Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 53 от 13.VII

ДЪРЖАВНИ ВЕДОМСТВА, УЧРЕЖДЕНИЯ И ОБЩИНИ

 

МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

ЗАПОВЕД № 09-367 от 11 юни 2010 г.

На основание чл. 8, т. 2 от Закона за съсловната организация на магистър-фармацевтите и във връзка с писмо с вх. № 62-00-26 от 15.04.2010 г. от председателя на Управителния съвет на БФС утвърждавам Кодекса за професионална етика на магистър-фармацевта, приет от Втория редовен конгрес на Българския Фармацевтичен съюз, проведен на 24.11.2007 г., и изменен от Третия конгрес на Българския Фармацевтичен съюз, проведен на 05 – 07 март 2010 г., съгласно приложението.

Министър: А.-М. Борисова

Приложение

КОДЕКС ЗА ПРОФЕСИОНАЛНА ЕТИКА НА МАГИСТЪР-ФАРМАЦЕВТА

ВЪВЕДЕНИЕ

Етиката определя система от норми за нравствено поведение, нравствени правила и морал в обществото.

Фармацията като хуманитарна наука и практика се обуславя изцяло върху грижата и съхраняването на здравето на обществото и в частност на отделния човек, като се основава и зависи от морала и етиката на всеки един свой представител.

Силата на едно съсловие се базира на етиката и морала на всички свои членове.

ЦЕЛИ

Обществото гласува огромно доверие на всеки магистър-фармацевт на базата на знанията, уменията и професионалната му преценка. Това доверие се измерва на първо място с признаването на фармацията за медицинска и регулирана професия, както и с даденото от закона право на собственост върху аптека. Всичко това изисква и задължава магистър-фармацевта да бъде максимално отговорен и етичен към своите пациенти, към другите медицински и здравни специалисти, към колегите си и към обществото като цяло.

Този Етичен кодекс полага основите на принципи, които всеки добросъвестен магистър-фармацевт трябва да спазва, както и да направи тези принципи обществено достояние.

Основните правила са съставени с цел да подпомогнат магистър-фармацевта в ежедневната му работа и да улеснят взимането на решения, свързани с професионалните задължения.

Правилата, разписани в този документ, едва ли биха могли да предвидят всяка ситуация, възникнала в процеса на практиката, но въз основа на тях, както и на широките си познания, способности и професионална отговорност, магистър-фармацевтът се явява независим гарант за сигурността и качеството на фармацевтичните услуги и неотменим партньор в системата на здравеопазване.

Етичните стандарти в повечето случаи надхвърлят минималните и законови изисквания за практикуване на фармацевтичната професия и макар че се подготвят в съответствие с правната регулация, те са свързани най-вече с етични норми.

Раздел I

Общи положения

Чл. 1. Фармацевтична професия може да се упражнява само от лице, притежаващо образователно-квалификационна степен „магистър“ по фармация и призната правоспособност в Република България.

Чл. 2. Професията на магистър-фармацевта се основава на следните ценности:

1. основна и най-голяма ценност е здравето, благосъстоянието и безопасността на пациента;

2. професионална компетентност и отговорност;

3. честност, хуманност, милосърдие и емпатия;

4. тактичност и вежливост в отношенията с пациенти, колеги и обществото;

5. толерантност към религиозни убеждения, етническа и политическа принадлежност, сексуална ориентация и други специфични индивидуални особености;

6. еднаквост и равнопоставеност в отношенията към пациентите независимо от обществено, социално и материално положение.

Чл. 3. Всеки магистър-фармацевт при професионалната си реализация трябва да работи по начин, който защитава името и престижа на професията и да утвърждава доверието на обществото към нея.

Чл. 4. Магистър-фармацевтът е длъжен да разбира природата, ефектите на лекарствата и начините, по които те могат да бъдат използвани, за да се предотвратят болести, да се облекчат симптоми и/или да се подпомогне диагностицирането им.

Чл. 5. Магистър-фармацевтът е длъжен да спазва правилата за Добра фармацевтична практика и да поддържа професионалната си компетентност в съответствие на новостите в медицината и фармацията. Това си задължение фармацевтът приема като лична отговорност.

Чл. 6. Магистър-фармацевтът представя себе си само по начин, който защитава достойнството и честта на професията и е в рамките на закона.

Чл. 7. Магистър-фармацевтът трябва да работи за непрекъснато издигане престижа на фармацевтичната професия.

Чл. 8. Магистър-фармацевтът трябва да бъде независим в професионалните си решения и действия, като се ръководи единствено от здравето и безопасността на пациента.

Чл. 9. Магистър-фармацевтът спазва закона и решенията на съсловието, придържа се към високи професионални стандарти, буквално и по дух защитава честта и достойнството на професията.

Чл. 10. Магистър-фармацевтът се стреми към избягването на злоупотреби и пристрастявания.

Чл. 11. Магистър-фармацевтът търси честно и разумно заплащане за своята професионална дейност.

Чл. 12. (1) Магистър-фармацевтът съдейства за развитие на системата за здравеопазване и инициира и подкрепя позитивни промени.

(2) Магистър-фармацевтът активно участва в разработването, обсъждането и промените в здравната политика, които са в интерес на пациента и обществото.

Чл. 13. Магистър-фармацевтът участва в програми за повишаване на нивото на здравна култура на населението, опазването на околната среда и популяризирането на разумната употреба на всички здравни източници.

Чл. 14. Магистър-фармацевтът се бори активно срещу всички възможности за производство, доставка и търговия с лекарствени продукти извън рамките на закона.

Чл. 15. Магистър-фармацевтът трябва да търси честност и справедливост при разпределението на здравните ресурси, за които е отговорен, както и да търси баланс между нуждите на пациента и обществото.

Раздел II

Взаимоотношения фармацевт–пациент

Чл. 16. (1) Магистър-фармацевтът има морални задължения и изгражда взаимоотношения на доверие с пациента като отговор на високото обществено признание на професията.

(2) Магистър-фармацевтът се задължава да помага на пациента да постигне максимална полза от лекарствата чрез рационалната им употреба.

(3) Магистър-фармацевтът е посветен на здравето и хуманното отношение към пациента и пази неговото доверие.

Чл. 17. Магистър-фармацевтът подпомага пациента по грижовен, съчувствен и конфиденциален начин.

Чл. 18. (1) Магистър-фармацевтът поставя грижата за пациента в центъра на професионалната си практика, като има предвид само неговите здравни и медицински нужди и тези, определени от здравната наука.

(2) Магистър-фармацевтът отпуска лекарства по рецепта и без рецепта само когато е сигурен, че са безопасни, ефикасни и качествени.

Чл. 19. Магистър-фармацевтът има само професионални взаимоотношения с пациента, основани на взаимно уважение, честност и съчувствие, като се съобразява с евентуалните последствия и безопасността на пациента.

Чл. 20. (1) Магистър-фармацевтът уважава индивидуалните ценности и достойнството на всеки пациент, осигурява му вярна, точна и разбираема информация така, че да може да вземе информирано решение що се отнася за неговото здраве.

(2) Магистър-фармацевтът уважава информирания избор на пациента, който отказва лечение и живее в риск.

(3) Магистър-фармацевтът уважава достойнството на пациент с намалена компетентност и се опитва да го подпомогне по подходящ начин и степен във вземането на най-доброто решение за неговото здраве.

Чл. 21. Магистър-фармацевтът уважава и пази правото на конфиденциалност на пациента. Информация, придобита при професионални контакти с пациента, може да бъде разкрита само ако не се разкрива идентичността на пациента. Това би могло да стане единствено след получаване на съгласие от пациента във всички случаи, предвидени в закона, или когато е необходимо, за да го предпази от вредни последствия.

Чл. 22. (1) Магистър-фармацевтът уважава правото на пациента на фармацевтична услуга и е длъжен да му я осигури.

(2) Когато не може да бъдат отпуснати предписани лекарства или услуги, магистър-фармацевтът е длъжен да пренасочи пациента, така че това да бъде направено на друго удобно за него място.

(3) Магистър-фармацевтът е длъжен да подсигури непрекъснатост на фармацевтичната услуга чрез подходяща комуникация и координация особено в случай на затваряне, преместване на аптека при изключителни обстоятелства, като природни бедствия, аварии или други.

Чл. 23. Магистър-фармацевтът служи на нуждите на обществото и неговите членове. Първо задължение е пациентът. В същото време задълженията може да надвишават нуждите на пациента и обхващат цялото общество. В тези случаи магистър-фармацевтът признава отговорностите, свързани с тези обществени задължения, и действа в съгласие с тях.

Раздел III

Взаимоотношения между фармацевти

Чл. 24. Магистър-фармацевтът трябва да е в коректни отношения с колегите си, като в случай на различия се ръководи само от интересите на пациента.

Чл. 25. Магистър-фармацевтът не трябва да петни името на свои колеги, като изказва мнения и съмнения относно компетентността и дейността им без конкретни данни и доказателства.

Чл. 26. Магистър-фармацевт, който изразява загриженост относно компетентността на свой колега, основаваща се на достоверни данни, трябва да бъде подкрепян и защитаван.

Чл. 27. Всеки магистър-фармацевт е длъжен да съдейства при обследването на компетентността на свой колега, като предоставя точни, обективни и професионални данни.

Чл. 28. Магистър-фармацевтът е задължен да се консултира с колеги и да пренасочва пациента, когато счете за необходимо. Трябва да се признава правото на друго мнение, особено когато то е в полза на пациента.

Чл. 29. (1) Магистър-фармацевтът не трябва да участва в нелоялна професионална и търговска конкуренция или такава, която ще накърни доброто име на професията или ще навреди на колега, на пациент или на обществото.

(2) Недопустимо е използването на търговски и ценови подходи за лекарствени продукти по лекарско предписание с цел пренасочване на пациенти от една аптека в друга.

Чл. 30. (1) Споровете от професионален, етичен и деонтологичен характер между магистър-фармацевти са от компетенцията на комисиите по етика и качество на РФК на БФС.

(2) Решенията по ал. 1 могат да се обжалват пред Комисията по етика и Комисията по качество на БФС. Решенията не подлежат на обжалване.

Раздел IV

Взаимоотношения между фармацевти и други медицински и здравни специалисти

Чл. 31. Магистър-фармацевтът трябва да действа с честност и достойнство във взаимоотношенията си с другите медицински и здравни специалисти.

Чл. 32. Магистър-фармацевтът не трябва да се включва в каквато и да било дейност или да има поведение, които биха могли да уронят престижа и общественото доверие на медицинските професии.

Чл. 33. Като осъзнава своята компетентност и умения, магистър-фармацевтът е длъжен да насочва пациентите към други медицински и здравни специалисти, когато е необходимо.

Чл. 34. Магистър-фармацевтът не може да влиза в съдружия или договорки, които биха нарушили независимото професионално решение или биха попречили на правото на пациента на информиран и свободен избор.

Чл. 35. Магистър-фармацевтът осъществява сътрудничество с други медицински и здравни специалисти с цел постигане на качествено обслужване на пациента. Консултирането между медицинските специалисти трябва да бъде единствено с цел подобряване на здравето на пациента.

Раздел V

Фармацевтът и обществото

Чл. 36. Магистър-фармацевтът е активен член на обществото и съдейства за популяризирането на здравословен начин на живот и хигиена.

Чл. 37. Недопустимо е магистър-фармацевтът да използва аптеката, която е здравно заведение, и отношенията си с потребителите на фармацевтични услуги за постигането на политически, религиозни и други цели, неприсъщи на професията.

Чл. 38. Магистър-фармацевтът участва активно в екологични програми и ги подкрепя.

Чл. 39. (1) Обществото дължи на магистър-фармацевта уважение, добра материална осигуреност и опазване на достойнството.

(2) Магистър-фармацевтът е длъжен сам да утвърждава авторитета си с професионализъм, компетентност, знания, умения и хуманно отношение към пациента и обществото.

ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 1. Правилата на този кодекс са задължителни за всеки магистър-фармацевт, упражняващ професията.

§ 2. При неспазване разпоредбите на кодекса се налагат наказанията, предвидени съгласно Закона за съсловната организация на магистър-фармацевтите, Устава на БФС и уставите на РФК на БФС.

§ 3. Кодексът е приет на Втория извънреден конгрес на БФС, проведен на 24.11.2007 г. в София, изменен от Третия редовен конгрес на БФС, проведен на 05 – 07 март 2010 г. във Варна, к.к. Златни пясъци, и е изработен на основание чл. 9, ал. 2 от Закона за съсловната организация на магистър-фармацевтите.

5628

 

СТОЛИЧНА ОБЩИНА

РЕШЕНИЕ № 299 от 10 юни 2010 г.

На основание чл. 21, ал. 1, т. 11 ЗМСМА, чл. 21, ал. 6 от Закона за общинската собственост, чл. 110, ал. 1, т. 1 и § 6, ал. 7 ПРЗУТ, т. 12 (Смф) и т. 21 (Пмс) от приложението към чл. 3, ал. 2 от ЗУЗСО и протоколи на ОЕСУТ № ЕС-Г-98 от 18.VІІ.2006 г., т. 30; № ЕС-Г-86 от 22.VІІ.2008 г., т. 7; № ЕС-Г-31 от 17.ІІІ.2009 г., т. 31; № ЕС-Г-34 от 24.ІІІ.2009 г., т. 23; № ЕС-Г-72 от 17.VІІ.2009 г., т. 45; № ЕС-Г-12 от 2.ІІ.2010 г., т. 23; № ЕС-Г-14 от 9.ІІ.2010 г., т. 46, Столичният общински съвет реши да приеме проект за:

1. План за регулация на м. СПЗ „Слатина-север“, кв. 6. Откриване на улица от о.т. 129а до о.т. 124. Откриване на улица от о.т. 124 до о.т. 123. Отреждане на УПИ IV-436, 447, 448, 449, 450, 451, 452, 453, 912, 911 – „за офиси, логистичен център, чисто производство, обществено обслужване и ПГ“, по червените и сините линии, цифри и текст и с корекциите с кафяв и зелен цвят съгласно приложения проект.

2. План за застрояване на СПЗ „Слатина-север“, кв. 6, УПИ IV-436, 447, 448, 449, 450, 451, 452, 453, 912, 911 – „за офиси, логистичен център, чисто производство, обществено обслужване и ПГ“ съгласно приложения проект.

Решението може да бъде обжалвано по реда на чл. 215 ЗУТ пред Административен съд – София-град, в 14-дневен срок от съобщаването. Жалбите се подават до район „Слатина“ и се изпращат в Административен съд – София-град, от отдел „Правен“ на направление „Архитектура и градоустройство“ на Столична община.

Председател: А. Иванов

5612

 

ОБЩИНА ДОЛНА МИТРОПОЛИЯ

РЕШЕНИЕ № 679 от 25 юни 2010 г.

На основание чл. 21, ал. 1, т. 11 ЗМСМА, чл. 129, ал. 1 във връзка с чл. 59, ал. 1, чл. 110, ал. 1 и чл. 124, ал. 3 ЗУТ и Решение № КЗЗ-2 от 2.ІІІ.2010 г. на Министерството на земеделието и храните – Комисия за земеделските земи, Общинският съвет – гр. Долна Митрополия, реши:

1. Одобрява проект за подробен устройствен план – ПЗ (план за застрояване) в местността Талов пласт в землището на с. Славовица, община Долна Митрополия, област Плевен, за поземлени имоти № 077109, 077110, 077106, 077100, 077114, 078065, 078066, 078022, 078067, 078032, 076001, 076003, 079011 и 079004 за изграждане на обект „Фотоволтаична централа“.

2. Одобрява проекти за подробни устройствени планове – ПП (парцеларни планове) за трасе на ел. провод и водопровод в масиви № 79, 78, 76, 75 и 77 по КВС, землище на с. Славовица, община Долна Митрополия.

На основание чл. 215, ал. 4 ЗУТ в 14-дневен срок от обнародването в „Държавен вестник“ решението подлежи на обжалване чрез Община Долна Митрополия до Административния съд – Плевен.

Председател: П. Герашка

5719

 

ОБЩИНА „ТУНДЖА“ – ЯМБОЛ

РЕШЕНИЕ № 547 от 29 юни 2010 г.

На основание чл. 21, ал. 1, т. 11 ЗМСМА и чл. 129, ал. 1 ЗУТ Общинският съвет „Тунджа“ – Ямбол, одобрява проект за подробен устройствен план – ПРЗ (план за регулация и застрояване) за поземлени имоти № 000289, 000290, които се преобразуват в І-289 за фотоволтаични системи и ІІ-290 за фотоволтаични системи по КВС на землище с. Безмер.

Председател: Г. Георгиев

5633

702. – Националната агенция за оценяване и акредитация при Министерския съвет на основание чл. 85, ал. 1, т. 7 от Закона за висшето образование обнародва за периода 1.05.2009 г. – 30.04.2010 г.:

Институционално акредитирани висши училища в Република България, техните основни звена и филиали

Акредитирано висше училище:

основни звена, филиали

Дата на получена акредитация

и оценка

Срок на валидност на акредита-цията

1.

Аграрен университет – Пловдив

Факултет по растителна защита и агроекология

Факултет по агрономство

Факултет по лозаро-градинарство

Факултет по икономика

Департамент по езикова подготовка и спорт

02.11.2006 г.

много добра

02.11.2012 г.

2.

Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив

Факултет „Музикална педагогика“

Факултет „Музикален фолклор и хореография“

(преименуван във Факултет „Музикален фолклор, хореография и изобразително изкуство“ с решение на Академичен съвет от 19.11.2004 г.)

Департамент за езикова и специализирана подготовка

29.06.2006 г.

много добра

29.06.2012 г.

3.

Академия на Министерството на вътрешните работи

Факултет „Полиция“

Факултет „Пожарна безопасност и защита на населението“

03.10.2007 г.

много добра

03.10.2013 г.

4.

Американски университет в България – Благоевград

Академично направление „Естествени науки и математика“

Академично направление „Компютърни науки“

Академично направление „Журналистика и масови комуникации“

Академично направление „Европеистика, история и политика“

Академично направление „Икономика“

Академично направление „Бизнес администрация“

Академично направление „Изкуство, езици и литература“

Филиал на Американския университет в България – Благоевград, със седалище в гр. София

20.07.2006 г.

много добра

20.07.2012 г.

5.

Бургаски свободен университет

Център по икономически и управленски науки

Център по юридически науки

Център по информатика, технически и природни науки

Център по хуманитарни науки

04.05.2006 г.

добра

04.05.2012 г.

6.

Варненски свободен университет ,,Черноризец Храбър“

Стопански факултет

Юридически факултет

Архитектурен факултет

Департамент за чуждоезиково обучение

Филиал в гр. Смолян

27.07.2006 г.

много добра

27.07.2012 г.

7.

Великотърновски университет ,,Св. св. Кирил и Методий“

Филологически факултет

Исторически факултет

Юридически факултет

Факултет по изобразително изкуство

Педагогически факултет

Стопански факултет

Философски факултет

Православен богословски факултет

Педагогически колеж – Плевен

Педагогически колеж – Враца

29.06.2006 г.

добра

29.06.2012 г.

8.

Висше военноморско училище „X.X.“ – Варна

Факултет „Навигационен“

Факултет „Инженерен“

Департамент следдипломна квалификация

27.04.2006 г.

много добра

27.04.2012 г.

9.

Висше строително училище „X.X.“

Строителен факултет

Архитектурен факултет

Колеж по строителство

29.09.2005 г.

добра

29.09.2011 г.

10.

Висше транспортно училище ,,X.X.“

Факултет „Техника и строителни технологии в транспорта“

Факултет „Техника, технология и управление в транспорта“

(преименуван във Факултет „Транспортен мениджмънт“ с решение на Академичен съвет от 03.06.2009 г.)

Факултет „Транспортна инфраструктура“

(преименуван във Факултет „Комуникации и електрообзавеждане в транспорта“ с решение на Академичен съвет от 03.06.2009 г.)

22.06.2006 г.

добра

22.06.2012 г.

11.

Висше училище по застраховане и финанси – София

Академична програма „Финанси, застраховане, счетоводство“

Академична програма „Бизнес, мениджмънт и маркетинг“ – решение на Настоятелството от 21.01.2010 г.

27.03.2008 г.

добра

27.03.2014 г.

12.

Висше училище „Земеделски колеж“ – Пловдив

Катедра „Технологии“

Департамент по икономически и общообразователни науки

Филиал в гр. Русе

Филиал в гр. Велико Търново

23.04.2009 г.

добра

23.04.2015 г.

13.

Военна академия „X.X.X.“

Факултет „Национална сигурност и отбрана“

Факултет „Командно-щабен“

Институт за перспективни изследвания за отбраната

Департамент езиково обучение

16.02.2006 г.

много добра

16.02.2012 г.

14.

Европейски колеж по икономика и управление – Пловдив

Катедра „Икономика“

Катедра „Администрация и управление“

Катедра „Математика и информатика“

Катедра „Чужди езици“

18.09.2008 г.

много добра

18.09.2014 г.

15.

Икономически университет – Варна

Финансово-счетоводен факултет

Стопански факултет

Факултет „Информатика“

Факултет „Управление“

Колеж по туризъм

09.02.2006 г.

много добра

09.02.2012 г.

16.

Колеж по икономика и администрация – Пловдив

Катедра „Икономика“

Катедра „Туризъм“

Катедра „Администрация и управление“

(решение на Академичен съвет от 27.06.2009 г.)

19.10.2006 г.

задоволителна

19.10.2009 г.

в ход процедура за нова институцио-нална акредитация

17.

Колеж по мениджмънт, търговия и маркетинг – София

Катедра „Икономика и мениджмънт“

Катедра „Маркетинг и търговия“

Катедра „Информатика и чуждоезиково обучение“

02.03.2006 г.

добра

02.03.2012 г.

18.

Колеж по телекомуникации и пощи – София

Катедра „Телекомуникационна техника“

Катедра „Безжични комуникации и разпръскване“

Катедра „Мениджмънт в съобщенията“

Катедра „Фундаментална подготовка“

01.03.2007 г.

добра

01.03.2013 г.

19.

Колеж по туризъм – Благоевград

Отказана институционална акредитация – Протокол № 9/ 06.03.2008 г.

До 6 месеца, считано от 01.04.2010 г., е определен срок, в който Колежът по туризъм може да поиска нова акредитация.

20.

Лесотехнически университет – София

Факултет по горско стопанство

Факултет по горска промишленост

Факултет по стопанско управление

Агрономически факултет

Факултет по ветеринарна медицина

Факултет по екология и ландшафтна архитектура

06.07.2006 г.

добра

06.07.2012 г.

21.

Медицински университет „Проф. д-р X.X.X.“ –

Варна

Факултет по медицина

Факултет по дентална медицина

Факултет по обществено здравеопазване

Факултет по фармация

Медицински колеж – Варна

Департамент по чуждоезиково обучение, комуникации и спорт

06.04.2006 г.

много добра

06.04.2012 г.

22.

Медицински университет – Плевен

Факултет по медицина

Факултет по обществено здраве

Факултет по здравни грижи

Медицински колеж – Плевен

Департамент за езиково и специализирано обучение

19.03.2009 г. много добра

19.03.2015 г.

23.

Медицински университет – Пловдив

Медицински факултет

Факултет по дентална медицина

Фармацевтичен факултет

Факултет по обществено здраве

Медицински колеж – Пловдив

Департамент за езиково и специализирано обучение

09.02.2006 г.

много добра

09.02.2012 г.

24.

Медицински университет – София

Медицински факултет

Факултет по дентална медицина

Фармацевтичен факултет

Факултет по обществено здраве

Департамент по езиково обучение и студентски спорт

Медицински колеж „Й. Филаретова“– София

Филиал – Враца

27.07.2006 г.

много добра

27.07.2012 г.

25.

Висше училище „Международен колеж Албена“

Катедра „Туризъм“

Катедра „Икономика и управление“

03.08.2006 г.

добра

03.08.2012 г.

26.

Международно висше бизнес училище – Ботевград

Академична програма „Икономика и управление“

09.03.2006 г.

добра

09.03.2012 г.

27.

Минно-геоложки университет ,,X.X.X.“ – София

Миннотехнологичен факултет

Минно-електромеханичен факултет

Геологопроучвателен факултет

Хуманитарен департамент

Филиал в гр. Кърджали

11.05.2006 г.

много добра

11.05.2012 г.

28.

Национален военен университет ,,X.X.“ – Велико Търново

Факултет „Общовойскови“

Факултет „Артилерия, противовъздушна отбрана и комуникационни и информационни системи“

Факултет „Авиационен“

Департамент „Чуждоезиково обучение“

Институт за научноизследователска и иновационна дейност

24.11.2005 г.

много добра

24.11.2011 г.

29.

Национална академия за театрално и филмово изкуство ,,X.X.“ – София

Факултет „Сценични изкуства“

Факултет „Екранни изкуства“

23.02.2006 г.

много добра

23.02.2012 г.

30.

Национална музикална академия „Проф. X.X.“

Теоретико-композиторски и диригентски факултет

Инструментален факултет

Вокален факултет

05.07.2007 г.

много добра

05.07.2013 г.

31.

Национална спортна академия – София

Учителски факултет

Треньорски факултет

Факултет „Кинезитерапия, туризъм и спортна анимация“

Департамент за езиково обучение и информационни технологии

13.07.2006 г.

много добра

13.07.2012 г.

32.

Национална художествена академия – София

Факултет за изящни изкуства

Факултет за приложни изкуства

20.04.2006 г.

много добра

20.04.2012 г.

33.

Нов български университет – София

Факултет базово образование

Бакалавърски факултет

Магистърски факултет

22.06.2006 г.

добра

22.06.2012 г.

34.

Пловдивски университет ,,X.X.“

Биологически факултет

Педагогически факултет

Факултет „Икономически и социални науки“

Факултет „Математика и информатика“

Физически факултет

Филологически факултет

Философско-исторически факултет

Химически факултет

Юридически факултет

Филиал „X.X.“ – Кърджали

Филиал – Смолян

Технически колеж – Смолян

04.01.2007 г.

много добра

04.01.2013 г.

35.

Русенски университет ,,X.X.“

Аграрно-индустриален факултет

Транспортен факултет

Машинно-технологичен факултет

Факултет „Електротехника, електроника и автоматика“

Факултет „Природни науки и образование“

Факултет „Бизнес и мениджмънт“

Юридически факултет

Факултет „Обществено здраве“

Филиал – Силистра

Филиал – Разград

26.01.2006 г.

много добра

26.01.2012 г.

36.

Софийски университет ,,Св. X.X.“

Исторически факултет

Факултет по славянски филологии

Факултет по класически и нови филологии

Философски факултет

Юридически факултет

Факултет по педагогика

Факултет по начална и предучилищна педагогика

Богословски факултет

Факултет по журналистика и масова комуникация

Стопански факултет

Факултет по математика и информатика

Физически факултет

Химически факултет

Биологически факултет

Геолого-географски факултет

Медицински факултет

Департамент за езиково обучение

Департамент по спорт

Департамент за информация и усъвършенстване на учители

20.07.2006 г.

много добра

20.07.2012 г.

37.

Специализирано висше училище по библиотекознание и информационни технологии

Факултет по библиология, информационни системи и обществени комуникации

Департамент по общообразователни дисциплини

05.03.2009 г.

много добра

05.03.2015 г.

38.

Стопанска академия ,,Д. А. Ценов“ – Свищов

Факултет „Стопанска отчетност“

Факултет „Финанси“

Факултет „Мениджмънт и маркетинг“

Факултет „Производствен и търговски бизнес“

Колеж по икономика и управление – Свищов

06.04.2006 г.

много добра

06.04.2012 г.

39.

Театрален колеж „Любен Гройс“

26.01.2006 г.

добра

26.01.2012 г.

40.

Технически университет – Варна

Електротехнически факултет

Корабостроителен факултет

Машиннотехнологичен факултет

Факултет по електроника

Факултет по изчислителна техника и автоматизация

Факултет по морски науки и екология

Департамент за обучение по математика и езиково обучение

Колеж в структурата на ТУ – Варна

Добруджански технологичен колеж – Добрич

31.07.2008 г.

много добра

31.07.2014 г.

41.

Технически университет – Габрово

Факултет „Електротехника и електроника“

Факултет „Машиностроене и уредостроене“

Стопански факултет

Департамент за езиково и специализирано обучение

16.02.2006 г.

добра

16.02.2012 г.

42.

Технически университет – София

Факултет „Автоматика“

Електротехнически факултет

Енергомашиностроителен факултет

Машинно-технологичен факултет

Машиностроителен факултет

Факултет „Електронна техника и технологии“

Факултет по телекомуникации (решение на Академичен съвет от 2008 г. за преименуване от Факултет „Комуникационна техника и технологии“)

Факултет „Компютърни системи и управление“

Факултет по транспорта

Стопански факултет

Факултет „Приложна математика и информатика“

22.12.2005 г.

много добра

22.12.2011 г.

Функционални факултети:

Факултет за германско инженерно обучение и промишлен мениджмънт

Факултет за френско обучение по електроинженерство

Факултет за английско инженерно обучение

Технически университет – Филиал Пловдив:

Факултет по машиностроене и уредостроене – филиал Пловдив

Факултет по електроника и автоматика – филиал Пловдив

Инженерно-педагогически факултет – Сливен

Департамент по приложна физика

Департамент по чуждоезиково обучение и приложна лингвистика

Департамент за физическо възпитание и спорт

Колеж по енергетика и електроника

Колеж – Сливен

Технически колеж „X.X.“ – Пловдив (ПМС № 269 на МС от 13.11.2009 г. за закриване, в сила от 01.10.2010 г.)

43.

Тракийски университет – Стара Загора

Аграрен факултет

Медицински факултет

Ветеринарномедицински факултет

Педагогически факултет

Стопански факултет

Медицински колеж – Стара Загора

Технически колеж – Ямбол

Департамент за информация и повишаване квалификацията на учителите

13.07.2006 г.

много добра

13.07.2012 г.

44.

Университет за национално и световно стопанство – София

Общоикономически факултет

Факултет „Управление и администрация“

Финансово-счетоводен факултет

Факултет „Приложна информатика и статистика“

Факултет „Икономика на инфраструктура“

Факултет „Международна икономика и политика“

Юридически факултет

Факултет „Отрасловоикономически“ (преименуван в Бизнес факултет с решение на Академичен съвет от 05.03.2008 г.)

22.06.2006 г.

много добра

22.06.2012 г.

45.

Университет по архитектура, строителство и геодезия – София

Архитектурен факултет

Строителен факултет

Геодезически факултет

Факултет по транспортно строителство

Хидротехнически факултет

Департамент по приложна лингвистика и физическа култура

08.02.2007 г.

много добра

08.02.2013 г.

46.

Университет по хранителни технологии – Пловдив

Технологичен факултет

Технически факултет

Стопански факултет

Департамент по езиково обучение, физическо възпитание и спорт

13.04.2006 г.

много добра

13.04.2012 г.

47.

Университет ,,Проф. д-р X.X.“ – Бургас

Факултет по технически науки

Факултет по природни науки

Факултет по обществени науки

Колеж по туризъм

Технически колеж

Медицински колеж

Департамент по езиково обучение

17.05.2007 г.

добра

17.05.2013 г.

48.

Химикотехнологичен и металургичен университет – София

Факултет по химично и системно инженерство

Факултет по химични технологии

Факултет по металургия и материалознание

Департамент по хуманитарни науки

Департамент по химични науки

Департамент по физико-математични и технически науки

Технологичен колеж – София

09.02.2006 г.

много добра

09.02.2012 г.

49.

Шуменски университет ,,X.X.X.“

Факултет по хуманитарни науки

Факултет по природни науки

Факултет по математика и информатика

Факултет по технически науки

Педагогически факултет

Колеж – Добрич

Департамент за информация и повишаване квалификацията на учителите

05.03.2009 г.

много добра

05.03.2015 г.

50.

Югозападен университет „X.X.“ – Благоевград

Правно-исторически факултет

Природо-математически факултет

Стопански факултет

Факултет „Обществено здраве и спорт“

Факултет по педагогика

Филологически факултет

Философски факултет

Факултет по изкуствата

Технически колеж

09.03.2006 г.

много добра

09.03.2012 г.

 

Програмна акредитация на професионални направления и специалности от регулираните професии

Оценени проекти за откриване на професионални направления и специалности от регулираните професии

Области на висше образование

Професионални направления

Висше училище

Оценка от програмната акредитация

Акредитирано до:

1. Педагогически науки

1.2 Педагогика

Тракийски университет – гр. Стара Загора

мн. добра

06.01.2016 г.

1.3 Педагогика на обучението по ...

Университет „Проф. д-р X.X.“ – Бургас

задоволителна

15.04.2013 г.

2. Хуманитарни науки

2.2 История и археология

Шуменски университет „X.X.X.“

Американски университет в България

мн.добра

добра

14.07.2015 г.

09.12.2015 г.

3. Социални, стопански и правни науки

3.2 Психология

Софийски университет „Св. X.X.“

Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“

Югозападен университет „X.X.“

Нов български университет

Пловдивски университет „X.X.“

Варненски свободен университет

мн. добра

добра

добра

добра

задоволителна

добра

02.06.2015 г.

02.06.2015 г.

02.06.2015 г.

02.06.2015 г.

02.06.2012 г.

02.06.2015 г.

3.6 Право

специалност от регулираните професии

УНСС – специалност Право

мн.добра

29.04.2016 г.

3.8 Икономика

Университет по хранителни технологии – Пловдив

Висше училище по застраховане и финанси – София

добра

добра

30.06.2015 г.

09.06.2015 г.

4. Природни науки, математика и информатика

4.3 Биологически науки

Тракийски университет – Стара Загора

мн. добра

08.04.2016 г.

5. Технически науки

5.3 Комуникационна и компютърна техника

Технически университет – София

Русенски университет „X.X.“

Национален военен университет „X.X.“

Технически университет – Габрово

Технически университет – Варна

Бургаски свободен университет

Шуменски университет „X.X.X.“

Висше транспортно училище „X.X.“

Университет по хранителни технологии – Пловдив

Югозападен университет „X.X.“

Нов български университет

Университет „Проф. д-р X.X.“ – Бургас – Технически колеж

Колеж по телекомуникации и пощи

Пловдивски университет „X.X.“ – Технически колеж

мн. добра

мн. добра

мн. добра

мн. добра

мн. добра

мн. добра

мн. добра

мн. добра

мн. добра

добра

добра

мн. добра

мн. добра

добра

06.11.2015 г.

06.11.2015 г.

06.11.2015 г.

06.11.2015 г.

06.11.2015 г.

06.11.2015 г.

06.11.2015 г.

06.11.2015 г.

06.11.2015 г.

06.11.2015 г.

06.11.2015 г.

06.11.2015 г.

06.11.2015 г.

06.11.2015 г.

5.5 Транспорт, корабоплаване и авиация

специалности от регулираните професии

Висше военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ – специалност Корабоводене

Висше военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ – специалност Корабни машини и механизми

Висше военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ – специалност Електрообзавеждане на кораба

Висше военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ – специалност Корабна радиоелектроника

ТУ Варна – специалност Корабни машини и механизми

мн. добра

 

мн. добра

 

мн. добра

 

мн. добра

 

мн. добра

30.07.2015 г.

 

30.07.2015 г.

 

24.09.2015 г.

 

24.09.2015 г.

 

14.01.2016 г.

5.7 Архитектура, строителство и геодезия

Академия на МВР

Висше транспортно училище „X.X.“

Висше строително училище „X.X.“

Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“

Университет по архитектура, строителство и геодезия

МГУ „Св. X.X.“

Шуменски университет „X.X.X.“

добра

мн. добра

добра

мн. добра

мн. добра

добра

мн. добра

26.03.2016 г.

26.03.2016 г.

26.03.2016 г.

26.03.2016 г.

26.03.2016 г.

26.03.2016 г.

26.03.2016 г.

специалности от регулираните професии

Университет по архитектура, строителство и геодезия

специалност Архитектура

Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“

специалност Архитектура

Висше строително училище „X.X.“

специалност Архитектура

Нов български университет

специалност Архитектура

мн. добра

 

мн. добра

 

положително оценен Проект за откриване на специалност

положително оценен Проект за откриване на специалност

17.12.2015 г.

 

08.10.2015 г.

 

18.12.2011 г.

 

 

25.03.2012 г.

5.10 Химични технологии

Русенски университет – Филиал Разград

положително оценен Проект за откриване на професионално направление

25.06.2012 г.

5.11 Биотехнологии

Софийски университет „Св. X.X.“

мн. добра

10.04.2015 г.

6. Аграрни науки и ветеринарна медицина

6.3 Животновъдство

Тракийски университет – Стара Загора

Аграрен университет – Пловдив

мн. добра

мн. добра

18.08.2015 г.

18.08.2015 г.

7. Здравеопазване и спорт

7.3 Фармация

специалност от регулираните професии

Медицински университет – Пловдив

специалност „Фармация“

 

добра

 

15.04.2016 г.

7.4 Обществено

здраве

Медицински университет – София

Медицински университет – Варна

Медицински университет – Пловдив

Медицински университет – Плевен

Тракийски университет – Стара Загора

Националната спортна академия

Югозападен университет „X.X.“ – Благоевград

Русенски университет „X.X.“

мн. добра

мн. добра

мн. добра

мн. добра

мн. добра

мн. добра

добра

мн. добра

09.07.2015 г.

16.07.2015 г.

09.07.2015 г.

09.07.2015 г.

16.07.2015 г.

19.06.2015 г.

09.07.2015 г.

11.06.2015 г.

7.5 Здравни грижи

Медицински университет – София

мн. добра

03.07.2015 г.

специалности от регулираните професии

Медицински университет – Плевен

специалност „Рентгенов лаборант“

специалност „Медицински лаборант“

добра

мн. добра

08.10.2015 г.

15.10.2015 г.

Медицински университет – Варна

специалност „Рехабилитатор“

добра

25.02.2016 г.

 

Програмна акредитация на образователната и научна степен „доктор“ по научни специалности във висшите училища на Република България

Шифър

Научна специалност

Акредитирана до:

Аграрен университет – Пловдив

04.01.02

Почвознание

28.05.2015 г.

04.01.04

Агрохимия

28.05.2015 г.

04.01.05

Селекция и семепроизводство на културните растения

28.05.2015 г.

04.01.10

Растителна защита (хербология)

28.05.2015 г.

04.01.13

Мелиорации

09.06.2015 г.

04.01.14

Растениевъдство

28.05.2015 г.

04.01.15

Овощарство

09.06.2015 г.

04.01.16

Зеленчукопроизводство

09.06.2015 г.

04.01.17

Лозарство

09.06.2015 г.

04.01.19

Декоративни растения

09.06.2015 г.

04.01.20

Фуражно производство, ливадарство

28.05.2015 г.

04.02.01

Развъждане на селскостопанските животни, биология и биотехника на размножаването

18.08.2015 г.

04.02.04

Хранене на селскостопанските животни и технология на фуражите

18.08.2015 г.

04.02.07

Овцевъдство и козевъдство

18.08.2015 г.

04.02.09

Птицевъдство

18.08.2015 г.

04.02.10

Специални отрасли (буби)

18.08.2015 г.

Академия на Министерството на вътрешните работи

02.19.01

Техника на безопасността на труда и противопожарна техника

18.12.2015 г.

02.19.07

Защита на населението и народното стопанство в критични ситуации

18.12.2015 г.

05.02.24

Организация и управление извън сферата на материалното производство (национална сигурност)

27.01.2016 г.

05.05.16

Наказателно право

04.02.2016 г.

05.05.17

Наказателен процес

04.02.2016 г.

05.05.19

Криминалистика

04.02.2016 г.

05.05.20

Криминология

04.02.2016 г.

05.06.21

Психология на дейността

20.01.2016 г.

Варненски свободен университет ,,Черноризец Храбър“

02.15.04

Строителни конструкции

16.10.2015 г.

02.15.05

Строителни материали, изделия и технологии за производството им

16.10.2015 г.

02.17.03

Синтез на архитектурата с другите изкуства, интериор и архитектурен дизайн

08.10.2015 г.

02.19.01

Техника на безопасността на труда и противопожарна техника

16.10.2015 г.

05.02.21

Организация и управление на производството (индустрия)

14.07.2015 г.

05.06.01

Обща психология

02.06.2015 г.

05.06.05

Педагогическа и възрастова психология

02.06.2015 г.

Великотърновски университет ,,Св. св. Кирил и Методий“

05.02.01

Политическа икономия

30.06.2015 г.

Висше военноморско училище „X.X.“ – Варна

02.14.12

Управление на кораби и корабоводене

22.05.2015 г.

02.14.14

Експлоатация на водния транспорт, морските и речните пристанища

22.05.2015 г.

02.03.04

Технология и организация на корабостроенето и кораборемонта

22.05.2015 г.

02.03.05

Корабни силови уредби, машини и механизми

22.05.2015 г.

02.07.03

Радиолокация и радионавигация

22.05.2015 г.

02.07.20

Комуникационни мрежи и системи

22.05.2015 г.

Висше транспортно училище ,,X.X.“

02.07.01

Теоретични основи на комуникационната техника

18.11.2015 г.

02.07.20

Комуникационни системи и мрежи

18.11.2015 г.

02.07.26

Терминални устройства в комуникационната техника

18.11.2015 г.

02.07.27

Осигурителна техника и системи

18.11.2015 г.

02.15.04

Строителни конструкции

22.01.2016 г.

02.15.11

Проектиране, строителство и поддържане на железни пътища и съоръжения

22.01.2016 г.

02.15.12

Проектиране, строителство и поддържане на улици и на автомобилни пътища и съоръжения

22.01.2016 г.

Военна академия „X.X.X.“

05.02.24

Организация и управление извън сферата на материалното производство по отрасли (Управление на сигурността и отбраната), (Управление при кризи и защита на населението и критичната инфраструктура), (Логистика на сигурността и отбраната), (Организация и управление на безопасността и сигурността на море), (Комуникационни и информационни системи и технологии в сигурността и отбраната)

03.08.2015 г.

05.03.06

История на България /Военна и военнополитическа история

09.12.2015 г.

Медицински университет „Проф. д-р X.X.X.“ – Варна

03.01.24

Фармакология

22.04.2016 г.

Медицински университет – Плевен

03.01.17

Белодробни болести

17.12.2015 г.

03.01.20

Психиатрия

10.12.2015 г.

03.01.21

Дерматология и венерология

10.12.2015 г.

03.01.33

Инфекциозни болести

17.12.2015 г.

03.01.38

Анестезиология и реаниматология

17.12.2015 г.

03.01.45

Акушерство и гинекология

10.12.2015 г.

Минно-геоложки университет „Св. X.X.“

02.08.01

Маркшайдерство

12.03.2016 г.

02.08.06

Минно строителство

12.03.2016 г.

