Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 77 от 10.IX

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 38 ОТ 16.04.2004 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРОВЕЖДАНЕТО НА ИЗПИТИТЕ НА КАНДИДАТИ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ПРАВОСПОСОБНОСТ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА МОТОРНО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО И РЕДА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ПРОВЕРОЧНИТЕ ИЗПИТИ (

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 38 ОТ 16.04.2004 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРОВЕЖДАНЕТО НА ИЗПИТИТЕ НА КАНДИДАТИ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ПРАВОСПОСОБНОСТ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА МОТОРНО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО И РЕДА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ПРОВЕРОЧНИТЕ ИЗПИТИ (ДВ, БР. 42 ОТ 2004 Г.)

В сила от 12.12.2024 г.
Издадена от министъра на транспорта и съобщенията

Обн. ДВ. бр.77 от 10 Септември 2024г.

§ 1. В чл. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създава се ал. 2:

"(2) Тази наредба определя изискванията, на които трябва да отговарят водачите на моторни превозни средства от категориите по чл. 150а от ЗДвП."

§ 2. В чл. 2 се създава ал. 3:

"(3) Кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на моторни превозни средства от съответната категория трябва да притежават знания, умения и поведение, изисквани за управление на моторно превозно средство, така, както са определени в приложение № 7."

§ 3. В чл. 4, ал. 2 думите "не подлежат на вътрешен теоретичен изпит" се заменят с "не подлежат на задължително теоретично обучение".

§ 4. В чл. 7 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на МПС от категориите по чл. 150а, ал. 2 от ЗДвП полагат теоретичен и/или практически изпит за проверка на придобитите знания, умения и поведение и способността за възприемане на пътната обстановка съгласно приложение № 8."

2. Алинеи 3 - 9 се отменят.

3. Алинеи 11 и 12 се отменят.

4. Създава се ал. 13:

"(13) Лицата, които са загубили правоспособността си за управление на МПС по реда на чл. 157, ал. 4 от ЗДвП, за възстановяване на правоспособност полагат теоретичен и/или практически изпит съгласно приложение № 8."

§ 5. В чл. 10 ал. 3 се отменя.

§ 6. В чл. 16 се правят следните изменения:

1. В ал. 2 т. 6 се отменя.

2. Алинея 3 се отменя.

§ 7. В чл. 18а се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Кандидатът има право да се яви на теоретичен изпит не повече от четири пъти в рамките на шест месеца от отразяването на информацията за приключеното теоретично обучение в информационната система по чл. 27, ал. 7 от Наредба № 37. При неявяване или неуспешно полагане на изпита в посочения срок кандидатът може да се яви на нов изпит след преминаване на ново теоретично обучение."

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Кандидатът има право да се яви на практически изпит не повече от четири пъти в рамките на шест месеца от успешното полагане на теоретичния изпит или от отразяването на информацията за приключеното практическо обучение в информационната система по чл. 27, ал. 7 от Наредба № 37. При неявяване или неуспешно полагане на практически изпит в посочения срок кандидатът може да се яви на нов практически изпит след преминаване на ново практическо обучение."

3. Алинеи 4 и 5 се отменят.

§ 8. В чл. 20, ал. 1 думите "на вътрешни изпити" се заменят с думите "на практическо обучение".

§ 9. В чл. 26а, ал. 3, т. 2 числото "28" се заменя с "23".

§ 10. В чл. 29 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1, т. 5 числото "28" се заменя с "25".

2. В ал. 2 след думите "А1" се поставя запетая и се добавя "А2, ВЕ".

§ 11. В чл. 38 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова ал. 2:

"(2) Изпитните въпроси по ал. 1 се съгласуват с председателя на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" преди тяхното утвърждаване."

2. Досегашните ал. 2, 3, 4 и 5 стават съответно ал. 3, 4, 5 и 6.

§ 12. В чл. 39 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова ал. 2:

"(2) Тестовете за провеждане на теоретичните изпити на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на МПС от категории В или В1, когато кандидатите притежават правоспособност за управление на МПС от категории А1, А2, А, Ткт или Ттм, съдържат 25 въпроса. Максималният брой точки от правилни отговори на всички изпитни въпроси е 55. Теоретичният изпит е успешно положен, когато кандидатът има не по-малко от 50 точки."

2. Досегашната ал. 2 става ал. 3.

3. Създава се нова ал. 4:

"(4) Тестовете за провеждане на теоретичните изпити на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на МПС от категории А1, А2 или А, когато кандидатите притежават правоспособност за управление на МПС от категория В или В1, Ткт или Ттм, съдържат 15 въпроса. Максималният брой точки от правилни отговори на всички изпитни въпроси е 31. Теоретичният изпит е успешно положен, когато кандидатът има не по-малко от 27 точки."

4. Досегашната ал. 3 става ал. 5.

5. Създава се ал. 7:

"(7) Тестовете за провеждане на теоретичните изпити на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на МПС от категория Ткт, когато кандидатите притежават правоспособност за управление на МПС от категории А1, А2, А или Ттм, съдържат 15 въпроса. Максималният брой точки от правилни отговори на всички изпитни въпроси е 31. Теоретичният изпит е успешно положен, когато кандидатът има не по-малко от 27 точки."

6. Досегашната ал. 4 става ал. 8.

7. Създава се ал. 9:

"(9) Тестовете за провеждане на теоретичните изпити на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на МПС от категория Ттм, когато кандидатите притежават правоспособност за управление на МПС от категории А1, А2, А, В1, В или Ткт, съдържат 15 въпроса. Максималният брой точки от правилни отговори на всички изпитни въпроси е 31. Теоретичният изпит е успешно положен, когато кандидатът има не по-малко от 27 точки."

8. Досегашната ал. 5 става ал. 10 и се изменя така:

"(10) За решаване на изпитния тест по ал. 1, 3, 5 и 8 на кандидатите се предоставят 40 минути, по ал. 2 на кандидатите се предоставят 35 минути, а по ал. 4, 7 и 9 на кандидатите се предоставят 20 минути."

§ 13. В чл. 41 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) основният текст се изменя така:

"Тестовете за провеждане на теоретичните изпити на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на МПС за категории "С1, D, D1, С1Е, СЕ, D1Е и DЕ" съдържат 15 въпроса, като:";

б) точка 1 се отменя;

в) в т. 4 думите "С+Е" и "D+Е" се заменят с "С1Е, СЕ, D1Е и DЕ";

г) създават се т. 5 и 6:

"5. максималният брой точки от правилните отговори на всички изпитни въпроси в тестовете за категории "С1Е", когато кандидатите притежават правоспособност за управление на МПС от категория "D1Е", е 29; теоретичният изпит се счита за успешно положен, когато кандидатът има не по-малко от 26 точки от правилни отговори на изпитните въпроси;

6. максималният брой точки от правилните отговори на всички изпитни въпроси в тестовете за категории "СЕ", когато кандидатите притежават правоспособност за управление на МПС от категория "D1Е", е 29; теоретичният изпит се счита за успешно положен, когато кандидатът има не по-малко от 26 точки от правилни отговори на изпитните въпроси."

2. Създава се ал. 4:

"(4) Тестовете за провеждане на теоретичните изпити на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на тролейбус и притежаване правоспособност за управление на МПС от категория D съдържат 15 въпроса. Максималният брой точки от правилните отговори на всички изпитни въпроси е 32. Теоретичният изпит се счита за успешно положен, когато кандидатът има не по-малко от 28 точки от правилни отговори на изпитните въпроси. За решаване на изпитния тест на кандидатите се предоставят 20 минути."

§ 14. В чл. 47, ал. 3, изречение трето след думите "техническо средство" се поставя запетая и думите "по чл. 15, ал. 4" се заменят с "което включва звукова и светлинна сигнализация при докосването на допълнително монтираните педали, като за състоянието на техническото средство "включено/изключено" има индикация, поставена на видно място".

§ 15. В чл. 53а, ал. 4 думите "три месеца" се заменят с "24 месеца".

§ 16. В § 1 от заключителните разпоредби думите "т. 4" се заменят с "т. 1 и 4".

§ 17. В приложение № 2а към чл. 18, ал. 1, т. 2 думите "завършил съм най-малко основно образование и притежавам свидетелство/диплома за завършена степен на образование (или удостоверение за завършен гимназиален етап) рег. № ...., изд. от ........................" и точката и запетаята след тях се заличават.

§ 18. Създава се приложение № 7 към чл. 2, ал. 3:

"Приложение № 7 към чл. 2, ал. 3


ИЗИСКВАНИЯ, НА КОИТО ТРЯБВА ДА ОТГОВАРЯТ КАНДИДАТИТЕ ЗА ВОДАЧИ НА МОТОРНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА ОТ РАЗЛИЧНИТЕ КАТЕГОРИИ


Кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на моторни превозни средства за съответната категория трябва да притежават знания и умения и да имат поведение, изисквани за управление на моторно превозно средство, както следва:

I. Теоретични знания:

1. Кандидатите за водачи на МПС от всички категории трябва да притежават знания за:

1.1. правилата за движение по пътищата;

1.2. значението на постоянната бдителност и отношението към останалите участници в движението; възприемане, преценка и вземане на решение, времето за реакция, както и промени на поведението при управление под въздействието на алкохол, лекарствени и лечебни средства, психическото състояние и умората;

1.3. най-важните принципи относно спазването на безопасна дистанция между превозните средства, спирачния път и поведението върху пътя при различни атмосферни и пътни условия; рискови за шофирането фактори, свързани с различни пътни условия, когато те се променят при промяна на времето или при смяната на деня и нощта; характеристики на различните видове пътища и съответните нормативни изисквания; безопасно управление при преминаване през тунели;

1.4. другите участници в движението - специални рискови фактори, свързани с липсата на опит при другите участници в движението и при най-уязвимите категории участници, като деца, пешеходци, велосипедисти и хора с намалена подвижност и др.; рискове, свързани с движението и управлението на различни видове превозни средства и различните зрителни полета на водачите им;

1.5. общите правила - правила относно необходимите документи при използване на превозните средства; правила, които определят поведението на водача при пътнотранспортни произшествия (поставяне на предупредителни устройства и включване на сигнализация), и мерките, които водачът при необходимост може да предприеме в помощ на пострадали от пътнотранспортно произшествие; фактори на безопасността, свързани с превозното средство, пътя и превозваните лица;

1.6. необходимите предпазни мерки при слизане от и качване в превозното средство;

1.7. механичните аспекти във връзка с пътната безопасност; устройството на превозното средство с акцент на безопасността на движението по пътищата; кандидатите трябва да са в състояние да откриват най-често срещаните повреди, по-специално в кормилната уредба, окачването и спирачната система, гумите, светлините и мигачите, огледалата за обратно виждане, предното стъкло и чистачките на предното стъкло, изпускателната система, предпазните колани и звуковото предупредително устройство;

1.8. обезопасителното оборудване на превозното средство и в частност използване на предпазни колани, облегалки за глава и оборудване за обезопасяване на деца;

1.9. правилата за използване на превозното средство във връзка с околната среда (уместна употреба на предупредителен звуков сигнал, умерено потребление на гориво, ограничаване на замърсяващите околната среда емисии и други).

2. Кандидатите за водачи на МПС от категории АМ, А1, А2 и А трябва да притежават знания и за:

2.1. използването на защитно облекло, като ръкавици, ботуши, дрехи и предпазна каска;

2.2. видимостта на мотоциклетистите за други ползватели на пътя;

2.3. рисковите фактори, свързани с различни пътни условия, с допълнително внимание на хлъзгави участъци, като капаци на канализационни шахти, пътни маркировки, трамвайни релси;

2.4. механичните аспекти във връзка с пътната безопасност с допълнително внимание на превключвател за аварийно спиране, нивата на маслото и състояние на веригата.

3. Кандидатите за водачи на МПС от категории C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 и D1Е трябва да притежават знания и за:

3.1. правилата за часове на шофиране и почивка, както са уредени в Регламент (ЕО) № 561/2006 на Европейския парламент и на Съвета от 15 март 2006 г. за хармонизиране на някои разпоредби от социалното законодателство, свързани с автомобилния транспорт; използване на уредите за регистриране на данните, както е дефинирано с Регламент (ЕС) № 165/2014 на Европейския парламент и на Съвета от 4 февруари 2014 г. относно тахографите в автомобилния транспорт;

3.2. правилата относно съответния транспорт: превоз на товари или превоз на пътници;

3.3. документите на пътното превозно средство и транспортни документи, изисквани за вътрешен или международен превоз на товари и пътници;

3.4. поведението в случай на пътнотранспортно произшествие; познания за мерките, които следва да се предприемат, включително аварийни действия, като евакуация на пътници и основни познания за оказване на първа помощ;

3.5. предпазните мерки, които следва да се вземат при свалянето и смяната на колела;

3.6. правилата за теглото и габаритите на превозното средство; правила за ограничителите на скоростта;

3.7. изискванията за допустими маси и размери на движещите се по пътищата товарни пътни превозни средства (само за категории С, СЕ);

3.8. възпрепятстването на зрителното поле, причинено от характеристиките на превозните средства;

3.9. разчитането на пътна карта, планиране на маршрут, включително използването на електронни навигационни системи;

3.10. факторите на безопасността, свързани с натоварването на превозното средство: контролиране на товара (товарене и закрепване), трудности при различни видове товар (течности, висящи товари и др.), товарене и разтоварване на стоки и използване на оборудване за товарене (само за категории С, СЕ, С1, С1Е);

3.11. отговорността на водача по отношение на превоза на пътници, удобство и безопасност на пътниците; превоз на деца; необходими проверки преди тръгване; видове автобуси (градски и междуселищни автобуси, автобуси със специални габарити и др. (само за категории D, DE, D1, D1E);

3.12. допълнителните знания на кандидатите за водачи на МПС от категории C, CE, D и DE за:

3.12.1. принципите на конструкцията и функционирането на: двигатели с вътрешно горене, течности (например моторно масло, охладителна течност, течност за почистване на стъклата на автомобила), горивна система, електрическа система, запалителна система, предавателна система (съединител, предавателна кутия и т.н.);

3.12.2. смазването и защитата с антифриз;

3.12.3. принципите на конструкцията, поставянето, правилно използване и грижи за гумите;

3.12.4. принципите на видовете системи, основни части, използване и ежедневна техническа поддръжка на арматурата на спирачките и регулатора на скоростта и използване на противоблокиращи спирачки;

3.12.5. принципите на видовете експлоатация, основни части, свързване, използване и ежедневна техническа поддръжка на съединителни системи (само за категории CE, DE);

3.12.6. методите за локализиране на повреди;

3.12.7. профилактичните ремонти на превозните средства и необходими текущи ремонти;

3.12.8. отговорността на водача на превозно средство по отношение на получаването, превоза и доставката на товари в съответствие с договорените условия (само за категории С, СЕ).

4. Кандидатите за водачи на МПС от категория D (с код 103 - тролейбус) трябва да притежават знания и за:

4.1. изискванията към състоянието на контактната мрежа и съоръженията към нея; предпазните средства при работа с контактната мрежа;

4.2. правилата за техническа експлоатация на тролейбуса;

4.3. правилата на движение на тролейбуса в депо.

5. Кандидатите за водачи на МПС от категория Ттм трябва да притежават знания и за:

5.1. изискванията към състоянието на релсовия път, контактната мрежа и съоръженията към тях;

5.2. правилата за техническа експлоатация на трамвайни мотриси;

5.3. правилата за движение на трамвайната мотриса в депо.

II. Кандидатите за водачи на МПС от всички категории трябва да притежават практически умения и поведение при управление на моторно превозно средство:

1. Кандидатите за водачи на МПС от категории АМ, А1, А2 и А трябва да притежават умения за:

1.1. Подготовката и техническата проверка на превозното средство по отношение на пътната безопасност:

Кандидатите трябва да са придобили умения да подготвят превозното средство за безопасно управление, както следва:

1.1.1. да коригират защитното облекло, като ръкавици, ботуши, дрехи и предпазна каска;

1.1.2. да извършат проверка на състоянието на гумите, спирачките, превключвателя на аварийното спиране (ако е приложимо), веригата, нивата на маслата, светлините, мигачите и звуковото предупредително устройство.

1.2. Умения за извършване на специални маневри, касаещи пътната безопасност, като:

1.2.1. слагане и сваляне на мотоциклета от стойката му и придвижване без помощта на двигателя, ходейки отстрани на превозното средство;

1.2.2. паркиране на мотоциклета върху стойката му;

1.2.3. извършване на маневри на ниска скорост, включително слалом, като кандидатът следва да умее да борави със съединителя в комбинация със спирачката, да пази равновесие, да умее правилно да следи с поглед движението, да контролира положението на мотоциклета и положението на стъпалата на степенките;

1.2.4. извършване на маневри на по-висока скорост, включително на втора или трета предавка, със скорост най-малко 30 km/h и извършване на маневри за избягване на препятствие при минимална скорост 50 km/h; при тези маневри кандидатът трябва да има правилна стойка върху мотоциклета, да умее правилно да следи с поглед движението, да пази равновесие, да усвои техника на управление и техника на смяна на предавките;

1.2.5. умения за спиране, включително аварийно спиране при минимална скорост 50 km/h; кандидатът трябва да умее да манипулира с предната и задната спирачка, да има правилна стойка върху мотоциклета, да умее правилно да следи с поглед движението.

1.3. Умения по време на движение:

Кандидатът трябва да е усвоил следните действия при нормални условия на движение напълно безопасно, като вземе всички необходими предпазни мерки при:

1.3.1. потегляне: след паркиране, след спиране в движение; излизане от пътното платно;

1.3.2. управление по прави участъци от пътищата; преминаване покрай идващи превозни средства, включително в затворени пространства;

1.3.3. управление в завои;

1.3.4. пресичане на напречни пътища: подхождане и пресичане на кръстовища и възли;

1.3.5. смяна на посоката: леви и десни завои; смяна на пътните платна;

1.3.6. подход/изход на магистрала или подобен път (ако има на разположение): включване от ускорителната лента; напускане на лента за забавено движение;

1.3.7. изпреварване/минаване покрай други ППС (ако е възможно); шофиране покрай препятствия, паркирани коли; изпреварване на други ППС (ако е подходящо);

1.3.8. управление по път със специални характеристики (ако има): кръстовища с кръгово движение; жп прелези; трамвайни/автобусни спирки; пешеходни пътеки; шофиране при изкачване и спускане по дълги наклони; тунели;

1.3.9. умения за вземане на необходимите предпазни мерки при слизане от превозното средство.

2. Кандидатите за водачи на МПС от категории В, В1, ВЕ и за придобиване на права за управление на състав по чл. 155, ал. 9 от ЗДвП трябва да притежават умения за:

2.1. Подготовка и техническа проверка на превозното средство по отношение на пътната безопасност:

Кандидатите трябва да са придобили умения да подготвят превозното средство за безопасно шофиране, както следва:

2.1.1. регулиране на седалката, така че да осигури правилно седнало положение;

2.1.2. регулиране на огледалата за виждане назад, предпазните колани и облегалките за глава, ако има такива;

2.1.3. извършване на проверка дали вратите са затворени;

2.1.4. извършване на проверка на състоянието на гумите, светлините, рефлекторите, кормилната уредба, спирачките, мигачите и звуковото предупредително устройство;

2.1.5. извършване проверка на факторите на безопасността, свързани с товаренето на превозното средство: каросерия, платнища, товарни врати, начин на натоварване, обезопасяване на товара (само за категория ВЕ и за придобиване на права за управление на състав по чл. 155, ал. 9 от ЗДвП);

2.1.6. извършване проверка на свързващия механизъм, спирачката и електрическите връзки (само за категория ВЕ и за придобиване на права за управление на състав по чл. 155, ал. 9 от ЗДвП).

