Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 64 от 30.VII

НАРЕДБА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА МЕРКИ ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ ИЗОСТАВЯНЕТО НА ДЕЦА И НАСТАНЯВАНЕТО ИМ В СОЦИАЛНИ ИЛИ ИНТЕГРИРАНИ ЗДРАВНО-СОЦИАЛНИ УСЛУГИ ЗА РЕЗИДЕНТНА ГРИЖА, КАКТО И ЗА ТЯХНАТА РЕИНТЕГРАЦИЯ (ЗАГЛ. ИЗМ. - ДВ, БР. 64 ОТ 2024

 

НАРЕДБА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА МЕРКИ ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ ИЗОСТАВЯНЕТО НА ДЕЦА И НАСТАНЯВАНЕТО ИМ В СОЦИАЛНИ ИЛИ ИНТЕГРИРАНИ ЗДРАВНО-СОЦИАЛНИ УСЛУГИ ЗА РЕЗИДЕНТНА ГРИЖА, КАКТО И ЗА ТЯХНАТА РЕИНТЕГРАЦИЯ (ЗАГЛ. ИЗМ. - ДВ, БР. 64 ОТ 2024 Г.)

В сила от 22.08.2003 г.
Приета с ПМС № 181 от 11.08.2003 г.

Обн. ДВ. бр.74 от 22 Август 2003г., изм. и доп. ДВ. бр.37 от 7 Май 2019г., изм. и доп. ДВ. бр.64 от 30 Юли 2024г.

Глава първа.
ОБЩИ РАЗПОРЕДБИ

Чл. 1. С наредбата се уреждат условията и редът за осъществяване на мерки за:

1. (изм. - ДВ, бр. 64 от 2024 г.) предотвратяване изоставянето на деца и настаняването им в социални или интегрирани здравно-социални услуги за резидентна грижа;

2. реинтеграция на детето в семейството;

3. подкрепа на бременните жени, при които има основателен риск да изоставят детето след раждането.


Чл. 2. (1) (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2024 г.) Мерките за предотвратяване изоставянето на деца и настаняването им в социални или интегрирани здравно-социални услуги за резидентна грижа и мерките за реинтеграция на детето в семейството се предприемат с цел осигуряване защита на правата на детето.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 37 от 2019 г.) Предотвратяване изоставянето на деца и подкрепа на семейството и детето при реинтеграция се осъществяват чрез мерки за закрила в семейна среда в зависимост от възможностите на семейството и потребностите на детето.

(3) Мерките за закрила на детето могат да се осъществяват и чрез социални услуги.

(4) (Нова - ДВ, бр. 37 от 2019 г., изм. - ДВ, бр. 64 от 2024 г.) Дирекция "Социално подпомагане" ежегодно, до края на месец януари, предоставя на Комисията за детето по чл. 20а от Закона за закрила на детето писмен доклад за случаите по предотвратяване изоставянето на деца и настаняването им в социални или интегрирани здравно-социални услуги за резидентна грижа и по реинтеграция за предходната година, които са приключили неуспешно, включително причините за това, в съответствие с изискванията за защита на личните данни и чл. 11а от Закона за закрила на детето.

Чл. 3. (1) (Изм. - ДВ, бр. 37 от 2019 г.) Мерките по чл. 2 се планират и провеждат от дирекция "Социално подпомагане" по настоящия адрес на детето координирано и в сътрудничество с дирекция "Социално подпомагане" по местопребиваване на родителите.

(2) (Нова - ДВ, бр. 64 от 2024 г.) Родителите са длъжни своевременно да уведомят съответната дирекция "Социално подпомагане" при промяна на местопребиваването си.

(3) (Предишна ал. 2, изм. - ДВ, бр. 64 от 2024 г.) Мерките за предотвратяване изоставянето на деца и настаняването им в социални или интегрирани здравно-социални услуги за резидентна грижа при всеки конкретен случай имат временен характер и се прилагат за срок не по-дълъг от 12 месеца.

(4) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 64 от 2024 г.) Мерките за реинтеграция на детето в семейството при всеки конкретен случай имат временен характер и се прилагат за срок не по-дълъг от 18 месеца.


Глава втора.
МЕРКИ ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ ИЗОСТАВЯНЕТО НА ДЕЦА И НАСТАНЯВАНЕТО ИМ В СОЦИАЛНИ ИЛИ ИНТЕГРИРАНИ ЗДРАВНО-СОЦИАЛНИ УСЛУГИ ЗА РЕЗИДЕНТНА ГРИЖА (ЗАГЛ. ИЗМ. - ДВ, БР. 64 ОТ 2024 Г.)

Глава втора.
МЕРКИ ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ ИЗОСТАВЯНЕТО НА ДЕЦА И НАСТАНЯВАНЕТО ИМ В СПЕЦИАЛИЗИРАНИ ИНСТИТУЦИИ

Раздел I.
Условия за осъществяване на мерки за предотвратяване изоставянето на деца и настаняването им в социални или интегрирани здравно-социални услуги за резидентна грижа (Загл. изм. - ДВ, бр. 64 от 2024 г.)

Раздел I.
Условия за осъществяване на мерки за предотвратяване изоставянето на деца и настаняването им в специализирани институции

Чл. 4. (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2024 г.) Мерки за предотвратяване изоставянето на деца и настаняването им в социални или интегрирани здравно-социални услуги за резидентна грижа се предприемат при наличие на едно или повече от следните обстоятелства:

1. (изм. - ДВ, бр. 37 от 2019 г., изм. - ДВ, бр. 64 от 2024 г.) при постъпил сигнал за дете в риск от изоставяне или при подадено заявление в дирекция "Социално подпомагане" за настаняване на дете в социална или интегрирана здравно-социална услуга за резидентна грижа;

2. (изм. - ДВ, бр. 37 от 2019 г.) настаняване по чл. 26 от Закона за закрила на детето на друго дете от семейството;

3. (изм. - ДВ, бр. 64 от 2024 г.) родителите са изразили намерение за настаняване на детето в социална или интегрирана здравно-социална услуга за резидентна грижа;

4. родителите са без постоянни доходи и/или без жилище;

5. (изм. - ДВ, бр. 37 от 2019 г.) установени увреждания или тежки заболявания и/или отклонения при родител или при член от семейството;

6. (отм. - ДВ, бр. 37 от 2019 г., нова - ДВ, бр. 64 от 2024 г.) когато в хода на извършваното от отдел "Закрила на детето" социално проучване по сигнал за дете в риск се идентифицира риск от изоставяне на детето;

7. (отм. - ДВ, бр. 37 от 2019 г.)

8. (доп. - ДВ, бр. 37 от 2019 г.) детето е с увреждане и/или отклонения в здравословното състояние или развитие и родителите имат затруднения да отговорят на специфичните му потребности;

9. други обстоятелства, които поставят детето в риск от изоставяне.


Чл. 5. (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2024 г.) Мерки за предотвратяване изоставянето на деца и настаняването им в социални или интегрирани здравно-социални услуги за резидентна грижа се предприемат спешно, когато има непосредствен риск от изоставяне на дете или настаняването му в социална или интегрирана здравно-социална услуга за резидентна грижа при наличие на някое от следните обстоятелства:

1. (изм. - ДВ, бр. 64 от 2024 г.) заявено желание на някой от родителите на новородено в родилно отделение да изостави детето или да го настани за отглеждане в социална или интегрирана здравно-социална услуга за резидентна грижа;

2. изоставяне на новородено дете от майката в родилно отделение;

3. (изм. - ДВ, бр. 37 от 2019 г.) непотърсено от родителите дете, прието в лечебно заведение, в срок до 24 часа от деня, в който е трябвало да бъде изписано;

4. други обстоятелства, които поставят детето в непосредствен риск от изоставяне.


