Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 63 от 26.VII

ПРАВИЛА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛАТА ЗА РАБОТА НА ОРГАНИЗИРАН БОРСОВ ПАЗАР НА ЕЛЕКТРИЧЕСКА ЕНЕРГИЯ (ДВ, БР. 55 ОТ 2020 Г.)

 

ПРАВИЛА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛАТА ЗА РАБОТА НА ОРГАНИЗИРАН БОРСОВ ПАЗАР НА ЕЛЕКТРИЧЕСКА ЕНЕРГИЯ (ДВ, БР. 55 ОТ 2020 Г.)

В сила от 26.07.2024 г.
Издадени от Комисията за енергийно и водно регулиране

Обн. ДВ. бр.63 от 26 Юли 2024г.

§ 1. В чл. 3 се правят следните изменения и допълнения:

1. Думите "участието им, респективно с оперирането" се заменят с "функционирането".

2. Точка 1 се изменя така:

"1. пазарен сегмент "В рамките на деня", включващ:

а) механизъм "Непрекъсната търговия";

б) механизъм "Търгове в рамките на деня";".

§ 2. В чл. 13 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1, като думата "борсов" се заменя с "борсовия".

2. В т. 4 думата "цени" се заменя с "такси".

3. Създава се ал. 2:

"(2) В процедурата по регистрация на организирания борсов пазар на електрическа енергия правната сила на електронния подпис е равностойна на тази на саморъчния подпис."

§ 3. Член 14 се изменя така:

"Чл. 14. Процедурата по регистрация на борсовия пазар започва с подаване на заявление за регистрация ведно с приложенията към него. Заявлението за регистрация се съставя по образец, публикуван на интернет страницата на БНЕБ - ЕАД, и се подава на адреса за кореспонденция на БНЕБ - ЕАД, по електронна поща на адрес: application@ibex.bg или електронно чрез интернет страницата на БНЕБ - ЕАД."

§ 4. В чл. 21 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създава се ал. 2:

"(2) Независимият преносен оператор незабавно уведомява писмено оператора на организирания борсов пазар на електрическа енергия в случаите на отстраняване на търговски участник от пазара на електрическа енергия."

§ 5. Член 27 се изменя така:

"Чл. 27. (1) Търговският участник е длъжен незабавно да изпрати официално уведомление до БНЕБ - ЕАД, при промяна на лице, посочено като отговорник за търговия.

(2) Операторът прекратява достъпа незабавно, но не по-късно от края на работния ден, в който е постъпило уведомлението, или най-късно до 12,00 ч. в първия работен ден, ако уведомлението е постъпило в неработен ден.

(3) В случаите по ал. 2 операторът изпраща незабавно писмено уведомление на търговския участник, в което посочва датата, часа и минутата на прекратяване на достъпа.

(4) Търговският участник остава обвързан и отговорен за всички пропуски, действия и бездействия от страна на отговорника за търговия до момента на прекратяване на достъпа, но не по-късно от момента на изтичане на крайните срокове по ал. 2."

§ 6. Член 32 се изменя така:

"Чл. 32. (1) Търговският участник е длъжен незабавно да изпрати официално уведомление до БНЕБ - ЕАД, при промяна на лице, посочено като отговорник за сетълмент и обезпечения.

(2) Операторът прекратява достъпа незабавно, но не по-късно от края на работния ден, в който е постъпило уведомлението, или най-късно до 12,00 ч. в първия работен ден, ако уведомлението е постъпило в неработен ден.

(3) В случаите по ал. 2 операторът изпраща незабавно писмено уведомление на търговския участник, в което посочва датата, часа и минутата на прекратяване на достъпа.

(4) Търговският участник остава обвързан и отговорен за всички пропуски, действия и бездействия от страна на отговорника за сетълмент и обезпечения до момента на прекратяване на достъпа, но не по-късно от момента на изтичане на крайните срокове по ал. 2."

§ 7. Наименованието на раздел I в глава четвърта "Правила за търговия на пазарен сегмент "В рамките на деня" се изменя така:

"Раздел I

Електронна система за търговия на механизъм "Непрекъсната търговия".

§ 8. В чл. 45 след думите "В рамките на деня" се добавя "механизъм "Непрекъсната търговия",".

§ 9. Член 46 се изменя така:

"Чл. 46. За участието чрез механизъм "Непрекъсната търговия" на пазарен сегмент "В рамките на деня" всеки търговски участник има едно безплатно портфолио и допълнителни портфолиа."

§ 10. В чл. 47 след думите "В рамките на деня" се добавя "механизъм "Непрекъсната търговия".

