Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 12 от 12.II

ПРАВИЛНИК ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЧЛ. 30А ОТ ЗАКОНА ЗА ПЕНСИИТЕ

 

ПРАВИЛНИК ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЧЛ. 30А ОТ ЗАКОНА ЗА ПЕНСИИТЕ

УТВЪРДЕН С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 71 НА МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ ОТ 22.03.1960 Г.

Обн. ДВ. бр.25 от 25 Март 1960г., изм. ДВ. бр.102 от 29 Декември 1967г., изм. ДВ. бр.97 от 16 Декември 1969г., изм. ДВ. бр.36 от 13 Май 1975г., отм. ДВ. бр.12 от 12 Февруари 1991г.

Отменено основание - виж § 11 на Закона за изменение на Закона за пенсиите - ДВ, бр. 12 от 12 февруари 1991 г.


1. (Ал. 1 изм. - ДВ, бр. 102 от 1967 г.) Активните борци против фашизма и капитализма имат право на народна пенсия при навършване на 50-годишна възраст за жените и 55-годишна възраст за мъжете без оглед на здравословното състояние и материалното им положение.

Активните борци против фашизма и капитализма имат право на народна пенсия преди навършването на тази възраст, ако са напълно или частично нетрудоспособни.


2. (Изм. - ДВ, бр. 97 от 1969 г., в сила от 01.01.1970 г., бр. 36 от 1975 г.) Според заслугите си активните борци против фашизма и капитализма се разделят на пет категории:


Към първа категория спадат:

а) членовете на централните, на областните или окръжните ръководства на политическите и обществените антифашистки организации, командирите, политкомисарите, началник-щабовете и интендантите на оперативна зона, отряд (бригада) или дружина (батальон), както и командирите-интербригадисти;

б) отговорните политически сътрудници към централните ръководства на антифашистките организации, заместниците и приравнените на командир, политкомисар, началник-щаб или интендант на оперативна зона, отряд (бригада) и на дружина (батальон), както и бойците-интербригадисти;

в) (нова - ДВ, бр. 97 от 1969 г., в сила от 01.01.1970 г.) загиналите в борбата дейци; осъдените на смърт; политзатворниците, концлагеристите и политемигрантите, прекарали общо в затворите, концлагерите и в емиграция 5 и повече години; лицата, които са били партизани повече от една година.


Към втора категория спадат:

а) членовете на ръководствата на политическите и обществените антифашистки организации в околиите и районите, както и командирите, политкомисарите и интендантите на чета;

б) отговорните политически сътрудници към областните и окръжните ръководства на антифашистките организации, както и заместниците и приравнените на командир, политкомисар или интендант на чета;

в) (нова - ДВ, бр. 97 от 1969 г., в сила от 01.01.1970 г.) лицата, които са били партизани повече от 6 месеца; политзатворниците, концлагеристите и политемигрантите, прекарали общо в затворите, концлагерите и в емиграция повече от 2 години.


Към трета категория спадат непосочените към горните две категории борци против фашизма и капитализма.


(Нов - ДВ, бр. 97 от 1969 г., в сила от 01.01.1970 г.) Към четвърта категория спадат: получаващите или имащи право на лична пенсия по отменения чл. 28 от Закона за пенсиите, както и други лица, признати за активни борци от тази категория.


(Нов - ДВ, бр. 36 от 1975 г.) Към пета категория спадат: лицата, признати за активни борци против фашизма и капитализма от тази категория. Привеждането на народните пенсионери по отменения чл. 28 от Закона за пенсиите в активни борци против фашизма и капитализма става след персоналното им утвърждаване от Централния комитет на борците против фашизма и капитализма.


3. Причисляването на активните борци против фашизма и капитализма към съответната категория се извършва от комитетите на борците против фашизма и капитализма.


4. (Изм. - ДВ, бр. 97 от 1969 г., в сила от 01.01.1970 г.) Народните пенсии на активните борци против фашизма и капитализма се отпускат от пенсионната комисия при окръжния (градския) народен съвет в съответните размери по таблицата в чл. 30а от Закона за пенсиите, по предложение на окръжния (градския) комитет на борците против фашизма и капитализма.

При определяне размера на народната пенсия се изхожда от конкретните заслуги и отговорността на активния борец против фашизма и капитализма, причислен към съответната категория, като се съблюдава таблицата към чл. 30а от Закона за пенсиите.

На членове на Централния комитет на БКП и БРП, секретари на окръжните комитети на БКП и БРП, членове на Главния щаб на НОВА, пълномощници на Централния комитет на партията към оперативните зони, командири и политкомисари на партизанските зони, командири и политкомисари на бригади и отряди, членове на бюрата на Централния комитет на БКМС и РМС, председатели и секретари на ЦС на НРПС, на НС на Отечествения фронт, на ЦС на МРОО, на ДРО, на БОНСС и Помощната организация, размерът на народните пенсии се определя персонално от Министерския съвет по предложение на Централния комитет на борците против фашизма и капитализма.


5. Когато активният борец против фашизма и капитализма не е навършил изискващата се възраст, но е напълно или частично нетрудоспособен, размерът на пенсията му се определя по таблицата в зависимост от категорията, към която е причислен.


6. Всички останали въпроси, свързани с народните пенсии на активните борци против фашизма и капитализма, се уреждат съгласно разпоредбите на Закона за пенсиите и правилника за прилагането му.


(Параграф 7 зал. - ДВ, бр. 97 от 1969 г., в сила от 01.01.1970 г.)


Промени настройката на бисквитките