Чл. 6. (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2024 г.) Мерки за предотвратяване изоставянето на деца и настаняването им в социални или интегрирани здравно-социални услуги за резидентна грижа се предприемат по отношение на бременна жена в риск да изостави детето си след раждането при наличие на някое от следните обстоятелства:

1. жената е непълнолетна;

2. (изм. - ДВ, бр. 37 от 2019 г.) жената сама отглежда друго дете/деца;

3. жената е без доходи и/или жилище;

4. (изм. - ДВ, бр. 37 от 2019 г.) жената е с рисково поведение за здравето или живота на детето или е с алкохолна или наркотична зависимост;

5. жената е била обект на насилие;

6. жената има едно или повече деца в риск;

7. (доп. - ДВ, бр. 37 от 2019 г.) жената има едно или повече деца с увреждане и/или отклонения в здравословното състояние или развитие;

8. други обстоятелства, които поставят детето в риск от изоставяне.


Раздел II.
Ред за осъществяване на мерките за предотвратяване изоставянето на деца и настаняването им в социални или интегрирани здравно-социални услуги за резидентна грижа (Загл. изм. - ДВ, бр. 64 от 2024 г.)

Раздел II.
Ред за осъществяване на мерките за предотвратяване изоставянето на деца и настаняването им в специализирани институции

Чл. 7. (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2024 г.) Мерките за предотвратяване изоставянето на деца и настаняването им в социални или интегрирани здравно-социални услуги за резидентна грижа се осъществяват по реда на глава трета от Правилника за прилагане на Закона за закрила на детето (ДВ, бр. 66 от 2003 г.).


Чл. 8. (1) (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2024 г.) Всеки постъпил в дирекция "Социално подпомагане" сигнал за дете, за което съществува риск от изоставяне или настаняване в социална или интегрирана здравно-социална услуга за резидентна грижа, се проверява за наличие на обстоятелствата по чл. 4, 5 и 6.

(2) Проверката на сигнал, изискващ спешно предприемане на мерки при условията на чл. 6, се извършва в срок един ден от постъпването му в дирекция "Социално подпомагане".


Чл. 9. (1) (Доп. - ДВ, бр. 37 от 2019 г., изм. - ДВ, бр. 64 от 2024 г.) Управител на лечебно заведение или упълномощено от него лице, който има информация за дете в непосредствен риск от изоставяне или настаняването му в социална или интегрирана здравно-социална услуга за резидентна грижа, или за бременна жена, при която има основателен риск да изостави детето след раждането, е длъжен незабавно, но не по-късно от 24 часа, да уведоми дирекция "Социално подпомагане" на територията на съответната община.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 37 от 2019 г., доп. - ДВ, бр. 64 от 2024 г.) Социалният работник извършва посещение в лечебното заведение и оказва първоначална подкрепа и консултиране на майката/бременната жена, като непосредствено след това осъществява контакт с лицата от семейния и разширения семеен кръг на майката/бременната жена относно проучване на възможностите и желанието им за оказване на подкрепа на майката и детето.

(3) (Доп. - ДВ, бр. 37 от 2019 г.) Управителят на лечебното заведение осигурява достъпа на социалния работник до майката и детето или до бременната жена и оказва съдействие за проверката на сигнала.


Чл. 10. (Изм. - ДВ, бр. 37 от 2019 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2024 г.) По всеки сигнал за дете, за което съществува риск от изоставяне или настаняване в социална или интегрирана здравно-социална услуга за резидентна грижа, се извършва проучване и въз основа на събраната информация от него социалният работник изготвя доклад по чл. 16, ал. 1 от Правилника за прилагане на Закона за закрила на детето, който включва заключение за наличие или липса на констатирани рискове от изоставяне на детето.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2024 г.) Срокът за оценяване по случая е 4 седмици от получаването на сигнала в дирекция "Социално подпомагане". Въз основа на направената оценка социалният работник изготвя доклад по чл. 16, ал. 4 от Правилника за прилагане на Закона за закрила на детето, който включва мотивирано предложение до директора на дирекция "Социално подпомагане" за предприемане на мерки за предотвратяване на изоставянето.