§ 11. В глава четвърта "Правила за търговия на пазарен сегмент "В рамките на деня" се създава раздел Ia с чл. 47а - 47в:

"Раздел Iа

Електронна система за търговия на механизъм "Търгове в рамките на деня"

Чл. 47а. Търговията на пазарен сегмент "В рамките на деня", механизъм "Търгове в рамките на деня", се осъществява чрез електронна система за търговия - търгове в рамките на деня, наричана по-нататък ЕСТ-ТРД.

Чл. 47б. За участието чрез механизъм "Търгове в рамките на деня" всеки търговски участник трябва да има отделно портфолио, като всяко допълнително портфолио на пазарен сегмент в "Рамките на деня" се създава след подаване на заявление по образец, публикуван на интернет страницата на оператора.

Чл. 47в. ЕСТ-ТРД на пазарния сегмент "В рамките на деня", механизъм "Търгове в рамките на деня", е с ограничен и непрехвърляем достъп."

§ 12. Наименованието на раздел II в глава четвърта "Правила за търговия на пазарен сегмент "В рамките на деня" се изменя така:

"Раздел II

Дни на търговия, интервал и етапи на механизъм "Непрекъсната търговия".

§ 13. В глава четвърта "Правила за търговия на пазарен сегмент "В рамките на деня" се създава раздел IIa с чл. 52а - 52д:

"Раздел IIа

Дни на търговия, интервал и етапи на механизъм "Търгове в рамките на деня"

Чл. 52а. Дните на търговия са всеки ден от седмицата, 365/366 дни в годината.

Чл. 52б. Периодът на подаване на оферти е периодът, през който оферти за покупка и продажба могат да бъдат подавани в електронната система за търговия до приключване на борсовата сесия в деня преди доставки (D-1) или деня на доставка (D), които са, както следва:

1. първа сесия (D-1) (IDA1) - 15,00 ч.;

2. втора сесия (D-1) (IDA2) - 22,00 ч.;

3. трета сесия (D) (IDA3) - 10,00 ч.

Чл. 52в. Сроковете за подаване на оферти са:

1. начален срок за подаване на оферти: до два месеца преди деня на доставка; по преценка на оператора съответните борсови сесии могат да бъдат отворени по-рано или по-късно от обявеното;

2. краен срок за подаване на оферти: търговските участници могат да подават оферти, да променят или да изтриват вече подадени оферти до крайния срок за подаване на оферти.

Чл. 52г. Сроковете за определяне и обявяване на резултатите от борсовите сесии са в съответствие с общоприетите правила на обединението SIDC (Single Intraday Coupling).

Чл. 52д. БНЕБ - ЕАД, може да направи промени в деня на търговия, в периода на търговия или в етапите на търговия в определени случаи, ако това е в интерес на извършване на безпрепятствена търговия или за осигуряване на нормални пазарни условия, като във всички случаи промените трябва да са в съответствие с приетите правила и процедури на обединението SIDC. Всички промени се оповестяват едновременно на всички търговски участници чрез имейл и/или чрез публикуване на интернет страницата на оператора."

§ 14. Наименованието на раздел V в глава четвърта "Правила за търговия на пазарен сегмент "В рамките на деня" се изменя така:

"Раздел V

Задължения, породени от подаване на оферта от търговски участник на механизъм "Непрекъсната търговия".

§ 15. В чл. 57 след думите "В рамките на деня" се добавя "механизъм "Непрекъсната търговия",".

§ 16. Член 58 се изменя така:

"Чл. 58. Всяка сделка на пазарен сегмент "В рамките на деня", механизъм "Непрекъсната търговия", е обвързана към определен ден и интервал на доставка."

§ 17. В чл. 60 след думата "идентифицира" се добавя "с определена информация, поискана от оператора".

§ 18. В чл. 61 се създава ал. 4:

"(4) Ако търговски участник изпрати оферта чрез лице, което не е определено като отговорник за търговия, операторът не подава изпратената оферта."

§ 19. Член 62 се изменя така:

"Чл. 62. Оферта, подадена по служебен път, се счита за регистрирана единствено когато операторът е потвърдил въвеждането ѝ в ЕСТ-РД по имейл на съответния отговорник съгласно чл. 61."

§ 20. В глава четвърта "Правила за търговия на пазарен сегмент "В рамките на деня" се създава раздел Vа с чл. 64а - 64к:

"Раздел Vа

Задължения, породени от подаване на оферта от търговски участник на механизъм "Търгове в рамките на деня"

Чл. 64а. Офертите, подадени от търговски участник чрез ЕСТ-ТРД, се считат за обвързващи и се съхраняват в нея. Информация, генерирана от ЕСТ-ТРД въз основа на подадените оферти от търговските участници, се счита за обвързваща по отношение на съответния търговски участник, подал офертата.

Чл. 64б. Сделките, сключени чрез механизъм "Търгове в рамките на деня", представляват твърд ангажимент на съответния търговски участник за доставка на електрическа енергия - в случай на прието предложение за продажба, или задължение за приемане на доставка на електрическа енергия - в случай на прието предложение за покупка.

Чл. 64в. Всяка сделка на пазарен сегмент "В рамките на деня", механизъм "Търгове в рамките на деня", е обвързана към един ден за доставка, един или няколко интервала на доставка и една пазарна зона.

Чл. 64г. Всеки търговски участник има задължение да вземе необходимите мерки срещу непозволен или външен достъп до неговия софтуер и хардуер за достъп до ЕСТ-ТРД и респективно да опазва паролите и кодовете си за достъп до ЕСТ-ТРД.

Чл. 64д. При технически проблеми, възникнали по време на осъществяване на оферирането и/или сключването на сделките, отговорникът за търговия следва да се свърже с БНЕБ - ЕАД, като се идентифицира с определена информация, поискана от оператора.

Чл. 64е. (1) Ако поради технически проблеми търговски участник е в невъзможност да подаде оферта, то отговорникът за търговия има правото да изпрати офертата до оператора чрез имейл support@ibex.bg, като използва шаблон в Excel формат, който е достъпен в ЕСТ-ТРД, и уведоми предварително оператора за това на посочените телефони за връзка.

(2) Операторът служебно въвежда офертата от името на търговския участник, като си запазва правото на отказ по технически или организационни причини, както и в случай че автентификацията на отговорника за търговия се окаже невъзможна.

(3) Офертата трябва да бъде получена от оператора най-късно 15 (петнадесет) минути преди крайния срок за подаване на оферти за съответната борсова сесия.

(4) Ако търговски участник изпрати оферта чрез лице, което не е определено като отговорник за търговия, операторът не подава изпратената оферта.

Чл. 64ж. Оферта, подадена по служебен път, се счита за обвързваща за търговския участник след нейното изпращане на оператора, независимо дали последният е потвърдил въвеждането ѝ в ЕСТ-ТРД по имейл на съответния отговорник за търговия, в съответствие с чл. 64е.

Чл. 64з. Подаването на служебна оферта от страна на оператора по заявка на търговски участник поражда задължения за търговския участник, идентични с подаването на оферта от участника в ЕСТ-ТРД, от момента на регистрирането ѝ, независимо от момента на потвърждение.

Чл. 64и. Търговският участник има задължение да осигури необходимите мерки срещу неправомерно изпращане на информация до оператора.

Чл. 64к. Търговският участник, сключил сделка чрез механизъм "Търгове в рамките на деня", гарантира, че съответният отговорник за търговия остава на разположение в срок от 30 (тридесет) минути след обявяването на резултатите от съответната борсова сесия."

§ 21. Наименованието на раздел VI в глава четвърта "Правила за търговия на пазарен сегмент "В рамките на деня" се изменя така:

"Раздел VI

Предложения за покупка и продажба на механизъм "Непрекъсната търговия".

§ 22. В чл. 65 след думите "В рамките на деня"," се добавя "механизъм "Непрекъсната търговия",".

§ 23. В чл. 71 след думите "В рамките на деня"," се добавя "механизъм "Непрекъсната търговия",".

§ 24. В чл. 72 след думите "при въвеждането им" се добавя "чрез механизъм "Непрекъсната търговия".

§ 25. В чл. 73 думите "търговската система" се заменят с "ЕСТ-РД".

§ 26. В глава четвърта "Правила за търговия на пазарен сегмент "В рамките на деня" се създава раздел VIа с чл. 76а - 76р:

"Раздел VIа

Предложения за покупка и продажба на механизъм "Търгове в рамките на деня"

Чл. 76а. Търговските участници на пазарен сегмент "В рамките на деня", механизъм "Търгове в рамките на деня", изпращат оферти за продажба и оферти за покупка до крайния срок за подаване на оферти в съответствие с чл. 52в, т. 2.

Чл. 76б. Всеки ден на доставка се състои от деветдесет и шест (96) или четиридесет и осем (48) последователни интервала на доставка, всеки от петнадесет минути, като за сесиите (D-1) първият интервал на доставка започва от 00,00 ч. в деня на доставката, а за сесията (D) в 12,00 ч. в деня на доставката.

Чл. 76в. При преминаване от лятно към зимно часово време денят на доставка се състои от сто (100) последователни интервала на доставка, като интервалите между 02,00 - 03,00 ч. се повтарят 2 (два) пъти, което се отнася само за сесиите в деня преди доставка (D-1). За сесията в деня на доставка остават непроменени 48 (четиридесет и осем) интервала на доставка.

Чл. 76г. При преминаване от зимно към лятно часово време денят на доставка се състои от деветдесет и два (92) последователни интервала на доставка, като интервалите между 02,00 - 03,00 ч. се премахват, което се отнася само за сесиите в деня преди доставка (D-1). За сесията в деня на доставка остават непроменени 48 (четиридесет и осем) интервала на доставка.