Нов български университет

05.02.24

Организация и управление извън сферата на материалното производство (стратегии и политики за сигурност)

03.08.2015 г.

05.02.24

Организация и управление извън сферата на материалното производство (публична администрация)

15.12.2015 г.

05.03.01

Стара история (египтология)

28.07.2015 г.

05.08.02

Музикознание и музикално изкуство

11.02.2016 г.

05.08.04

Изкуствознание и изобразителни изкуства

09.12.2015 г.

05.11.02

Политология

10.03.2016 г.

Пловдивски университет ,,X.X.“

01.05.05

Физикохимия

03.08.2015 г.

01.05.15

Химична кинетика и катализ

03.08.2015 г.

02.10.01.

Технология на неорганичните вещества

03.08.2015 г.

02.11.13

Технология на животинските и растителни мазнини, сапуните, етеричните масла и парфюмерийно-козметичните препарати

03.08.2015 г.

05.02.01

Политическа икономия

16.06.2015 г.

05.02.02

История на икономическите учения

16.06.2015 г.

05.02.18

Икономика и управление (индустрия)

16.06.2015 г.

05.04.01

Теория и история на литературата

17.06.2015 г.

05.04.02

Българска литература

17.06.2015 г.

05.04.03

Руска литература и литература на народите на СССР

17.06.2015 г.

05.04.06

Литература на народите на Европа, Америка, Африка, Азия и Австралия

17.06.2015 г.

05.04.11

Общо и сравнително езикознание

17.06.2015 г.

05.04.16

Теория и практика на превода

17.06.2015 г.

05.04.17

Български език

17.06.2015 г.

05.04.18

Славянски езици

17.06.2015 г.

05.04.21

Романски езици

17.06.2015 г.

05.06.05

Педагогическа и възрастова психология

02.06.2015 г.

05.06.20

Специална психология

02.06.2015 г.

05.07.01

Теория на възпитанието и дидактиката

30.07.2015 г.

05.07.02

История на педагогиката и българското образование

30.07.2015 г.

05.07.03

Методика на обучението по (български език и литература, изобразително изкуство, музика, физика, биология, бит и технологии)

26.11.2015 г.

05.07.04

Специална педагогика

30.07.2015 г.

05.07.05

Теория и методика на обучението на физическото възпитание и спортната тренировка (вкл. лечебна физкултура)

26.11.2015 г.

Русенски университет ,,X.X.“

02.07.20

Комуникационни мрежи и системи

13.11.2015 г.

02.21.06

Автоматизация на инженерния труд и системи за автоматизирано проектиране (по отрасли)

13.11.2015 г.

02.21.07

Автоматизирани системи за обработка на информация и управление (по отрасли)

13.11.2015 г.

02.21.09

Автоматизация на обекти от нематериалната сфера (по отрасли)

13.11.2015 г.

05.02.01

Политическа икономия

19.05.2015 г.

05.02.18

Икономика и управление (индустрия)

19.05.2015 г.

05.02.21

Организация и управление на производството (индустрия)

19.05.2015 г.

05.05.08

Гражданско и семейно право

15.10.2015 г.

05.07.01

Теория на възпитанието и дидактиката

19.11.2015 г.

05.07.03

Методика на обучението по (математика, физика и информатика и информационни технологии)

19.11.2015 г.

05.07.05

Теория и методика на обучението на физическото възпитание и спортната тренировка (вкл. лечебна физкултура)

19.11.2015 г.

Софийски университет „Св. X.X.“

01.01.01

Математическа логика

28.05.2015 г.

01.01.02

Алгебра и теория на числата

28.05.2015 г.

01.01.04

Математически анализ

28.05.2015 г.

01.01.05

Диференциални уравнения

28.05.2015 г.

01.01.06

Геометрия и топология

28.05.2015 г.

01.01.09

Изчислителна математика

14.05.2015 г.

01.01.10

Теория на вероятностите и математическа статистика

14.05.2015 г.

01.01.11

Изследване на операциите

14.05.2015 г.

01.01.13

Математическо моделиране и приложение на математиката

14.05.2015 г.

05.02.08

Приложение на изчислителната техника в икономиката

12.01.2016 г.

05.03.01

Стара история (вкл. праистория)

09.12.2015 г.

05.03.03

Средновековна обща история

09.12.2015 г.

05.03.04

Нова и най-нова обща история

09.12.2015 г.

05.03.06

История на България

09.12.2015 г.

05.03.12

Археология

09.12.2015 г.

05.03.21

Документалистика, архивистика, палеографика (вкл. историография и източникознание)

25.11.2015 г.

05.06.01

Обща психология

02.06.2015 г.

05.06.05

Педагогическа и възрастова психология

02.06.2015 г.

05.06.10

Социална психология

02.06.2015 г.

05.06.12

Юридическа психология

02.06.2015 г.

05.06.14

Медицинска психология

02.06.2015 г.

05.06.21

Психология на дейността

02.06.2015 г.

05.07.01

Теория на възпитанието и дидактиката

26.11.2015 г.

05.07.02

История на педагогиката и българското образование

26.11.2015 г.

Стопанска академия ,,Д. А. Ценов“ – гр. Свищов

05.02.01

Политическа икономия

26.01.2016 г.

05.02.02

История на икономическите учения

26.01.2016 г.

05.02.05

Финанси, парично обръщение, кредит и застраховка

26.01.2016 г.

05.02.06

Статистика и демография

26.01.2016 г.

05.02.07

Счетоводна отчетност, контрол и анализ на стопанската дейност

02.02.2016 г.

05.02.08

Приложение на изчислителната техника в икономиката

02.02.2016 г.

05.02.10

Световно стопанство и международни икономически отношения

02.02.2016 г.

05.02.17

Планиране

02.02.2016 г.

05.02.18

Икономика и управление (индустрия)

02.02.2016 г.

05.02.18

Икономика и управление (търговия)

16.02.2016 г.

05.02.18

Икономика и управление (аграрна икономика)

16.02.2016 г.

05.02.20

Социално управление

16.02.2016 г.

05.02.26

Маркетинг

16.02.2016 г.

Технически университет – Варна

02.04.01

Теоретична електротехника

16.12.2015 г.

Технически университет – Габрово

02.20.02

Микроелектроника

18.11.2015 г.

02.20.05

Квантова и оптоелектроника

18.11.2015 г.

02.20.08

Електронизация (по отрасли и групи научни специалности)

18.11.2015 г.

02.20.09

Индустриална електроника

18.11.2015 г.

02.21.02

Елементи и устройства на автоматиката и изчислителната техника

18.11.2015 г.

02.21.04

Компютърни системи, комплекси и мрежи

09.10.2015 г.

02.21.06

Автоматизация на инженерния труд и системи за автоматизирано проектиране (по отрасли)

09.10.2015 г.

02.21.07

Автоматизирани системи за обработка на информация и управление (по отрасли)

09.10.2015 г.

Технически университет – София

01.02.03

Строителна механика, съпротивления на материалите

17.07.2015 г.

02.01.08

Методи за контролиране и изпитване на материали, изделия и апаратура (по отрасли)

05.06.2015 г.

02.01.09

Хидравлични и пневматични задвижващи системи

05.06.2015 г.

02.01.29

Машини и съоръжения за леката промишленост

05.06.2015 г.

02.01.44

Хидравлични и пневматични машини и съоръжения

05.06.2015 г.

02.01.52

Роботи и манипулатори

11.12.2015 г.

02.02.02

Проектиране и конструиране на автоматични и пилотируеми летателни апарати

27.11.2015 г.

02.02.08

Динамика, балистика и управление на полета на летателни апарати

27.11.2015 г.

02.04.01

Теоретична електротехника

11.12.2015 г.

02.04.13

Електротехнологии

11.12.2015 г.

02.04.16

Електрозадвижване

11.12.2015 г.

02.05.27

Уреди и системи за аналитични измервания и контрол на среди (вкл. на околната среда)

22.05.2015 г.

02.05.43

Електроизмервателна техника

11.12.2015 г.

02.05.47

Информационно-измервателни системи

11.12.2015 г.

02.05.12

Метрология и метрологично осигуряване

22.05.2015 г.

02.05.32

Медицински уреди

16.12.2015 г..

02.07.01

Теоретични основи на комуникационната техника

05.03.2016 г.

02.07.04

Радиопредавателна и радиоприемна техника

05.03.2016 г.

02.07.06

Електродинамика и антенно-фидерни устройства

05.03.2016 г.

02.07.19

Кабелни и оптични комуникационни системи

05.03.2016 г.

02.07.20

Комуникационни мрежи и системи

05.03.2016 г.

02.07.22

Комутационни системи

05.03.2016 г.

02.07.25

Телевизионна и видеотехника

05.03.2016 г.

