Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 53 от 21.VI

ИНСТРУКЦИЯ № ИН-3 ОТ 10 ЮНИ 2024 Г. ЗА ИНФОРМАЦИОННИЯ ОБМЕН И ВЗАИМОДЕЙСТВИЕТО МЕЖДУ ДЪРЖАВНИЯ АВИАЦИОНЕН ОПЕРАТОР И НАЦИОНАЛНАТА СЛУЖБА ЗА ОХРАНА ВЪВ ВРЪЗКА С ПОДГОТОВКАТА, ОРГАНИЗАЦИЯТА И ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПОЛЕТИ СЪС СПЕЦИАЛНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ

 

ИНСТРУКЦИЯ № ИН-3 ОТ 10 ЮНИ 2024 Г. ЗА ИНФОРМАЦИОННИЯ ОБМЕН И ВЗАИМОДЕЙСТВИЕТО МЕЖДУ ДЪРЖАВНИЯ АВИАЦИОНЕН ОПЕРАТОР И НАЦИОНАЛНАТА СЛУЖБА ЗА ОХРАНА ВЪВ ВРЪЗКА С ПОДГОТОВКАТА, ОРГАНИЗАЦИЯТА И ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПОЛЕТИ СЪС СПЕЦИАЛНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ

Издадена от министъра на транспорта и съобщенията и Националната служба за охрана

Обн. ДВ. бр.53 от 21 Юни 2024г.

Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С тази инструкция се урежда взаимодействието между Държавния авиационен оператор и Националната служба за охрана (НСО) с цел осигуряване на безопасността и сигурността на полетите със специално предназначение (ПСП).

Чл. 2. Полети със специално предназначение са полетите за превоз и обслужване на:

1. президента на Република България;

2. председателя на Народното събрание на Република България;

3. министър-председателя на Република България;

4. вицепрезидента на Република България;

5. чуждестранни и държавни ръководители, съответни по ранг на органите по т. 1 - 4;

6. лица, включени в състава на делегацията, придружаващите ги екипи, охрана и техните багажи, в случаите по т. 1 - 4.

Глава втора.
РЕД ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ПОДГОТОВКАТА И ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПОЛЕТИ СЪС СПЕЦИАЛНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ

Чл. 3. (1) Полети със специално предназначение се осъществяват след писмена заявка от съответната администрация - заявител на полета, до Държавния авиационен оператор.

(2) Едновременно с изпращането до Държавния авиационен оператор копие от заявката по ал. 1 се изпраща от администрацията - заявител на полета, и до НСО.

(3) По изключение, когато се изисква подготовка на ПСП в кратки срокове, звено "Дежурен център" на Държавния авиационен оператор информира незабавно звено "Дежурен център" на НСО по телефон за заявени ПСП по чл. 64б, ал. 2 от Закона за гражданското въздухоплаване (ЗГВ) и за промени по тях с цел своевременно включване на служители от НСО в подготовката на ПСП.

Чл. 4. (1) Звено "Оперативен център" на Държавния авиационен оператор и звено "Дежурен център" на НСО/служител от НСО своевременно обменят информация по служебните средства за комуникация относно подготовката и изпълнението на ПСП.

(2) Звено "Дежурен център" на Държавния авиационен оператор и звено "Дежурен център" на НСО своевременно обменят информация по служебните средства за комуникация относно изпълнението на ПСП.

Чл. 5. В периода от три астрономически часа преди часа за изпълнение на полета достъп до въздухоплавателното средство (ВС), с което се изпълнява ПСП, имат само:

1. екипажът, изпълняващ полета;

2. служителите на Държавния авиационен оператор, които пряко отговарят за подготовката на полета;

3. ръководителите на лицата по т. 1 и 2;

4. служителите от НСО.

Чл. 6. Всички лица, ангажирани с подготовката на ВС за изпълнение на ПСП, носят на видно място, с оглед легитимация, валидна идентификационна карта за член на екипажа или валиден пропуск за лице с достъп до зоните за сигурност с ограничен достъп. При необходимост служителите от НСО се легитимират и със служебните си карти.

Чл. 7. Лица, осигуряващи свързано с подготовката на ПСП обслужване (наземен летищен персонал, служители на оператори по наземно обслужване, персонал на авиационните оператори и др.), извършват своята дейност във връзка с полета само под контрола на служители от Държавния авиационен оператор и/или служители от НСО в зависимост от етапа на подготовката.