Чл. 76д. Офертите за продажба на електрическа енергия и офертите за покупка на електрическа енергия, изпращани от търговските участници чрез механизъм "Търгове в рамките на деня", следва да отговарят на следните условия:

1. всяка оферта може да съдържа двойки цена-количество, включително двойките с най-високата и най-ниската цена, съгласно Инструкция № 6 "Спецификация на търгуваните продукти" към тези правила;

2. всяка двойка цена-количество от офертата за покупка дефинира максималната цена, която търговският участник би платил за определено количество електрическа енергия;

3. всяка двойка цена-количество от офертата за продажба дефинира минималната цена, на която търговският участник би продал определено количество електрическа енергия;

4. търговски участник може да изпрати само една оферта за покупка и/или продажба за всеки интервал на доставка за дадената пазарна зона;

5. офертите представляват твърд ангажимент за доставка или приемане на електрическа енергия при реализирането чрез механизъм "Търгове в рамките на деня".

Чл. 76е. Офертите, подадени от търговските участници, следва да постъпят в ЕСТ-ТРД преди крайния срок за подаване на оферти в съответствие с чл. 52в, т. 2.

Чл. 76ж. Всички оферти, въведени в ЕСТ-ТРД, се маркират с час на постъпване.

Чл. 76з. Постъпилите оферти от търговските участници могат да бъдат променяни или отменяни до крайния срок за подаване на оферти в съответствие с чл. 52в, т. 2. Промените, направени от търговските участници, се отразяват в ЕСТ-ТРД, като само последната постъпила оферта е валидна и има обвързващо действие за търговския участник.

Чл. 76и. Всеки търговски участник е отговорен за съдържанието на подадената от него оферта, както и за промените, направени до крайния срок за подаване на оферти в ЕСТ-ТРД.

Чл. 76к. Всяка оферта трябва да съдържа най-малко две двойки цена-количество, включващи най-високата и най-ниската цена, дефинирани в инструкцията по чл. 55.

Чл. 76л. БНЕБ - ЕАД, може да променя ценовия диапазон, определен в инструкцията по чл. 55, с предизвестие от минимум 4 (четири) дни.

Чл. 76м. При въвеждане на стойностите на количествата за всеки интервал на доставка от търговските участници следва да се спазва изискването, че при оферта за покупка желаното количество се въвежда със знак плюс (+), а при оферта за продажба количеството се въвежда със знак минус (-).

Чл. 76н. Офертите за покупка и продажба в ЕСТ-ТРД се подават в съответствие с Инструкция № 6 "Спецификация на търгуваните продукти".

Чл. 76о. При въвеждане на двойките цена-количество в офертите за покупка от търговския участник следва съответните цени да са подредени във възходящ ред, а количествата - в низходящ ред.

Чл. 76п. При въвеждане на двойките цена-количество в офертите за продажба от търговския участник следва съответните цени и количества за доставка да са подредени във възходящ ред.

Чл. 76р. След постъпване на оферта в ЕСТ-ТРД се стартира процесът на проверка на данните. Извършват се следните основни проверки на въведените стойности:

1. проверка за съответствие с параметрите на борсовата сесия съгласно инструкцията по чл. 55;

2. проверка за монотонност - системата проверява дали посочените двойки цена-количество са представени така, че цените да са подредени във възходящ ред, а количествата - в съответствие с чл. 76о и чл. 76п;

3. проверка за формата на стойностите, участващи в двойките цена-количество, които следва да бъдат в съответствие с чл. 76н;

4. проверка за наличие на съответствие с изискванията на глава седма, раздел шести."

§ 27. Наименованието на раздел VIII в глава четвърта "Правила за търговия на пазарен сегмент "В рамките на деня" се изменя така:

"Раздел VIII

Преустановяване на търговията на механизъм "Непрекъсната търговия".

§ 28. В чл. 81 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става алинея 1.

2. Създават се ал. 2 и 3:

"(2) ЕСТ-РД е достъпна за търговия всеки ден с изключение на случаите на техническо прекъсване или актуализация на софтуера. Операторът изпраща своевременно официално уведомление до търговските участници за тези случаи. Операторът е задължен да осигури достъпност до ЕСТ-РД в рамките на 97 % (деветдесет и седем процента) годишно, като в периода на достъпност не се включва времето, необходимо за планирани дейности по поддръжка и актуализация на ЕСТ-РД.

(3) БНЕБ - ЕАД, не носи отговорност за технически и комуникационни проблеми, свързани с достъпа и използването на ЕСТ-РД от страна на търговските участници, включително проблеми с интернет свързаност и други обстоятелства, които ограничават достъпа до ЕСТ-РД и не са под контрола на БНЕБ - ЕАД."

§ 29. В глава четвърта "Правила за търговия на пазарен сегмент "В рамките на деня" се създава раздел VIIIа с чл. 83а - 83в:

"Раздел VIIIа

Преустановяване на търговията на механизъм "Търгове в рамките на деня"

Чл. 83а. БНЕБ - ЕАД, може във всеки един момент да преустанови търговията, ако установи, че:

1. е възникнал технически проблем с ЕСТ-ТРД;

2. търговията е в противоречие с изискванията на приложимото законодателство;

3. е задействана извънредна SIDC процедура от координатора на сесията.

Чл. 83б. Мерките, предприети от оператора, са задължителни за всички търговски участници.

Чл. 83в. Независимо от посоченото в чл. 83а БНЕБ - ЕАД, може да преустанови търговията за определени търговски участници при неспазване на тези правила."

§ 30. Наименованието на раздел IX в глава четвърта "Правила за търговия на пазарен сегмент "В рамките на деня" се изменя така:

"Раздел IX

Анулиране на подадена оферта и/или осъществена сделка на механизъм "Непрекъсната търговия".

§ 31. В глава четвърта "Правила за търговия на пазарен сегмент "В рамките на деня" се създава раздел IXа с чл. 85а - 85г:

"Раздел IXа

Анулиране на оферта на механизъм "Търгове в рамките на деня"

Чл. 85а. (1) Всяка оферта, въведена от търговски участник в ЕСТ-ТРД, може да бъде анулирана по време на етапа на подаване на оферти от съответния търговски участник или от негово име при невъзможност от страна на съответния търговски участник.

(2) Сделка, реализирана по вече подадена оферта, не може да бъде анулирана от съответния търговски участник.

(3) Оферта, застрашаваща функционирането на борсовия пазар, може да бъде анулирана от оператора до посочения в чл. 52в краен срок, ако това е в интерес на сигурността и нормалното провеждане на борсовата търговия или когато съответната оферта е в противоречие с правилата по чл. 91, ал. 2 от ЗЕ, приложимото законодателство или тези правила.

Чл. 85б. Оферта на търговски участник може да бъде анулирана от оператора, ако това е в интерес на сигурността и нормалното провеждане на борсовата търговия или когато съответната оферта е в противоречие с правилата по чл. 91, ал. 2 от ЗЕ, приложимото законодателство или тези правила.

Чл. 85в. Оферта на търговски участник може да бъде анулирана от оператора след приключване на борсовата сесия, ако тя възпрепятства успешното протичане на процеса по изчисляване на клиринговите цени или разпределяне на търгуваните обеми за пазарната зона на Република България.

Чл. 85г. (1) За всяко решение за анулиране или промяна на подадена оферта по причини, посочени в чл. 85б и чл. 85в, операторът изпраща официално уведомление до съответния търговски участник.

(2) За всяко решение за анулиране на подадена оферта по причини, посочени в чл. 85в, операторът изпраща официално уведомление до всички търговски участници, подали оферти и участвали в съответната борсова сесия, както и до КЕВР."

§ 32. Наименованието на раздел X в глава четвърта "Правила за търговия на пазарен сегмент "В рамките на деня" се изменя така:

"Раздел X

Резултати от сделки и графици за доставка на механизъм "Непрекъсната търговия".

§ 33. В чл. 86 след думите "В рамките на деня"," се добавя "механизъм "Непрекъсната търговия",".

§ 34. В чл. 90 думите "сделки на пазарен сегмент "В рамките на деня" се заменят с "чрез механизъм "Непрекъсната търговия" сделки".

§ 35. В глава четвърта "Правила за търговия на пазарен сегмент "В рамките на деня" се създават раздел XI с чл. 90а - 90в, раздел XII с чл. 90г - 90д, раздел XIII с чл. 90е - 90з, раздел XIV с чл. 90и - 90л, раздел XV с чл. 90м - 90н и раздел XVI с чл. 90о:

"Раздел ХI

Право за подаване на оферти на механизъм "Търгове в рамките на деня"

Чл. 90а. Само регистрирани търговски участници на пазарен сегмент "В рамките на деня", механизъм "Търгове в рамките на деня", чрез определените отговорници за търговия имат право да подават оферти в ЕСТ-ТРД.

Чл. 90б. Всеки отговорник за търговия търгува от името на определен търговски участник и има индивидуално потребителско име и парола за достъп до ЕСТ-ТРД.

Чл. 90в. Офертите, постъпили в ЕСТ-ТРД, се съхраняват в системата и могат да се променят до настъпването на крайния срок за подаване на оферти.


Раздел ХII

Клирингова цена

Чл. 90г. Клирингова цена е цената, на която се сключват всички сделки и се изчислява за определена пазарна зона, определен ден на доставка и определен интервал на доставка.

Чл. 90д. Клиринговата цена се формира въз основа на подаваните оферти на пазарната зона на Република България, както и на наличните трансгранични капацитети за обмен между пазарните зони, подадени в Euphemia от страна на SIDC системата за непрекъсната търговия.


Раздел ХIII

Определяне на резултатите от тръжната сесия. Криви на търсене и предлагане на механизъм "Търгове в рамките на деня"

Чл. 90е. Процесът по изчисление на клиринговата цена и определяне на търгуваните обеми се извършва в съответствие с алгоритъма Euphemia, чието описание е публикувано на интернет страницата на БНЕБ - ЕАД.

Чл. 90ж. (1) Всички стандартни процедури и етапи на калкулация и публикуване на резултатите от тръжните сесии са в съответствие с общоприетите процедури и правила на обединението SIDC, като се предвиждат следните срокове:

1. краен срок за подаване на оферти:

а) първа сесия (IDA1), ден преди доставка (D-1) - 15,00 ч.;

б) втора сесия (IDA2), ден преди доставка (D-1) - 22,00 ч.;

в) трета сесия (IDA3), в деня на доставка (D) - 10,00 ч.;

2. до тридесет (30) минути след приключване на търговската сесия - публикуване на:

а) клиринговите цени за интервалите на доставка;

б) съответните търгувани обеми;

в) нетната позиция на обмен (внос/износ) за съответния интервал на доставка;

г) публикуване на резултатите от търговията за търговските участници, сключили сделки в ЕСТ-ТРД.

(2) Операторът публикува на своята интернет страница агрегираните криви на търсене и предлагане, състоящи се от подадените в българската пазарна зона оферти, както и указания относно начина за коригиране на данните от агрегираните криви с нетната позиция на обмен (внос/износ).

Чл. 90з. (1) При извънредни ситуации и в зависимост от типа ситуация извън контрола на оператора, свързани с невъзможността да се започне или завърши процесът по изчисляване и валидиране на резултатите от сесията, водещо до частично разединение на пазарите или пълна отмяна на сесията, търговията ще бъде обявена за отменена преди сесията или анулирана по време на сесията.

(2) В случаите по ал. 1 операторът уведомява незабавно търговските участници чрез имейл и/или чрез публикуване на съобщение на интернет страницата си.


Раздел XIV

Обявяване на резултатите на механизъм "Търгове в рамките на деня"

Чл. 90и. Клиринговите цени са изчислени в евро в съответствие с правилата, установени от обединението SIDC, и се публикуват на интернет страницата на оператора при нормално протичаща борсова сесия в съответствие със сроковете по чл. 90ж, ал. 1, т. 2.

Чл. 90к. Цените се публикуват в евро за MWh. Цените в български левове се закръглят до втория знак след десетичната запетая и представляват по същество изчислителна стойност. Изтъргуваното количество електрическа енергия се публикува в MWh до първия знак след десетичната запетая.

Чл. 90л. Всеки търговски участник може да види реализираните от него обеми за покупка и/или продажба и съответните клирингови цени в ЕСТ-ТРД в деня на търговия в съответствие с часовия график, посочен в чл. 90ж.


Раздел ХV

Задължения на продавачите и купувачите на механизъм "Търгове в рамките на деня"

Чл. 90м. Всеки търговски участник е обвързан с резултатите от борсовата сесия в съответствие с подадената от него оферта.

Чл. 90н. Всеки търговски участник е длъжен да изпълни задълженията си в съответствие с физическия и финансовия сетълмент, породени от подадената от него оферта.


Раздел ХVI

Графици на механизъм "Търгове в рамките на деня"

Чл. 90о. След приключване на всяка борсова сесия за всеки търговски участник, реализирал сделки на пазарен сегмент "В рамките на деня", механизъм "Търгове в рамките на деня", се регистрират графици за обмен в съответствие с правилата по чл. 91, ал. 2 от ЗЕ и Инструкцията за известяване и валидиране на търговски и производствени графици в рамките на деня, публикувана на интернет страницата на ЕСО - ЕАД."

§ 36. В чл. 92 думите "основно портфолио и допълнителни портфолиа" се заменят с "едно безплатно портфолио".

§ 37. В чл. 94 думите "в съответствие с настоящия документ" се заличават.

§ 38. В чл. 99 думите " , както и критериите за тяхното активиране и съпоставяне," се заличават.

§ 39. В чл. 105 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "или обикновена Excel таблица" се заличават.

2. В ал. 4 думата "служител" се заменя с "лице", а думите "който не е определен" се заменят с "което не е определено".

§ 40. В чл. 106 думите "чрез изпращане на снимка на екрана от ЕСТ-ДН или по друг подходящ начин, съдържащ изпратените предложения за покупка и/или продажба" се заличават.

§ 41. В чл. 114 се правят следните изменения и допълнения:

1. След думата "Предложенията" се добавя "за покупка и", а думите "и предложенията за покупка на електрическа енергия" се заличават.

2. Точка 1 се изменя така:

"1. всяко предложение може да съдържа двойки цена-количество за всеки интервал, включително двойките с най-високата и най-ниската цена съгласно Инструкция № 6 "Спецификация на търгуваните продукти" към тези правила;".

§ 42. В чл. 128 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създават се ал. 2 и 3:

"(2) ЕСТ-ДН е достъпна за търговия всеки ден с изключение на случаите на техническо прекъсване или актуализация на софтуера. Операторът изпраща своевременно официално уведомление до търговските участници за тези случаи. Операторът е задължен да осигури достъпност до ЕСТ-ДН в рамките на 97 % (деветдесет и седем процента) годишно, като в периода на достъпност не се включва времето, необходимо за планирани дейности по поддръжка и актуализация на ЕСТ-ДН.

(3) БНЕБ - ЕАД, не носи отговорност за технически и комуникационни проблеми, свързани с достъпа и използването на ЕСТ-ДН от страна на търговските участници, включително проблеми с интернет свързаност и други обстоятелства, които ограничават достъпа до ЕСТ-ДН и не са под контрола на БНЕБ - ЕАД."

§ 43. Член 139 се изменя така:

"Чл. 139. Клиринговата цена се формира въз основа на подаваните оферти на пазарната зона на Република България, както и на наличните трансгранични капацитети за обмен на електрическа енергия, подадени в Euphemia от страна на преносните оператори."

§ 44. Членове 140, 141, 142, 143, 144 и 145 се отменят.

§ 45. В чл. 147, ал. 1 т. 2 и 3 се изменят така:

"2. при нормално протичане на етапите на калкулация след 12,45 предварителните резултати се визуализират в ЕСТ-ДН;

3. при нормално приключване на търговската сесия след 12,55 - в ЕСТ-ДН се визуализират резултатите от търговията на търговските участници, а борсовият оператор от своя страна публикува на интернет страницата си следните резултати:

а) клиринговите цени за деня на доставка;

б) съответните търгувани обеми;

в) кривите на търсене и предлагане, обхващащи подадените оферти за търсене и предлагане в българската пазарна зона;

г) нетната позиция на обмен (внос/износ) за съответния интервал на доставка."

§ 46. Член 162 се изменя така:

"Чл. 162. С подписване на СДППЕЕ всеки търговски участник се съгласява, че за всяка сделка за покупко-продажба на електрическа енергия, сключена между страните, количеството, цената и предварително заложените в заявлението за иницииране на търг индивидуални условия ще се отразяват в допълнителни споразумения."

§ 47. В чл. 165 след думите "до 1 (един)" се добавя "работен".

§ 48. В чл. 166 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създава се ал. 2:

"(2) БНЕБ - ЕАД, не носи отговорност за технически и комуникационни проблеми, свързани с достъпа и използването на ЕСТ-ДД от страна на търговските участници, включително проблеми с интернет свързаност и други обстоятелства, които ограничават достъпа до ЕСТ-ДД и не са под контрола на БНЕБ - ЕАД."

§ 49. Член 185 се отменя.

§ 50. В чл. 192, ал. 1, т. 2 думите "като го изпрати на адрес otc.operations@ibex.bg" се заменят с "чрез канал за комуникация, посочен от оператора в образеца на допълнителното споразумение или по друг посочен от оператора начин".

§ 51. В чл. 200, т. 2 думите "средноаритметични или" се заличават.

§ 52. Член 201 се изменя така:

"Чл. 201. Търговският календар се актуализира всеки работен ден от 09,00 ч. до 16,00 ч."

§ 53. Създава се чл. 220а:

"Чл. 220а. В случаите, в които търговски участник на пазарни сегменти "Ден напред" и "В рамките на деня" подаде оферта, чиято максимална стойност надхвърля разполагаемия лимит за търговия, борсовият оператор има право да изиска предоставянето на извънредно обезпечение в размера на превишението над разполагаемия лимит за търговия."

§ 54. В чл. 228 думите "ЕСТ-ДН и ЕСТ-РД" се заменят с "ЕСТ-ДН, ЕСТ-РД и ЕСТ-ТРД".

§ 55. В чл. 233 думите "ЕСТ-ДН и ЕСТ-РД" се заменят с "ЕСТ-ДН, ЕСТ-РД и ЕСТ-ТРД".

§ 56. В чл. 238 т. 1 и 2 се изменят така:

"1. са подписали допълнително споразумение в съответствие с раздел VІ от глава шеста;

2. са изпълнили задълженията си съгласно раздел VІІІ от тази глава, което удостоверяват с предоставяне на двустранно подписано потвърждение за спазен ангажимент; последното се изготвя съгласно задължителен за спазване образец, публикуван на интернет страницата на оператора, и се предоставя на оператора чрез канал за комуникация, посочен в образеца на потвърждението за спазен ангажимент или по друг посочен от оператора начин."

§ 57. В чл. 246, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 1 след думите "В рамките на деня" се добавя "механизъм "Непрекъсната търговия".

2. Създава се нова т. 2:

"2. за пазарен сегмент "В рамките на деня", механизъм "Търгове в рамките на деня", се фактурират количествата, които се доставят в рамките на текущия работен ден, както и дължимите суми по Тарифата за таксите на БНЕБ - ЕАД; при поредица от неработни дни доставените през неработните дни количества се фактурират в първия работен ден, следващ неработните дни, при спазване изискванията на Закона за данък върху добавената стойност;".

3. Досегашната т. 2 става т. 3.

§ 58. В чл. 247, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 2 след думите "В рамките на деня" се добавя "механизъм "Непрекъсната търговия".

2. Създава се нова т. 3:

"3. за пазарен сегмент "В рамките на деня", механизъм "Търгове в рамките на деня", се самофактурират количествата, които се доставят в рамките на текущия работен ден; при поредица от неработни дни доставените през неработните дни количества се самофактурират в първия работния ден, следващ неработните дни, при спазване изискванията на Закона за данък върху добавената стойност;".

3. Досегашната т. 3 става т. 4.

§ 59. В чл. 291 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 изречение второ се заличава.

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Публикуването на информацията по ал. 1 на платформата за вътрешна информация на БНЕБ - ЕАД, дава възможност за изпълнение на задълженията на търговски участник по чл. 4, параграф 1 от Регламент (ЕС) № 1227/2011 от 25.11.2011 г. на Европейския парламент и на Съвета относно интегритета и прозрачността на пазара за търговия на едро с енергия във връзка с чл. 10, параграф 1 от Регламент за изпълнение № 1348/2014 за разкриване на вътрешна информация."

§ 60. Член 295 се изменя така:

"Чл. 295. (1) Търговските участници се регистрират на платформата за вътрешна информация на БНЕБ - ЕАД, в съответствие с Инструкция № 7 "Публикуване на вътрешна информация на интернет страницата на БНЕБ - ЕАД".

(2) Вътрешната информация се разкрива възможно най-рано, но не по-късно от 60 минути след настъпване на събитието.

(3) За да бъде публикувана информацията незабавно, търговският участник самостоятелно регистрира съобщението на платформата за вътрешна информация на БНЕБ - ЕАД, след което информацията става публично достъпна. За тази цел търговският участник предварително е получил от оператора профил с потребителско име и парола за достъп и връзка към платформата за вътрешна информация.

(4) Търговският участник носи отговорност за пълнотата, точността и навременното разкриване на вътрешната информация."

§ 61. Член 297 се отменя.

§ 62. В § 1 на допълнителната разпоредба се правят следните изменения:

1. В т. 2 след думите "обединението SDAC" се добавя "или SIDC".

2. Точка 4 се изменя така:

"4. "Борсова сесия" е времето за провеждане на организирана търговия на пазарен сегмент "Ден напред" или пазарен сегмент "В рамките на деня" - механизъм "Търгове в рамките на деня" при търговия с продукти с доставка в деня, следващ деня на търговия, както и в рамките на същия ден като деня на търговия."

3. Точка 41 се изменя така:

"41. "Пазарен сегмент "В рамките на деня" е сегмент от борсовия пазар на електрическа енергия, организиран от БНЕБ - ЕАД, осигуряващ възможност за търговия на продукти с доставка в деня на търговия и в деня, следващ деня на търговия, като сделките на този сегмент се осъществяват чрез механизъм за непрекъснато договаряне или механизъм за имплицитни търгове. При механизъм "Непрекъсната търговия" сделки се сключват автоматично при наличието на взаимно удовлетворяващи се активни оферти. При механизъм "Търгове в рамките на деня" се провеждат имплицитни търгове с постигане на единна клирингова цена за всеки интервал на доставка."

Заключителни разпоредби

§ 63. (1) Датата, на която механизмът "Търгове в рамките на деня" започва да функционира, е датата на неговото въвеждане в единното свързване на пазарите в рамките на деня (SIDC).

(2) Датата, на която започва да функционира механизмът по ал. 1, се оповестява от оператора на организирания борсов пазар на електрическа енергия, който публикува съобщение на интернет страницата си.

§ 64. Правилата за изменение и допълнение на Правилата за работа на организиран борсов пазар на електрическа енергия са приети от Комисията за енергийно и водно регулиране с решение по Протокол № 210 от 17.07.2024 г., т. 1 и влизат в сила от деня на обнародването им в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките