Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 58 от 9.VII

РЕШЕНИЕ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ВРЕМЕННА КОМИСИЯ ЗА ПРОВЕРКА НА ФАКТИ И ОБСТОЯТЕЛСТВА ОТНОСНО НАЛИЧИЕТО НА НЕРЕГЛАМЕНТИРАНО ВЛИЯНИЕ В ПРАВОСЪДНАТА СИСТЕМА И ОБВЪРЗАНОСТИ НА ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ, НЕСЪВМЕСТИМИ СЪС СТАНДАРТИТЕ ЗА НЕЗАВИСИМОСТ И ПРОФ

 

РЕШЕНИЕ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ВРЕМЕННА КОМИСИЯ ЗА ПРОВЕРКА НА ФАКТИ И ОБСТОЯТЕЛСТВА ОТНОСНО НАЛИЧИЕТО НА НЕРЕГЛАМЕНТИРАНО ВЛИЯНИЕ В ПРАВОСЪДНАТА СИСТЕМА И ОБВЪРЗАНОСТИ НА ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ, НЕСЪВМЕСТИМИ СЪС СТАНДАРТИТЕ ЗА НЕЗАВИСИМОСТ И ПРОФЕСИОНАЛНА ЕТИКА, ДЕЙНОСТТА НА ГРУПАТА ОКОЛО МАРТИН БОЖАНОВ - НОТАРИУСА И ДЕЙНОСТТА НА ГРУПАТА ОКОЛО БИВШИЯ СЛЕДОВАТЕЛ ПЕТЬО ПЕТРОВ - ЕВРОТО

Издадено от Народното събрание

Обн. ДВ. бр.58 от 9 Юли 2024г.

Народното събрание на основание чл. 79, ал. 1 и ал. 3 от Конституцията на Република България и чл. 37 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание


РЕШИ:


1. Създава Временна комисия за проверка на факти и обстоятелства относно наличието на нерегламентирано влияние в правосъдната система и обвързаности на представители на съдебната власт, несъвместими със стандартите за независимост и професионална етика, дейността на групата около Мартин Божанов - Нотариуса и дейността на групата около бившия следовател Петьо Петров - Еврото.

2. Временната комисия се състои от 21 народни представители, избрани на паритетен принцип - по трима от всяка парламентарна група.

3. Избира състав на Временната комисия, както следва:

Членове:

Георги Валентинов Георгиев

Маноил Минчев Манев

Тервел Николов Георгиев

Ертен Белгинова Анисова

Хамид Бари Хамид

Цветан Иванов Енчев

Бойко Илиев Рашков

Лена Здравкова Бориславова

Надежда Георгиева Йорданова

Виолета Радева Кърпачева

Златан Стоянов Златанов

Ивайло Георгиев Чорбов

Иван Богомилов Петков

Красимир Йорданов Йорданов

Мая Йорданова Димитрова

Ивайло Симеонов Костадинов

Павела Василева Митова

Петя Божидарова Димитрова

Красимира Петкова Нинова-Катинчарова

Росица Симеонова Калинова

Юлиана Младенова Матеева.

4. Временната комисия установява всички факти и обстоятелства относно евентуалното наличие на лица и организирани групи за влияние в правораздавателната система във връзка с публично изнесената информация за дейността на Мартин Божанов и дейността на групата около бившия следовател Петьо Петров.

5. Временната комисия установява всички факти и обстоятелства относно евентуалното наличие на данни за бездействие на Висшия съдебен съвет, Инспектората към Висшия съдебен съвет, прокуратурата, Министерството на вътрешните работи и другите компетентни органи за евентуално наличие на нерегламентирани обвързаности между Мартин Божанов и други лица с представители на съдебната власт, несъвместими със стандартите за независимост и професионална етика.

6. Временната комисия установява всички факти и обстоятелства относно евентуалното наличие на данни за бездействие на Висшия съдебен съвет, Инспектората към Висшия съдебен съвет, прокуратурата, Министерството на вътрешните работи и другите компетентни органи за евентуално наличие на нерегламентирани обвързаности между Петьо Петров и други лица с представители на съдебната власт, несъвместими със стандартите за независимост и професионална етика.

7. Временната комисия разглежда и анализира документи, изслушва представители на институции, длъжностни лица и граждани, които могат да допринесат за изясняване на обстоятелствата, свързани с дейността на Мартин Божанов и Петьо Петров и обвързаността им с представители на съдебната власт в Република България.

8. Временната комисия може да използва в своята работа сведенията, информацията и документите, събрани по време на работата на Временната комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов, създадена от 49-ото Народно събрание.

9. Временната комисия изготвя доклад за резултатите от работата си и установените факти и обстоятелства и го представя в Народното събрание.

10. Временната комисия се избира за срок от 3 месеца.

-------------------------

Решението е прието от 50-ото Народно събрание на 3 юли 2024 г. и е подпечатано с официалния печат на Народното събрание.

Промени настройката на бисквитките