Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 84 от 4.X

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 6 ОТ 28.03.2024 Г. ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ НА ОБЕКТИ КЪМ ЕЛЕКТРИЧЕСКИТЕ МРЕЖИ (ДВ, БР. 28 ОТ 2024 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 6 ОТ 28.03.2024 Г. ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ НА ОБЕКТИ КЪМ ЕЛЕКТРИЧЕСКИТЕ МРЕЖИ (ДВ, БР. 28 ОТ 2024 Г.)

В сила от 04.10.2024 г.
Издадена от Комисията за енергийно и водно регулиране

Обн. ДВ. бр.84 от 4 Октомври 2024г.

§ 1. В чл. 2, ал. 4 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова т. 2:

"2. предварителен договор с нотариална заверка на подписите за продажба на имот или за учредяване на вещни права да се строи в имота, или влязло в сила решение по чл. 37, ал. 4 от Закона за общинската собственост, или влязло в сила решение по чл. 75, ал. 3 от Закона за горите - в случаите на присъединяване на обект за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници, или".

2. Досегашната т. 2 става т. 3.

§ 2. В чл. 10 се правят следните допълнения:

1. Създава се нова ал. 5:

"(5) За съгласуване условията за присъединяване на обект за потребление по чл. 7, ал. 1, т. 2, 14, 15, 16, 17 и 18 към електроразпределителна/затворена електроразпределителна мрежа средно или високо напрежение, присъединена към електропреносната/съответната електроразпределителна мрежа, се прилага редът по чл. 52, ал. 2 - 9."

2. Досегашната ал. 5 става ал. 6.

§ 3. В чл. 16 т. 1 се изменя така:

"1. за съществуващи обекти за потребление, когато към тях се изграждат/модернизират/поставят несамостоятелни съоръжения/инсталации за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници и/или за съхранение на електрическа енергия, с изключение на случаите по чл. 26, ал. 15 и чл. 26а, ал. 2, т. 2, изр. второ от Закона за енергията от възобновяеми източници - до три месеца от предоставяне на гаранцията по чл. 29, ал. 1 от Закона за енергията от възобновяеми източници и/или на гаранцията по чл. 16а, ал. 1;".

§ 4. Създава се чл. 16а:

"Чл. 16а. (1) В тримесечен срок от получаване на становище за условията и начина за присъединяване на обекта за потребление лицето, подало искане по чл. 7, ал. 1, т. 15 и 17, предоставя в полза на оператора на съответната електрическа мрежа гаранция под формата на депозит или банкова гаранция в размер 50 000 лв. за всеки мегават (MW) от увеличената присъединена мощност. В случай че лицето не предостави дължимата гаранция в посочения срок, становището се счита за невалидно.

(2) При неподаване в срок на искане за сключване на предварителен договор за присъединяване или на договор за присъединяване, както и в случаите по чл. 18, ал. 4 и чл. 22, ал. 4, гаранцията по ал. 1 се връща на заявителя. Когато с писмено съгласие на лицето са направени разходи от съответния оператор по присъединяването на обекта, гаранцията се усвоява до размера на направените и незаплатени от заявителя разходи.

(3) При сключване на предварителен договор или на договор за присъединяване гаранцията по ал. 1 обезпечава изпълнението на задълженията на лицето във връзка с присъединяването на обекта.

(4) Предоставената от лицето гаранция се освобождава при присъединяването на обекта, като съответният оператор може да извърши прихващане с дължимата цена за присъединяване до размера на по-малкото от двете насрещни задължения."

§ 5. В чл. 22 ал. 4 се изменя така:

"(4) Когато лицето по чл. 20, ал. 1 или ал. 2 не върне на оператора подписан договора по ал. 1 в срок 30 дни от получаване на писмената покана, а в случаите по чл. 7, ал. 1, т. 2, 14, 15, 16, 17 и 18 - в 15-дневен срок от получаването на проекта, процедурата по присъединяване се прекратява. За започване на нова процедура по присъединяване на обекта заявителят подава ново искане по реда на чл. 7."

§ 6. В чл. 49, ал. 2 се създава изречение второ: "За обекти за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници искането може да се подаде и от лице, сключило предварителен договор с нотариална заверка на подписите за продажба на имота или за учредяване на вещни права да се строи в имота, или в чиято полза е влязло в сила решение по чл. 37, ал. 4 от Закона за общинската собственост или решение по чл. 75, ал. 3 от Закона за горите."

§ 7. В чл. 51, ал. 2, т. 1 думите "документ, удостоверяващ вещното право да строи върху имота," се заменят с "документи, удостоверяващи обстоятелствата по чл. 49, ал. 2".

§ 8. В чл. 52 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създават се нова ал. 7 и ал. 8:

"(7) Условията за присъединяване и предварителният договор за присъединяване на обекта на оператора на електроразпределителна/затворена електроразпределителна мрежа са валидни за срока на валидност на съответните становища за присъединяване и предварителен договор за присъединяване на обекта за производство, увеличен с 2 месеца.

(8) Сроковете за изготвяне и изпращане, съответно за подписване и връщане на проекти на предварителен договор за присъединяване и на договор за присъединяване на обект на оператор на електроразпределителна/затворена електроразпределителна мрежа са съгласно глава пета."

2. Досегашната ал. 7 става ал. 9, като в текста думите "ал. 2 - 6" се заменят с "ал. 2 - 8".

§ 9. В чл. 57, ал. 1, т. 1 след края на текста се добавят думите "и/или гаранцията по чл. 57а, ал. 1;".

§ 10. Създава се чл. 57а:

"Чл. 57а. (1) В тримесечен срок от получаване на становище за условията и начина за присъединяване на обекта за производство лицето, подало искане по чл. 49, ал. 1, т. 6, предоставя в полза на оператора на съответната електрическа мрежа гаранция под формата на депозит или банкова гаранция в размер 50 000 лв. за всеки мегават (MW) от увеличената присъединена мощност. В случай че лицето не предостави дължимата гаранция в посочения срок, становището се счита за невалидно.

(2) При неподаване в срок на искане за сключване на предварителен договор за присъединяване или на договор за присъединяване, както и в случаите по чл. 58, ал. 8 и чл. 59, ал. 7, гаранцията по ал. 1 се връща на заявителя. Когато с писмено съгласие на лицето са направени разходи от съответния оператор по присъединяването на обекта, гаранцията се усвоява до размера на направените и незаплатени от заявителя разходи.

(3) При сключване на предварителен договор или на договор за присъединяване гаранцията по ал. 1 обезпечава изпълнението на задълженията на лицето във връзка с присъединяването на обекта.

(4) Предоставената от лицето гаранция се освобождава при присъединяването на обекта, като съответният оператор може да извърши прихващане с дължимата цена за присъединяване до размера на по-малкото от двете насрещни задължения."

§ 11. В чл. 80, ал. 2 думите "по чл. 52, ал. 2 - 7" се заменят с "по чл. 52, ал. 2 - 9".

§ 12. В чл. 84, ал. 1 думите "1 (една) година" се заменят с "до три месеца от предоставяне на гаранцията по чл. 84а, ал. 1".

§ 13. Създава се чл. 84а:

"Чл. 84а. (1) В тримесечен срок от получаване на становище за условията и начина за присъединяване на обекта за съхранение лицето, подало искане по чл. 77, ал. 1, предоставя в полза на оператора на съответната електрическа мрежа гаранция под формата на депозит или банкова гаранция в размер 50 000 лв. за всеки мегават (MW) присъединена мощност на новия обект или увеличена присъединена мощност на съществуващия обект. В случай че лицето не предостави дължимата гаранция в посочения срок, становището се счита за невалидно.

(2) При неподаване в срок на искане за сключване на предварителен договор за присъединяване или на договор за присъединяване, както и в случаите по чл. 85, ал. 8 и чл. 86, ал. 11, гаранцията по ал. 1 се връща на заявителя. Когато с писмено съгласие на лицето са направени разходи от съответния оператор по присъединяването на обекта, гаранцията се усвоява до размера на направените и незаплатени от заявителя разходи.

(3) При сключване на предварителен договор или на договор за присъединяване гаранцията по ал. 1 обезпечава изпълнението на задълженията на лицето във връзка с присъединяването на обекта.

(4) Предоставената от лицето гаранция се освобождава при присъединяването на обекта, като съответният оператор може да извърши прихващане с дължимата цена за присъединяване до размера на по-малкото от двете насрещни задължения.

(5) Гаранция по ал. 1 не се предоставя за обекти за съхранение с присъединена мощност, равна или по-малка от 10,8 kW, или в случаите, когато не се променя общата присъединена мощност на обекта."

§ 14. В чл. 105, ал. 1 се създава изречение второ: "В случай че заявителят не върне на оператора подписан предварителния договор за присъединяване в 25-дневен срок от получаването на проекта, процедурата по присъединяване на обекта се прекратява."

§ 15. В чл. 106, ал. 1, т. 2 след думата "мрежа" се добавя "или декларация, че този документ ще бъде представен в срок до една година от сключването на договора за присъединяване;".

§ 16. В чл. 107, ал. 1 се създава изречение второ: "В случай че заявителят не върне на оператора подписан договора за присъединяване в 25-дневен срок от получаването на проекта, процедурата по присъединяване на обекта се прекратява."

§ 17. Параграфи 2, 3 и 4 от преходните и заключителните разпоредби се отменят.

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 18. (1) Лицата, на които са издадени становища за присъединяване на обекти за съхранение на електрическа енергия или на обекти за потребление/производство, към които ще се изграждат/поставят несамостоятелни съоръжения/инсталации за съхранение на електрическа енергия, но към датата на влизане в сила на тази наредба не са сключили предварителни договори или договори за присъединяване, предоставят в полза на съответния оператор на електрическа мрежа гаранцията по чл. 16а, ал. 1 или по чл. 57а, ал. 1, или по чл. 84а, ал. 1.

(2) Гаранцията по ал. 1 се предоставя в тримесечен срок от влизане в сила на тази наредба.

(3) В случай че гаранцията по ал. 1 не бъде предоставена в срока по ал. 2, процедурата по присъединяване на обекта се прекратява.

§ 19. Наредбата е приета на основание чл. 116, ал. 7 от Закона за енергетиката с решение по Протокол № 272 от 26.09.2024 г., по т. 6 на Комисията за енергийно и водно регулиране и влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".


Промени настройката на бисквитките