2.2. Извършване на специални маневри по отношение на пътната безопасност за категории В и В1:

Кандидатите трябва да са придобили умения за извършване на следните маневри:

2.2.1. движение на заден ход по права линия и завиване на заден ход наляво и надясно под ъгъл, без да се напуска правилната лента на движение;

2.2.2. обръщане на превозното средство в обратна посока, като се използва предна и задна скорост;

2.2.3. паркиране на превозното средство и напускане на мястото на паркиране (успоредно, косо или под прав ъгъл) както на преден, така и на заден ход, на равен терен и под наклон нагоре или надолу;

2.2.4. правилно използване на спирачката до спиране; включително в случай на аварийно спиране.

2.3. Извършване на специални маневри по отношение на пътната безопасност за категория ВЕ:

2.3.1. закачване и откачване на ремаркето към/от моторно превозно средство; маневрите трябва да включват тегленото превозно средство да бъде паркирано успоредно на теглещото МПС (т.е. не на една линия);

2.3.2. завиване по крива;

2.3.3. безопасно паркиране за товарене/разтоварване.

2.4. Поведение по време на движение:

Кандидатите трябва да са усвоили следните умения при нормални условия на движение напълно безопасно, като вземат всички необходими предпазни мерки при:

2.4.1. потегляне: след паркиране, след спиране; след излизане от пътното платно;

2.4.2. шофиране по прави отсечки от пътищата; преминаване покрай идващи превозни средства, включително в затворени пространства;

2.4.3. шофиране в завои;

2.4.4. пресичане на напречни пътища: подхождане и пресичане на кръстовища и възли;

2.4.5. смяна на посоката: леви и десни завои; смяна на пътните ленти;

2.4.6. подход/изход на магистрала или подобен път: включване от ускорителна лента; напускане на лента за забавено движение;

2.4.7. изпреварване/минаване покрай други ППС, шофиране покрай препятствия, паркирани коли; изпреварване на други ППС;

2.4.8. управление по път със специални характеристики: кръстовища с кръгово движение; жп прелези; трамвайни/автобусни спирки; пешеходни пътеки; шофиране при изкачване и спускане по дълги наклони; тунели;

2.4.9. вземане на необходимите предпазни мерки при качване и слизане от превозното средство.

3. Кандидатите за водачи на МПС от категории C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 и D1E трябва да притежават умения за:

3.1. Подготовка и техническа проверка на превозното средство по отношение на пътната безопасност:

Кандидатите трябва да могат да подготвят превозното средство за безопасно шофиране, като са придобили следните умения:

3.1.1. регулиране на седалката, така че да осигури правилно седнало положение;

3.1.2. регулиране на огледалата за обратно виждане, предпазните колани и облегалките за глава, ако има такива;

3.1.3. извършване на проверка на състоянието на гумите, кормилната уредба, спирачките, светлините, рефлекторите, мигачите и звуковото предупредително устройство;

3.1.4. извършване на проверка на спирачната и кормилната система, проверка на състоянието на колелата, гайките им, калниците, предното стъкло, прозорците и чистачките, течностите (например моторно масло, охладителна течност, течност за чистачките), проверка и използване на арматурното табло, включително уредите за регистриране на движението, определено в Регламент (ЕС) № 165/2014 на Европейския парламент и на Съвета от 4 февруари 2014 г. относно тахографите в автомобилния транспорт, за отмяна на Регламент (ЕИО) № 3821/85 на Съвета относно контролните уреди за регистриране на данните за движението при автомобилен транспорт и за изменение на Регламент (ЕО) № 561/2006 на Европейския парламент и на Съвета за хармонизиране на някои разпоредби от социалното законодателство, свързани с автомобилния транспорт;

3.1.5. извършване проверка на налягането на въздуха, въздушните резервоари и окачването;

3.1.6. извършване проверка на факторите на безопасността, свързани с товаренето на превозното средство: каросерия, платнища, товарни врати, товарен механизъм (ако има такъв), заключване на кабината, обезопасяване на товара (само за категории С, СЕ, С1, С1Е);

3.1.7. извършване проверка на свързващия механизъм, спирачката и електрическите връзки (само за категории СЕ, С1Е, DE и D1Е);

3.1.8. да може да предприема мерки за безопасността на специални превозни средства: контролиране на каросерията, служебните врати, аварийни изходи, оборудване за първа помощ, пожарогасители и друго оборудване за безопасност (само за категории D, DE, D1 и D1E);

3.1.9. разчитане на пътна карта, планиране на маршрут, включително електронни навигационни системи.

3.2. Извършване на специални маневри по отношение на пътната безопасност:

3.2.1. закачване и откачване или откачване и повторно закачване на ремаркето към/от моторното превозно средство; маневрите трябва да включват тегленото превозно средство да бъде паркирано успоредно на влекача (т.е. не на една линия) (само за категории СЕ, С1Е, DE и D1Е);

3.2.2. завиване по крива;

3.2.3. безопасно паркиране за товарене/разтоварване при товарна рампа/платформа или подобни инсталации (само за категории С, СЕ, С1, С1Е);

3.2.4. паркиране, за да се даде възможност за безопасно качване и слизане на пътниците от автобуса (само за категории D, DE, D1 и D1E).

3.3. Поведение по време на движение:

Кандидатите трябва да са усвоили следните действия при нормални условия на движение напълно безопасно, като вземат всички необходими предпазни мерки при:

3.3.1. потегляне: след паркиране, след спиране; след излизане от пътното платно;

3.3.2. шофиране по прави отсечки от пътищата; преминаване покрай идващи превозни средства, включително в затворени пространства;

3.3.3. шофиране в завои;

3.3.4. пресичане на напречни пътища: подхождане и пресичане на кръстовища и възли;

3.3.5. смяна на посоката: леви и десни завои; смяна на пътните платна;

3.3.6. подход/изход на магистрала или подобен път; включване от ускорителна лента; напускане на лента за забавено движение;

3.3.7. изпреварване/минаване покрай насрещно движещи се ППС; шофиране покрай препятствия и паркирани коли; изпреварване на ППС;

3.3.8. управление по път със специални характеристики - кръстовища с кръгово движение; жп прелези; трамвайни/автобусни спирки; пешеходни пътеки; шофиране при изкачване и спускане по дълги наклони; тунели;

3.3.9. вземане на необходимите предпазни мерки при качване и слизане на пътници от превозното средство.

4. Кандидатите за водачи на МПС от категория D (с код 103 - тролейбус) трябва да притежават и умения да:

4.1. използват различните спирачни уредби;

4.2. приспособяват траекторията на движение на тролейбуса при завой, като се съобразяват с неговата дължина и надвес;

4.3. откачват и закачват токоприемниците от контактната мрежа;

4.4. разчитат разписанията за деня (за движение, за технически преглед);

4.5. използват предпазните средства при работа с контактната мрежа.

5. Кандидатите за водачи на МПС от категория Ттм трябва да притежават и умения да:

5.1. подготвят трамвайната мотриса за безопасно управление, като проверяват изправността на пясъчното устройство и наличието на сух пясък в пясъчниците;

5.2. използват органите за управление на трамвайната мотриса, като преминават през съоръженията по релсовия път - стрелки, кръстовки, криви;

5.3. използват различни спирачни уредби;

5.4. управляват трамвайната мотриса при теглене;

5.5. използват предпазните средства при работа с контактната мрежа;

5.6. напускат депото;

5.7. поддържат необходимата дистанция;

5.8. се разминават с други участници в движението;

5.9. приближават и преминават през кръстовище, жп прелез, тунел;

5.10. променят посоката на движение, завивайки надясно и наляво на кръстовище;

5.11. преминават през криви, изолатори, други мрежи, стрелки с ръчно и автоматично задвижване.

