Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 68 от 13.VIII

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 4 ОТ 2009 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДПИСВАНЕ И ОТПУСКАНЕ НА ЛЕКАРСТВЕНИ ПРОДУКТИ (ДВ, БР. 21 ОТ 2009 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 4 ОТ 2009 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДПИСВАНЕ И ОТПУСКАНЕ НА ЛЕКАРСТВЕНИ ПРОДУКТИ (ДВ, БР. 21 ОТ 2009 Г.)

В сила от 01.09.2024 г.
Издадена от министъра на здравеопазването

Обн. ДВ. бр.68 от 13 Август 2024г.

§ 1. В чл. 26 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Лицата по чл. 23 имат право да предписват на една рецептурна бланка лекарствени продукти, свързани с лечението на различни заболявания, а на един протокол - един лекарствен продукт в до три дозови единици за едно заболяване. За лечение на едно заболяване се допуска предписване на до три лекарствени продукта."

2. В ал. 2 след думите "неизпълнената рецепта" се добавя "/частта от нея с неотпуснатите лекарствени продукти,".

3. В ал. 3 думите "неизпълнените отрязъци от нея" се заменят с "неизпълнените отрязъци/частта от тях с неотпуснатите лекарствени продукти,".

4. Алинея 4 се отменя.

5. В ал. 5 думите "ал. 2, 3 и 4" се заменят с "ал. 2 и 3".

§ 2. В чл. 30 се създава ал. 2а:

"(2а) В случаите по чл. 74, ал. 3 последващият отрязък от електронното предписание (образец МЗ - НЗОК № 5А по приложение № 7) може да се изпълнява на датата на най-късия срок, считано от датата на отпускане на предходните количества от предписаните лекарствени продукти."

§ 3. В чл. 47 ал. 2 думите "на повече от една" се заменят с "на една или повече от една", а след думата "рецептите" се добавят думите "могат да".

§ 4. В чл. 74 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 накрая се добавят думите "за всеки отпуснат лекарствен продукт".

2. В ал. 2 след думите "Частично изпълнено" запетаята и думите "а за лекарствен продукт, заплащан напълно или частично от НЗОК - като "Изпълнено" се заличават.

3. Създава се ал. 3:

"(3) Когато електронното предписание е частично изпълнено, предписанието може да бъде изпълнено в останалата си част в същата или в друга аптека, сключила договор с НЗОК. Окончателното изпълнение може да се осъществи до два работни дни от първоначалното частично изпълнение, но не по-късно от датата на изтичане на срока на валидност на електронното предписание."

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 5. Издадените до влизане в сила на наредбата електронни предписания се изпълняват по досегашния ред, в срока им на валидност.

§ 6. Наредбата влиза в сила от 1 септември 2024 г.


Промени настройката на бисквитките