Чл. 8. (1) Преди всяка летателна задача старши служител от НСО съвместно с екипажа от Държавния авиационен оператор уточняват разположението на местата на борда на ВС на охраняваното/ите от НСО лице/а, на служителите от НСО и на служителите от Държавния авиационен оператор и/или лицата, ангажирани от Държавния авиационен оператор за изпълнение на летателната задача.

(2) Местата на борда на ВС, извън определените по реда на ал. 1, се предоставят на съответната администрация - заявител на ПСП, за определяне на местата на лица, които не са посочени в ал. 1.

Чл. 9. (1) За всеки конкретен полет се провежда предварителна подготовка с участието на целия състав на екипажа, включително техническия състав.

(2) По време на предварителната подготовка по ал. 1 под ръководството на командира на ВС се уточняват всички аспекти на летателната задача.

(3) В случай че при пътуването се очакват специфики или особености, свързани с компетентността на НСО, в предварителната подготовка участва и служител от НСО.

Чл. 10. В случай че се налага използване на резервно ВС, звено "Дежурен център" на Държавния авиационен оператор незабавно уведомява звено "Дежурен център" на НСО.

Чл. 11. Преди ПСП служител от НСО и инженерно-техническият състав на Държавния авиационен оператор извършват дезинфекционно-профилактична обработка на ВС.

Чл. 12. По време на изпълнение на ПСП не се допуска извършването на обучения на пилотите.

Чл. 13. (1) Полетите със специално предназначение се изпълняват с ВС, които са собственост на Държавния авиационен оператор.

(2) Допуска се изпълнение на ПСП с ВС, наети от Държавния авиационен оператор на "мокър лизинг" съгласно чл. 64б, ал. 3 от ЗГВ. В тези случаи подготовката и изпълнението на ПСП се извършват съгласно изискванията на настоящата инструкция, а при изпълнението на полета на борда на тези ВС присъства/т служител/и на Държавния авиационен оператор с подходяща компетентност.

(3) Членовете на екипажите: пилоти, кабинен състав и технически лица, които не са служители на Държавния авиационен оператор, а са служители на други авиационни оператори, могат да участват в изпълнението на ПСП след съгласуване с НСО на достъпа им до охранявания от НСО район на Държавния авиационен оператор и до неговите ВС.

(4) Съгласуването по ал. 3 се осъществява, като генералният директор на Държавния авиационен оператор изпраща писмо до началника на НСО. С писмен отговор до генералния директор на Държавния авиационен оператор началникът на НСО изразява съгласие или несъгласие съответните лица да участват в изпълнението на ПСП.

(5) При спешни случаи съгласуването по ал. 3 може да се извърши и устно по телефон, след което се документира по реда на ал. 4.

Чл. 14. (1) Когато с въздухоплавателното средство, с което ще се извършва ПСП, не е изпълняван полет повече от 120 астрономически часа преди изпълнението на ПСП, се изпълнява контролен полет или се извършва техническа наземна проверка на системите на въздухоплавателното средство съгласно програмата за техническа проверка, утвърдена от генералния директор на Държавния авиационен оператор.

(2) Решение за изпълнение на контролен полет или за извършване на техническа наземна проверка на въздухоплавателното средство по ал. 1 се взема от генералния директор на Държавния авиационен оператор в координация със служител от НСО.

(3) На контролния полет или на техническата наземна проверка присъства служител от НСО.

(4) Когато с ВС е/са изпълняван/и полет/и до 120 астрономически часа преди часа и датата на ПСП, последният полет се счита за контролен полет по отношение на предстоящия ПСП.

(5) След извършването на контролен полет или техническа наземна проверка по ал. 1, както и в случая по ал. 4, се съставя акт за проверка на работата на двигателите, системите и оборудването на ВС и годността му за изпълнение на ПСП. Актът се изготвя от членовете на екипажа и инженерно-техническия състав и се утвърждава от генералния директор на Държавния авиационен оператор или оправомощен от него служител.

(6) Оригиналът на акта по ал. 5 се съхранява в Държавния авиационен оператор, а копие от акта се предава на служител от НСО.

Чл. 15. Командирът на ВС, старшият служител от НСО и компетентният служител от протокола на администрацията - заявител на ПСП, уточняват взаимодействието между екипажа, служителите от НСО и протокола на администрацията - заявител на ПСП, във връзка с програмата на посещението.

Чл. 16. При възникване на непредвидени обстоятелства, които водят до промени в предварителната организация на полета (промени в метеорологичните условия, времетраене на полета, полет в светлата/тъмната част на денонощието и др.), командирът на ВС уведомява старшия служител от НСО за часа за излитане и/или кацане на ВС.

Чл. 17. (1) Държавният авиационен оператор поддържа на разположение екипаж, обслужващ състав и въздухоплавателно средство за изпълнение на ПСП.

(2) При наличие на спешни непланирани ПСП екипажът и служителите на Държавния авиационен оператор, които ще участват в подготовката и изпълнението на летателната задача, са длъжни да приведат ВС в готовност за полет в рамките на два часа от уведомяването им от съответната администрация - заявител на полета.

(3) Началото на изпълнение на ПСП по ал. 2 с направление извън територията на страната се определя и от получаването на необходимите разрешения за изпълнение на полета.

Чл. 18. На територията на Република България и извън нея командирът на ВС осигурява възможност за постоянен контакт по служебните средства за комуникация със служител от протокола на администрацията - заявител на ПСП, и със старши служител от НСО с оглед изпълнение на летателната задача в различно от предвиденото в програмата на посещението време.

Чл. 19. По всички въпроси, касаещи сигурността при подготовката и изпълнението на ПСП, които не са от компетентността на екипажа на ВС, членовете на екипажа са длъжни да търсят съдействие от служителите от НСО.

Чл. 20. (1) Контролът по натоварването на багаж на ВС се осъществява от служител/и от НСО и екипажа на ВС.

(2) На междинни летища багажът на пътниците се натоварва/разтоварва под контрола на служител/и от НСО.

(3) Съставът на екипажа отговаря за правилното разпределение и укрепване на багажа и товара на ВС.

(4) При провеждане на полет, който не е от летище София, и при невъзможност да присъства служител от НСО след съгласуване със старши служител от НСО членовете на екипажа на ВС могат да контролират натоварване и/или разтоварване на багажа.

Чл. 21. (1) Личният багаж, собственост на членовете на екипажа на ВС, трябва да е обозначен с етикет, на който ясно да са написани името и фамилията на притежателя на багажа.

(2) Багажът по ал. 1 преминава проверка за сигурност и се отделя от багажа на пътниците.

(3) Екипажът на ВС няма право да придружава друг багаж освен собствения си.

Чл. 22. В случай че се налага превоз на багаж за и от дипломатическо представителство на Република България в чужбина, е необходимо Държавният авиационен оператор и НСО да бъдат писмено уведомени от съответните министерства и/или други държавни институции. В тези случаи служител/и от НСО контролира/т проверката и натоварването на багажа на борда на ВС.

Чл. 23. При ПСП служителите от НСО могат да носят служебно оръжие. Обслужването на ПСП се извършва при условията за използване на демаркирана зона съгласно изискванията на Националната програма за сигурност в гражданското въздухоплаване.

Чл. 24. На борда на ВС, с които се изпълняват ПСП, не се превозват опасни товари.

Чл. 25. Храната и напитките за полета, които се доставят на борда на ВС преди полета, се приемат от служители на Държавния авиационен оператор и се проверяват от служител/и от НСО на територията на Република България.

Чл. 26. (1) От запуска на двигателите в началния пункт на полета до спирането им в крайния пункт на полета за авиационната сигурност и безопасност отговаря командирът на ВС.

(2) В процеса на полета командирът на ВС взема окончателните решения, свързани с авиационната сигурност и безопасност.

(3) В случай на извънредна ситуация при изпълнение на ПСП, налагаща промяна в летателния план или други извънредни действия, командирът на ВС първо уведомява най-старшия служител от НСО и след това охраняваното от НСО лице за решението си, а при възможност предлага на охраняваното лице алтернативни решения и право на избор.

Чл. 27. (1) Лица, извършващи обслужващи дейности за нуждите на Държавния авиационен оператор, със или без пътни превозни средства (ППС), се допускат до охранявания от НСО район на Държавния авиационен оператор след подаване на писмена заявка до НСО, съдържаща наименование на юридическото лице, трите имена на служителя/ите му, ЕГН и длъжност, както и регистрационен номер на ППС.

(2) Лицата по ал. 1, имащи отношение към подготовката и изпълнението на ПСП, се допускат до охранявания от НСО район на Държавния авиационен оператор и до въздухоплавателните му средства след съгласуване на достъпа с НСО по реда на чл. 13, ал. 3 - 5.

Чл. 28. (1) Държавният авиационен оператор отговаря за полетите, изпълнявани за нуждите на министерства и ведомства, извън кръга на ПСП по чл. 64б, ал. 2 от ЗГВ.

(2) При полет по ал. 1 звено "Оперативен център" на Държавния авиационен оператор информира звено "Дежурен център" на НСО/служител от НСО за периода на заетост на съответното ВС.

Глава трета.
МЕРКИ И ИЗИСКВАНИЯ ПРИ ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПСП С ВЕРТОЛЕТ

Раздел I.
Общи мерки при изпълнение на ПСП с вертолет

Чл. 29. (1) В състава на екипажа се включва техническо лице от Държавния авиационен оператор, а в случай на невъзможност да пътува на борда на вертолета същото се изпраща с наземен транспорт до определеното за кацане място.

(2) При полети с продължителност, по-малка от 45 минути, за които не се налага допълнително зареждане с гориво, не е задължително включването на техническо лице в състава на екипажа или изпращането на техническо лице с наземен транспорт.

Чл. 30. Командирът на вертолета и старшият/те служител/и от НСО поддържат контакт по време на изпълнението на летателната задача за обмен на информация за промени в елементите на полетния план.

Раздел II.
Мерки при изпълнение на ПСП с вертолет от и до площадки, които са извън действащи на територията на Република България военни и граждански летища

Чл. 31. При кацането и излитането на вертолета от и до площадки, които са извън действащи военни и граждански летища на територията на Република България, служителите от НСО във взаимодействие с териториалните звена на Министерството на вътрешните работи и Министерството на здравеопазването при необходимост осигуряват аварийно-спасителното, противопожарното и медицинското осигуряване на полетите.

Чл. 32. (1) Охраната на вертолета по време на престоя му на площадка се организира и контролира от НСО.

(2) Когато се налага продължителен престой на вертолет на територията на Република България извън действащи военни и граждански летища, служители на Държавния авиационен оператор подготвят вертолета, като го запечатват в присъствието на служител от НСО и го предават на служител/и от НСО.

Чл. 33. При изпълняване на ПСП до и от площадка извън действащите военни и граждански летища на територията на Република България обстоятелствата от значение за подготовка и изпълнение на полета се съгласуват между служител на Държавния авиационен оператор и старши служител от НСО.

Чл. 34. При изпълняване на ПСП до и от площадка извън действащите военни и граждански летища на територията на Република България и невъзможност да се получи информация за състоянието ѝ по предложение на командира на ВС и след съгласуване със служител от НСО се командироват с наземен транспорт компетентни служители от Държавния авиационен оператор и НСО или се изпълнява полет до площадката с цел оценка на възможността за изпълнение на ПСП до нея и евентуално проучване и избиране на друга площадка в района, определен за кацане/излитане.

Чл. 35. Избирането на площадка за кацане/излитане се съгласува със служител от НСО.

Допълнителни разпоредби

§ 1. Комуникацията с технически средства между служителите от НСО и служителите от Държавния авиационен оператор се извършва по служебните средства за комуникация.

§ 2. Периодично Държавният авиационен оператор и НСО организират съвместно обучение за служителите си по въпроси, отнасящи се до взаимодействието между двете страни.

§ 3. По смисъла на тази инструкция:

1. "Служител от НСО" е служител, който съгласно длъжностната си характеристика и/или в изпълнение на заповедите на началниците си осъществява функции и задачи, свързани с предвидените в тази инструкция дейности.

2. "Старши служител от НСО" може да е:

а) началникът на НСО;

б) заместник-началник на НСО;

в) ръководител на структурно звено в НСО, или

г) служител от НСО с определена в заповед ръководна функция.

3. "Опасни товари" са предмети и/или вещества, които при превоз по въздуха могат да застрашат здравето, безопасността и собствеността, по смисъла на Наредба № 18 от 1999 г. за безопасен превоз на опасни товари по въздуха.

4. "Лица, извършващи обслужващи дейности за нуждите на Държавния авиационен оператор" са физически или юридически лица, имащи договорни отношения с Държавния авиационен оператор.

Заключителни разпоредби

§ 4. Тази инструкция се издава на основание чл. 13, ал. 4 от Устройствения правилник на Държавния авиационен оператор (приет с ПМС № 152 от 2021 г., обн., ДВ, бр. 31 от 2021 г.; изм., бр. 36 от 2022 г.; изм. и доп., бр. 19 от 2023 г.; изм., бр. 89 от 2023 г.).

Промени настройката на бисквитките