6. Кандидатите за водачи на МПС от категория Ткт трябва да притежават и умения да:

6.1. подготвят трактора и ремаркето за безопасно управление, като проверяват кормилната уредба, спирачната уредба, светлинната сигнализация, звуковото предупредително устройство, състоянието на прикачните устройства, хидравличните уредби, обезопасители, тегличи и други на предни и задни навесни системи и уредби;

6.2. използват органите за управление и маневриране с трактора и на състава от ППС;

6.3. използват различни спирачни уредби;

6.4. поддържат необходимата дистанция;

6.5. се разминават с други участници в движението;

6.6. променят посоката на движение, завивайки надясно и наляво;

6.7. се движат напред и назад, по права и крива линия, при изкачване и при спускане.

7. Безопасно и енергийноефективно управление:

Кандидатите за водачи на МПС трябва да са придобили умения и поведение за управление по начин, който гарантира безопасност и намаляване на потреблението на гориво и емисиите при отчитане на оборотите в минута, при ускоряване, намаляване на скоростта, движение по наклон нагоре и надолу, когато е необходимо чрез ръчно избиране на предавките (не се отнася за категории АМ, А, А1, А2, Ткт, Ттм и D (103)."

§ 19. Създава се приложение № 8 към чл. 7, ал. 2:

"Приложение № 8 към чл. 7, ал. 2



 

Кандидати за придобиване на правоспособност за управление на МПС:

Теоретичен изпит

Практически изпит

1.

които за пръв път кандидатстват за придобиване на правоспособност

ü

ü

2.

които притежават правоспособност за управление на МПС само от категория АМ

ü

ü

 

Кандидати за придобиване на правоспособност за управление на МПС от категория:

Теоретичен изпит

Практически изпит

1.

Ттм независимо от притежаваната категория

ü

ü

2.

Ткт, които притежават правоспособност за управление на МПС от категории В1 или В

 

ü

3.

Ткт, които притежават правоспособност за управление на МПС от категории А1, А2, А или Ттм

ü

ü

4.

А1, А2 или А, които притежават правоспособност за управление на МПС от категории В1, В, Ткт или Ттм

ü

ü

5.

А1, А2, А, В1, В и BE, които притежават правоспособност за управление на МПС от същата категория с код 78

 

ü

6.

А, които притежават правоспособност за управление на МПС от категории А1 или А2

 

ü

7.

А2, които притежават правоспособност за управление на МПС от категория А1

 

ü

8.

В1 или В, които притежават правоспособност за управление на МПС от категории А1, А2, А, Ткт или Ттм

ü

ü

9.

В, които притежават правоспособност за управление на МПС от категория В1

ü

ü

10.

В с код 96 или ВЕ, които притежават правоспособност за управление на МПС от категория В

 

ü

11.

С1, С, С1Е, СЕ, D1, D, D1E и DЕ

ü

ü

12.

С1Е, които притежават правоспособност за управление на МПС от категория D1E

ü

ü

13.

С, които притежават правоспособност за управление на МПС от категория С1

 

ü

14.

СЕ, които притежават правоспособност за управление от категория С1Е

 

ü

15.

СЕ, които притежават правоспособност за управление на МПС от категория D1Е

ü

ü

16.

D, които притежават правоспособност за управление на МПС от категория D1

 

ü

17.

D с код 103 (за придобиване на права за управление на тролейбус), които притежават правоспособност за управление на МПС от категория D

ü

ü

18.

DE, които притежават правоспособност за управление на МПС от категории D1E или С1Е

 

ü



"

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 20. Тази наредба отменя Наредба № 39 от 29.01.2004 г. за изискванията към водачите на моторни превозни средства от различните категории и подкатегории, издадена от министъра на транспорта и съобщенията (ДВ, бр. 17 от 2004 г.).

§ 21. Кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на МПС, започнали обучения до влизане в сила на настоящата наредба, се изпитват по досегашния ред.

§ 22. Наредбата влиза в сила три месеца след обнародването ѝ в "Държавен вестник".


Промени настройката на бисквитките