02.07.27

Осигурителна техника и системи

05.03.2016 г.

02.07.28

Електроакустика, звукотехника и кинотехника

05.03.2016 г.

02.12.03

Технология на текстилните материали

05.06.2015 г.

02.12.05

Технология на шевното производство

05.06.2015 г.

02.14.09

Управление и организация на промишления транспорт

27.11.2015 г.

02.14.04

Подвижен железопътен състав и теглителна сила на влаковете

09.01.2015 г.

02.14.05

Управление и експлоатация на железопътния транспорт

09.01.2015 г.

02.14.01

Транспортни системи и транспортни технологии

27.11.2015 г.

02.14.07

Управление и организация на автомобилния транспорт

09.01.2015 г.

02.14.16.

Механизация и автоматизация на товаро-разтоварните работи

17.07.2015 г.

02.14.10

Навигация, управление и експлоатация на въздушния транспорт

27.11.2015 г.

02.19.08

Динамика, якост и надеждност на машините, уредите, апаратите и системите (по отрасли)

17.07.2015 г.

02.20.01

Теория на електронните вериги и електронна схемотехника

16.12.2015 г.

02.20.02

Микроелектроника

16.12.2015 г.

02.20.03

Интегрална схемотехника, материали, технологии и специално обзавеждане

16.12.2015 г.

02.20.05

Квантова и оптоелектроника

16.12.2015 г.

02.20.07

Електронни преобразуватели

16.12.2015 г.

02.20.08

Електронизация (по отрасли)

16.12.2015 г.

02.20.09

Индустриална електроника

16.12.2015 г.

02.20.11

Технология на електронното производство

16.12.2015 г.

02.21.01

Теория на автоматичното управление

11.12.2015 г.

02.21.02

Елементи и устройства на автоматиката и изчислителната техника

11.12.2015 г.

02.21.05

Системи с изкуствен интелект

11.12.2015 г.

02.21.06

Автоматизация на инженерния труд и системи за автоматизирано проектиране (в машиностроенето)

16.12.2015 г.

02.21.06

Автоматизация на инженерния труд и системи за автоматизирано проектиране

11.12.2015 г.

02.21.07

Автоматизирани системи за обработка на информация и управление

11.12.2015 г.

02.21.07

Автоматизирани системи за обработка на информация и управление (по отрасли)

05.03.2016 г.

02.21.08

Автоматизация на производството (по отрасли)

11.12.2015 г.

02.21.09

Автоматизация на области от нематериалната сфера

22.05.2015 г.

02.21.10

Приложение на принципите и методите на кибернетиката в различни области на науката

08.05.2015 г.

02.21.11

Управляващи изчислителни машини и системи

22.05.2015 г.

02.21.12

Биоавтоматика

22.05.2015 г.

Тракийски университет – Стара Загора

01.06.12

Микробиология

14.01.2016 г.

01.06.17

Физиология на животните и човека

14.01.2016 г.

01.06.26

Морфология

14.01.2016 г.

02.11.04

Технология на млякото и млечните продукти

12.03.2016 г.

02.18.02

Механизация и електрификация на животновъдството

12.03.2016 г.

02.22.01

Екология и опазване на екосистемите

08.04.2016 г.

03.01.02

Анатомия, хистология и цитология

11.06.2015 г.

03.01.03

Патологоанатомия и цитопатология

11.06.2015 г.

03.01.19

Неврология

21.01.2016 г.

03.01.21

Дерматология и венерология

21.01.2016 г.

03.01.24

Фармакология (вкл. фармакокинетика и химиотерапия)

11.06.2015 г.

03.01.29

Епидемиология

08.10.2015 г.

03.01.35

Ото-рино-ларингология

15.10.2015 г.

03.01.36

Офталмология

15.10.2015 г.

03.01.37

Обща хирургия

15.10.2015 г.

03.01.38

Анестезиология и реаниматология

21.01.2016 г.

03.01.49

Съдова хирургия

15.10.2015 г.

03.01.50

Педиатрия

08.10.2015 г.

03.01.53

Социална медицина и организация на здравеопазването и фармацията

08.10.2015 г.

04.02.01

Развъждане на селскостопанските животни, биология и биотехника на размножаването

18.08.2015 г.

04.02.04

Хранене на селскостопанските животни и технология на фуражите

18.08.2015 г.

04.02.06

Говедовъдство и биволовъдство

29.09.2015 г.

04.02.07

Овцевъдство и козевъдство

29.09.2015 г.

04.02.08

Свиневъдство

29.09.2015 г.

04.02.09

Птицевъдство

29.09.2015 г.

04.02.10

Специални отрасли (коне, буби, зайци, промишлен дивеч, пчели и др.)

29.09.2015 г.

04.02.12

Рибовъдство, рибно стопанство и промишлен риболов

29.09.2015 г.

04.03.13

Зоохигиена и организация на ветеринарното обслужване

18.02.2016 г.

05.07.01

Теория на възпитанието и дидактиката

06.01.2016 г.

05.07.04

Специална педагогика

06.01.2016 г.

Университет за национално и световно стопанство

05.02.18

Икономика и управление (на интелектуалната собственост)

30.06.2015 г.

05.02.18

Икономика и управление (на недвижимата собственост)

30.06.2015 г.

05.02.18

Икономика и управление (отбрана и сигурност)

30.06.2015 г.

05.02.24

Организация и управление извън сферата на материалното производство

30.06.2015 г.

05.03.06

История на България

03.06.2015 г.

05.05.07

Административно право и административен процес

22.04.2016 г.

05.05.08

Гражданско и семейно право

22.04.2016 г.

Университет по хранителни технологии – Пловдив

05.02.18

Икономика и управление (хранителна индустрия)

30.06.2015 г.

Университет „Проф. д-р X.X.“ – Бургас

01.05.06

Химия на високомолекулярните съединения

21.01.2016 г.

05.02.21

Организация и управление на производството (индустрия)

16.03.2016 г.

Шуменски университет

02.07.03

Радиолокация и радионавигация

24.07.2015 г.

Югозападен университет ,,X.X.“ – Благоевград

01.01.12

Информатика

17.12.2015 г.

02.21.04

Компютърни системи, комплекси и мрежи

16.10.2015 г.

05.04.01

Теория и история на литературата

09.12.2015 г.

05.04.02

История на българската литература

09.12.2015 г.

05.04.03

Руска литература и литература на народите на СССР

09.12.2015 г.

05.04.06

Литература на народите на Европа, Америка, Африка, Азия и Австралия

09.12.2015 г.

05.04.17

Български език

09.12.2015 г.

05.06.05

Педагогическа и възрастова психология

02.06.2016 г.

05.07.05

Теория и методика на физическото възпитание и спортната тренировка (вкл. методика на лечебната физкултура)

11.09.2015 г.

 

Програмна акредитация на образователната и научна степен „доктор“ по научни специалности в организациите по чл. 47 ЗВО на Република България

Институт

Шифър

Научна специалност

Акредитирана до:

БЪЛГАРСКА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ

Институт по социология

05.11.01

Социология

28.07.2015 г.

Институт по наукознание и история на науката

05.11.03

Наукознание

28.07.2015 г.

Център за изследване на населението

05.11.01

Социология

28.07.2015 г.

Център по тракология

05.08.33

Теория и история на културата

28.07.2015 г.

Институт по физика на твърдото тяло

01.06.08

Биофизика

11.06.2015 г.

Институт по водни проблеми

02.15.07

Хидротехническо строителство

22.01.2016 г.

02.15.20

Инженерна хидрогеология, хидравлика и водно стопанство

22.01.2016 г.

Институт по зоология

01.06.02

Зоология

28.05.2015 г.

01.06.19

Паразитология и хелминтология

18.05.2015 г.

01.06.11

Хидробиология

28.05.2015 г.

01.06.14

Ентомология

28.05.2015 г.

02.22.01

Екология и опазване на екосистемите

15.01.2016 г.

Институт по ботаника

01.06.03

Ботаника

28.05.2015 г.

01.06.05

Ембриология

18.06.2015 г.

01.06.24

Микология

18.06.2015 г.

02.22.01

Екология и опазване на екосистемите

15.01.2016 г.

Институт по микробиология

01.06.12

Микробиология

28.05.2015 г.

01.06.23

Имунология

18.06.2015 г.

01.06.13

Вирусология

28.05.2015 г.

02.11.11

Технология на биологично активните вещества

15.01.2016 г.

Институт по биология и имунобиология на размножаването

01.06.23

Имунология

18.06.2015 г.

01.06.17

Физиология на животните и човека

18.06.2015 г.

Институт по експериментална патология и паразитология

01.06.10

Биохимия

28.05.2015 г.

01.06.13

Вирусология

28.05.2015 г.

01.06.19

Паразитология и хелминтология

18.06.2015 г.

01.06.23

Имунология

18.06.2015 г.

04.03.06

Патология на животните

19.02.2015 г.

04.03.07

Паразитология и инвазионни болести на животните и човека

19.02.2015 г.

Институт по експериментална морфология и антропология

01.06.01

Антропология

28.05.2015 г.

01.06.26

Морфология

28.05.2015 г.

Институт по физиология на растенията

01.06.10

Биохимия

28.05.2015 г.

01.06.16

Физиология на растенията

18.06.2015 г.

Институт по биофизика

01.06.10

Биохимия

28.05.2015 г.

01.06.17

Физиология на животните и човека

18.06.2015 г.

01.06.08

Биофизика

11.06.2015 г.

Институт по молекулярна биология

01.06.04

Молекулярна биология

28.05.2015 г.

01.06.07

Молекулярна генетика

11.06.2015 г.

Централна лаборатория по висша геодезия

02.16.01

Обща, висша и приложна геодезия

22.01.2016 г.

Институт по океанология – Варна

01.06.11

Хидробиология

28.05.2015 г.

02.22.01

Екология и опазване на екосистемите

15.01.2016 г.

02.22.05

Системи и устройства за опазване на околната среда

15.01.2016 г.

Институт по хидро- и аеродинамика – Варна

01.02.05

Механика на флуидите

12.11.2015 г.

02.15.17

Речно и морско строителство

16.12.2015 г.

Централна лаборатория по слънчева енергия и нови енергийни източници

02.20.02

Микроелектроника

15.01.2016 г.

Централна лаборатория по сеизмична механика и сеизмично инженерство

02.15.04

Строителни конструкции

22.01.2016 г.

Институт по невробиология

01.06.17

Физиология на животните и човека

18.06.2015 г.

05.06.04

Психофизиология

15.07.2015 г.

Институт по психология

05.06.01

Обща психология

15.07.2015 г.

05.06.04

Психофизиология

15.07.2015 г.

05.06.05

Педагогическа и възрастова психология

15.07.2015 г.

05.06.08

Психология на труда и инженерна психология

15.07.2015 г.

05.06.10

Социална психология

15.07.2015 г.

Институт за гората

04.01.02

Почвознание

10.11.2015 г.

02.22.01

Екология и опазване на екосистемите

15.01.2016 г.

Институт по генетика

01.06.06

Генетика

11.06.2015 г.

Институт по математика и информатика

01.01.04

Математически анализ

28.05.2015 г.

01.01.06

Геометрия и топология

28.05.2015 г.

01.01.10

Теория на вероятностите и математическа статистика

28.05.2015 г.

01.01.11

Изследване на операциите

28.05.2015 г.

01.01.13

Математическо моделиране и приложение на математиката

28.05.2015 г.

Институт по механика

01.02.01

Теоретична механика

12.11.2015 г.

01.02.02

Приложна механика

12.11.2015 г.

01.02.04

Механика на деформируемото твърдо тяло

12.11.2015 г.

01.02.05

Механика на флуидите

12.11.2015 г.

01.02.07

Биомеханика

12.11.2015 г.

01.01.13

Математическо моделиране

28.05.2015 г.

Институт по паралелна обработка на информацията

01.01.13

Математическо моделиране

28.05.2015 г.

02.21.04

Компютърни системи, комплекси и мрежи

15.01.2016 г.

02.21.07

Автоматизирани системи за обработка на информация и управление

15.01.2016 г.

Институт по космически изследвания

02.21.07

Автоматизирани системи за обработка на информация и управление

15.01.2016 г.

Институт по управление и системни изследвания

02.21.01

Теория на автоматичното управление

15.01.2016 г.

02.21.02

Елементи и устройства на автоматиката и изчислителна техника

15.01.2016 г.

02.21.08

Автоматизация на производството (по отрасли)

15.01.2016 г.

Институт по компютърни и комуникационни системи

02.07.20

Комуникационни мрежи и системи

15.01.2016 г..

Централна лаборатория за сеизмична механика и сеизмично инженерство

01.02.04

Механика на деформируемото твърдо тяло

12.11.2015 г.

Централна лаборатория по обща екология

01.06.02

Зоология

28.05.2015 г.

01.06.06

Генетика

11.06.2015 г.

01.06.11

Хидробиология

28.05.2015 г.

01.06.19

Паразитология и хелминтология

18.06.2015 г.

02.22.01

Екология и опазване на екосистемите

15.01.2016 г.

Централна лаборатория по биомедицинско инженерство

01.06.08

Биофизика

11.06.2015 г.

02.21.05

Системи с изкуствен интелект

15.01.2016 г.

02.21.07

Автоматизирани системи за обработка на информация и управление

15.01.2016 г.

Национален природонаучен музей

01.06.02

Зоология

28.05.2015 г.

01.06.14

Ентомология

28.05.2015 г.

Национален институт по метеорология и хидрология

02.15.20

Инженерна хидрогеология, хидравлика и водно стопанство

22.01.2016 г.

СЕЛСКОСТОПАНСКА АКАДЕМИЯ

Институт по градинарство и консерви – гр. Пловдив

02.11.15

Технология на плодовите и зеленчуковите консерви

08.05.2015 г.

Институт по животновъдни науки – Костинброд

01.06.17

Физиология на животните и човека

07.01.2016 г.

04.02.01

Развъждане на селскостопански животни, биология и биотехника на размножаването

24.11.2015 г.

04.02.04

Хранене на селскостопанските животни и технология на фуражите

24.11.2015 г.

04.02.06

Говедовъдство и биволовъдство

24.11.2015 г.

04.02.07

Овцевъдство и козевъдство

24.11.2015 г.

04.02.09

Птицевъдство

24.11.2015 г.

04.02.10

Специални отрасли (коне, зайци, буби, пчели и др.)

24.11.2015 г.

Институт по криобиология и хранителни технологии – София

02.11.05

Технология на месните и рибните продукти

04.12.2015 г.

02.11.07

Технология на алкохолните и безалкохолни напитки

04.12.2015 г.

02.11.11

Технология на биологично активните вещества (вкл. ензими, хормони, белтъчини)

04.12.2015 г.

02.11.16

Хладилна технология на хранителните продукти

04.12.2015 г.

02.11.18

Технология на преработката и съхранението на зърното, зърнените продукти и на смесите

04.12.2015 г.

Институт по планинско животновъдство и земеделие – гр. Троян

04.01.15

Овощарство

27.10.2015 г.

04.01.20

Фуражно производство, ливадарство

27.10.2015 г.

04.02.06

Говедовъдство и биволовъдство

27.10.2015 г.

04.02.07

Овцевъдство и козевъдство

27.10.2015 г.

Институт по земеделие – гр. Карнобат

04.01.05

Селекция и семепроизводство на културните растения

23.06.2015 г.

НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА ЗА РАСТИТЕЛНА ЗАЩИТА

Институт за защита на растенията – гр. Костинброд

04.01.10

Растителна защита (вкл. фитопатология, вирусология, хербология и др.)

13.10.2015 г.

НАЦИОНАЛНА ВЕТЕРИНАРНОМЕДИЦИНСКА СЛУЖБА

Национален диагностичен научно- изследователски ветеринарномедицински институт

04.03.06

Патология на животните

17.09.2015 г.

04.03.07

Паразитология и инвазионни болести на животните и човека

17.09.2015 г.

04.03.11

Ветеринарно-санитарна експертиза

17.09.2015 г.

04.03.12

Епизоотология, инфекциозни болести и профилактика на заразните заболявания по животните

17.09.2015 г.

ВОЕННОМЕДИЦИНСКА АКАДЕМИЯ

03.01.37

Обща хирургия

11.06.2015 г.

03.01.38

Анестезиология и реанимация

11.06.2015 г.

03.01.42

Урология

11.06.2015 г.

03.01.46

Онкология

11.06.2015 г.

03.01.21

Дерматология и венерология

28.05.2015 г.

03.01.33

Инфекциозни болести

28.05.2015 г.

03.01.40

Ортопедия и травматология

23.07.2015 г.

03.01.41

Неврохирургия

23.07.2015 г.

03.01.44

Гръдна хирургия

23.07.2015 г.

03.01.58

Физиотерапия, курортология и рехабилитация

28.05.2015 г.

03.01.65

Военна хирургия

23.07.2015 г.

НАЦИОНАЛЕН ЦЕНТЪР ПО ОПАЗВАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНОТО ЗДРАВЕ

03.01.23

Токсикология

17.12.2015 г.

03.01.32

Хигиена

17.12.2015 г.

03.01.53

Социална медицина и организация на здравеопазването и фармацията

17.12.2015 г.

03.01.56

Хранене и диетика

17.12.2015 г.

 

5478

Промени настройката на бисквитките