Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 61 от 19.VII

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 5 ОТ 2019 Г. ЗА УТВЪРЖДАВАНЕ НА СТАНДАРТИ ЗА ФИНАНСОВА ДЕЙНОСТ, ПРИЛАГАНИ ОТ ДЪРЖАВНИТЕ И ОБЩИНСКИТЕ ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ ЗА БОЛНИЧНА ПОМОЩ И КОМПЛЕКСНИ ОНКОЛОГИЧНИ ЦЕНТРОВЕ (ДВ, БР. 51 ОТ 2019 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 5 ОТ 2019 Г. ЗА УТВЪРЖДАВАНЕ НА СТАНДАРТИ ЗА ФИНАНСОВА ДЕЙНОСТ, ПРИЛАГАНИ ОТ ДЪРЖАВНИТЕ И ОБЩИНСКИТЕ ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ ЗА БОЛНИЧНА ПОМОЩ И КОМПЛЕКСНИ ОНКОЛОГИЧНИ ЦЕНТРОВЕ (ДВ, БР. 51 ОТ 2019 Г.)

Издадена от министъра на здравеопазването

Обн. ДВ. бр.61 от 19 Юли 2024г.

§ 1. Членове 14 и 15 се отменят.

§ 2. В чл. 31 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "начин на приложение и концентрация на активното лекарствено вещество" се заличават.

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) При изготвяне на условията и реда за провеждане на процедура по Закона за обществените поръчки лекарствените продукти следва да се обособяват съобразно тяхната група по ATC (Анатомо-терапевтично-химичната класификация), INN (Международното непатентно наименование), начин на приложение (например перорална, парантерална или друга форма) и концентрация на активното лекарствено вещество (когато е приложимо)."

§ 3. В чл. 33 числото "70 000" се заменя със "100 000".

§ 4. Член 34 се изменя така:

"Чл. 34. Ръководителите на лечебните заведения за болнична помощ създават условия, организират и носят отговорност за уреждането на доставката на неразрешени за употреба в Република България лекарствени продукти, лекарствени продукти от списъка по чл. 266а, ал. 2 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина (ЗЛПХМ) и лекарствени продукти, прилагани извън условията на разрешението за употреба в случаите по чл. 266б, ал. 1 от ЗЛПХМ по специална поръчка за конкретни пациенти при спазване на реда и условията на Наредба № 10 от 2011 г. за условията и реда за лечение с неразрешени за употреба в Република България лекарствени продукти, лекарствени продукти, прилагани извън условията на разрешението за употреба, и лекарствени продукти за състрадателна употреба, както и за условията и реда за включване, промени, изключване и доставка на лекарствени продукти от списъка по чл. 266а, ал. 2 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина (ДВ, бр. 95 от 2011 г.)."

§ 5. В чл. 35 думите "за дейността (бизнес програма) и годишна бизнес програма" се заменят с "по реда на Правилника за прилагане на Закона за публичните предприятия".

§ 6. Членове 36, 37 и 38 се отменят.

§ 7. В чл. 41 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Министерството на здравеопазването наблюдава и публикува определени показатели на лечебните заведения."

2. Алинея 2 се отменя.

3. В ал. 3 думите "За целите на мониторинга по ал. 1" се заличават.

4. В ал. 4 думите "За изпълнение на целите по ал. 1 и 2 държавните лечебни заведения за болнична помощ и комплексни онкологични центрове" се заменят с "Държавните лечебни заведения за болнична помощ".

§ 8. В чл. 42 ал. 4 се изменя така:

"(4) Електронните отчетни форми се подават в срок до 30 юни на следващата година и са изготвени на база окончателните годишни отчети за текущата година, заверени от регистриран одитор."

§ 9. Член 45 се изменя така:

"Чл. 45. Данните, представени от държавните лечебни заведения по реда на чл. 42, ал. 2, трябва да съответстват на отчетите, представени по реда на чл. 14 от Правилника за прилагане на Закона за публичните предприятия."

§ 10. Член 46 се изменя така:

"Чл. 46. Министерството на здравеопазването осъществява мониторинг върху следните финансови и медико-статистически показатели на държавните лечебни заведения:

1. текущ финансов резултат;

2. собствен капитал;

3. общо задължения, в т.ч. просрочени задължения;

4. вземания и парични средства;

5. заетост на легловата база в %;

6. брой преминали пациенти на един зает;

7. средна брутна работна заплата."

§ 11. Член 47 се отменя.

§ 12. Член 48 се изменя така:

"Чл. 48. Държавните лечебни заведения за болнична помощ и комплексни онкологични центрове, които на годишна база отчитат влошаване на финансовите показатели по чл. 46 спрямо заложените в бизнес програмата, се поставят под особен надзор за период от три последователни тримесечия. По отношение на тях могат да бъдат предприети всички допустими от закона мерки с цел оздравяване."

Промени настройката на бисквитките