Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 50 от 14.VI

ИНСТРУКЦИЯ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ИНСТРУКЦИЯ № 8121З-91 ОТ 13 ЯНУАРИ 2017 Г. ЗА РЕДА И ОРГАНИЗАЦИЯТА ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ПРЕВАНТИВНА ДЕЙНОСТ ОТ ПОЛИЦЕЙСКИТЕ ОРГАНИ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ (ДВ, БР. 10 ОТ 2017 Г.)

 

ИНСТРУКЦИЯ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ИНСТРУКЦИЯ № 8121з-91 ОТ 13 ЯНУАРИ 2017 Г. ЗА РЕДА И ОРГАНИЗАЦИЯТА ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ПРЕВАНТИВНА ДЕЙНОСТ ОТ ПОЛИЦЕЙСКИТЕ ОРГАНИ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ (ДВ, БР. 10 ОТ 2017 Г.)

В сила от 14.06.2024 г.
Издадена от министъра на вътрешните работи

Обн. ДВ. бр.50 от 14 Юни 2024г.

§ 1. В чл. 2, т. 2 думите "противоправни действия" се заменят с "противоправни деяния".

§ 2. В чл. 5 се правят следните изменения:

1. В т. 2 думите "творческа инициатива и настойчивост" се заменят с "проактивен подход".

2. В т. 5 думите "територията на страната" се заменят с "обслужваната територия".

§ 3. В чл. 6, ал. 2 думите "за съхраняване" се заличават.

§ 4. В чл. 8 т. 3 и 4 се изменят така:

"3. дават предписания за отстраняване на пропуски при съхраняването, охраната и отчетността на имущество;

4. анализират постъпили данни за деца в риск;".

§ 5. В чл. 9 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 2 думите "организацията на работата и предприемане на" се заменят със "сигурността на обектите и предприемане на съответните законови".

2. В т. 3 след думите "сигнални функции" се добавя "съгласно ЗМВР".

3. Точка 4 се отменя.

4. Точка 5 се изменя така:

"5. информират социалните служби при наличие на деца в риск;".

5. Точка 7 се отменя.

6. Точка 11 се изменя така:

"11. провеждат превантивни беседи с граждани;".

7. Точка 13 се изменя така:

"13. предлагат мерки и организират решаването на проблеми, свързани със сигурността и обществения ред, включително и по безопасността на движението, чрез използване на технически средства за контрол и налагане на административни наказания;".

8. Точка 18 се отменя.

§ 6. В чл. 10 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Индивидуална превенция се осъществява спрямо лица, за които има достатъчно данни, от които може да се предположи, че ще извършат престъпление/я или други противоправни деяния, като спрямо тях се прилагат мерки за въздействие, с цел недопускане извършването им."

2. В ал. 3:

а) в основния текст след думите "ал. 1" запетаята и думите "т. 1" се заличават;

б) точки 3 и 4 се изменят така:

"3. лица, привлечени като обвиняеми за извършени престъпления;

4. лица, имащи близки връзки с лицата по т. 1, 2 и 3, възникнали на основата на противообществени възгледи и убеждения;"

в) точка 5 се отменя;

г) точки 6 и 7 се изменят така:

"6. лица, извършили нарушения на обществения ред;

7. лица, зависими от алкохол, наркотични или други упойващи вещества;"

д) точка 10 се изменя така:

"10. неправоспособни водачи и лица, лишени от право да управляват МПС;".

§ 7. Член 11 се изменя така:

"Чл. 11. За установените лица по чл. 10, ал. 3 се определя необходимостта от осъществяване на превантивни мероприятия, като характерът и съдържанието им се определят от личностните особености на лицето и социалното му поведение."

§ 8. Член 12 се отменя.

§ 9. В чл. 13 се правят следните изменения и допълнения:

1. В основния текст след думите "достатъчно данни" се поставя запетая и се добавя "от които може", а думата "правонарушения" се заменя с "противоправни деяния".

2. В т. 1 след думите "наблюдават лицето" се добавя "съгласно предвидения в МВР ред".

3. В т. 2 след думата "лицето" се поставя запетая и се добавя "в хода на която се изясняват въпроси, свързани с местопребиваването на лицето, неговото битово и трудово устройване, социалното му обкръжение, взаимоотношенията му с близките, бъдещите му планове и намерения, срещаните трудности и други, които имат значение за възпитателното въздействие върху него".

4. В т. 3 думата "използват" се заменя с "ползват съдействието на", а думите "се ползват с авторитет и" се заличават.

5. В т. 4 след думата "установения" се добавя "законов".

6. В т. 5 думите " , заловени в скитничество, просия, проституция, разпространение или употреба на наркотични или други упойващи вещества" се заменят със "съгласно Закона за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните".

7. Точка 11 се изменя така:

"11. използват медиите и интернет пространството за предупредително и възпитателно въздействие върху лицата, за отказ от извършване на противоправна дейност."

§ 10. В чл. 14, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 4 думата "специални" се заличава, а съюзът "с" се заменя със "със съдействието на".

2. В т. 5 думите "тези модели" се заменят с "тяхното прилагане".

3. Точка 8 се изменя така:

"8. използват резултатите от криминологични изследвания и анализи за нивото на риска дадено лице или група лица да пострадат от престъпления."

§ 11. Член 16 се отменя.

§ 12. В чл. 18 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 след думите "подготвяни престъпления" се поставя запетая и се добавя "когато приготовлението е ненаказуемо".

2. Алинея 2 се отменя.

§ 13. Член 20 се отменя.

§ 14. Член 21 се отменя.

§ 15. Наименованието на раздел V се изменя така: "Превантивни преписки".

§ 16. Член 22 се изменя така:

"Чл. 22. (1) Под ръководството на началника на районно управление (РУ) в областна дирекция на Министерството на вътрешните работи (ОДМВР) или определен/и от него със заповед служител/и с ръководни функции полицейските органи установяват лицата, изтърпели ефективно наказание "лишаване от свобода", както и осъжданите два или повече пъти за умишлени престъпления от общ характер, които живеят на обслужваната от тях територия.

(2) Когато от начина на живот и поведение на конкретни лица, от установените по ал. 1, може да се предположи, че ще извършат престъпление или друго правонарушение, полицейските органи изготвят предложение до началника на РУ в ОДМВР или до определения/те от него със заповед ръководен/дни служител/и за откриване на превантивна преписка, като материалите се възлагат за превантивно наблюдение по направление на дейност."

§ 17. Член 23 се изменя така:

"Чл. 23. Превантивна преписка може да бъде открита и на лица извън тези по чл. 22, когато мотивите и начинът на извършените от тях противоправни деяния са с висока степен на обществена опасност и съществува вероятност същите да извършат престъпление."

§ 18. Член 24 се изменя така:

"Чл. 24. (1) Полицейският орган, на който е възложена превантивната преписка, изготвя план с конкретни мероприятия и срокове за изпълнението им, който се утвърждава от ръководния служител по чл. 22.

(2) Характерът и съдържанието на планираните мероприятия се определят, като се изхожда от особеностите на личността, мотивите за извършваните престъпления, социалното му поведение, включително и в местата за лишаване от свобода, както и наличието на данни да извърши нови престъпления."

§ 19. Член 25 се изменя така:

"Чл. 25. (1) За проведените мероприятия спрямо лицето се изготвят справки/докладни записки от водещия служител най-малко веднъж на тримесечие, които се прилагат към превантивната преписка, като копие от тях се изпраща за въвеждане в АИС "Оперативен анализ".

(2) Документите по ал. 1 следва да съдържат данни за проведените превантивни мероприятия, свързани с прилаганите мерки за въздействие, насочени към лицето за възпиране от извършване на престъпление."

§ 20. Член 26 се изменя така:

"Чл. 26. Ръководният служител по чл. 22, най-малко веднъж на шест месеца, се запознава с материалите по превантивната преписка, като при необходимост дава конкретни писмени указания."

§ 21. Член 27 се изменя така:

"Чл. 27. (1) Водещият превантивната преписка служител извършва ежемесечно проверка в информационните системи на МВР за наличието на данни за повдигнато обвинение за престъпление от общ характер на наблюдаваното лице.

(2) При повдигане на обвинение за извършено престъпление от лице, спрямо което се води превантивна преписка, водещият служител докладва на ръководния служител по чл. 22, който извършва анализ на причините за неефективността на осъществяваните индивидуални превантивни мерки."

§ 22. Член 28 се изменя така:

"Чл. 28. (1) Превантивната преписка се води за срок не по-малко от 2 години.

(2) След изтичане на определения срок по ал. 1 и при наличието на обективни данни за отказ от престъпна дейност преписката се прекратява.

(3) Обективни данни могат да бъдат: липса на постъпили данни за извършване на противоправни деяния, постоянна трудова заетост, полагане на системни грижи за семейството и др.

(4) Прекратяване на наблюдението се извършва и при настъпване на следните обстоятелства, свързани с явна невъзможност за извършване на превантивна дейност спрямо лицето:

а) смърт;

б) продължително тежко заболяване;

в) изтърпяване на ефективна присъда "лишаване от свобода";

г) пребиваване на лицето извън страната за срок повече от една година;

д) неустановено местонахождение за срок повече от една година след предприемане на действия по установяването му.

(5) В случаите по ал. 2 и 4 полицейският орган изготвя предложение до ръководния служител, утвърдил плана, за прекратяване на превантивната преписка.

(6) След преценка на основанията за прекратяване на превантивната преписка и след утвърждаване на предложението материалите се отлагат към дело."

§ 23. Член 29 се изменя така:

"Чл. 29. При промяна на местоживеенето на лице, спрямо което се осъществява превантивно наблюдение, своевременно се уведомява компетентната структура на МВР, на територията на която се е установило лицето, като се изпращат всички налични материали."

§ 24. Член 30 се изменя така:

"Чл. 30. (1) При необходимост директорът на ОДМВР може да разпореди откриване на превантивни преписки по отношение на конкретни лица и от служителите на отдели/сектори "Криминална полиция", "Икономическа полиция" или "Охранителна полиция".

(2) Необходимите документи за откриване и прекратяване на превантивните преписки по ал. 1 се утвърждават от началниците на отдели/сектори в ОДМВР."

§ 25. В раздел V се създава чл. 30а:

"Чл. 30а. (1) Дейността спрямо лица, за които се осъществява превантивно наблюдение и се водят превантивни преписки, се анализира на всяко шестмесечие, като при необходимост се набелязват мерки за нейното подобряване.

(2) Анализите по ал. 1 се изпращат в Главна дирекция "Национална полиция" за обобщаване и набелязване на мерки на национално ниво за подобряване на индивидуалната превенция."

§ 26. В чл. 32, т. 1 и 3 думите "вътрешната сигурност" се заменят със "сигурността".

§ 27. В чл. 34 т. 5 се отменя.

§ 28. Член 36 се отменя.

§ 29. В чл. 37, т. 3 думите "реализирането на приоритетите и постигането на целите е в резултат на взаимодействието, съгласуваността и координацията" се заменят с "реализиране на приоритетите и постигане на целите, в резултат на взаимодействие, съгласуваност и координация".

§ 30. В чл. 38 се правят следните изменения:

1. В основния текст след думата "потребности" предлогът "от" се заменя със "за".

2. В т. 2 думите "актуализиран профил и" се заличават.

§ 31. Член 39 се изменя така:

"Чл. 39. (1) За решаване на конкретни местни проблеми, свързани със сигурността и опазване на обществения ред, изискващи сътрудничество и партньорство между МВР и други компетентни институции, се разработват работни карти съгласно приложението.

(2) В работните карти по ал. 1 се формулират и описват:

1. проблем на местната сигурност;

2. местонахождение на проблема;

3. източник на проблема;

4. засегнатите страни;

5. анализ на проблема;

6. потенциалните партньори;

7. решение на проблема - цели, действия за решаване, изпълнители, задачи, отговорници, срокове на дейностите;

8. контрол;

9. оценка на процеса на реализация на проблема, която се изготвя след приключване на дейностите и се прилага към работната карта;

10. продължителност.

(3) От страна на МВР работните карти се подписват от директора на ОДМВР за решаване на проблеми на областно ниво или началника на съответното РУ за решаване на проблеми на общинско/районно ниво."

§ 32. Член 40 се отменя.

§ 33. В чл. 41 се правят следните допълнения:

1. В ал. 1 след запетаята след думите "компетентността на МВР" се добавя "директорът на ОДМВР или".

2. Създава се алинея 3:

"(3) Ръководителят на екипа организира взаимодействието и координира работата, като:

1. анализира актуалното състояние на проблема и ефективността на предприетите действия по решаването му;

2. следи за стриктно изпълнение на заложените в работната карта дейности и при необходимост предприема организационни мерки за подобряване работата на екипа;

3. периодично изисква и получава информация относно сроковете и изпълнението на задачите;

4. докладва за възникнали проблеми при изпълнение на задачите;

5. след приключване на срока на действие на работната карта отчита работата на екипа, като докладва за степента на разрешаване на проблема в съответствие със заложената цел."