Чл. 11. (1) (Предишен текст на чл. 11, изм. - ДВ, бр. 37 от 2019 г.) Социалният работник провежда среща с детето, с неговите родители и по своя преценка - със специалисти, като изготвя план за действие по реда на чл. 16а от Правилника за прилагане на Закона за закрила на детето.

(2) (Нова - ДВ, бр. 37 от 2019 г., доп. - ДВ, бр. 64 от 2024 г.) Планът за действие с дългосрочна цел "Отглеждане на детето в семейството му" включва конкретните мерки за закрила в семейна среда в зависимост от възможностите на семейството и потребностите на детето и конкретни дейности за подкрепа на семейството.

(3) (Нова - ДВ, бр. 37 от 2019 г., изм. - ДВ, бр. 64 от 2024 г.) В социалната работа по случай за предотвратяване изоставянето на деца и настаняването им в социални или интегрирани здравно-социални услуги за резидентна грижа може да бъде включен доставчик на социални услуги по преценка на водещия случая.

(4) (Нова - ДВ, бр. 37 от 2019 г.) При съществени затруднения за изпълнение на заложени в плана за действие цели или дейности за тяхното постигане дирекция "Социално подпомагане" може да предостави писмена информация по случая пред Комисията за детето по чл. 20а от Закона за закрила на детето за съдействие и координация в съответствие с изискванията на Закона за защита на личните данни и чл. 11а от Закона за закрила на детето.

Чл. 12. (1) Социалният работник прави преглед на изпълнението на плана за действие периодично най-малко веднъж на 3 месеца.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2024 г.) Прегледът на плана за действие се извършва с участието на родителите, детето и всички заинтересовани лица и институции.

Чл. 13. (1) (Предишен текст на чл. 13 - ДВ, бр. 37 от 2019 г., изм. - ДВ, бр. 64 от 2024 г.) Прилагането на мерките за предотвратяване изоставянето на деца и настаняването им в социални или интегрирани здравно-социални услуги за резидентна грижа се прекратява:

1. (изм. - ДВ, бр. 37 от 2019 г.) при отпадане на риска от изоставяне на детето;

2. когато се налага предприемането на друга мярка за закрила;

3. (нова - ДВ, бр. 37 от 2019 г.) при липса на сътрудничество от страна на родителите за изпълнение на заложените в плана за действие по чл. 11, ал. 1 цели.

(2) (Нова - ДВ, бр. 37 от 2019 г.) Прекратяването на мерките се извършва въз основа на социален доклад с предложение за приключване на работата по случая като успешен - при условията на ал. 1, т. 1, или неуспешен - при условията на ал. 1, т. 2 и 3.

(3) (Нова - ДВ, бр. 37 от 2019 г.) Успешен случай е налице, когато са отпаднали всички констатирани рискове за изоставяне на детето, изпълнени са заложените в плана за действие цели и в срока на наблюдение по чл. 14, ал. 1 не са констатирани рискове за детето.

Чл. 14. (1) При отпадане на риска от изоставяне на детето социален работник от дирекция "Социално подпомагане" осъществява наблюдение в срок до 6 месеца.

(2) Резултатите от наблюдението се отразяват във формуляр съгласно приложение № 3.

(3) (Нова - ДВ, бр. 37 от 2019 г.) При констатиран риск по време на наблюдението спрямо детето се прилагат мерки за закрила по реда на Закона за закрила на детето.


Чл. 15. При повторно получаване на сигнал за същото дете, след отпадане на риска от изоставяне и приключило наблюдение, случаят се разглежда като нов по реда на тази глава.


Глава трета.
МЕРКИ ЗА РЕИНТЕГРАЦИЯ НА ДЕТЕТО В СЕМЕЙСТВОТО

Раздел I.
Условия за осъществяване на мерките за реинтеграция на детето в семейството (Загл. изм. - ДВ, бр. 37 от 2019 г.)

Раздел I.
Условия за осъществяване на мерките по реинтеграция на детето в семейството

Чл. 16. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 37 от 2019 г.) Мерки за реинтеграция на детето в семейството се осъществяват по реда на глава трета от Правилника за прилагане на Закона за закрила на детето и се предприемат служебно непосредствено след издаването на заповедта за настаняване по административен ред по чл. 27, ал. 1 от Закона за закрила на детето, както и при подадено заявление от родителите в дирекция "Социално подпомагане", освен в случаите по чл. 17, ал. 2.


Чл. 17. (1) (Предишен текст на чл. 17, изм. и доп. - ДВ, бр. 37 от 2019 г.) Мерки за реинтеграция на детето в семейството при подадено заявление от родителите се предприемат при наличие на едно или повече от следните обстоятелства:

1. (изм. - ДВ, бр. 64 от 2024 г.) детето, настанено за отглеждане в социална или интегрирана здравно-социална услуга за резидентна грижа, в приемно семейство или в семейство на роднини и близки, не е прекъснало връзката си с родителите;

2. (изм. - ДВ, бр. 37 от 2019 г.) родителите сочат изменение на обстоятелства, довели до настаняване на детето извън семейството;

3. (отм. - ДВ, бр. 37 от 2019 г.)

4. в семейството няма друго дете, което е в риск от изоставяне;

5. други обстоятелства, при които връщането на детето в семейството е в негов интерес.

(2) (Нова - ДВ, бр. 37 от 2019 г.) Мерки за реинтеграция на детето в семейството могат да не се предприемат, когато при събирането на информация по чл. 18, т. 1 се констатира наличие на някое от следните обстоятелства:

1. детето е жертва на злоупотреба, насилие, експлоатация или всякакво друго унизително или нехуманно отношение или наказание в семейството и съществува сериозна опасност от увреждане на неговото физическо, психическо, нравствено, интелектуално и социално развитие;

2. поведението на родителите създава опасност за живота и здравето на детето;

3. родителите не сочат изменение на обстоятелства, довели до настаняване на детето извън семейството.

Раздел II.
Ред за осъществяване на мерките за реинтеграция на детето в семейството (Загл. изм. - ДВ, бр. 37 от 2019 г.)

Раздел II.
Ред за осъществяване на мерките по реинтеграция на детето в семейството

Чл. 18. (Изм. - ДВ, бр. 37 от 2019 г.) Социалната работа по случай за реинтеграция на детето в семейството включва следните дейности:

1. събиране на допълнителна информация относно възможностите за преодоляване на риска, довел до настаняване на детето извън семейството, включително проблемни области и потенциал на родителите за полагане на грижи за детето;

2. (изм. - ДВ, бр. 64 от 2024 г.) изготвяне на доклад по чл. 16, ал. 4 от Правилника за прилагане на Закона за закрила на детето въз основа на събраната информация по т. 1, който отразява силните и слабите страни на родителите и съдържа предложения за конкретни дейности за преодоляване на риска;

3. (изм. и доп. - ДВ, бр. 64 от 2024 г.) преглед и актуализация на изготвения по реда на чл. 16а от Правилника за прилагане на Закона за закрила на детето план за действие, в който се определя дългосрочна цел "Реинтеграция на детето в биологичното/осиновителното семейство" и на конкретни дейности за подкрепа на детето и родителите, както и график за провеждане на срещи;

4. заключителен доклад за извършените дейности за подкрепа на детето и семейството, който съдържа мотивирано предложение за връщане на детето в семейството, продължаване на мерките за реинтеграция или за прекратяване на мерките за реинтеграция на детето в семейството.

Чл. 19. (Изм. - ДВ, бр. 37 от 2019 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2024 г.) Дирекция "Социално подпомагане" по настоящ адрес на детето изисква събирането на допълнителната информация по чл. 18, т. 1 от дирекция "Социално подпомагане" по местопребиваване на родителите в срок до един месец от издаването на заповедта за настаняване по административен ред и изготвя доклада по чл. 16, ал. 4 от Правилника за прилагане на Закона за закрила на детето.

(2) Прегледът и актуализацията на плана по чл. 18, т. 3 се извършват от дирекция "Социално подпомагане" по настоящ адрес на детето и се съгласуват с родителите и с дирекция "Социално подпомагане" по местопребиваването им. Изпълнението на заложените дейности по отношение на родителите се осигурява от дирекция "Социално подпомагане" по местопребиваването им.

(3) Заключителният доклад по чл. 18, т. 4 се изготвя в срок до 6 месеца от издаването на заповедта по чл. 27, ал. 1 от Закона за закрила на детето или от подаването на заявление от родителите. Докладът се изготвя от дирекция "Социално подпомагане" по настоящ адрес на детето въз основа на изискана информация и становище от дирекция "Социално подпомагане" по местопребиваване на родителите.

(4) В социалната работа по случай за реинтеграция може да бъде включен доставчик на социални услуги по преценка на водещия случая.

(5) (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2024 г.) При съществени затруднения за изпълнение на заложени в плана за действие цели или дейности за тяхното постигане дирекция "Социално подпомагане" може да предостави писмена информация по случая пред Комисията за детето по чл. 20а от Закона за закрила на детето за съдействие и координация в съответствие с изискванията за защита на личните данни и чл. 11а от Закона за закрила на детето.

Чл. 20. (Изм. - ДВ, бр. 37 от 2019 г.) (1) Социалният работник прави мотивирано предложение за връщане на детето в семейството при изпълнение на заложените в плана за действие цели и дейности и преодоляване на риска, довел до извеждането му.

(2) При неизпълнение на преобладаваща част от дейностите в плана за действие и/или когато рискът, довел до извеждане на детето, не е преодолян, социалният работник прави мотивирано предложение за прекратяване на мерките за реинтеграция на детето в семейството.

(3) Мотивирано предложение за продължаване на мерките за реинтеграция на детето в семейството може да се направи, когато са изпълнени част от заложените в плана за действие дейности и родителите сътрудничат за постигането им.

(4) При утвърждаване на предложението по ал. 1 предприетата мярка за закрила се прекратява и се изготвя план за действие, в който се планират дейности за наблюдение и подкрепа на детето и семейството след реинтеграция.

(5) При утвърждаване на предложението по ал. 2 се прави преглед и актуализация на плана за действие и заложените в него цели.

Чл. 21. (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2024 г.) Ръководителят на социалната или интегрираната здравно-социална услуга за резидентна грижа или семейството на близки и роднини, или приемното семейство, в което е настанено детето, осигурява условия и съдейства на социалния работник за изпълнението на предвидените в плана по чл. 20 действия.


Чл. 22. (1) Социалният работник прави преглед на плана за действие периодично най-малко веднъж на 3 месеца.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2024 г.) Прегледът на плана се извършва с участието на родителите, детето и на всички заинтересовани лица и институции.

Чл. 23. (1) При връщане на детето в семейството социалният работник осъществява подкрепа на детето и семейството за определен в плана за действие срок.

(2) В срока по ал. 1 социалният работник прави преглед на случая периодично най-малко веднъж на 3 месеца.


Чл. 24. (1) (Предишен текст на чл. 24, изм. - ДВ, бр. 37 от 2019 г.) Прилагането на мерките за реинтеграция на детето в семейството се прекратява, когато:

1. детето е върнато в семейството по реда на чл. 30 от Закона за закрила на детето;

2. (изм. - ДВ, бр. 37 от 2019 г.) реинтеграцията не е успешна и се налага предприемане на друга мярка за закрила.

(2) (Нова - ДВ, бр. 37 от 2019 г.) Успешен случай на реинтеграция е налице, когато са изпълнени заложените в плана за действие цели и детето е върнато в семейството и в срока на наблюдение по чл. 25, ал. 1 не са констатирани рискове за детето.


Чл. 25. (1) (Предишен текст на чл. 25 - ДВ, бр. 37 от 2019 г.) След успешно приключила реинтеграция на детето в семейството дирекция "Социално подпомагане" осъществява наблюдение на детето в срок до 6 месеца, като резултатите от наблюдението се отразяват във формуляр съгласно приложение № 3.

(2) (Нова - ДВ, бр. 37 от 2019 г.) При констатиран риск по време на наблюдението спрямо детето се прилагат мерки за закрила по реда на Закона за закрила на детето.

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 1. В случаите по § 35 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Семейния кодекс (ДВ, бр. 63 от 2003 г.), когато съдът постанови мярка за закрила съгласно чл. 26 от Закона за закрила на детето, дирекция "Социално подпомагане" проучва възможностите за реинтеграция на детето в семейството.

§ 2. Наредбата се приема на основание чл. 5, ал. 2 от Закона за закрила на детето.

§ 3. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".


Допълнителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 104 ОТ 2 МАЙ 2019 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА МЕРКИ ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ ИЗОСТАВЯНЕТО НА ДЕЦА И НАСТАНЯВАНЕТО ИМ В ИНСТИТУЦИИ, КАКТО И ЗА ТЯХНАТА РЕИНТЕГРАЦИЯ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 181 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2003 Г.

(ОБН. - ДВ, БР. 37 ОТ 2019 Г.)


§ 21. Навсякъде в наредбата думите "мерки по реинтеграция" и "мерките по реинтеграция" се заменят съответно с "мерки за реинтеграция" и "мерките за реинтеграция".

Преходни и Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 266 ОТ 26 ЮЛИ 2024 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ, ПОДБОР И УТВЪРЖДАВАНЕ НА ПРИЕМНИ СЕМЕЙСТВА И НАСТАНЯВАНЕ НА ДЕЦА В ТЯХ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 314 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2006 Г.

(ОБН. - ДВ, БР. 64 ОТ 2024 Г.)


. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

§ 44. В Наредбата за условията и реда за осъществяване на мерки за предотвратяване изоставянето на деца и настаняването им в институции, както и за тяхната реинтеграция, приета с Постановление № 181 на Министерския съвет от 2003 г. (обн., ДВ, бр. 74 от 2003 г.; изм. и доп., бр. 37 от 2019 г.), се правят следните изменения и допълнения:

1. В заглавието и навсякъде в наредбата думите "институции" и "специализирани институции" се заменят със "социални или интегрирани здравно-социални услуги за резидентна грижа" и думите "специализирана институция" се заменят със "социална или интегрирана здравно-социална услуга за резидентна грижа".

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .


Приложение № 1 към чл. 10, ал. 1 и чл. 18, т. 2


(Предишно Приложение № 1 към чл. 10 и чл. 19, ал. 1, изм. - ДВ, бр. 37 от 2019 г., отм. - ДВ, бр. 64 от 2024 г.)


Приложение № 2 към чл. 11 и 20


(Отм. - ДВ, бр. 37 от 2019 г.)




Приложение № 3 към чл. 14, ал. 2 и чл. 25, ал. 1


(Предишно Приложение № 3 към чл. 14, ал. 2 и чл. 25 - ДВ, бр. 37 от 2019 г., изм. - ДВ, бр. 64 от 2024 г.)


ЛИСТ ЗА НАБЛЮДЕНИЕ НА ПРИКЛЮЧЕН СЛУЧАЙ

 

Входящ № ...........

 

Дата:                                                                                   1. Място на наблюдението (в дома)

___________                                                                       _____________________________________

 

2. Цел на посещението:

................................................................................................................................................................................

................................................................................................................................................................................

................................................................................................................................................................................

 

3. Установени факти:

................................................................................................................................................................................

................................................................................................................................................................................

................................................................................................................................................................................

 

4. Области на наблюдение на детето:

 

Здраве:...................................................................................................................................................................

 

Образование:........................................................................................................................................................

 

Грижи за детето: ..................................................................................................................................................

 

Подкрепяща среда:...............................................................................................................................................

 

Оказана подкрепа (социални услуги, получавани помощи):

 

................................................................................................................................................................................

 

5. Източници на информация:.............................................................................................................................

 

6. Изводи от наблюдението на детето:

................................................................................................................................................................................

................................................................................................................................................................................

................................................................................................................................................................................

 

Социален работник: ........................................................................

                                          (име, фамилия, длъжност, подпис)

 

 



Промени настройката на бисквитките