Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 64 от 30.VII

НАРЕДБА № Н-1 ОТ 23 ЮЛИ 2024 Г. ЗА ЕКОЛОГИЧНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ОПРЕДЕЛЕНИ ПРОДУКТИ, ПРЕДМЕТ НА ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ

 

НАРЕДБА № Н-1 ОТ 23 ЮЛИ 2024 Г. ЗА ЕКОЛОГИЧНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ОПРЕДЕЛЕНИ ПРОДУКТИ, ПРЕДМЕТ НА ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ

В сила от 14.08.2024 г.
Издадена от министъра на околната среда и водите, министъра на финансите и министъра на икономиката и индустрията

Обн. ДВ. бр.64 от 30 Юли 2024г.

Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С тази наредба се определят продуктовият обхват, минималните задължителни екологични изисквания към продуктите, предмет на обществени поръчки, които се доставят или се използват за предоставяните услуги, както и начинът на доказване на тези изисквания.

Глава втора.
ОБХВАТ НА ПРИЛОЖЕНИЕ

Чл. 2. Минималните задължителни екологични изисквания се определят по продуктови групи.

Чл. 3. (1) Публичните възложители прилагат изискванията по чл. 2 за следните продуктови групи:

1. копирна и графична хартия, с обхват: доставка на непринтирана хартия за писане, печатане и копиране, която се продава на листове или ролки;

2. почистващи препарати и принадлежности, с обхват: доставка на почистващи препарати и текстилни принадлежности за почистване или рутинни услуги по вътрешно почистване на офис, санитарни и други помещения и пространства, при които се използват почистващи препарати и текстилни принадлежности за почистване;

3. компютри и монитори, с обхват: доставка на стационарни устройства, настолни компютри, интегрирани настолни компютри, настолни опростени терминали, настолни работни станции, компютърни екрани (монитори) и доставка на преносими компютри - лаптопи, лаптопи "две в едно", мобилни опростени терминали и преносими работни станции;

4. храни, кетъринг услуги и автомати за продажба на храни и напитки, с обхват: доставка на храна и за кетъринг услуги, като се използват или собствени ресурси или съоръжения, или услугите се възлагат изцяло или частично на външни изпълнители чрез фирми за договорни кетъринг услуги; храните могат да се доставят директно от производители, търговци на едро или вносители или могат да бъдат част от услугата, предоставяна от фирмите за договорни кетъринг услуги.

(2) Публичните възложители не прилагат изискванията по ал. 1, когато в специален нормативен акт е предвидено друго.

Чл. 4. Изискванията по чл. 2, които се прилагат за съответната продуктова група, както и начините за доказване на съответствието са посочени в приложение № 1.

Чл. 5. (1) При възлагане на обществени поръчки по чл. 47а от Закона за обществените поръчки публичните възложители са задължени да постигнат целите по приложение № 3.

(2) Целите се определят като минимален дял на стойността на договорите с изисквания по чл. 2 по продуктовите групи, посочени в чл. 3, спрямо общата стойност на възложените обществени поръчки за съответните продуктови групи и период.

(3) В случаите по чл. 3, ал. 1 възложителите отбелязват в приложимите обявления за откриване и възлагане на поръчката наличието на изисквания по чл. 2.

Чл. 6. Кодовете от Общия терминологичен речник, свързан с обществените поръчки (CPV), описващи доставките или услугите в обхвата на продуктовите групи по чл. 3, са посочени в приложение № 2.

Чл. 7. За обществени поръчки, при които има съответствие между описанието на предмета на поръчката и продукт от съответната продуктова група по чл. 3, ал. 1, се прилагат правилата на настоящата наредба независимо от определения CPV код.

Чл. 8. Изискванията по чл. 2 се прилагат и когато продуктова група по чл. 3, ал. 1 представлява част от предмета на смесена поръчка.

Допълнителни разпоредби

§ 1. За целите на наредбата:

1. "Продукт" включва всяка стока или услуга.

2. "Рутинни услуги по вътрешно почистване на офис, санитарни и други помещения и пространства" означава услуги по професионално почистване, които се предоставят най-малко веднъж месечно, с изключение на почистването на стъкла, което се счита за рутинно, когато се извършва най-малко веднъж на всеки три месеца.

3. "Почистващи принадлежности" означава почистващи пособия за многократна употреба, като кърпи, бърсалки и кофи за вода.

4. "Хартия тип "тишу" означава лека хартия, произведена от целулоза, която може да бъде крепирана в сухо или мокро състояние или да не е крепирана.

5. "Микрофибър" означава синтетични влакна, по-фини от 1 дение или dtex/нишка.

6. "Компютър" означава устройство, което извършва логически операции и обработва данни, има възможност да използва входни устройства и да извежда информация на екран и по принцип съдържа централен процесор, за да извършва операции. Ако няма процесор, устройството трябва да функционира като клиентски терминал на компютърен сървър, който действа като изчислителна единица.

7. "Настолен компютър" означава компютър, чийто основен модул е предназначен да бъде с постоянно местоположение, а не е проектиран да бъде преносим, и е предвиден за използване с външен екран и външни периферни устройства, като клавиатура и мишка.

8. "Интегриран настолен компютър" означава компютър, в който компютърът и екранът работят като едно устройство, което се захранва с променлив ток по един-единствен кабел. Интегрираните настолни компютри се предлагат в една от следните две възможни форми: 1) продукт, при който екранът и компютърът са физически обединени в едно устройство, или 2) продукт, при който екранът е отделен от компютъра, но е свързан към основното шаси с електрически кабел, по който тече постоянен ток. Интегрираният настолен компютър е предназначен да бъде с постоянно местоположение, а не е проектиран да бъде преносим. Интегрираните настолни компютри не са проектирани така, че основната им функция да бъде извеждане на екран и приемане на сигнали за звук и изображение.

9. "Преносим компютър" означава компютър, проектиран специално за преносимост и за продължителна работа със или без директна връзка към захранващ източник с променливо напрежение. Преносимите компютри използват вграден екран с размер на диагонала на видимата област от най-малко 22,86 cm (9 инча) и могат да работят с вградена акумулаторна батерия или друг преносим захранващ източник.

10. "Кетъринг услуги" означава приготвяне, съхранение и когато е целесъобразно, доставка на храни и напитки за консумация от потребителя/клиента/пациента в мястото на приготвяне, в свързан обект или в помещенията/мястото на търговия на клиента.

11. "Фирма за договорни кетъринг услуги" означава предприятие, което се занимава (наред с други дейности или услуги) с предоставяне на услуги за хранене (например чрез управление на ресторанти за персонала или осигуряване на храна в училища) или предоставянето на напитки, закуски или автомати за храни и напитки.

12. "Автомати за продажба на храни и топли напитки" означава автомати, които са достъпни по всяко време, със закуски, плодове, напитки и/или сандвичи и т.н., които са готови за консумация/пиене или които могат да бъдат притоплени.

13. "Екомаркировка тип І" се определя от стандарта БДС EN ISO 14024 като доброволна, базирана на множество критерии програма на трета страна, която предоставя лиценз, който разрешава използването на екологични етикети върху продукти, показващи по-добро цялостно екологично представяне на продукт от конкретна продуктова категория въз основа на съображения за жизнения цикъл.

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 2. Наредбата се издава на основание чл. 47а, ал. 3 от Закона за обществените поръчки.

§ 3. Наредбата влиза в сила в 14-дневен срок от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

§ 4. Наредбата се прилага за процедури за възлагане на обществени поръчки, открити след датата на влизането ѝ в сила.

Приложение № 1 към чл. 4


Продуктова група:

Копирна и графична хартия

Вариант с рециклиране

Предмет:

Закупуване на рециклирана офис хартия, произведена изцяло от възстановени хартиени влакна.

Минимални задължителни екологични изисквания

1. Хартията трябва да бъде произведена изцяло от възстановени хартиени влакна. Възстановените хартиени влакна включват както рециклирани влакна от отпадъци след потреблението, така и рециклирани преди потреблението влакна - от фабрики за хартия, познати още като технологичен отпадък. Рециклираните влакна от отпадъци след потреблението могат да идват от индивидуални потребители, офиси, печатници, книговезници или подобни на тях.

Доказване на съответствието:

Всички продукти с екомаркировка тип I, като например екомаркировката на ЕС, или еквивалентно/и могат да служат като доказателствено средство, ако тя посочва, че хартията е произведена изцяло от възстановени хартиени влакна. Всякакви други подходящи доказателствени средства, като например техническа документация на производителя или протокол от изпитване от орган за оценяване на съответствието, също се приемат.

2. Хартията трябва да е избелена поне без свободен хлор (ECF). Хартия, избелена изцяло без хлор (TCF), също ще се приема.

Доказване на съответствието:

Всички продукти с екомаркировката на ЕС или еквивалентно/и ще се считат за съответстващи. Други национални екомаркировки тип I или еквивалентно/и, изпълняващи горния критерий, също могат да се приемат. Всякакви други подходящи доказателствени средства, като техническа документация на производителя или протокол от изпитване от орган за оценяване на съответствието, също ще се приемат.

Вариант с устойчиво и/или законно добити естествени влакна

Предмет:

Закупуване на офис хартия на основата на естествени влакна, с произход от източници на законно и/или устойчиво добиване.

Минимални задължителни екологични изисквания

1. Естествените дървесни влакна за производство на целулоза трябва да са с произход от законни източници.

Доказване на съответствието:

Сертификатите за контрол на дървесните влакна, сертифицирани съгласно Съвет по стопанисването на горите (Forest Stewardship Council), Програма за утвърждаване на сертификационни системи в областта на горското стопанство (Programme for the Endorsement of Forest Certification) или други еквивалентни доказателствени средства, ще се приемат като доказателство за съответствие. Законният произход на дървесината може да бъде доказан също със система за проследяване на място. Тези доброволни системи могат да бъдат сертифицирани от трета страна, често като част от система по стандарт БДС EN ISO 9000 и/или от система по стандарт БДС EN ISO 14000 или система за управление EMAS или еквивалентно/и. Ако дървесината е с произход от държава, която е подписала Споразумение за доброволно партньорство с ЕС, лицензът FLEGT, съгласно Регламент (ЕО) № 2173/2005 за установяването на схема на разрешителни FLEGT за вноса на дървесина в Европейската общност, ще служи за доказателство за законосъобразност. За несертифицирани естествени влакна кандидатът или участникът трябва да посочи типовете (видовете), количествата и произхода на влакната, използвани в производството на целулоза и хартия, заедно с декларация за тяхната законност. По този начин влакната трябва да могат да бъдат проследени по цялата производствена верига от гората до продукта.

2. Хартията трябва да е избелена поне без свободен хлор (ECF).

Доказване на съответствието:

Като доказателствено средство ще служи техническа документация на производителя



Продуктова група:

Почистващи препарати и принадлежности

Предмет:

Осигуряване на услуги по почистване с намалено въздействие върху околната среда.

Почистващи продукти

Минимални задължителни екологични изисквания

Използване на почистващи продукти с екомаркировка

Почистващите продукти, които ще бъдат използвани за извършването на задачи, свързани с договора, трябва да бъдат в съответствие с критерий 1 относно токсичността за водни организми и критерий 4 относно изключените и ограничените вещества от критериите на екомаркировката на ЕС за почистващи продукти за твърди повърхности или еквивалентно/и.

Доказване на съответствието:

Кандидатът или участникът трябва да предостави списък на почистващите продукти, които ще бъдат използвани за изпълнение на договора и предоставя документация, доказваща съответствието им с изискванията. Продукти, на които е присъдена екомаркировка на ЕС за почистващи продукти за твърди повърхности и/или еквивалентно/и ще се считат за съответстващи на изискванията. Всякакви други подходящи доказателствени средства, като техническа документация на производителя или протокол от изпитване от орган за оценяване на съответствието, също ще се приемат.


Текстилни принадлежности за почистване

Минимални задължителни екологични изисквания

Използване на микрофибърни продукти

Текстилните почистващи принадлежности (например кърпи, накрайници за бърсалки), които ще бъдат използвани за изпълнение на задачите, свързани с договора, трябва да бъдат изработени от микрофибър.

Поддръжката на продуктите следва да бъде подкрепена от техническа спецификация за продукта, която показва използването на продукта и инструкциите за пране.

Доказване на съответствието:

Кандидатът или участникът трябва да предостави списък на текстилните почистващи принадлежности, които ще бъдат използвани за изпълнение на договора, като се посочват специално тези, които са изработени от микрофибър и чиито технически спецификации съдържат инструкции за поддръжка.



Потребителски стоки

Минимални задължителни екологични изисквания

Сапун за ръце

Сапунът за ръце, който ще бъде предоставен на възложителя от кандидата или участника като част от договора, трябва да отговаря на техническите изисквания на екомаркировката на ЕС за козметични продукти с отмиване или еквивалентно/и.

Доказване на съответствието:

Кандидатът или участникът трябва да предостави списък на сапуните за ръце, които ще бъдат осигурени на възложителя като част от договора, и представя документация, доказваща съответствието им с изискванията. Продукти, на които е присъден знака за екомаркировка на ЕС за козметични продукти с отмиване или еквивалентно/и, се считат за съответстващи на изискванията. Всякакви други подходящи доказателствени средства, като техническа документация на производителя или протокол от изпитване от орган за оценяване на съответствието, също ще се приемат.

 

Текстилни кърпи

Текстилните кърпи, изразени в брой рула, които се осигуряват на възложителя от кандидата или участника като част от договора, трябва да съответстват на техническите изисквания на екомаркировката на ЕС за текстилни продукти или еквивалентно/и.

Доказване на съответствието:

Кандидатът или участникът трябва да предостави списък на продуктите, които ще бъдат осигурени на възложителя като част от договора, и представя документация, доказваща съответствието им с изискванията. Продукти, на които е присъден знака за екомаркировка на ЕС за текстилни продукти, или еквивалентно/и ще се считат за съответстващи на изискванията. Всякакви други подходящи доказателствени средства, като техническа документация на производителя или протокол от изпитване от орган за оценяване на съответствието, също ще се приемат.

 

Продукти от хартия тип "тишу"

Всички стоки от хартия тип "тишу", които трябва да бъдат предоставени на възложителя от кандидата или участника като част от договора, трябва да бъдат в съответствие с техническите изисквания на екомаркировката на ЕС за хартия и продукти тип "тишу" или еквивалентно/и.

Доказване на съответствието:

Кандидатът или участникът трябва да предостави списък на продуктите, които ще бъдат осигурени на възложителя като част от договора, и представя документация, доказваща съответствието им с изискванията. Всякакви други подходящи доказателствени средства, като техническа документация на производителя или протокол от изпитване от орган за оценяване на съответствието, също ще се приемат.



Продуктова група:

Компютри и монитори

Консумация на електрическа енергия

Предмет:

Доставка на оборудване за ИКТ

Минимални задължителни екологични изисквания

Минимални изисквания за енергийните характеристики на компютри

Изчислената типична консумация на електрическа енергия (ETEC) за всяко отделно оборудване, доставено като част от договора, трябва да бъде по-малка или равна на изискването за максимална ETEC, както е описано в Приложение I.

Доказване на съответствието:

Кандидатите или участниците трябва да посочат стойността на типичната консумация на електрическа енергия (ETEC) чрез изпитване и изчисления съгласно стандарт БДС EN IEC 62623 или еквивалентно/и.

Продуктите, които притежават съответната екомаркировка тип I или маркировка от друга схема за маркировка или еквивалентно/и, отговаряща на определените изисквания, се смятат за съответстващи. Алтернативните резултати от изпитвания от лаборатории за изпитване, акредитирани съгласно стандарт БДС EN ISO/IEC 17025 от Изпълнителна агенция "Българска служба по акредитация", съответно от органа за акредитация на държавата членка на Европейския съюз, на друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, или органа за акредитация в държава, която е подписала Споразумението за международно признаване към Международния акредитационен форум или еквивалентно/и в съответствие със стандарт БДС EN IEC 62623 или еквивалентно/и се приемат като доказателство за съответствие

Минимални изисквания за енергийните характеристики на монитори

Индексът за енергийна ефективност за всеки модел, доставен като част от договора, трябва да бъде в диапазона на енергийните класове A - С, както е посочено в Приложение I от Делегиран регламент (ЕС) № 2019/2013 на Комисията.

Доказване на съответствието:

За всеки доставен модел кандидатът или участникът трябва да предостави валиден енергиен етикет на ЕС, издаден съгласно Регламента за рамката енергийно етикетиране на ЕС (2017/1369).

Продуктите с етикети за Клас A, B или С ще се смятат за съответстващи.


Приложение I


Изчислената типична консумация на електрическа енергия (Etec) за настолни компютри, интегрирани настолни компютри и лаптопи трябва да бъде по-малка или равна на максималната стойност на TEC (Etec_max), както е изчислена по-долу:

Etec_max = (1+ALLOWANCEpsu) x (TECbase + TECmemory + TECgraphics + TECstorage + TECint_display + TECswitchable + TECeee +TECmobileworkstations)

Където:

     ALLOWANCEpsu е добавка, предоставяна на електрозахранващи устройства, които отговарят на незадължителните по-строги равнища на ефективност, определени в Таблица 1; на електрозахранващи устройства, които не отговарят на изискванията, не се предоставя добавка;

     TECbase е базовата добавка, посочена в Таблица 2; както и

     TECgraphics е добавката за дискретна графична карта, посочена в Таблица 2, с изключение на системи с вградени графични карти, при които не се дава добавка, или настолни и интегрирани настолни компютри с превключване на графичните карти, активирано по подразбиране, за които се дава добавка чрез TECswitchable; и

         TECmemory, TECstorage, TECint_display, TECswitchable, TECeee и TECmobileworkstations са добавки за разширители, определени в Таблица 3.

 

Таблица 1: Добавка за ефективност на електрозахранващото устройство

Тип на

електрозахранващото устройство

Тип компютър

Минимална ефективност при определен процент от номиналния изходен ток

Изискван минимален среден КПД

Добавка за електрозахранващи устройства (AllowancePSU)

10 %

20 %

50 %

100 %

IPS

Настолен компютър

0,86

0,90

0,92

0,89

-

0,015

0,90

0,92

0,94

0,90

-

0,03

Интегриран настолен компютър

0,86

0,90

0,92

0,89

-

0,015

0,90

0,92

0,94

0,90

-

0,04

 

Таблица 2: Базови (TECbase) добавки за настолни компютри или интегрирани настолни компютри и лаптопи

Наименование на категорията

Графични възможности

Настолни или интегрирани настолни компютри

Ефективност, P

Базова добавка

0

Всякаква графична карта dGfxG7

P3

69,0

I1

Интегрирани или превключваеми графични карти

3<P6

112,0

I2

6<P7

120,0

I3

P>7

135,0

D1

Дискретна графична карта dGfxG7

3<P9

115,0

D2

P>9

135,0

Наименование на категорията

Лаптопи

 

Ефективност, PV

Базова добавка

0

P2

6,5

I1

2<P5,2

22,0

I2

5,2<P8

8,0

I3

P>8

14,0


 

Таблица 3: Добавка за функционални разширители при настолни и интегрирани настолни компютри, опростени терминали и лаптопи

Функция

Настолен компютър

Интегриран настолен компютър

Лаптоп

TECmemory (kWh) vi

0,8

2,4 + (0,294 x GB)

TECgraphics (kWh) vii

Категория VIII на графичната карта

G1

(FB BW  16)

36

29,3 x tanh (0,0038 x FB_BW - 0,137) + 13,4

G2

(16< FB BW  32)

51

G3

(32 < FB BW  64)

64

G4

(64 < FB BW  96)

83

G5

(96 < FB BW  128)

105

G6

(FB_BW > 128;

ширина на кадровия буфер < 192 bits)

115

G7

(FB_BW > 128;

ширина на кадровия буфер  192 bits

130

TECswitchable (kWh)

0,5 x G1

Неприложимо

TECeee (kWh) x

8,76 x 0,2 x (0,15 + 0,35)

8,76 x 0,2 x (0,10 + 0,30)

TECstorage (kWh) xi

26

2,6

TECint_display (kWh) xii

Неприложимо

8,76 x 0,35 x (1+EP) x (4xr +0,05 x A)

8,76 x 0,30 x (1+EP) x (2 x r +0,02 x A)

TECmobileworkstation (kWh) xii

Неприложимо

4,0

Уравнение 1: Изчисляване на добавката за интегрирани екрани с подобрена ефективност

 



Където:

vi Добавка TECmemory: прилага се за всеки гигабайт памет, инсталиран в системата.

vii Добавка TECgraphics: отнася се само за първата дискретна графична карта (dGfx), инсталирана в системата, но не и за превключваеми графични карти.

viii FB_BW: пропусквателна способност на кадровия буфер в гигабайта/секунда (GB/s). Този параметър се обявява от производителя и се изчислява по следния начин: (пропусквателна способност за данни [Mhz] х ширина на кадровия буфер [bits])/(8 х 1000)

ix Стимул TECswitchable: прилага се за автоматично превключване, което е активирано по подразбиране при настолните и интегрираните настолни компютри.

x TECeee: прилага се за порт от тип гигабитов етернет, съвместим със спецификацията IEEE 802.3az (енергийноефективен етернет).

xi Добавка TECstorage: прилага се еднократно, ако системата има повече от едно вътрешно запаметяващо устройство.

xii Добавка TECint_display: EP е добавка за екран с подобрена ефективност, която се изчислява съгласно Таблица 3; където r е разделителната способност на екрана в мегапиксели, а А е видимата площ на екрана (в квадратни инчове).

 

Изчисляване на ETEC_MAX за опростени терминали

ETEC_MAX = TECBASE + TECGRAPHICS + TECWOL+ TECINT_DISPLAY + TECEEE

Където:

TECBASE е базовата добавка, посочена в Таблица 4;

TECGRAPHICS е добавката за дискретна графична карта, посочена в Таблица 4, ако е приложимо;

TECWOL е добавката за „събуждане“ чрез мрежата, посочена в Таблица 4, ако е приложимо;

TECINT_DISPLAY е добавката за интегриран екран, посочена в Таблица 3, ако е приложимо; и

TECEEE е стимулът за енергийноефективни етернет мрежи, прилаган към настолни компютри, определен в Таблица 3, ако е приложимо, за всеки порт от тип гигабитов етернет, съвместим със спецификацията IEEE 802.3az (енергийноефективен етернет).

Таблица 4: Добавки за разширители

Разширител

Стойност на допустимото отклонение (kWh)

TECbase

31

TECgraphics

36

TECwol

2



Опасни вещества

Предмет:

Доставка на оборудване за ИКТ

Минимални задължителни екологични изисквания

Ограничаване на пластмасови части, съдържащи хлор и бром

Доставеното като част от договора оборудване трябва да съдържа слабо халогенирани вещества в пластмасовите части, които тежат повече от 25 грама. Всяка пластмасова част на устройството трябва да съдържа по-малко от 1000 ppm (0,1 тегловни %) бром и по-малко от 1000 ppm (0,1 тегловни %) хлор.

Приложимите изключения са: печатни платки, електронни компоненти, кабели и изолация на окабеляване, вентилатори.

Доказване на съответствието:

Кандидатът или участникът трябва да предостави документация, която доказва, че изискването е изпълнено, чрез:

  данни от изпитвания, които показват, че частта съдържа по-малко от 1000 ppm хлор и по- малко от 1000 ppm бром (използваните методи за изпитване могат да са съгласно стандарт БДС EN 62321-3-1 или стандарт БДС EN 62321-3-2 или еквивалентно/и); или

  документация въз основа на стандарт БДС EN IEC 62474 или еквивалентно/и (напр. документи, които са създадени в съответствие със системата за контрол на веществата, като аналитични изпитвания и оценяване на съответствието от страна на доставчиците).

Където се използват изключения, трябва да се предостави декларация от производителя. Продуктите, които притежават съответната екомаркировка тип I или еквивалентно/и, отговаряща на определените изисквания, се смятат за съответстващи. Всякакви други подходящи доказателствени средства, като техническа документация на производителя или протокол от изпитване от орган за оценяване на съответствието, също ще се приемат.


Продуктова група:

Храни, кетъринг услуги и автомати за продажба на храни и напитки

Доставка на храна

Минимални задължителни екологични изисквания

Биологични хранителни продукти

Храните и напитките, включени в Списъка с биологични хранителни продукти трябва да са произведени в съответствие с изискванията на Регламент (ЕС) 2018/848 на Европейския парламент и на Съвета от 30 май 2018 година относно биологичното производство и етикетирането на биологични продукти и за отмяна на Регламент (ЕО) № 834/2007 на Съвета и с актовете по неговото прилагане.

Списък с биологични хранителни продукти, по групи:

-       мляко, млечни продукти;

-       месо и месни продукти;

-       риба и рибни продукти;

-       масла и мазнини;

-       зърнено-житни храни и храни на зърнено-житна основа;

-       варива;

-      зеленчуци - сурови, консервирани, замразени, изсушени, ферментирали, зеленчукови сокове;

-      плодове - пресни, замразени, изсушени, консервирани, под формата на нектари и плодови сокове, конфитюри, мармалади, желета и компоти;

-       захар, захарни и шоколадови изделия, мед; - ядки и маслодайни семена.

Възложителят прилага това изискване към доставките на храни и напитки, както следва:

-         през 2024 г. за не по-малко от 2 % от общото количество на доставки на храни и напитки от всяка от групите, изброени в Списъка с биологични хранителни продукти;

-         през 2025 г. за не по-малко от 3 % от общото количество на доставки на храни и напитки от всяка от групите, изброени в Списъка с биологични хранителни продукти;

-         през 2026 г. за не по-малко от 4 % от общото количество на доставки на храни и напитки от всяка от групите, изброени в Списъка с биологични хранителни продукти;

-         през 2027 г. за не по-малко от 5 % от общото количество на доставки на храни и напитки от всяка от групите, изброени в Списъка с биологични хранителни продукти;

-         през 2028 г. за не по-малко от 6 % от общото количество на доставки на храни и напитки от всяка от групите, изброени в Списъка с биологични хранителни продукти;

-         през 2029 г. за не по-малко от 7 % от общото количество на доставки на храни и напитки от всяка от групите, изброени в Списъка с биологични хранителни продукти;

-         през 2030 г. за не по-малко от 9 % от общото количество на доставки на храни и напитки от всяка от групите, изброени в Списъка с биологични хранителни продукти;

-         от 2031 г. за не по-малко от 10 % от общото количество на доставки на храни и напитки от всяка от групите, изброени в Списъка с биологични хранителни продукти.

Посочените количества на доставените биологични хранителни продукти може да се осигурят с един или с няколко от видовете продукти, включени в Списъка с биологични хранителни продукти за всяка отделна група.

Доказване на съответствието:

Кандидатът или участникът трябва да е сертифициран съгласно Регламент (ЕС) 2018/848 на Европейския парламент и на Съвета от 30 май 2018 година относно биологичното производство и етикетирането на биологични продукти и за отмяна на Регламент (ЕО) № 834/2007 на Съвета и Наредба № 5 от 3 септември 2018 г. за прилагане на правилата на биологично производство, етикетиране и контрол, и за издаване на разрешение за контролна дейност за спазване на правилата на биологичното производство, както и за последващ официален надзор върху контролиращите лица.

Кандидатът или участникът трябва, също така, да представи и декларация, че всички изброени хранителни продукти и напитки, които ще бъдат доставени по време на изпълнението на договора, са в съответствие с Регламент (ЕС) 2018/848 на Европейския парламент и на Съвета от 30 май 2018 година относно биологичното производство и етикетирането на биологични продукти и за отмяна на Регламент (ЕО) № 834/2007 на Съвета и с актовете по неговото прилагане. Освен това кандидатът или участникът трябва да представи описание на начина, по който възнамерява да гарантира, че посочените продукти могат да бъдат набавени от биологични източници по време на изпълнението на договора (например като посочи доставчиците на различните продукти).


Кетъринг услуги

Минимални задължителни екологични изисквания

1.      Предотвратяване на разхищението на храни и напитки

Кандидатът или участникът трябва да има писмени процедури, описващи най-добрите практики за предотвратяване на генерирането на хранителни отпадъци. Тези най-добри практики включват:

-      създаване на точна система за инвентаризация и поръчки, за да се избегне подаването на прекалено голям обем поръчки и развалянето на запасите;

-      изготвяне на опис на хранителните отпадъци: това означава проучване на всички процеси, за да се определят видовете отпадъци и източниците на генерирането им на място, включително течни хранителни отпадъци (напр. напитки);

-      извършване на постоянни или периодични измервания на количествата хранителни отпадъци;

-      изпълняване на политика от типа „първи входящи - първи изходящи“ по отношение на съхранението на хранителни продукти и периодично проверяване на срока на годност;

-      директно използване на храна, чийто срок на годност изтича скоро (гъвкаво планиране на храненето);

-       гарантиране, че храната се съхранява при подходящи условия;

-      избягване на прекомерното раздробяване на насипно месо, риба или цели зеленчуци или повторното използване на обрезките;

-      извършване на дългосрочен анализ на продаваните ястия с цел адаптиране на поръчките на храни (за работния ден, сезон и външни фактори като например празници или важни събития), както и анализ на използването на остатъци от храна или храна, чийто срок на годност изтича скоро;

-      разработване на стратегии за борба със свръхпроизводството на ястия (напр. замразяване);

-      ефективно поръчване и съхранение: нетрайните продукти следва да се поръчват често, в необходимите количества;

-      съхраняване на нетрайни продукти при подходящи условия (напр. правилно настроени хладилни устройства);

-       обучение на служителите за предотвратяване на загубите при приготвяне;

-       бързо охлаждане на храната, за да се избегне растеж на микроорганизми;

-       да не се приготвят ястия само за излагане (вместо това да се използват снимки);

-      адаптиране на порциите и количествата спрямо клиентите или предоставяне на порции с повече от един размер;

-      избор на опаковки (като се вземат предвид аспекти като формат, защита, съхраняване, порции и т.н.), които свеждат до минимум генерирането на хранителни отпадъци;

-      използване на торби за храна за вкъщи и/или вътрешни практики за изхранване на персонала с непродадената храна, както и за подготовка на безопасното преразпределяне на хранителните излишъци, ако/когато това е приложимо;

-      да не се изисква цялата гама от варианти на менюто да бъде на разположение от началото до края на извършване на услугата;

-      повишаване на осведомеността на потребителите по отношение на хранителните отпадъци и причините за разхищаването на храна (напр. чрез използване на плакати);

-      повишаване на приемането на мерките за устойчивост от страна на потребителите чрез комуникация;

-       въвеждане на система, която дава възможност на потребителите да дават отзиви за хранителните порции и за качеството на готовите ястия (напр. проучване на причините за изхвърлянето на ястия, като се използват формуляри за обратна връзка) и предприемане на подходящи действия впоследствие.

Кандидатът или участникът трябва да съобщи на потребителите основните части от политиката за предотвратяване на хранителните отпадъци.

Доказване на съответствието:

Кандидатът или участникът трябва да представи доказателства под формата на стандартни оперативни процедури за закупуване, съхранение, готвене, планиране на менюта и сервиране. Доказателството трябва да бъде допълнено с описание на каналите, чрез които политиката за предотвратяване на хранителните отпадъци ще бъде съобщена на потребителите.

2.      Други отпадъци: предотвратяване, сортиране и изхвърляне

2.1.     Предотвратяване на образуването на отпадъци

Кандидатът или участникът трябва да приложи план за намаляване на образуването на отпадъци в съответствие с йерархията на отпадъците от Рамкова директива за отпадъците 2008/98/ЕО. Планът трябва да включва най-малко:

- изготвяне на опис на отпадъците: това означава проучване на всички области и процеси, за да се установят видовете и източниците на генериране на отпадъци на място;

- намаляване на отпадъците при доставките на храни, напитки, продукти за еднократна употреба и консумативи. Това означава:

      поръчване на трайни продукти в насипно състояние, когато това е възможно и значимо от гледна точка на околната среда;

      избор на подходящи опаковки с цел намаляване на отпадъците от опаковки (формат, защита, съхранение, порции и др.);

      избор на рециклируеми опаковки, когато това е възможно, при условие че опаковките гарантират безопасност и хигиена на храните. Рециклируемите опаковки включват компостируеми опаковки;

      връщане на опаковките за повторно използване, когато това е възможно.

- намаляване на отпадъците в кетъринга. Това означава:

      избягване на артикули с ненужна или прекомерна вторична опаковка в съответствие с нуждите на кетъринг услугата;

      поставяне на подправки и хранителни порции в контейнери за многократна употреба, когато съображенията за предотвратяване на хранителните отпадъци, хигиена на храните, безопасност на потребителите и общественото здраве позволяват тяхното използване;

      набелязване на възможности за повторно използване;

      връщане на опаковките за повторно използване, когато това е възможно и значимо от гледна точка на околната среда.

Доказване на съответствието:

Кандидатът или участникът трябва да представи план за предотвратяване на образуването на отпадъци. Офертата трябва да съдържа списък на артикулите за еднократна и многократна употреба, които ще бъдат използвани при изпълнението на договора. Кандидатът или участникът трябва да предостави информация за материалите, от които са направени артикулите за еднократна употреба, като посочи конкретно дали артикулите са рециклируеми или компостируеми в съответствие със стандарт БДС EN 13432 или еквивалентно/и.

2.2.     Сортиране и изхвърляне на отпадъци

Кандидатът или участникът трябва да приложи план за сортиране и изхвърляне на отпадъци, който е ограничен до наличните на местно равнище методи за третиране на потоците от отпадъци.

Ако отпадъците се събират от оторизиран събирач, кандидатът или участникът трябва да извършва сортиране във фракциите, посочени от събирача (например общината). Когато събирането на отпадъци от оторизиран събирач позволява събирането на биологични отпадъци и/или събирането на мазнини, масла и греси (ММГ), кандидатът или участникът трябва да сортира биологичните отпадъци и отпадните ММГ, произведени в кухнята и други съоръжения, използвани самостоятелно от персонала, и да ги изхвърля в оторизираната за целта система за събиране и рециклиране.

Ако не е въведена система за събиране на ММГ, кандидатът или участникът трябва да поставя ММГ в подходящи контейнери и да ги изхвърля с остатъчните отпадъци. ММГ не трябва да се изхвърлят в канализационната система.

Ако отпадъците ще се преработват на място, кандидатът или участникът трябва да предостави включените в плана за управление на потоците от отпадъци процедури за управление на отпадъците в съответствие с йерархията на отпадъците по чл. 4 от Рамкова директива 2008/98/ЕО относно отпадъците.

Преди измиване на оборудването, за първото почистване на мазна зона/оборудване трябва да се използват методи за сухо почистване.

Ако потребителите сами сортират отпадъците, трябва да бъдат предоставени ясни инструкции за сортиране.

Доказване на съответствието:

Кандидатът или участникът трябва да представи описание на категориите потоци от отпадъци, които ще бъдат сортирани, както и процедурите за изхвърляне, които трябва да бъдат следвани при изпълнението на договора.

Ако потребителите сами сортират отпадъците, трябва да бъдат предоставени примерни инструкции за сортиране.

3. Химически продукти и консумативи

Като цяло трябва да се използват артикули за многократна употреба.

Възложителят може да разреши артикули за еднократна употреба в следните случаи:

-       съдове за храна за вкъщи и кетъринг за бързо хранене в случаите, когато обратната логистика (т.е. събирането) е изключително трудно или невъзможно поради естеството на събитието;

-       торби за боклук и ръкавици за почистване;

-       хартиени покривки за маса, които могат да бъдат бърсани и използвани за по-дълги периоди (покривки за маса за еднократна употреба, използвани само за едно хранене, не са разрешени).

Ако се използват артикули за еднократна употреба, те трябва да могат да се рециклират, като са направени от пластмаса, която може да бъде рециклирана, или от компостируем материал. За видовете употреба, които водят до замърсяване на артикулите с храни (например прибори и съдове за хранене), следва да се предпочитат компостируеми материали.

Доказване на съответствието:

Кандидатът или участникът трябва да предостави списък на артикулите за еднократна и многократна употреба, които ще бъдат използвани при изпълнението на договора, като посочи конкретно онези, които са артикули за еднократна употреба.


Автомати за продажба на храни и напитки

Минимални задължителни екологични изисквания

Чаши за многократна употреба

Кандидатът или участникът трябва да осигури автомати за неопаковани предварително топли и/или студени напитки, които дават възможност за използване на чаши за многократна употреба (например порцеланови чаши, стъклени чаши), вместо чаши за еднократна употреба. Ако използването на чаши за еднократна употреба не може да бъде избегнато поради съображения, свързани с хигиената на храните, безопасността на потребителите и общественото здраве, те трябва да могат да се рециклират, като са направени от пластмаса, която може да бъде рециклирана, или от компостируем материал.

Доказване на съответствието:

Когато е посочено, че изискването е спазено, кандидатът или участникът трябва да предостави техническите спецификации на автомата за храни и напитки, който ще се използва за предоставянето на услугата.

Приложение № 2 към чл. 6


Продуктова група:

Копирна и графична хартия

Код по CPV

Описание

30197620-8

30197630-1

30197640-4

30197642-8

30197643-5

30197644-2

30199120-7

30199330-2

30199340-5

Хартия за писане

Хартия за печатане

Самокопирна хартия или други видове хартия за копиране

Фотокопирна хартия и ксерографска хартия

Фотокопирна хартия

Ксерографска хартия

Самокопирна хартия

Безконечна хартия за компютърни принтери

Безконечна хартия за формуляри

Продуктова група:

Почистващи препарати и принадлежности

Код по CPV

Описание

39800000-0

39821000-3

39822000-0

39830000-9

39831300-9

39831600-2

90900000-6

90911000-6

 

90911200-8

90911300-9

90919000-2

 

90919200-4

39500000-7

39520000-3

39560000-5

33711900-6

39514300-1

39525800-6

33760000-5

 

33763000-6

33770000-8

33771000-5

Почистващи и полиращи продукти

Почистващи препарати на амонячна основа

Почистващи препарати, съдържащи сода каустик

Почистващи продукти

Почистващи препарати за подове

Почистващи препарати за тоалетни

Услуги по почистване и хигиенизиране

Услуги, свързани с почистването на жилищни и други сгради и прозорци

Услуги по почистване на сгради, без жилищните

Услуги по почистване на прозорци

Услуги, свързани с почистването на канцеларии, училищно и канцеларско оборудване

Услуги по почистване на канцеларии

Текстилни изделия

Готови текстилни изделия

Различни текстилни изделия

Сапун

Кърпи за бърсане на ръце във вид на руло

Почистващи кърпи

Тоалетна хартия, носни кърпички, хартиени кърпи за изтриване на ръце и салфетки за маса

Хартиени кърпи за изтриване на ръце

Хартия за санитарна употреба

Изделия от хартия за санитарна употреба

Продуктова група:

Компютри и монитори

Код по CPV

Описание

30213000-5

30213100-6

30213300-8

30214000-2

30231100-8

30231300-0

30231310-3

30231320-6

Персонални компютри

Преносими компютри (от 3 до 5 кг)

Настолен компютър

Компютърни работни станции

Компютърни терминали

Дисплеи

Плоски дисплеи

Монитори с тактилен екран

Продуктова група:

Храни, кетъринг услуги и автомати за продажба на храни и напитки

Код по CPV

Описание

55320000-9

55321000-6

55322000-3

55330000-2

55400000-4

55410000-7

55500000-5

 

55510000-8

55511000-5

 

55520000-1

55521200-0

55522000-5

55523000-2

 

55523100-3

55524000-9

 

15000000-8

 

15800000-6

42933000-5

42933300-8

Услуги по предлагане на храни за консумация

Услуги по приготвяне на храни за консумация

Услуги по готвене на храни

Услуги на други заведения за бързо хранене

Услуги на питейни заведения

Услуги по управление на барове

Услуги на столове и заведения за приготвяне и доставяне на храна

Услуги на столове

Услуги на столове и бюфети, предлагащи обслужване на ограничен кръг клиенти, свързани предимно професионално

Услуги на заведения за приготвяне и доставяне на храна

Услуги, свързани с доставка на храна

Приготвяне и доставяне на храна за транспортни предприятия

Приготвяне и доставяне на храна за други предприятия и институции

Услуги, свързани с храната за ученически столове и бюфети

Приготвяне и доставяне на храна за ученически столове и бюфети

Хранителни продукти, напитки, тютюн и свързани с него продукти

Различни хранителни продукти

Автоматични машини за продажба на дребно

Автоматични машини за продажба на стоки

Приложение № 3 към чл. 5


Продуктова група

 

От влизане в сила на наредбата до 31 декември 2026 г.

 

До 31 декември 2028 г.

 

До 31 декември 2030 г.

 

Копирна и графична хартия

70 %

80 %

90 %

Почистващи препарати и принадлежности

60 %

70 %

80 %

Компютри и монитори

50 %

60 %

70 %

Храни, кетъринг услуги и автомати за продажба на храни и напитки

70 %

 

80 %

90 %



Промени настройката на бисквитките