§ 34. Член 42 се отменя.

§ 35. Член 43 се отменя

§ 36. Член 44 се отменя.

§ 37. В чл. 45, ал. 1 думата "осъществяващи" се заменя с "при осъществяване на".

§ 38. Член 46 се отменя.

§ 39. Член 47 се отменя.

§ 40. Член 48 се изменя така:

"Чл. 48. Дирекция "Координация и информационно-аналитична дейност" подпомага ръководството на МВР при разработването на стратегическите приоритети, програми, цели и задачи, които са свързани с дейността по превенция на престъпността."

§ 41. В чл. 49, ал. 2 се правят следните изменения:

1. В т. 1 думата "помощта" се заличава.

2. В т. 5 думите "най-важните и сложни превантивни мероприятия" се заменят с "превантивни мероприятия на областно ниво".

3. В т. 6 думата "участието" се заменя с "участват".

4. Точка 7 се изменя така:

"7. създават организация за анализ, обобщаване и отчет на резултатите от превантивната дейност;".

§ 42. Член 50 се изменя така:

"Чл. 50. (1) В ОДМВР се определят ръководни служители, които подпомагат директорите при организиране на методическото ръководство и контрол на превантивната дейност.

(2) Служителите по ал. 1 осъществяват методическа помощ и извършват контрол веднъж годишно по водените превантивни преписки в съответната структура."

§ 43. В чл. 51, ал. 1 думите "основните структури на МВР, в които полицейските органи осъществяват превантивна дейност," се заменят с "ОДМВР".

§ 44. В чл. 52 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 съкращението в скобите "СМО" и скобите се заличават.

2. Алинея 2 се отменя.

§ 45. В чл. 54 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 1 след думите "причините за" се добавя "извършване на".

2. Точки 3, 4, 5 и 6 се отменят.

3. В т. 8 думите "юридически лица" се заменят с "на местната власт".

4. В т. 10 думата "срещи" се заменя с "беседи" и след думата "спортни" се добавя "и други масови".

5. Точка 13 се изменя така:

"13. брой разработени работни карти, свързани със сигурността и обществения ред;".

6. Точки 15, 16 и 17 се отменят.

§ 46. Член 55 се изменя така:

"Чл. 55. По отношение на осъществената индивидуална превенция се отчитат:

1. брой открити превантивни преписки;

2. брой проведени превантивни беседи на лица, освободени от местата за лишаване от свобода;

3. брой профилактични карти;

4. брой лица, спрямо които се осъществява превантивно наблюдение от съответното структурно звено;

5. брой настанени малолетни и непълнолетни лица в домове за временно настаняване съгласно Закона за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните;

6. брой съставени протоколи за предупреждение;

7. брой издадени разпореждания до държавни органи, организации, юридически лица и граждани;

8. брой наложени глоби за неизпълнение на разпореждане на орган на МВР."

§ 47. Член 56 се изменя така:

"Чл. 56. Директорите на ОДМВР създават организация за контрол и отчет на превантивната дейност."

§ 48. В чл. 57 думите "основните структури на МВР, в които полицейските органи осъществяват превантивна дейност," се заменят с "ОДМВР".

§ 49. Параграф 1 от допълнителните разпоредби се изменя така:

"§ 1. По смисъла на тази инструкция:

1. "Превантивна беседа" е метод за оказване на превантивно, възпитателно и корекционно въздействие с цел разубеждаване на лице, за което има данни и се предполага, че ще извърши престъпление или друго правонарушение. Чрез провеждането на превантивна беседа се контролира поведението на лицето и се установява актуалното състояние на неговите противообществени нагласи. Участието на лицето в беседата е доброволно, като по негово желание може да участва и адвокат. За проведената превантивна беседа полицейските органи докладват с докладна записка по установения в МВР ред.

2. "Проблем на местната сигурност" са възникнали изменения в обективната действителност или в обществените отношения, довели до нарушения на обществения ред, престъпления, или други противоправни деяния, в съответното населено място, чието решаване изисква сътрудничество и партньорство с други компетентни институции.

3. "Анализ на проблема" включва зараждането, развитието и актуалното му състояние към момента. Изясняват се природно-географските, инфраструктурните, демографските, социално-икономическите причини и предпоставки, пораждащи и допринасящи за съществуването му.

4. "Потенциални партньори" са лица, групи, организации и институции, които в съответствие със своите компетентности могат да съдействат и участват при решаване на проблема.

5. "Решение на проблема" е избиране на приложими варианти за действия, осъществявани в партньорство, с цел решаването му.

6. "Оценка на проблема" е степента на разрешаването му, въздействието и ефектът от предприетите мерки."

§ 50. Приложението към чл. 39, ал. 1 се изменя така:

"Приложение към чл. 39, ал. 1



Рег. № ……………..

Дата ………………

 

РАБОТНА КАРТА

за решаване на конкретен проблем на сигурността и обществения ред

 

І. ИДЕНТИФИКАЦИЯ НА ПРОБЛЕМА

1. Описание на проблема:

……………………………………………………………………………………………………..

……………………………………………………………………………………………………..

2. Местонахождение на проблема (населено място, жилищен район, квартал):

……………………………………………………………………………………………………..

……………………………………………………………………………………………………..

3. Източник за проблема:

3.1. Молби, жалби:

……………………………………………………………………………………………………..

3.2. Сигнали на тел. 112:

……………………………………………………………………………………………………..

3.3. Други институции:

……………………………………………………………………………………………………..

3.4. Полицейска статистика:

……………………………………………………………………………………………………..

3.5. Публикации в медиите:

……………………………………………………………………………………………………..

3.6. Други: ………………………………………………………………………………………..

 

II. ЗАСЕГНАТИ СТРАНИ

1. ……………………………………………………………………………………………….....

2. ……………………………………………………………………………………………….....

1. Обобщен профил на потърпевшите граждани (жертви на престъпления или други правонарушения):

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

2. Обобщен профил на нарушителите (ако са известни):

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

 

III. АНАЛИЗ

1. Информация и актуалното състояние на проблема:

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

2. Причини и предпоставки, пораждащи проблема:

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

3. Действия, които са предприети за решаване на проблема до момента:

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

 

IV. ИНСТИТУЦИОНАЛНИ ПАРТНЬОРИ

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

 

V. РЕШЕНИЕ НА ПРОБЛЕМА

1. Цел: …………………………………………………………………………………………….

2. Действия от страна на МВР за решаване на проблема:

ОДМВР/РУ  

Задачи:

................................../срок: .........................../отговорник: ………………..……….……………

................................../срок: ........................../отговорник: ………………………………………

................................../срок: ........................../отговорник: ………………………………………

3. Действия от компетентност на партньорите (задачи, срокове и отговорници за изпълнението им) за решаване на проблема:

Партньор …………………………………………………………………………………………

Задачи:

................................./срок: ........................./отговорник: ………………………………………

................................./срок: ........................./отговорник: ………………………………………

................................./срок: ........................./отговорник: ………………………………………

Партньор ………………………………………………………………………………………..

Задачи:

...................................../срок: ......................./отговорник: ……………………………………..

...................................../срок: ......................./отговорник: ……………………………………..

...................................../срок: ....................../отговорник: ……………………………………..

 

VI. ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ ДЕЙСТВИЕТО НА РАБОТНАТА КАРТА

1. Начало на реализацията:             ………………………………………………………….

                                                                                                                       дд/мм/гггг

2. Очаквано финализиране: …………………………………………………………………

                                                                                                                                  дд/мм/гггг

VII. КОНТРОЛ

1. Краткосрочен период за контрол: ………………………………………………………..

                                                                                                                                  дд/мм/гггг

2. Средносрочен период за контрол ………………………………………………………..

                                                                                                                                 дд/мм/гггг

VIII. ОЦЕНКА

(Оценката на процеса на реализация се изготвя след приключване на дейностите и се прилага към работната карта. Отчита се степента на разрешаването на проблема, както и въздействието и ефектът от предприетите мерки.)

Партньори:    1. ……………………………………………………………

                                         (длъжност, име, фамилия, подпис)

                        2. …………………………………………………………….

                                          (длъжност, име, фамилия, подпис)




"

§ 51. Навсякъде в инструкцията думите "полицейските органи на МВР" се заменят с "полицейските органи".

Заключителни разпоредби

§ 52. Инструкцията влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".


Промени настройката на бисквитките