Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 64 от 30.VII

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № Н-12 ОТ 12 АПРИЛ 2010 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗПЛАЩАНЕ НА ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯТА И ОБЕЗЩЕТЕНИЯТА НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИТЕ (ДВ, БР. 32 ОТ 2010 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № Н-12 ОТ 12 АПРИЛ 2010 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗПЛАЩАНЕ НА ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯТА И ОБЕЗЩЕТЕНИЯТА НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИТЕ (ДВ, БР. 32 ОТ 2010 Г.)

В сила от 30.07.2024 г.
Издадена от министъра на отбраната

Обн. ДВ. бр.64 от 30 Юли 2024г.

§ 1. Член 2 се изменя така:

"Чл. 2. Възнагражденията и обезщетенията се изплащат лично на военнослужещите, като се превеждат по банкови сметки, посочени от тях. Информация за начислените възнаграждения и направените удръжки им се предоставя по електронен път чрез използваните в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия информационни услуги."

§ 2. В чл. 4 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думите "работни дни" се добавя "при нормална продължителност на работното време 8 часа дневно и при 5-дневна работна седмица".

2. Създава се ал. 3:

"(3) В случаите по чл. 202, ал. 1, т. 1 и 3 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България определеното дневно възнаграждение по ал. 1 се намалява пропорционално на времето, в което военнослужещите са били призовани/определени като страна, свидетел, вещо лице или съдебен заседател, в съответствие с издадения документ съобразно правилата за документооборота в съответния съд или орган."

§ 3. В чл. 5, ал. 3 се изменя така:

"(3) В случаите, когато с акт на министъра на отбраната са променени размерът на основното месечно възнаграждение и/или размерите на допълнителни възнаграждения от дата, предхождаща преместването на военнослужещия, и той не е получил увеличението, разликата се начислява и изплаща във военното формирование или съответна структура, където е служил преди преместването."

§ 4. В чл. 7 след думите "чл. 158, ал. 1" се добавя "и чл. 158а, ал. 1", а след думите "чл. 158, ал. 2" се добавя "и чл. 158а, ал. 2".

§ 5. В чл. 10 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създава се ал. 2:

"(2) В заповедта по ал. 1 се посочват размерите на възнаграждението за присвоеното звание и възнаграждението за заемана длъжност с включено в него размер на възнаграждението за "ключова длъжност" при определянето ѝ като такава по реда на чл. 212, ал. 6 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България."

§ 6. Член 11 се изменя така:

"Чл. 11. При дисциплинарно наказание "понижаване във военно звание с една степен за срок от шест месеца до една година" военнослужещите получават възнаграждение за военно звание в размер на основното месечно възнаграждение, определено за военното звание, в което са понижени, от датата на налагане на дисциплинарното наказание до неговото изтичане или заличаване."

§ 7. Създават се чл. 11а и 11б:

"Чл. 11а. На военнослужещите, назначени на длъжности, изискващи по длъжностно разписание висше и старше офицерско звание и притежаващи военно звание с една степен по-ниско от изискващото се за длъжността по длъжностно разписание, се определя основното месечно възнаграждение в съответствие с притежаваното от тях военно звание и за заеманата длъжност.

Чл. 11б. (1) В случаите по чл. 215 от ЗОВСРБ размерът на допълнителното възнаграждение на военнослужещия се определя по реда на чл. 212 от ЗОВСРБ и е 25 на сто от месечното възнаграждение за длъжността и притежаваното военно звание на замествания военнослужещ.

(2) В случаите по чл. 216 от ЗОВСРБ размерът на допълнителното възнаграждение на военнослужещия се определя по реда на чл. 212 от ЗОВСРБ и е 25 на сто от месечното възнаграждение за вакантната длъжност и притежаваното от военнослужещия военно звание."

§ 8. Създава се чл. 12а:

"Чл. 12а. (1) Когато по силата на акт на министъра на отбраната от определена дата са увеличени основните и/или допълнителни възнаграждения, а военнослужещият, към или след тази дата е бил в платен годишен отпуск, поради което увеличението не се е отразило в базата, от която се изчислява възнаграждението за платен годишен отпуск по реда на чл. 204 от ЗОВСРБ, възнаграждението за отпуска се преизчислява към размера на увеличеното възнаграждения по реда на чл. 204 и разликата се доплаща.

(2) Редът по ал. 1 се прилага и спрямо военнослужещите по чл. 12."

§ 9. В чл. 17 се правят следните допълнения:

1. В ал. 2 се създава т. 3:

"3. становище на командира (началника) на военното формирование или ръководителя на съответната структура, където е служил военнослужещият към момента на настъпване на телесната повреда, за намаляване на обезщетението, ако пострадалият е допринесъл за увреждането."

2. В ал. 4 след думите "ал. 2, т. 1" се добавя "и т. 3".

§ 10. В чл. 18 изречение второ се заличава.

§ 11. В чл. 22, ал. 2 думите "чл. 258, ал. 4 и чл. 260, ал. 1" се заменят с "чл. 258, ал. 1 във връзка с ал. 4 и чл. 260, ал. 1 във връзка с ал. 5", а след думите "финансовата служба" се е поставя запетая и се добавя "финансовия контрольор".

§ 12. В приложение № 1 към чл. 5, ал. 1 думите "в съответствие с присвоеното военно звание" се заличават.

Заключителни разпоредби

§ 13. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките