Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 71 от 23.VIII

ИНСТРУКЦИЯ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ИНСТРУКЦИЯ № Iз-417 ОТ 10 МАРТ 2010 Г. ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА И ТЕХНОЛОГИЯТА НА РАБОТА В СТРУКТУРИТЕ НА МВР ПРИ ИЗДАВАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ЛИЧНИ ДОКУМЕНТИ (ДВ, БР. 22 ОТ 2010 Г.)

 

ИНСТРУКЦИЯ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ИНСТРУКЦИЯ № Iз-417 ОТ 10 МАРТ 2010 Г. ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА И ТЕХНОЛОГИЯТА НА РАБОТА В СТРУКТУРИТЕ НА МВР ПРИ ИЗДАВАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ЛИЧНИ ДОКУМЕНТИ (ДВ, БР. 22 ОТ 2010 Г.)

В сила от 23.08.2024 г.
Издадена от министъра на вътрешните работи

Обн. ДВ. бр.71 от 23 Август 2024г.

§ 1. В чл. 6, ал. 2 се създава т. 7:

"7. уведомява заявителя, че при получаване на нов български личен документ, предишният от същия вид следва да бъде върнат, включително когато се получава от упълномощено лице."

§ 2. В чл. 7, ал. 6 думата "паспорта" се заменя с "документа".

§ 3. В чл. 15, ал. 1 се създава изречение второ: "Когато в заявлението е посочено лице, упълномощено да получи персонализирания документ, данните за лицето се въвеждат в НАИФ "НРБЛД"."

§ 4. В чл. 20 се създават ал. 3 - 5:

"(3) Готовите персонализирани лични карти в ДБДС - МВР, се изпращат с опис на СДВР/ОДМВР, приели съответното заявление за осъществяване на дейности "Комплектоване на преписка" и "Връчване".

(4) При издадена лична карта със заявена експресна услуга, когато заявлението е прието в друга ОДМВР, не се изпълнява дейност "Комплектоване на преписка".

(5) Готовите персонализирани лични карти в ДБДС - МВР, по приети заявления със заявена експресна услуга се изпращат с опис на посочена от заявителя дирекция за осъществяване на дейност "Връчване"."

§ 5. В чл. 22 се правят следните допълнения:

1. Създава се нова ал. 6:

"(6) В случаите по чл. 20, ал. 5 разпечатката за връчване на персонализирания документ се изпраща на ОДМВР, приела заявлението за прилагане към него."

2. Създава се ал. 7:

"(7) При връчване на нов български личен документ на упълномощено лице, ако не се представи предходният документ и същият е със статус "валиден", служителят, осъществяващ връчването, променя статуса му в НАИФ "НРБЛД" на "невалиден", за което уведомява упълномощеното лице."

§ 6. В чл. 46 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 изречение трето се заличава.

2. Създават се ал. 4 - 6:

"(4) Служителят извършва проверка за невръчени електронни фишове и наказателни постановления, издадени по реда на ЗДвП, и при установяване на невръчени документи по един от начините, изброени в чл. 186а от ЗДвП, предприема действия по тяхното връчване.

(5) При установяване на дължими глоби, наложени по реда на ЗДвП и осигурена техническа възможност за тяхното заплащане, служителят предлага те да се заплатят на място.

(6) При невъзможност да се осъществи връчване на документите по ал. 4 и/или заплащането на глобите на работното място, на което се приема заявлението, заявителят се насочва към служител на МВР, който може да извърши това."

§ 7. В чл. 49, ал. 1, изречение първо думите "или има неплатени глоби" се заличават.

§ 8. В чл. 54 ал. 2 се отменя.

§ 9. Член 55 се отменя.

§ 10. В чл. 57 се правят следните изменения:

1. В ал. 3 изречение четвърто се заличава.

2. В ал. 4 думите "и контролен талон" се заличават.

3. Алинея 5 се отменя.

§ 11. В чл. 60 думите "от едно населено място в друго населено място" се заменят с "от населено място в една област в населено място в друга област".

§ 12. В чл. 61 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) За предоставяне на заявление на издаване или подмяна на СУМПС с автоматично попълнени актуални данни по гражданско състояние от НБД "Население" чрез НАИФ "НРБЛД" лицето се явява лично, като удостоверява своята самоличност чрез лична карта, временна карта за самоличност, паспорт или предходно издадено свидетелство за управление на МПС. В случай че СУМПС не бъде представено, се прилагат разпоредбите на чл. 16 от Наредба № I-157 от 2002 г. за условията и реда за издаване на свидетелство за управление на моторни превозни средства, отчета на водачите и тяхната дисциплина (ДВ, бр. 97 от 2002 г.)."

2. Алинея 4 се изменя така:

"(4) При отпечатване на заявлението се извършва автоматична проверка за дължими глоби по ЗДвП и за невръчени електронни фишове и наказателни постановления. При установени невръчени електронни фишове и наказателни постановления служителят предприема действия по връчването им по реда на чл. 186а, ал. 1, т. 1, буква "б" от ЗДвП. В случай на установени дължими глоби при спазване разпоредбата на чл. 165, ал. 2, т. 12 от ЗДвП служителят предлага заплащането им, ако е осигурена такава възможност на място. При невъзможност на това работно място да се реализира връчването на електронни фишове и наказателни постановления и/или заплащането на дължимите глоби, лицето се насочва към друг служител на МВР, който може да осъществи тези дейности."

§ 13. В чл. 63 се правят следните изменения:

1. В ал. 2:

а) в изречение първо думите "и контролния талон към него" се заличават;

б) в изречение второ думите "тези документи не бъдат представени" се заменят с "този документ не бъде представен".

2. Алинея 4 се отменя.

§ 14. В чл. 64 ал. 3 се отменя.

§ 15. В чл. 65 се правят следните изменения:

1. В ал. 2 думите "и документа за самоличност" се заменят с "при наличие на такова и ако все още е в срок на валидност".

2. Алинея 7 се отменя.

3. В ал. 8 думите "и контролния талон" се заличават.

§ 16. Приложение № 3 към чл. 63, ал. 4 се отменя.

Заключителни разпоредби

§ 17. Инструкцията влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките