Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 77 от 10.IX

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 37 ОТ 2.08.2002 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ОБУЧЕНИЕ НА КАНДИДАТИТЕ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ПРАВОСПОСОБНОСТ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА МОТОРНО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО И УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗДАВАНЕ НА РАЗРЕШЕНИЕ ЗА ТЯХНОТО ОБУЧ

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 37 ОТ 2.08.2002 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ОБУЧЕНИЕ НА КАНДИДАТИТЕ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ПРАВОСПОСОБНОСТ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА МОТОРНО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО И УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗДАВАНЕ НА РАЗРЕШЕНИЕ ЗА ТЯХНОТО ОБУЧЕНИЕ (ДВ, БР. 82 ОТ 2002 Г.)

В сила от 12.12.2024 г.
Издадена от министъра на транспорта и съобщенията

Обн. ДВ. бр.77 от 10 Септември 2024г.

§ 1. В чл. 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Обучението за придобиване на правоспособност за управление на МПС се извършва от:

1. физически или юридически лица, регистрирани по Търговския закон или по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, или от лица, регистрирани по законодателството на държава - членка на Европейския съюз, или на друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, които притежават разрешение за теоретично и практическо обучение, издадено при условията и по реда на тази наредба;

2. професионални гимназии, професионални колежи, средни училища с паралелки за професионална подготовка с включено обучение за придобиване на правоспособност за управление на МПС и акредитирани по реда на Закона за висшето образование висши училища, които притежават разрешение за теоретично и практическо обучение, издадено при условията и по реда на тази наредба."

2. Създава се ал. 3:

"(3) Лицата по ал. 1 провеждат обучението на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на МПС с цел формиране на знания, умения и поведение, необходими за безопасно управление на МПС."

§ 2. Член 5 се изменя така:

"Чл. 5. Учебният център трябва да отговаря на следните изисквания:

1. да разполага с учебен кабинет, офис и санитарно помещение, намиращи се на един и същи адрес, както и с учебна площадка, и с учебни пътни превозни средства, осигуряващи извършването на обучението;

2. да има назначен ръководител на учебната дейност;

3. да има преподаватели, които притежават необходимите образование, квалификация и опит;

4. да има технически сътрудник."

§ 3. В чл. 6 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) точка 3 се изменя така:

"3. осигурени са работно място и площ не по-малко от 1,5 m2 от помещението за всеки обучаван и работно място за преподавателя; общата площ на помещението не може да е по-малка от 20 m2;"

б) в т. 6 думите "с технически средства за провеждане на обучението с дидактически материали на електронен носител" се заменят със "съгласно изискванията на учебната документация по чл. 153, т. 1 от ЗДвП";

в) в т. 8 думите "по време на обучението и изпитите" се заменят с "през обявеното работно време на офиса и по време на теоретичното обучение".

2. Алинея 2 се отменя.

3. В ал. 3 думите "единната учебна документация за съответната категория" се заменят с "учебната документация по чл. 153, т. 1 от ЗДвП".

§ 4. В чл. 6а се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Помещението, използвано за офис на учебния център, служи за организиране на дейността на учебния център, записване на кандидатите за обучение, както и за съхраняване на документи, свързани с дейността на учебния център, и в него трябва да има оборудвано работно място за техническия сътрудник."

2. В ал. 2 думите "В помещението" се заменят с "На входната врата на помещението", след думите "използвано за офис" се добавя "трябва да бъде поставена информация за работното време, а в помещението" и след думите "за извършване на обучението" запетаята и думите "за провеждане на вътрешните изпити" се заличават.

§ 5. В чл. 8 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 7 думите "по чл. 8, ал. 3" се заменят с "да има осигурен достъп на преподавателя до кормилното колело".

2. В ал. 13 думата "права" се заменя с "правоспособност".

3. В ал. 14 думата "права" се заменя с "правоспособност".

4. В ал. 16 думите "обучението за придобиване на права" се заменят с "провеждане на практическото обучение за придобиване на правоспособност", запетаята след думите "А и А2" се заличава и думите "за групата умения от 1 до 7 от модул "Управление на МПС" от" се заменят със "съгласно".

5. Създава се ал. 17:

"(17) Пътните превозни средства, с които се провежда практическото обучение за придобиване на правоспособност за управление на МПС, трябва да притежават валиден документ за преминат периодичен преглед за проверка на техническата им изправност."

§ 6. В чл. 9 се правят следните допълнения:

1. В изречение първо накрая се добавя "(Наредба № Н-3 от 2013 г.)".

2. Създава се изречение второ: "Превозните средства, отговарящи на изискванията, се вписват в списъка към разрешението съгласно чл. 27, ал. 8."

§ 7. В чл. 10 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) За установяване годността на учебния кабинет, офиса и учебната площадка лицата по чл. 2, ал. 1 подават до ръководителя на съответното регионално звено на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" заявление за преглед (приложение № 2)."

2. В ал. 4 думите "съставят протоколи за годност (приложения № 3, 4 и 5)" се заменят със "съставят протоколи за годност (приложения № 3 и 4) в два еднообразни екземпляра, единият от които се връчва на лицето по чл. 2, ал. 1".

§ 8. В чл. 11 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Обучението за придобиване на правоспособност за управление на МПС на лица с увреждания в опорно-двигателния апарат се осъществява с осигурено от тях превозно средство или с превозно средство на учебния център, пригодено за управление съобразно характера на увреждането им."

2. В ал. 2 думите "ал. 1 и 2" се заменят с "ал. 1, 2 и 17".

§ 9. В чл. 11б думите "назначен по трудов договор" се заличават.

§ 10. В чл. 12 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 думата "модулите" се заменя с "програмите".

2. В ал. 4 числото "2" се заменя с "3".

§ 11. В чл. 13 се правят следните допълнения:

1. В ал. 1 се създават т. 5 и 6:

"5. през последните две години преди датата на подаване на заявление по чл. 26 или 28 не е извършил нарушение по ЗДвП, за което да му е наложено с влязло в сила наказателно постановление наказание, предвиждащо лишаване от право да управлява МПС;

6. да е вписан в регистъра на преподавателите по чл. 32а, ал. 1."

2. Създава се ал. 4:

"(4) Преди изтичане на срока на валидност на удостоверението за допълнително обучение или специализация на преподавател, включен в регистъра по чл. 32а, ал. 1, лицето по чл. 2, ал. 1 представя по електронен път или в регионално звено на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" заверено копие на ново валидно удостоверение за допълнително обучение или специализация на преподавателя."

§ 12. В чл. 14 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думите "учебната документация" се добавя "по чл. 153, т. 1 от ЗДвП".

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Курсове за обучение на кандидати за придобиване на правоспособност за управление на МПС се организират от лицата по чл. 2, ал. 1, като в информационната система по чл. 27, ал. 7 се отразява информация за графика на занятията, учебния план, имената и ЕГН на кандидатите, включени в курса за обучение."

3. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Информацията по ал. 2 се отразява в информационната система по чл. 27, ал. 7 най-малко 24 часа преди започване на обучението."

§ 13. Член 15 се изменя така:

"Чл. 15. (1) Кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на моторни превозни средства преминават за съответната категория теоретично обучение за придобиване на необходимите знания и практическо обучение за възприемане на пътната обстановка и за усвояване на необходимите поведение и умения за управление на МПС съгласно учебната документация по чл. 153, т. 1 от ЗДвП.

(2) За придобиване на необходимите теоретични знания и практически умения кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на МПС се обучават, както следва:

 

Кандидати за придобиване на правоспособност за управление на МПС:

Теоретично обучение

Практическо обучение

1.

които за пръв път кандидатстват за придобиване на правоспособност

P

P

2.

които притежават правоспособност за управление на МПС само от категория АМ

P

P

 

Кандидати за придобиване на правоспособност за управление на МПС от категория:

Теоретично обучение

Практическо обучение

1.

Ттм, независимо от притежаваната категория

P

P

2.

Ткт, които притежават правоспособност за управление на МПС от категория В1 или В

 

P

3.

Ткт, които притежават правоспособност за управление на МПС от категория А1, А2, А или Ттм

P

P

4.

А1, А2 или А, които притежават правоспособност за управление на МПС от категория В1, В, Ткт или Ттм

P

P

5.

А1, А2, А, В1 или В, които притежават правоспособност за управление на МПС от същата категория с код 78

 

P

6.

А, които притежават правоспособност за управление на МПС от категория А1 или А2

 

P

7.

А2, които притежават правоспособност за управление на МПС от категория А1

 

P

8.

В1 или В, които притежават правоспособност за управление на МПС от категории А1, А2, А, Ткт или Ттм

P

P

9.

В, които притежават правоспособност за управление на МПС от категория В1

 

P

10.

В с код 96 или ВЕ, които притежават правоспособност за управление на МПС от категория В

 

P

11.

С1, С, С1Е, СЕ, D1, D, D1E и DЕ

P

P

12.

С1Е, които притежават правоспособност за управление на МПС от категория D1E

P

P

13.

С, които притежават правоспособност за управление на МПС от категория С1

 

P

14.

СЕ, които притежават правоспособност за управление от категория С1Е

 

P

15.

СЕ, които притежават правоспособност за управление на МПС от категория D1Е

P

P

16.

D, които притежават правоспособност за управление на МПС от категория D1

 

P

17.

D с код 103 (за придобиване на права за управление на тролейбус), които притежават правоспособност за управление на МПС от категория D

P

P

18.

DE, които притежават правоспособност за управление на МПС от категория D1E или С1Е

 

P

(3) Обучението на лицата, които са загубили правоспособността си за управление на МПС по реда на чл. 157, ал. 4 от ЗДвП, се определя от учебната документация по чл. 153, т. 1 от ЗДвП."

§ 14. В чл. 16 се правят следните изменения:

1. В ал. 3 думите "удостоверение за психологическа годност" се заменят с "трябва да са психологически годни" и се създава изречение второ: "Удостоверяването на психологическата годност на лицето се извършва автоматично от информационната система на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация"."

2. В ал. 4 думите "представят документ за завършено най-малко основно образование" се заменят с "подават декларация (приложение № 6а) в учебния център, че отговарят на изискванията за придобиване на правоспособност за управление на МПС за съответната категория, определени в учебната документация по чл. 153, т. 1 от ЗДвП и в тази наредба" и се създават изречения второ и трето: "Към декларацията кандидатите прилагат карта за оценка на физическата годност на водач/кандидат за придобиване на свидетелство/правоспособност за управление на МПС, издадена по реда на наредбата по чл. 152а, т. 1 от ЗДвП. Декларацията се съхранява в офиса на учебния център по чл. 6а за срок от 2 години."

§ 15. В чл. 18 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думите "в системата по чл. 27, ал. 7" текстът до края на изречението се заличава.

2. В ал. 2:

а) в изречение първо думите "се издава учебен картон" се заменят със "се извършва служебна проверка чрез системата по чл. 27, ал. 7 на валидността на предоставените от тях документи за самоличност в регистъра на българските документи за самоличност, воден в Министерството на вътрешните работи";

б) (В сила от 12.02.2025 г.) изречение второ се изменя така: "При записване в регистъра на кандидатите се създава учебен картон в информационната система по чл. 27, ал. 7, който съдържа следните реквизити:

1. номер на учебния картон, генериран от информационната система;

2. име, презиме, фамилия на кандидата;

3. категорията, за която се обучава;

4. таблица за отразяване преподадените часове;

5. име и фамилия на преподавателя по практика;

6. регистрационни номера на МПС, с които ще се провежда обучението;

7. препоръка на преподавателя за явяване на изпит или за провеждане на допълнителни учебни часове на кандидата;

8. информация за проведени допълнителни учебни часове."

3. Създават се ал. 3 - 5:

"(3) Регистърът по ал. 1 съдържа:

1. пореден номер на записване и дата;

2. име, презиме и фамилия на кандидата;

3. ЕГН/ЛНЧ;

4. категорията, за която се обучава;

5. номер на групата или индивидуално обучение;

6. начало на обучението;

7. данни за преподавателите, които ще проведат теоретичното и/или практическото обучение;

8. информация за проведеното обучение;

9. забележка - информация за притежавани категории; учебния план; преминато теоретично и/или практическо обучение в друг учебен център (наименование, разрешение №).

(4) Кандидатите се записват от техническия сътрудник по реда на приемането им за обучение и/или за явяване на изпит.

(5) При записване за обучение ръководителят на учебния център предоставя информация на кандидатите за организацията на теоретичното и практическото обучение, броя на задължителните учебни часове, темите, по които ще се проведе обучението, и изискванията за допускане до теоретичен и/или практически изпит."

§ 16. В чл. 19 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) (В сила от 12.02.2025 г.) в края на изречение първо се поставя запетая и се добавя "за което учебният център създава и води учебен дневник в информационната система по чл. 27, ал. 7";

б) създава се ново изречение второ: "При формиране на групата за теоретично обучение не трябва да се надвишава капацитетът на учебния кабинет, определен в протокола по чл. 10, ал. 4, както и не се допуска обучение на повече от 20 лица едновременно.";

в) (В сила от 12.02.2025 г.) досегашното изречение второ става изречение трето и след думата "изготвя" се добавя "чрез информационната система по чл. 27, ал. 7".

2. (В сила от 12.02.2025 г.) Алинея 2 се изменя така:

"(2) При провеждане на индивидуално обучение се изготвя индивидуален график за съответния кандидат и индивидуален учебен дневник. Преди провеждане на индивидуално обучение ръководителят на учебната дейност вписва в информационната система по чл. 27, ал. 7 за следващите седем дни датите и часовете, на които ще се провеждат индивидуални обучения с кандидата. Ръководителят на учебната дейност отразява в информационната система по чл. 27, ал. 7 настъпилите промени в индивидуалния график най-късно до края на работния ден, предхождащ деня на провеждане на обучението."

