятелните обекти за обществено обслужване, при спазване на изискванията по ал. 1.

(4) Необходимият брой на местата за паркиране (капацитетът на паркинга) се определя съгласно Наредба № РД-02-20-2 от 2017 г. за планиране и проектиране на комуникационно-транспортната система за урбанизираните територии (ДВ, бр. 7 от 2018 г.).

(5) От достъпните места за паркиране по ал. 1, 2 и 3 до достъпния вход на сградата/самостоятелния обект се осигурява достъпен маршрут с равна и нехлъзгава настилка и необходимите за конкретния случай елементи за осигуряване на достъпната среда (напр. изпълнение на преход от тротоара към пътното платно, на елементи за преодоляване на различни височини, на тактилни ивици и други приложими решения)."

§ 2. Член 83 се изменя така:

"Чл. 83. (1) В сградите за обществено обслужване и в производствените сгради, в които се устройват работни места за хора с увреждания на опорно-двигателния апарат, на тялото и/или на долните крайници и/или за хора с увредено зрение, най-малко едно санитарно-хигиенно помещение, свързано с достъпните маршрути на помещенията и пространствата за общо ползване, трябва да отговаря на изискванията за достъпност, определени с тази наредба.

(2) В самостоятелни обекти за обществено обслужване, в които се устройват работни места за хора с увреждания на опорно-двигателния апарат, на тялото и/или на долните крайници и/или за хора с увредено зрение, се осигурява най-малко едно санитарно-хигиенно помещение в съответствие с изискванията за достъпност, определени с тази наредба.

(3) В производствените сгради по ал. 1 и в обектите по ал. 2 се осигурява достъпен маршрут от устроените работни места до достъпното санитарно-хигиенно помещение.

(4) Достъпното санитарно-хигиенно помещение се обозначава с международния символ за достъпност (фиг. 5) и в съответствие с изискванията на чл. 61.

(5) На 40 cm пред входа на достъпното санитарно-хигиенно помещение в сградите за обществено обслужване се полагат тактилни плочи за внимание, свързани със системата от тактилни плочи за насочване в сградата.

(6) В случаите, когато съобразно функционалното предназначение на самостоятелен обект за обществено обслужване се изисква с нормативен акт да се осигури санитарно-хигиенно помещение за ползване от клиентите, най-малко едно санитарно-хигиенно помещение за клиентите се предвижда достъпно за хора с увреждания в съответствие с изискванията на тази наредба."

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 3. (1) Наредбата се прилага за инвестиционни проекти, за които производството по одобряване на инвестиционен проект и производството по издаване на разрешение за строеж започва след влизането ѝ в сила.

(2) За започнато производство по одобряване на инвестиционен проект и издаване на разрешение за строеж се счита датата на внасяне на инвестиционния проект за одобряване от компетентния орган.

(3) По желание на възложителя проектите по ал. 1 могат да бъдат преработени в съответствие с тази наредба и да бъдат внесени за одобряване от компетентния орган съгласно ЗУТ.

§ 4. (1) Започнатите производства по въвеждане в експлоатация на строежи се довършват по досегашния ред.

(2) За започнато производство по ал. 1 се счита съставянето на констативния акт по чл. 176, ал. 1 от ЗУТ за предаване от строителя на възложителя на завършения строеж.

§ 5. Наредбата влиза в сила от датата на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките