Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 77 от 10.IX

СПОРАЗУМЕНИЕ МЕЖДУ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ПРАВИТЕЛСТВОТО НА СЪЕДИНЕНИТЕ АМЕРИКАНСКИ ЩАТИ ЗА ОБМЕН НА ОТЧЕТИ ПО ДЪРЖАВИ(Утвърдено с Решение № 513 от 19 юли 2024 г. на Министерския съвет. В сила от 22 юли 2024 г.)

 

СПОРАЗУМЕНИЕ МЕЖДУ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ПРАВИТЕЛСТВОТО НА СЪЕДИНЕНИТЕ АМЕРИКАНСКИ ЩАТИ ЗА ОБМЕН НА ОТЧЕТИ ПО ДЪРЖАВИ

(Утвърдено с Решение № 513 от 19 юли 2024 г. на Министерския съвет. В сила от 22 юли 2024 г.)

Издадено от Националната агенция за приходите

Обн. ДВ. бр.77 от 10 Септември 2024г.

Като се има предвид, че правителството на Република България и правителството на Съединените американски щати (всяко наречено "страна", а заедно - "страните") желаят да сключат споразумение за повишаване на международната данъчна прозрачност и да подобрят достъпа на своите данъчни органи до информация относно глобалното разпределение на доходите, платените данъци и определени индикатори за разположението на икономическата дейност в данъчните юрисдикции, в които функционират многонационалните групи от предприятия, посредством автоматичен обмен на годишни отчети по държави с оглед оценка на рисковете от високо ниво, произтичащи от трансферното ценообразуване, и други рискове, свързани със свиването на данъчната основа и прехвърлянето на печалби, както и за икономически и статистически анализи, когато е подходящо;

Като се има предвид, че отчетите по държави са един от елементите на стандартизиран подход към документацията за целите на трансферното ценообразуване, която се очаква да осигури на данъчните администрации относима и надеждна информация за извършването на ефективен и обоснован анализ за оценка на рисковете от трансферното ценообразуване;

Като се има предвид, че законодателствата на Република България и Съединените американски щати изискват предоставящото информация образувание на многонационална група от предприятия да подава ежегодно отчет по държави;

Като се има предвид, че чл. 25 (Размяна на информация и административно сътрудничество) от Спогодбата между правителството на Република България и правителството на Съединените американски щати за избягване на двойното данъчно облагане и предотвратяване отклонението от облагане с данъци на доходите ("Спогодбата") разрешава обмен на информация за данъчни цели, включително автоматичен обмен на информация;

Поради което страните се споразумяха за следното:

1. Съгласно разпоредбите на чл. 25 от Спогодбата компетентният орган на всяка страна обменя отчети по държави с компетентния орган на другата страна ежегодно по автоматичен път. Терминът "Компетентен орган" има значението, което има в Спогодбата.

2. Компетентните органи подписват споразумение, което определя:

i) обхват на обмена на отчетите по държави,

ii) време и начин на обмена на отчетите по държави,

iii) сътрудничество за предаване на информацията и грешки,

iv) поверителност, защита на данните и правилно използване на отчетите по държави,

v) консултации по отношение на отчетите по държави, и

vi) изменения и срок на споразумението.

Споразумението трябва да е в съответствие с това Междуправителствено споразумение и Спогодбата.

3. Цялата обменена информация се подчинява на правилата за поверителност и другите предпазни мерки, предвидени в Спогодбата, включително разпоредбите, ограничаващи използването на обменената информация. В случай на прекратяване на това Междуправителствено споразумение цялата информация, която е била обменена по него, остава подчинена на условията на Спогодбата.

4. В случай на трудности при прилагането на това Междуправителствено споразумение всяка от страните може да поиска консултации за разработването на подходящи мерки за гарантиране на изпълнението на това Междуправителствено споразумение.

5. Това Междуправителствено споразумение може да бъде изменено с взаимно писмено съгласие на страните. Освен ако не е договорено друго, такова изменение влиза в сила по същия ред, който е предвиден в чл. 6 на това Междуправителствено споразумение.

6. Това Междуправителствено споразумение влиза в сила на датата на писменото уведомление на Република България до Съединените американски щати, че Република България е изпълнила необходимите вътрешни процедури за влизането в сила на това Междуправителствено споразумение. Обменът на информация по това Междуправителствено споразумение обаче не може да започне, докато споразумението, описано в чл. 2 на това Междуправителствено споразумение, не влезе в действие съгласно определените в него условия.

7. Това Междуправителствено споразумение се прекратява на по-ранната от двете дати: (1) датата на прекратяване действието на Спогодбата или (2) първия ден от месеца, следващ изтичането на период от 12 месеца след датата, на която някоя от страните уведомява за прекратяването писмено другата страна.

В удостоверение на горното долуподписаните, съответно упълномощени за това от своите правителства, подписаха това Междуправителствено споразумение.

Съставено в София на 30 май 2024 г. в два оригинални екземпляра на български и английски език, като двата текста имат еднаква сила.


Промени настройката на бисквитките