Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 65 от 2.VIII

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 1 ОТ 2015 Г. ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА СПЕЦИАЛНОСТ В СИСТЕМАТА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (ДВ, БР. 7 ОТ 2015 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 1 ОТ 2015 Г. ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА СПЕЦИАЛНОСТ В СИСТЕМАТА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (ДВ, БР. 7 ОТ 2015 Г.)

Издадена от министъра на здравеопазването

Обн. ДВ. бр.65 от 2 Август 2024г.

§ 1. Член 8 се изменя така:

"Чл. 8. (1) Висшите училища и Военномедицинската академия предоставят в Министерството на здравеопазването два пъти в годината - в срок до 10 юни и до 10 декември, както и при поискване, информация за броя на регистрираните от тях специализанти по специалности.

(2) Висшите училища и Военномедицинската академия поддържат информация за регистрираните от тях специализанти, която включва:

1. имената по документ за самоличност на специализанта, гражданство и единен граждански номер/личен или друг идентификационен номер на чужденеца от документа за самоличност, вида на пребиваване на чужденеца в страната и дали е с предоставено право на убежище, признат статут на бежанец или хуманитарен статут, или чужденец от българска народност/български произход;

2. наименование на специалността, по която се обучава специализантът;

3. мястото, на което е приет специализантът съобразно чл. 11, 13 или 22а, и дали то е финансирано от държавата;

4. институцията, в която се провежда теоретичното обучение и базата за обучение, а в случаите, когато базата за обучение е лечебно заведение - номера и датата на заповедта за одобрение от министъра на здравеопазването за обучение на специализанти по съответната специалност, валидна към датата на започване на обучението за придобиване на специалност от специализанта, и актуалните последващи заповеди, и срока на одобрението;

5. начална и крайна дата на обучение;

6. придобитата от специализанта специалност от висшето образование, образователно-квалификационна степен и професионална квалификация, серия, номер (фабричен или електронен), регистрационен номер и дата на издаване на дипломата за висше образование, висшето училище, издало дипломата, и държава;

7. в случаите, в които е приложимо - данни за удостоверението за признаване на професионална квалификация, документа за признато висше образование, удостоверението за владеене на български език и професионалната терминология на български език от чужденците за упражняване на медицинска професия в Република България, за проведена проверка на познанията по български език на медицинските специалисти, граждани на държави - членки на Европейския съюз, другите държави от Европейското икономическо пространство и Швейцария, придобили професионалната си квалификация по медицинска професия в Република България;

8. промяна в данните и обстоятелствата по провеждане на обучението за придобиване на специалност (прекъсване на обучението, продължаване на обучението, прекратяване на обучението, признаване на част от обучението, преминаване на място, финансирано от държавата, промяна на базата за обучение, промяна в имената на специализанта, придобита друга специалност и др.);

9. сесията и годината на допускане до държавния изпит.

(3) При поискване висшите училища и Военномедицинската академия предоставят в Министерството на здравеопазването информацията по ал. 2."

§ 2. Член 10 се изменя така:

"Чл. 10. (1) Висшите училища и Военномедицинската академия могат да признават части (раздели или модули), които са включени в учебната програма по съответната специалност само от предходно проведено обучение за придобиване на специалност в системата на здравеопазването в Република България или в чужбина.

(2) Признаването на части от учебната програма по ал. 1 от предходно проведено обучение за придобиване на специалност в системата на здравеопазването в Република България се осъществява със заповед на ръководителя на висшето училище или на Военномедицинската академия при условия и по ред, определени от висшите училища и Военномедицинската академия, а от предходно проведено обучение за придобиване на специалност в системата на здравеопазването в чужбина - със заповед на ръководителя на висшето училище или на Военномедицинската академия по реда на чл. 23.

(3) В случаите, когато се признава обучение от предходно придобита друга специалност в системата на здравеопазването, признаването на части от учебната програма по ал. 2 може да обхваща не повече от половината от продължителността на обучението по специалността, по която се обучава специализантът и по която се извършва признаването.

(4) Ако бъде установено, че признаване на преминато обучение не е извършено в съответствие с изискванията на тази наредба, висшето училище или Военномедицинската академия отстраняват несъответствията в 14-дневен срок от установяването."

§ 3. Член 14 се изменя така:

"Чл. 14. (1) В 7-дневен срок от сключването на договора или издаването на заповедта по чл. 11, ал. 1 или 4 или чл. 13, ал. 3 базата за обучение изпраща във висшето училище, с което има сключен договор, уведомление за приетия специализант, в което се посочва дали той е приет на място, финансирано от държавата. Към уведомлението се прилагат копия на следните документи:

1. документ, удостоверяващ имената, единния граждански номер или личен или друг идентификационен номер на чужденеца и гражданството на специализанта;

2. диплома за придобитата от специализанта професионална квалификация в Република България или документ, удостоверяващ правото на специализанта да упражнява съответната професия, когато професионалната квалификация е придобита в друга държава;

3. договора, съответно заповедта по чл. 11, ал. 1 или 4 или чл. 13;

4. удостоверение за членство на специализанта в съответната съсловна организация;

5. удостоверение за владеене на български език и професионалната терминология на български език, издадено по реда на наредбата по чл. 186, ал. 3, т. 1 от Закона за здравето в случаите по чл. 19, ал. 1 и 2;

6. протокола от проведения конкурс по чл. 17, ал. 3;

7. заповедта на министъра на здравеопазването за одобрение на лечебното заведение за обучение на специализанти по съответната специалност.

(2) В 14-дневен срок от получаване на документите по ал. 1 висшето училище проверява дали подадените документи са в съответствие с изискванията на тази наредба. В случай че са спазени изискванията на наредбата, висшето училище регистрира специализанта и издава книжка за специализация.

(3) Висшето училище изпраща книжката за специализация на базата за обучение в 7-дневен срок от издаването ѝ.

(4) В случай че са установени несъответствия на подадените документи с изискванията на наредбата, висшето училище писмено уведомява базата за обучение и определя срок за отстраняването им.

(5) В 7-дневен срок от отстраняване на несъответствията по ал. 4 висшето училище регистрира специализанта и издава книжка за специализация.

(6) В случай че несъответствията по ал. 4 не са отстранени в определения срок, висшето училище не регистрира специализанта, за което уведомява базата за обучение.

(7) Когато специализантът се обучава по неклинична специалност, висшето училище, издало заповедта за провеждане на обучението, регистрира специализанта и издава книжката за специализация.

(8) Военномедицинската академия регистрира специализанта, обучаващ се по военномедицинска специалност, и издава книжката за специализация по военномедицинските специалности.

(9) Ако бъде установено, че специализант е регистриран в несъответствие с изискванията на наредбата, в 14-дневен срок от установяването висшето училище или Военномедицинската академия отстраняват несъответствията или заличават регистрацията на специализанта."

§ 4. В чл. 21 ал. 5 се отменя.

§ 5. В чл. 22в, ал. 2 изречение второ се заличава.

§ 6. В чл. 22ж ал. 4 се отменя.

§ 7. В чл. 23, ал. 5 думите "прикача в регистъра по чл. 8, ал. 1" се заменят с "изпраща в Министерството на здравеопазването".

§ 8. В чл. 25 се правят следните изменения:

1. В ал. 5 думите "със заповед на ректора при условия и по ред, определени от висшето училище, регистрирало специализанта. Заповедта за признаване на обучение се прикача в регистъра по чл. 8, ал. 1 в 7-дневен срок от издаването ѝ" се заменят с "по реда на чл. 10".

2. В ал. 6 думите "а вписва промяната в регистъра по чл. 8, ал. 1" се заличават.

§ 9. Член 26 се отменя.

§ 10. В чл. 29 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Съставът на всяка изпитна комисия за държавен изпит за специалност включва председател и не по-малко от двама членове, които:

1. са придобили специалността, за която се създава съответната комисия за държавен изпит за специалност;

2. през последните 5 години са осъществявали дейност по специалността по т. 1;

3. заемат академична длъжност "доцент" или "професор" или притежават научна степен "доктор на науките"."

2. Създава се ал. 4:

"(4) По изключение, при липса на най-малко четири лица, които да отговарят на изискванията на ал. 3, се допуска:

1. в състава на комисиите да бъдат включени и лица, които отговарят на изискванията на ал. 3, т. 1 и 2, но не заемат академична длъжност "доцент" или "професор", нито притежават научна степен "доктор на науките";

2. в състава на комисиите за специалностите за лица с професионална квалификация по медицинска професия от професионално направление "Здравни грижи" и специалностите за лица с висше немедицинско образование да бъдат включени и лекари, лекари по дентална медицина и/или магистър-фармацевти с придобита съответна специалност в системата на здравеопазването."

§ 11. В чл. 30 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Към предложенията се прилагат документи, удостоверяващи упражняването на специалността през последните 5 години - препис-извлечение от трудова книжка, служебна бележка или друг документ."

2. Създава се ал. 3:

"(3) Министерството на здравеопазването проверява служебно обстоятелствата по чл. 29, ал. 3, т. 1 и 3."

§ 12. В чл. 37 думите "прикача в регистъра по чл. 8, ал. 1 в едномесечен срок от издаването му" се заменят със "съхранява от висшето училище или Военномедицинската академия на хартиен или електронен носител".

§ 13. Създава се чл. 37а:

"Чл. 37а. (1) В едномесечен срок от издаването на свидетелствата за призната специалност висшите училища предоставят на електронен носител в Министерството на здравеопазването следната информация:

1. имената по документ за самоличност на придобилия специалност, гражданство и единен граждански номер/личен или друг идентификационен номер на чужденеца от документа за самоличност;

2. наименование на придобитата специалност;

3. сесията и годината на успешното полагане на държавния изпит;

4. придобитата специалност от висшето образование, образователно-квалификационна степен и професионална квалификация, серия, номер (фабричен или електронен), регистрационен номер и дата на издаване на дипломата за висше образование, висшето училище, издало дипломата, и държава;

5. висшето училище или Военномедицинската академия, регистрирали специализанта;

6. серия, номер и дата на издаване на свидетелството за призната специалност.

(2) Въз основа на получената информация по ал. 1 Министерството на здравеопазването поддържа за служебно ползване списък на придобилите специалност в системата на здравеопазването."

§ 14. В чл. 40, ал. 2 накрая се добавя "на базата на 21 работни дни за месец".

§ 15. В чл. 41 се правят следните допълнения:

1. В ал. 2 накрая се добавя "на базата на 21 работни дни за месец".

2. В ал. 3 накрая се добавя "на базата на 21 работни дни за месец".

3. В ал. 6 накрая се добавя "на базата на 21 работни дни за месец".

§ 16. В чл. 43, ал. 7 думите "за обучение, което не е проведено във" се заменят с ",които не са с краен получател", а след думите "министъра на здравеопазването" се поставя запетая и се добавя "с изключение на средствата по ал. 5".

§ 17. В чл. 47, ал. 1 думите "регистъра на специализантите в системата на здравеопазването" се заменят с "предоставената от висшите училища информация по чл. 8, ал. 1".

§ 18. В приложение № 2 към § 4 от преходните и заключителните разпоредби, в раздел I "Специалности за лица с професионална квалификация "лекар", ред № 43 се изменя така:


"43.

Клинична хематология, придобита като профилна специалност след призната основна специалност Детски болести

Детска клинична хематология и онкология и Клинична хематология

 

"

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 19. За специализантите и придобилите специалност, за които към момента на влизане в сила на тази наредба висшите училища и Военномедицинската академия са подали към Министерството на здравеопазването искане за предоставяне на регистрационни номера, Министерството на здравеопазването в едномесечен срок предоставя регистрационен номер по реда на § 27, ал. 2 от преходните и заключителните разпоредби към Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 1 от 2015 г. за придобиване на специалност в системата на здравеопазването (ДВ, бр. 51 от 2023 г.).

§ 20. (1) В срок до 10.09.2024 г. висшите училища, националните центрове по проблемите на общественото здраве и Военномедицинската академия представят в Министерството на здравеопазването своите предложения за състава на изпитните комисии по реда на чл. 30.

(2) Министърът на здравеопазването утвърждава със заповед състава на изпитните комисии за държавен изпит за специалност в срок до 15.10.2024 г.

§ 21. Наредбата е съгласувана с министъра на образованието и науката и с министъра на финансите.

Промени настройката на бисквитките