3. (В сила от 12.02.2025 г.) Създават се ал. 3 - 5:

"(3) Учебният дневник по ал. 1 съдържа следните реквизити:

1. титулна страница с информация за учебен център, адрес, разрешение № и дата на издаване, група №, адрес на учебния кабинет и №, дата на започване и приключване на обучението, име и фамилия на преподавателя;

2. вътрешни страници със:

а) график за отразяване на обучението на съответната група, съдържащ информация за дата на провеждане на учебния час с начало и край, № и наименование на взетата тема, начин на провеждане на обучението, фамилия на преподавателя;

б) списък на кандидатите от съответната група за придобиване на правоспособност за управление на МПС, съдържащ име и фамилия на кандидата, таблица за отразяване на присъствието/отсъствието на кандидата по учебни часове;

в) страница за забележка за отразяване на проверките от контролните органи във връзка с учебния процес и дадените препоръки.

(4) Преди започване на обучението преподавателят запознава кандидатите с графика за провеждане на теоретично обучение и ги уведомява своевременно при промяна.

(5) По време на обучението преподавателят отразява в електронния дневник в информационната система по чл. 27, ал. 7 присъствията и отсъствията на кандидатите, както и преподадените теми. Когато поради технически причини, независещи от учебния център, не може да бъде осъществена връзка с информационната система по чл. 27, ал. 7, се допуска информацията да бъде въведена от преподавателя в информационната система до края на деня, в който е проведено обучението."

§ 17. В чл. 19а се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Теоретичното обучение приключва, след като е преподадено предвиденото учебно съдържание в програмата за обучение, съгласно изискванията на учебната документация по чл. 153, т. 1 от ЗДвП, което се отразява в учебния дневник по чл. 19, ал. 1."

2. Алинея 2 се отменя.

§ 18. В чл. 19б се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Практическото обучение на кандидата се организира само индивидуално, като се извършва на учебна площадка, по улици в населени места, по пътища, извън населени места, съгласно изискванията на учебната документация за обучение на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на моторни превозни средства по чл. 153, т. 1 от Закона за движението по пътищата."

2. (В сила от 12.02.2025 г.) Алинея 2 се изменя така:

"(2) За всеки учебен час по практическо обучение преподавателят чрез информационната система по чл. 27, ал. 7 отразява в учебния картон на съответния кандидат следната информация:

1. регистрационен номер на ППС, използвано по време на практическото обучение;

2. номерата на темите от разделите на програмата по "Управление на МПС";

3. броя на учебните часове."

3. (В сила от 12.02.2025 г.) Алинея 4 се изменя така:

"(4) Информацията за проведените учебни часове, свързана с пореден номер на учебния час, дата на провеждане, времеви период с начало и край на провеждане на часа, маршрута, по който е проведено обучението, и изминати километри, се отразява автоматично в учебния картон на съответния кандидат в информационната система по чл. 27, ал. 7."

4. (В сила от 12.02.2025 г.) Алинея 5 се изменя така:

"(5) Когато поради технически причини, независещи от учебния център, не може да бъде осъществена връзка с информационната система по чл. 27, ал. 7, се допуска информацията да бъде въведена от преподавателя в информационната система до края на деня, в който е проведено обучението."

5. Създават се ал. 6 и 7:

"(6) Практическото обучение приключва, след като е преподадено предвиденото учебно съдържание в програмата за обучение съгласно изискванията на учебната документация по чл. 153, т. 1 от ЗДвП.

(7) (В сила от 12.02.2025 г.) В случай че са проведени допълнителни часове по практическо обучение, информацията за тях се отразява в учебния картон на съответния кандидат по реда на ал. 2 и 4."

§ 19. Член 19в се изменя така:

"Чл. 19в. Кандидатите, които не са положили успешно теоретичен и/или практически изпит в сроковете, посочени в чл. 18а от Наредба № 38 от 16.04.2004 г. за условията и реда за провеждането на изпитите на кандидати за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство и реда за провеждане на проверочните изпити, преминават ново теоретично и/или практическо обучение."

§ 20. Член 19г се отменя.

§ 21. Член 22 се отменя.

§ 22. В чл. 23, ал. 1 се създава изречение второ: "Информацията за представения от кандидата документ за физическа годност се отразява в информационната система по чл. 27, ал. 7."

§ 23. В чл. 24, ал. 3 думите "за броя на отработените през месеца учебни часове в други учебни центрове и" се заличават.

§ 24. В чл. 24а се правят следните изменения:

1. В ал. 2:

а) (В сила от 12.02.2025 г.) в т. 2 думите "издава и" се заличават;

б) в т. 3:

аа) буква "г" се изменя така:

"г) задължението за уведомяване на кандидатите при провеждане на индивидуално теоретично обучение или при промяна в графика за теоретично обучение;"

бб) буква "д" се отменя;

в) точка 5 се отменя;

г) (В сила от 12.02.2025 г.) точка 6 се изменя така:

"6. да организира и осъществява контрол над преподавателите за своевременно отразяване на информацията за проведеното обучение в информационната система по чл. 27, ал. 7."

2. В ал. 3:

а) (В сила от 12.02.2025 г.) точка 2 се отменя;

б) (В сила от 12.02.2025 г.) точка 3 се изменя така:

"3. своевременно да отразява информацията за проведеното обучение в информационната система по чл. 27, ал. 7;"

в) в т. 5:

аа) в основния текст думите "изискванията за" се заличават;

бб) буква "г" се отменя.

3. Създава се ал. 4:

"(4) При провеждане на обучението преподавателят следва да прилага индивидуален подход, съобразен с нуждите на обучаемия, както и да предоставя обратна информация на обучаемия за резултата от провежданото обучение и темите, по които е необходимо допълнително обучение."

§ 25. В чл. 25, ал. 1, т. 2 думите "отговаря на изискванията по чл. 11а" се заменят с "и техническият сътрудник отговарят на изискванията съответно по чл. 11а и 11б".

§ 26. В чл. 26 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) За издаване или за удължаване на срока на валидност на разрешение за теоретично и практическо обучение на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на МПС лицата по чл. 2, ал. 1 подават заявление (приложение № 9) и заплащат съответната държавна такса. Към заявлението се прилагат:

1. декларация, че за тях не е открита процедура за обявяване в несъстоятелност;

2. за лица, регистрирани по законодателството на държава - членка на Европейския съюз, или на друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство - документ, преведен на български език и легализиран, удостоверяващ регистрация по законодателството на държава - членка на Европейския съюз, или на друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство;

3. за лицата на бюджетна издръжка - копие от акта на органа за тяхното създаване."

