Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 78 от 13.IX

РЕШЕНИЕ ЗА ВЪЗЛАГАНЕ НА МИНИСТЪРА НА ЕНЕРГЕТИКАТА ДА ПРОВЕДЕ ПРЕГОВОРИ С МИНИСТЪРА НА ЕНЕРГЕТИКАТА НА УКРАЙНА ИЛИ НЕГОВ ПРЕДСТАВИТЕЛ С ЦЕЛ ПРОДАЖБА НА ОБОРУДВАНЕ, ПРЕДНАЗНАЧЕНО ЗА ПРОЕКТА АЕЦ "БЕЛЕНЕ"

 

РЕШЕНИЕ ЗА ВЪЗЛАГАНЕ НА МИНИСТЪРА НА ЕНЕРГЕТИКАТА ДА ПРОВЕДЕ ПРЕГОВОРИ С МИНИСТЪРА НА ЕНЕРГЕТИКАТА НА УКРАЙНА ИЛИ НЕГОВ ПРЕДСТАВИТЕЛ С ЦЕЛ ПРОДАЖБА НА ОБОРУДВАНЕ, ПРЕДНАЗНАЧЕНО ЗА ПРОЕКТА АЕЦ "БЕЛЕНЕ"

В сила от 11.07.2023 г.
Издадено от Народното събрание

Обн. ДВ. бр.59 от 11 Юли 2023г., изм. ДВ. бр.78 от 13 Септември 2024г.

Народното събрание на основание чл. 86, ал. 1 от Конституцията на Република България


РЕШИ:


1. Възлага на министъра на енергетиката да проведе преговори с министъра на енергетиката на Украйна или негов представител с цел продажба на оборудване с дълъг цикъл на производство, собственост на НЕК - ЕАД, предназначено за Проекта АЕЦ "Белене". Продажната цена не може да бъде по-ниска от платената от НЕК - ЕАД, на "Атомстройекспорт" - АД, в размер на 601 617 133 евро, или 1 176 660 837 лв.

2. Преговорите по т. 1 се провеждат в 60-дневен срок от влизането в сила на това решение.

3. Решението на Народното събрание от 7 юни 2018 г. за възобновяване на действията по търсенето на възможности за изграждане на АЕЦ "Белене" съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция, чрез отделяне на активите и пасивите за Проекта АЕЦ "Белене" в отделно проектно дружество, се отменя.

4. Възлага на министъра на енергетиката да информира Народното събрание за предприетите действия и конкретните резултати от водените преговори.

5. Решението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

-------------------------

Решението е прието от 49-ото Народно събрание на 6 юли 2023 г. и е подпечатано с официалния печат на Народното събрание.

РЕШЕНИЕ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА РЕШЕНИЕ ЗА ВЪЗЛАГАНЕ НА МИНИСТЪРА НА ЕНЕРГЕТИКАТА ДА ПРОВЕДЕ ПРЕГОВОРИ С МИНИСТЪРА НА ЕНЕРГЕТИКАТА НА УКРАЙНА ИЛИ НЕГОВ ПРЕДСТАВИТЕЛ С ЦЕЛ ПРОДАЖБА НА ОБОРУДВАНЕ, ПРЕДНАЗНАЧЕНО ЗА ПРОЕКТА АЕЦ "БЕЛЕНЕ"

(ОБН. - ДВ, БР. 78 ОТ 2024 Г.)


1. Срокът за провеждане на преговорите, възложени по т. 1 от Решение за възлагане на министъра на енергетиката да проведе преговори с министъра на енергетиката на Украйна или негов представител с цел продажба на оборудване, предназначено за Проекта АЕЦ "Белене" (ДВ, бр. 59 от 2023 г.), се удължава със 180 дни от влизането в сила на това решение.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .


Промени настройката на бисквитките