2. В ал. 2:

а) в т. 1, изречение второ думите "и площадките" се заличават;

б) точка 2 се отменя;

в) в т. 3:

аа) в изречение първо думите "списъка към разрешение за извършване на обучение" се заменят с "регистъра по чл. 32а, ал. 1";

бб) изречение второ се изменя така: "Диплома за завършено висше образование не се представя, когато документът е издаден след 1.01.2012 г. и е вписан в регистъра на всички действащи, прекъснали и завършили студенти и докторанти, по степени на обучение и по професионални направления или в регистъра за академично признаване, поддържан от Министерството на образованието и науката; в тези случаи се извършва служебна проверка в Националния център за информация и документация;"

г) точка 4 се изменя така:

"4. копие на свидетелствата за управление на МПС на преподавателите и на ръководителя на учебната дейност, когато не са издадени от Министерството на вътрешните работи (МВР) (за издадените от МВР свидетелства се посочва номерът на свидетелството за управление на МПС) и копие на документ, издаден от МВР, удостоверяващ, че през последните две години на преподавателя не е налагано наказание, за което се предвижда лишаване от право да управлява МПС с влязло в сила наказателно постановление за нарушение на ЗДвП. Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" чрез оправомощени длъжностни лица извършва служебна проверка на обстоятелствата по чл. 11а, ал. 2, т. 1 и чл. 13, ал. 1, т. 1 в регистър "Български документи за самоличност", поддържан от МВР;"

д) точка 6 се изменя така:

"6. копие на трудова или осигурителна книжка, удостоверяващи стажа на ръководителя на учебната дейност по чл. 11а, ал. 2, т. 3 - документът се представя за ръководителя на учебната дейност, който се вписва за първи път в списък към разрешение за извършване на обучение, в случай че стажът по чл. 11а, ал. 2, т. 3 е придобит преди 2001 г. Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" извършва служебна проверка на обстоятелството в регистъра на уведомленията за сключване, изменение или прекратяване на трудовите договори и уведомленията за промяна на работодател, воден в Националната агенция за приходите;"

3. В ал. 3:

а) в основния текст думите "7 и" се заличават;

б) в т. 1 думите "документ за собственост или" се заличават;

в) точка 2 се изменя така:

"2. копие на протокола за първоначална проверка на годността на превозно средство за обучение и изпит на кандидати за придобиване на правоспособност за управление на МПС от категории L7e, М, N, О2, O3 и O4 (приложение № 1г към чл. 26, ал. 10 от Наредба № Н-3 от 2013 г. за изменение в конструкцията на регистрираните пътни превозни средства и индивидуално одобряване на пътни превозни средства, регистрирани извън държавите - членки на Eвропейския съюз, или друга държава - страна по Споразумението за Eвропейското икономическо пространство) - документът се представя за ППС, които се вписват за първи път в списък към разрешение за извършване на обучение, или за ППС, в данните за които има промяна след предходното им представяне в Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация;"

г) точка 3 се отменя;

д) точка 8 се отменя;

е) точка 9 се отменя;

ж) точка 10 се изменя така:

"10. списък на учебните ППС съгласно приложение № 11."

4. Създава се ал. 4:

"(4) Заявлението по чл. 26, ал. 1 може да бъде подадено от лицето, представляващо лицето по чл. 2, ал. 1 или от упълномощено от него лице по реда на чл. 18 от Административнопроцесуалния кодекс, в център за административно обслужване на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", чрез лицензиран пощенски оператор или по електронен път с квалифициран електронен подпис чрез електронния портал за заявяване на административни услуги на агенцията."

§ 27. В чл. 27 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) На преподавателите, с които лицето по чл. 2, ал. 1 ще извършва дейността, които отговарят на изискванията на чл. 12 и 13, ръководителят на съответното регионално звено на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" издава удостоверение на преподавателя (приложение № 13) в електронен вид, което се съхранява в информационната система по чл. 27, ал. 7."

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Издаването на разрешение или удължаването на срока му на валидност се извършва в 30-дневен срок от получаването на заявлението или от отстраняването на нередовностите или непълнотите."

3. В ал. 4 се създава изречение второ: "Срокът на валидност на разрешението се удължава за нови 5 години, когато лицето по чл. 2, ал. 1 е подало заявление за това не по-късно от 30 дни преди изтичането на срока на валидност на разрешението и продължава да отговаря на изискванията на тази наредба."

4. В ал. 6 думите "по автомагистрала" се заличават.

5. Алинея 7 се изменя така:

"(7) Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" създава и поддържа информационна система, обслужваща дейността по обучението и провеждането на изпитите за придобиване на правоспособност за управление на МПС и проверочните изпити."

6. Създават се нови ал. 8 и 9 и ал. 10 - 11:

"(8) Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" чрез системата по ал. 7 води регистър на издадените разрешения (приложение № 15), както и списък към разрешението, който съдържа данни за ръководителя на учебната дейност, за техническия сътрудник, за преподавателите, за превозните средства, за учебните кабинети, в които се извършва обучението, и за учебната площадка, когато се изисква.

(9) Информацията по ал. 8 се публикува на интернет страницата на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" при спазване изискванията на Закона за защита на личните данни и на Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни и за отмяна на Директива 95/46/ЕО (Общ регламент относно защитата на данните) (ОВ, L 119 от 4 май 2016 г.).

(10) Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" предоставя достъп до информационната система по ал. 7 на ръководителя на учебната дейност, на преподавателите по теоретично и практическо обучение и на техническия сътрудник за изпълнение на задълженията по чл. 18, ал. 4.

(11) Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" предоставя достъп на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на МПС до информационната система по ал. 7, за да се информират за етапа на проведеното обучение, преподадените и оставащи теми за преподаване, взетите и оставащи часове по теория и практика."

7. Досегашните ал. 8 и 9 стават съответно ал. 12 и 13.

§ 28. В чл. 28 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думите "исканата промяна" запетаята се заличава и думите "както и документите за внесени държавни такси за промяна в обстоятелствата и за издаване на удостоверения за годност на превозните средства" се заменят с "и заплащат държавна такса".

2. В ал. 2 накрая се добавя "или от отстраняване на нередовностите или непълнотите".

3. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Заявленията по ал. 1 могат да се подават лично от представляващия лицето по чл. 2, ал. 1 или упълномощено от него лице по реда на чл. 18 от Административнопроцесуалния кодекс в център за административно обслужване на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", чрез лицензиран пощенски оператор или по електронен път с квалифициран електронен подпис чрез електронния портал за заявяване на административни услуги на агенцията, като към тях се прилагат сканирани копия на съответните документи по чл. 26 съобразно исканата промяна."

§ 29. В чл. 29 думите "Професионални училища, професионални гимназии, професионални колежи, средните общообразователни училища с професионални паралелки" се заменят с "Професионални гимназии, професионални колежи, средните училища с паралелки за професионална подготовка".

§ 30. В чл. 30 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "в списъка, се заверяват със свеж печат на лицата по чл. 2, ал. 1 и се представят заедно с оригиналите за сверяване от служителя на регионалното звено на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" се заменят със "се подписват от представляващия лицето по чл. 2, ал. 1".

2. Алинея 2 се отменя.

3. В ал. 3:

а) в изречение второ думите "документите не се приемат" се заменят с "или непълноти изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" или оправомощено от него лице предоставя срок от 10 работни дни за отстраняване на пропуските или непълнотите на представените документи";

б) създава се изречение трето: "При неотстраняване на нередовностите и/или непредоставяне на необходимата информация в срок административното производство се прекратява."

4. Алинея 4 се отменя.

5. В ал. 5 думите "и удостоверенията се получават" се заменят със "се получава".

§ 31. В чл. 32, ал. 2 се създава изречение второ: "Със заповедта се прекратява достъпът, предоставен на лицата по чл. 27, ал. 10, до информационната система по чл. 27, ал. 7."

§ 32. В чл. 33, ал. 3 думите "средните общообразователни училища с професионални паралелки" се заменят със "средните училища с паралелки за професионална подготовка" и думите "съответния регионален инспекторат по образованието" се заменят със "съответното регионално управление на образованието".

§ 33. В чл. 34 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 6 думата "модули" се заменя с "учебни програми".

2. В т. 7 в началото се добавя "воденето на".

§ 34. В чл. 35 ал. 2 - 5 се отменят.

§ 35. В приложение № 2 към чл. 10, ал. 1 се правят следните изменения:

1. Думата "Фирма" се заменя с "Наименование на лицето по чл. 2, ал. 1", а думата "Управител" се заменя с "Представлявано от".

2. След думите "Учебен кабинет - адрес: ........." се добавя на нов ред "(населено място, ул./ж.к. №, блок, ап., № на кабинет)".

3. Думите "МПС - марка ...., модел ...., рег. № ...." се заличават.

§ 36. Приложение № 3 към чл. 10, ал. 4 се изменя така:

"Приложение № 3 към чл. 10, ал. 4


ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ "АВТОМОБИЛНА АДМИНИСТРАЦИЯ"

ПРОТОКОЛ

№ ..................

ЗА ГОДНОСТ НА УЧЕБЕН КАБИНЕТ НА УЧЕБНИЯ ЦЕНТЪР

 

Днес, .................. г., комисия в състав:

Председател: ..............................................................  - служител на регионалното звено на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" - гр. ....................................................

Членове: 1................................................................ .  - служител на регионалното звено на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" - гр. ................................................... ;

2. ......................................................................................  - представител на учебния център,

по искане на: ...................................................................................................................................

(наименование на лицето)

ЕИК/БУЛСТАТ: ..........................................................

Адрес: ................................................................................................. , тел. ................................. ,

Представлявано от: ....................................................................................................................... ,

ЕГН ..................................................... , направи преглед на учебен кабинет за съответствие с изискванията на учебната документация.

Адрес на кабинета: ...........................................................................................  площ ......... кв. м

(населено място, ул./ж.к. №, блок, ап., № на кабинет)

 

ИЗИСКВАНИЯ

 

1.

Светла височина на помещението (не по-малко от 2,40 м)

.......... м

2.

Осигурена естествена светлина през деня и изкуствено осветление вечер

ДА/НЕ

3.

Осигурени условия за поддържане на температура от 18° С до 24° С

ДА/НЕ

4.

Брой работни места за обучаемите

.......... бр.

5.

Осигурено работно място за преподавателя

ДА/НЕ

6.

Учебният кабинет не е преходен към други помещения

ДА/НЕ

7.

Осигурени дидактически материали и учебно-технически средства за онагледяване на учебния процес съгласно изискванията на учебната документация по чл. 153, т. 1 от ЗДвП

ДА/НЕ

 

ЗАБЕЛЕЖКИ НА КОМИСИЯТА:

...........................................................................................................................................................

...........................................................................................................................................................

ЗАКЛЮЧЕНИЕ НА КОМИСИЯТА:

Учебният кабинет е ГОДЕН/НЕГОДЕН (ненужното се зачертава) за провеждане на теоретично обучение на кандидати за придобиване на правоспособност за управление на МПС за категории ........................................

В учебния кабинет могат да се обучават не повече от .......... лица едновременно.           

Наличие на офис на същия адрес: ДА/НЕ (ненужното се зачертава)

Офисът отговаря на изискванията на чл. 6а от Наредба № 37 от 2002 г.: ДА/НЕ (ненужното се зачертава)

Осигурено санитарно помещение на същия адрес: ДА/НЕ (ненужното се зачертава)

ВЪЗРАЖЕНИЯ НА ЗАЯВИТЕЛЯ: .........................................................................................

..........................................................................................................................................................

Дата: ..........................                                                             Комисия:

Място: ......................                                                              Председател: ..................................

                                                                                                 Членове:

                                                                                                 1. ......................................................

                                                                                                 2. ......................................................

 

§ 37. Приложение № 5 към чл. 10, ал. 4 се отменя.

§ 38. В приложение № 6 към чл. 12, ал. 3 се правят следните изменения:

1. Навсякъде в приложението думите "модул" и "модулите" се заменят съответно с "програма" и "програмата".

2. Точка 1.1 от Обяснителните бележки в приложението се изменя така:

"1.1. теоретично обучение по програмата "Безопасност на движението по пътищата"."

3. Точка 2.1.1 от Обяснителните бележки в приложението се изменя така:

"2.1.1. теоретично обучение по програмата "Безопасност на движението по пътищата";".

4. Точка 2.2.1 от Обяснителните бележки в приложението се изменя така:

"2.2.1. теоретично обучение по програмата "Безопасност на движението по пътищата";".

5. В т. 3.1 от Обяснителните бележки в приложението думите "Общо устройство на МПС" се заменят с "Безопасност на движението по пътищата".

6. В т. 4.1 от Обяснителните бележки в приложението думите "Общо устройство на МПС" се заменят с "Безопасност на движението по пътищата".

7. Точка 5.1 от Обяснителните бележки в приложението се изменя така:

"5.1. теоретично обучение по програмата "Безопасност на движението по пътищата";".

8. Точка 6.1 от Обяснителните бележки в приложението се изменя така:

"6.1. теоретично обучение по програмата "Безопасност на движението по пътищата";".

§ 39. Създава се приложение № 6а към чл. 16, ал. 4:

"Приложение № 6а към чл. 16, ал. 4


ДЕКЛАРАЦИЯ

Долуподписаният/ата ................................................................................................................... ,

ЕГН/ЛНЧ ............................. , документ за самоличност № ............ , издаден от .................... ,

постоянен адрес: гр. (с.) ............................................ , област .................................................... ,

ж.к./ул. ......................................................................................................... , тел. ........................ ,

желая да премина теоретично и/или практическо обучение за придобиване на правоспособност за управление на МПС от категория .........................

ДЕКЛАРИРАМ, ЧЕ отговарям на изискванията към кандидатите, определени в учебната документация по чл. 153, т. 1 от Закона за движението по пътищата (ЗДвП) и в Наредба № 37 от 2002 г. за условията и реда за обучение на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство и условията и реда за издаване на разрешение за тяхното обучение:

0 притежавам правоспособност/свидетелство за управление на МПС № ............................ от следните категории:

- кат. ......... , придобита на .......................... ; кат. ........... , придобита на ............................. ;

- кат. ......... , придобита на .......................... ; кат. ........... , придобита на ............................. ;

0 притежавам стаж като водач на МПС от категория ................ (не по-малко от ................ година/и; стажът като водач се зачита от датата на връчване на свидетелство за управление на МПС от съответната категория; времето, през което водачът е бил лишен от правото да управлява МПС, не се зачита за стаж); (на лицата, загубили правоспособност по реда на чл. 157, ал. 4 от ЗДвП, се зачита съответният стаж, придобит преди загубата на правоспособността);

0 притежавам необходимото валидно удостоверение за психологическа годност, издадено по реда на наредбата по чл. 152, ал. 1, т. 2 от ЗДвП, № ..................... , издадено на ..................... г.;

0 загубил съм правоспособността си за управление на МПС № ................................... поради загуба на контролни точки (чл. 157, ал. 4 от ЗДвП) и съм върнал свидетелството си за управление на МПС на ..................... г.: Заповед за отнемане на свидетелството за управление № ..................... от ..................... г.;

0 преди загубата на правоспособността си по чл. 157, ал. 4 от ЗДвП съм притежавал права за управление на МПС от следните категории: .....................;

0 наложена ми е принудителната административна мярка временно отнемане на свидетелството за управление на МПС № .................. по чл. 171, т. 1, буква "в" (проверочен изпит), със Заповед № ..................... от ..................... г.;

0 съм установил обичайното си пребиваване в Република България;

0 не притежавам друго свидетелство за управление на МПС, издадено от друга страна - членка на ЕС;

0 не изтърпявам наказание "Лишаване от право да управлява МПС" и не ми е наложена административна мярка "временно отнемане на свидетелството за правоспособност за управление на МПС" и

прилагам Карта за оценка на физическата годност на водач/кандидат за придобиване на свидетелство/правоспособност за управление на МПС от категория ...................... .

Забележка: Обстоятелството по булет три се декларира само от кандидати за записване за обучение, посочени в чл. 152, ал. 1, т. 2, букви "а" и "в" от ЗДвП.

Съгласен съм моите лични данни да бъдат събирани, обработвани и съхранявани за целите на предоставянето на заявената от мен административна услуга.

 

Гр. (с.) .....................

 

ДЕКЛАРАТОР: ...............................

Дата: .......................

(подпис)


"

§ 40. Приложение № 9 към чл. 26, ал. 1 се изменя така:

"Приложение № 9 към чл. 26, ал. 1


ДО

МИНИСТЪРА НА ТРАНСПОРТА

И СЪОБЩЕНИЯТА

ЧРЕЗ

ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ

"АВТОМОБИЛНА АДМИНИСТРАЦИЯ"

 

ЗАЯВЛЕНИЕ

от ..................................................................................................................................................... ,

(наименование на търговеца)

ЕИК/БУЛСТАТ: .......................... , адрес: гр./с. ..................................... , п.к. .............................

ж.к. .................................... , ул. ............................  № ......., бл. ..........., ет. ..............., ап. ..........,

телефон: .................... , ел. поща: ................................................................................................. ,

представлявано от: ............................................................................  ЕГН: .................................

(име, презиме, фамилия)

в качеството си на: .........................................................................................................................

(лице, представляващо търговеца/ упълномощено лице)

Моля да ми бъде извършена следната административна услуга:

0 издаване на разрешение за извършване на теоретично и практическо обучение на кандидати за придобиване на правоспособност за управление на МПС за категории ............................;

0 удължаване срока на валидност на разрешение № ......../....... г. за обучение на кандидати за придобиване на правоспособност за управление на МПС.

За ръководител на учебната дейност заявявам: ............................................................................ ,

( три имена)

ЕГН ..........................

За технически сътрудник заявявам: ................................................................................................ ,

( три имена)

ЕГН ..........................

I . За издаване на разрешение за обучение прилагам следните документи:

1. Документ, удостоверяващ регистрация по законодателството на държава - членка на Европейския съюз, или на друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство (когато е необходимо).

2. Декларация, че не е открита процедура за обявяване в несъстоятелност.

3. За удостоверяване на изискванията към учебния кабинет по чл. 6 и 6а от Наредба № 37 от 2002 г. за условията и реда за обучение на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство и условията и реда за издаване на разрешение за тяхното обучение (наредбата):

0 информация за помещенията, които се ползват за учебен кабинет - адрес и площ на помещенията, информация за офиса - адрес, информация за собственика и основанието за ползването им от заявителя. Ако документът, въз основа на който се ползват помещенията, не подлежи на вписване или не е вписан в имотния регистър, се представя копие от съответния документ.

4. За удостоверяване на изискванията към ръководителя на учебната дейност по чл. 11а от наредбата:

0 свидетелство за съдимост на ръководителя на учебната дейност (прилага се, когато съответното лице не е български гражданин);

(Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" извършва служебна проверка на обстоятелствата по чл. 11а, ал. 2, т. 2 от наредбата за българските граждани);

0 копие на свидетелството за управление на МПС на ръководителя на учебната дейност, което не е издадено от МВР, а за издаденото от МВР - се посочва номерът на свидетелството за управление на МПС в списъка на преподавателите (приложение № 10 от наредбата).

5. За удостоверяване на изискванията към преподавателите по чл. 12 и 13 от наредбата:

0 списък на преподавателите по образец (приложение № 10 от наредбата);

0 копие на свидетелствата за професионална квалификация на преподавателите и дипломите за завършено образование (документът се представя, когато преподавателят се вписва за първи път в списъка към разрешение за извършване на обучение) (документът не се прилага в случаите по чл. 26, ал. 2, т. 3, изр. второ от наредбата);

0 свидетелство за съдимост на преподавателите (прилага се, когато съответното лице не е български гражданин);

(Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" чрез оправомощени длъжностни лица извършва служебна проверка на обстоятелствата по чл. 13, ал. 1, т. 2 от наредбата за българските граждани);

0 копие на свидетелствата за управление на МПС на преподавателите, които не са издадени от МВР, а за издадените от МВР - се посочва номерът на свидетелството за управление на МПС в списъка на преподавателите (приложение № 10 от наредбата);

0 копие на документ, удостоверяващ, че през последните две години преподавателите не са извършили нарушение на Закона за движението по пътищата, за което да им е наложено наказание с влязло в сила наказателно постановление, предвиждащо лишаване от право да управляват МПС.

6. За удостоверяване на изискванията към пътните превозни средства по чл. 8 от наредбата:

0 списък на учебните ППС по образец (приложение № 11 от наредбата);

0 копие на договор за лизинг или наем за учебните МПС, когато са отдадени на лизинг или под наем на лицето по чл. 2, ал. 1 от наредбата;

0 копие на протокола за първоначална проверка на годността на превозно средство и съответствие с изискванията на чл. 8 от наредбата за обучение и изпит на кандидати за придобиване на правоспособност за управление на МПС от категории L7e, М, N, О2, O3 и O4 - приложение № 1г към чл. 26, ал. 10 от Наредба № Н-3 от 2013 г. за изменение в конструкцията на регистрираните пътни превозни средства и индивидуално одобряване на пътни превозни средства, регистрирани извън държавите - членки на Европейския съюз, или друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство (документът се представя за ППС, които се вписват за първи път в списък към разрешение за извършване на обучение, или за ППС, в данните за които има промяна след предходното им представяне в Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация");

0 копие на застраховка на местата за сядане в учебните МПС.

ДЕКЛАРИРАМ, ЧЕ имам осигурена учебна площадка за провеждане на обучението, която отговаря на изискванията на чл. 7 и се намира на адрес: ........................................................................

II . За удължаване на срока на валидност на разрешение за обучение прилагам следните документи:

1. Декларация, че не е открита процедура за обявяване в несъстоятелност.

2. За удостоверяване на изискванията към учебния кабинет по чл. 6 от наредбата:

0 информация за помещенията, които се ползват за учебен кабинет - адрес и площ на помещенията, информация за офиса - адрес, информация за собственика и основанието за ползването им от заявителя; ако документът, въз основа на който се ползват помещенията, не подлежи на вписване или не е вписан в имотния регистър, се представя копие от съответния документ или когато има промяна на данните в съответния документ след предходното му представяне в Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".

3. За удостоверяване на изискванията към ръководителя на учебната дейност по чл. 11а от наредбата:

0 свидетелство за съдимост на ръководителя на учебната дейност (прилага се, когато съответното лице не е български гражданин);

(Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" чрез оправомощени длъжностни лица извършва служебна проверка на обстоятелствата по чл. 11а, ал. 2, т. 2 от наредбата);

0 копие на свидетелството за управление на МПС на ръководителя на учебната дейност, което не е издадено от МВР, а за издаденото от министерството - се посочва номерът на свидетелството за управление на МПС в списъка на преподавателите (приложение № 10 от наредбата).

4. За удостоверяване на изискванията към преподавателите по чл. 12 и 13 от наредбата:

0 списък на преподавателите по образец (приложение № 10 от наредбата);

0 свидетелство за съдимост на преподавателите (прилага се, когато съответното лице не е български гражданин);

(Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" чрез оправомощени длъжностни лица извършва служебна проверка на обстоятелствата по чл. 13, ал. 1, т. 2 от наредбата);

0 копие на свидетелствата за управление на МПС на преподавателите, които не са издадени от МВР, а за издадените от МВР - се посочва номерът на свидетелството за управление на МПС в списъка на преподавателите (приложение № 10 от наредбата);

0 копие на документ, удостоверяващ, че през последните две години преподавателите не са извършили нарушение на Закона за движението по пътищата, за което да им е наложено наказание с влязло в сила наказателно постановление, за което се предвижда лишаване от право да управляват МПС.

5. За удостоверяване на изискванията към пътните превозни средства по чл. 8 от наредбата:

0 списък на учебните ППС по образец (приложение № 11 от наредбата);

0 копие на договор за лизинг или наем за учебните МПС, когато са отдадени на лизинг или под наем на лицето по чл. 2, ал. 1 от наредбата - документът се прилага, когато има промяна на данните след предходното му представяне в Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация";

0 копие на застраховка на местата за сядане в учебните МПС.

ДЕКЛАРИРАМ, че включената/ите в списъка към разрешението учебна/и площадка/и отговаря/т на изискванията на чл. 7.

Забележка:

Копията на документите се заверяват с подпис на представляващия лицето по чл. 2, ал. 1 от наредбата.

Желая да получа заявените документи:

0 В център за административно обслужване в регионално звено на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" в гр. ...................;

0 В център за административно обслужване в централно управление на агенцията;

0 Чрез лицензиран пощенски оператор на адрес: ...............................................................

................................................................................................................................................. ;

(населено място, пощенски код, ул./ж.к. №, блок, ап., телефон)

като декларирам, че пощенските разходи са за моя сметка, платими при получаването, и съм съгласен документите да бъдат пренасяни от оператора за служебни цели.

Съгласен съм моите лични данни да бъдат събирани, обработвани и съхранявани за целите на предоставянето на заявената от мен административна услуга.

 

Дата: .........................

Подпис: ...............................


"

§ 41. В приложение № 10 към чл. 26, ал. 2, т. 9 след колона "Свидетелство за професионална квалификация (№, дата, издадено от)" се добавя колона "Диплома за завършено висше образование (№, дата, издадена от)".

§ 42. Приложение № 11 към чл. 26, ал. 3, т. 10 и 11 се изменя така:

"Приложение № 11 към чл. 26, ал. 3, т. 10


 

СПИСЪК НА УЧЕБНИ ППС

I. Автомобили

№ по ред

Регистрационен №

Марка

Търговско наименование

Идентификационен номер

Категория

Максимална скорост

Допустима максимална маса

Брой места за сядане + мястото на водача

Брой предавки

Размер на МПС - дължина/ширина

Размер на товарното отделение - широчина/ височина (за категории N2 и N3)

Наличие на антиблокираща спирачна система ДА/НЕ

Наличие на тахограф ДА/НЕ

Без педал на съединителя ДА/НЕ

Собствено (наето) на лизинг

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

II. Ремаркета

№ по ред

Регистрационен №

Марка

Търговско наименование

Идентификационен номер

Категория

Допустима максимална маса

Размер на ППС - дължина/ширина

Размер на товарното отделение - широчина/височина

Наличие на антиблокираща спирачна система ДА/НЕ

Собствено (наето) на лизинг

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

III. Мотопеди/Мотоциклети

№ по ред

Регистрационен №

Марка

Търговско наименование

Идентификационен номер

Категория

Максимална скорост

Мощност на двигателя kW или к.с.

Работен обем на двигателя в куб. см

Отношение мощност/тегло

С лост за смяна на предавките с ръчно задействане ДА/НЕ

Собствено (наето) на лизинг

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дата: .........................            Подпис: ...................................

 

"


§ 43. В приложение № 12 към чл. 27, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. След думата "наименование" се добавя "на лицето по чл. 2, ал. 1".

2. Думите "Данъчен номер: ......." се заличават.

3. След ред "Валидно до" се създава нов ред "Удължено на ......................... г.".

§ 44. Приложение № 14 към чл. 27, ал. 2, т. 2 се отменя.

§ 45. Приложение № 15 към чл. 27, ал. 7 става приложение № 15 към чл. 27, ал. 8.

§ 46. Приложение № 15а се отменя.

§ 47. Приложение № 16 към чл. 28, ал. 1 се изменя така:

"Приложение № 16 към чл. 28, ал. 1


ДО

МИНИСТЪРА НА ТРАНСПОРТА

И СЪОБЩЕНИЯТА

 

ЧРЕЗ

ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ

"АВТОМОБИЛНА АДМИНИСТРАЦИЯ"

 

ЗАЯВЛЕНИЕ

   

от ............................................................................, притежаващо Разрешение № ................../......... г.,

(наименование на търговеца)

ЕИК/БУЛСТАТ: ....................................., адрес: гр./с. ................................................., П.К. ................,

ж.к. ......................, ул. .................................................... № ......., бл. ..........., ет. ..............., ап. .............,

телефон: ............................................................, ел. поща: ......................................................................,

представлявано от: ........................................................................., ЕГН: ..............................................,

                                                 (име, презиме, фамилия)

в качеството си на: ...................................................................................................................................

                                                  (лице, представляващо търговеца/ упълномощено лице)

 

Моля да бъде извършена ПРОМЯНА:

[_] в обстоятелствата, вписани в разрешението;

[_] в списъка към разрешението.

Забележка: При промяна на ръководител на учебната дейност и/или технически сътрудник се посочват трите имена и ЕГН на лицата.

 

Представям следните документи:

1. За удостоверяване на изискванията към учебния кабинет по чл. 6 и 6а от Наредба № 37 от 2002 г. за условията и реда за обучение на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство и условията и реда за издаване на разрешение за тяхното обучение (наредбата):

0 информация за помещенията, които се ползват за учебен кабинет - адрес и площ на помещенията, информация за офиса - адрес, информация за собственика и основанието за ползването им от заявителя; ако документът, въз основа на който се ползват помещенията, не подлежи на вписване или не е вписан в имотния регистър, се представя копие от съответния документ;

0 копие на протокола за годност на учебния кабинет.

2. За удостоверяване на изискванията към ръководителя на учебната дейност по чл. 11а от наредбата:

0 свидетелство за съдимост на ръководителя на учебната дейност (прилага се, когато съответното лице не е български гражданин);

(Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" чрез оправомощени длъжностни лица извършва служебна проверка на обстоятелствата по чл. 11а, ал. 2, т. 2 от наредбата за българските граждани);

0 копие на свидетелството за управление на МПС на ръководителя на учебната дейност, което не е издадено от МВР, а за издаденото от министерството - се посочва номерът на свидетелството за управление на МПС в списъка на преподавателите (приложение № 16а от наредбата).

3. За удостоверяване на изискванията към преподавателите по чл. 12 и 13 от наредбата:

0 копие на свидетелствата за професионална квалификация на преподавателите и дипломите за завършено образование (документът се представя, когато преподавателят се вписва за първи път в списъка към разрешение за извършване на обучение) (документът не се прилага в случаите по чл. 26, ал. 2, т. 3, изр. второ от наредбата);

0 свидетелство за съдимост на преподавателите (прилага се, когато съответното лице не е български гражданин);

(Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" чрез оправомощени длъжностни лица извършва служебна проверка на обстоятелствата по чл. 13, ал. 1, т. 2 от наредбата за българските граждани);

0 копие на свидетелствата за управление на МПС на преподавателите, които не са издадени от МВР, а за издадените от министерството - се посочва номерът на свидетелството за управление на МПС в списъка на преподавателите (приложение № 16а от наредбата);

0 копие на документ, удостоверяващ, че през последните две години преподавателите не са извършили нарушение на Закона за движението по пътищата, за което да им е наложено наказание с влязло в сила наказателно постановление, за което се предвижда лишаване от право да управляват МПС.

4. За удостоверяване на изискванията към пътните превозни средства по чл. 8 от наредбата:

0 списък на учебните ППС по образец (приложение № 16а от наредбата);

0 копие на договор за лизинг или наем за учебните МПС, когато са отдадени на лизинг или под наем на лицето по чл. 2, ал. 1 от наредбата;

□ копие на протокола за първоначална проверка на годността на превозно средство и съответствие с изискванията на чл. 8 от наредбата за обучение и изпит на кандидати за придобиване на правоспособност за управление на МПС от категории L7e, М, N, О2, O3 и O4 - приложение № 1г към чл. 26, ал. 10 от Наредба № Н-3 от 2013 г. за изменение в конструкцията на регистрираните пътни превозни средства и индивидуално одобряване на пътни превозни средства, регистрирани извън държавите - членки на Европейския съюз, или друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство (документът се представя за ППС, които се вписват за първи път в списък към разрешение за извършване на обучение, или за ППС, в данните за които има промяна след предходното им представяне в Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация");

0 копие на застраховка на местата за сядане в учебните МПС.

Забележка:

Копията на документите се заверяват с подпис на представляващия лицето по чл. 2, ал. 1 от наредбата.

 

ДЕКЛАРИРАМ, ЧЕ имам осигурена учебна площадка за провеждане на обучението, която отговаря на изискванията на чл. 7 и се намира на адрес: ....................................................................................................................................................................

Желая да получа заявените документи:

0 В център за административно обслужване в регионално звено на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" в гр. ..........................................................;

0 В център за административно обслужване в централно управление на агенцията;

0 Чрез лицензиран пощенски оператор на адрес: ................................................................................

....................................................................................................................................................................;

(населено място, пощенски код, ул./ж.к. №, блок, ап., телефон)

като декларирам, че пощенските разходи са за моя сметка, платими при получаването, и съм съгласен документите да бъдат пренасяни от оператора за служебни цели.

Съгласен съм моите лични данни да бъдат събирани, обработвани и съхранявани за целите на предоставянето на заявената от мен административна услуга.

 

Дата: ...........................................                                                               Подпис: ..................................

§ 48. В приложение № 16а към чл. 28, ал. 1 след колона "Свидетелство за професионална квалификация (№, дата, издадено от)" се добавя колона "Диплома за завършено висше образование (№, дата, издадено от)".

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 49. (1) Започналите производства до влизане в сила на настоящата наредба се приключват по досегашния ред.

(2) Учебните центрове, които имат издадено валидно разрешение за обучение на кандидати за придобиване на правоспособност за управление на МПС, привеждат дейността си в съответствие с изискванията на настоящата наредба в сроковете по § 53 и § 54.

(3) На учебните центрове, които след изтичане на сроковете по § 53 и § 54 не са привели дейността си в съответствие с изискванията на настоящата наредба, разрешението се отнема с мотивирана заповед на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". Със заповедта се постановява и спиране на достъпа на ръководителя на учебната дейност и на преподавателите до информационната система по чл. 27, ал. 7. Заповедта подлежи на оспорване по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

(4) Кандидатите, обучавани в учебни центрове по ал. 3, могат да продължат започнатото обучение в друг учебен център, притежаващ валидно разрешение.

(5) Започналите обучения до влизане в сила на настоящата наредба се приключват по досегашния ред.

§ 50. (1) До въвеждане в експлоатация на електронния портал за заявяване на административни услуги на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" заявленията по чл. 26, ал. 1 и чл. 28, ал. 1 могат да се подават и по електронен път с квалифициран електронен подпис по реда на Закона за електронния подпис и електронните удостоверителни услуги.

(2) Въвеждането в експлоатация на електронния портал за заявяване на административни услуги на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" ще бъде оповестено публично на интернет страницата на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".

§ 51. Навсякъде в наредбата думите "министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията", "министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията" и "Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията" се заменят съответно с "министърът на транспорта и съобщенията", "министъра на транспорта и съобщенията" и "Министерството на транспорта и съобщенията".

§ 52. Наредбата е съгласувана с министъра на образованието и науката.

§ 53. Наредбата влиза в сила три месеца след обнародването ѝ в "Държавен вестник" с изключение на § 15, т. 2, буква "б" относно чл. 18, ал. 2, изречение второ, § 16, т. 1, букви "а" и "в" относно чл. 19, ал. 1, § 16, т. 2 - 3 относно чл. 19, ал. 2 - 5, § 18, т. 2 - 5 относно чл. 19б, ал. 2, 4, 5 и 7, § 24, т. 1, букви "а" и "г" относно чл. 24а, ал. 2, т. 2 и 6, § 24, т. 2, букви "а" и "б" относно чл. 24а, ал. 3, т. 2 и 3, които влизат в сила пет месеца след обнародването ѝ в "Държавен вестник".

§ 54. Лицата по чл. 2, ал. 1, получили разрешение за извършване на обучение на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на МПС, до 5 месеца след влизане в сила на § 15, т. 2, буква "б" относно чл. 18, ал. 2, изречение второ, § 16, т. 1, букви "а" и "в" относно чл. 19, ал. 1, § 16, т. 2 - 3 относно чл. 19, ал. 2 - 5, § 18, т. 2 - 5 относно чл. 19б, ал. 2, 4, 5 и 7, § 24, т. 1, букви "а" и "г" относно чл. 24а, ал. 2, т. 2 и 6, § 24, т. 2, букви "а" и "б" относно чл. 24а, ал. 3, т. 2 и 3 при провеждане на обучението могат да водят документацията във връзка с обучението (график за провеждане на обучението, учебен картон и учебен дневник) на хартиени носители.

Промени настройката на бисквитките