Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 47 от 4.VI

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 16 ОТ 29 МАРТ 2018 Г. ЗА ИЗДАВАНЕ НА ЛИЦЕНЗИ И ОДОБРЕНИЯ, ЗА ВПИСВАНЕ В РЕГИСТЪРА ПО ЧЛ. 19 ОТ ЗАКОНА ЗА ПЛАТЕЖНИТЕ УСЛУГИ И ПЛАТЕЖНИТЕ СИСТЕМИ И ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ ДЕЙНОСТТА НА ОПЕРАТОРИТЕ НА ПЛАТЕЖНИ

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 16 ОТ 29 МАРТ 2018 Г. ЗА ИЗДАВАНЕ НА ЛИЦЕНЗИ И ОДОБРЕНИЯ, ЗА ВПИСВАНЕ В РЕГИСТЪРА ПО ЧЛ. 19 ОТ ЗАКОНА ЗА ПЛАТЕЖНИТЕ УСЛУГИ И ПЛАТЕЖНИТЕ СИСТЕМИ И ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ ДЕЙНОСТТА НА ОПЕРАТОРИТЕ НА ПЛАТЕЖНИ СИСТЕМИ С ОКОНЧАТЕЛНОСТ НА СЕТЪЛМЕНТА (ДВ, БР. 32 ОТ 2018 Г.)

Издадена от Управителния съвет на Българската народна банка

Обн. ДВ. бр.47 от 4 Юни 2024г.

§ 1. В чл. 4 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) в т. 2 думите "чл. 3, т. 3 и 4" се заменят с "чл. 3, ал. 1, т. 3 и 4";

б) в т. 6 съюзът "и" се заличава;

в) в т. 7 накрая точката се заменя с точка и запетая и се добавя съюзът "и";

г) създава се т. 8:

"8. не дават основание за съмнение относно тяхната добра репутация въз основа на събраните за тях данни от декларацията по чл. 5, ал. 1, т. 11 и други документи."

2. В ал. 2 числото "7" се заменя с "8", а думите "както и" се заменят с "а изискванията по ал. 1, т. 3 - 7 се прилагат".

§ 2. В чл. 5, ал. 1 се създава т. 11:

"11. декларация от лицето, съдържаща:

а) идентификационни данни за негови близки сътрудници по смисъла на § 1, т. 68, букви "а", "б", "в" и буква "г", предложение второ от допълнителните разпоредби на Закона за платежните услуги и платежните системи;

б) идентификационни данни за негови близки сътрудници по смисъла на § 1, т. 68, буква "г", предложение първо от допълнителните разпоредби на Закона за платежните услуги и платежните системи, с които лицето има взаимоотношения;

в) описание на взаимоотношенията му (финансови и нефинансови) с лицата по букви "а" и "б", включително информация за дялови участия и права на глас в юридически лица, където е приложимо;

г) информация относно това дали, доколкото му е известно, са налице данни за извършено престъпление от негови близки сътрудници по смисъла на § 1, т. 68 от допълнителните разпоредби на Закона за платежните услуги и платежните системи; ако такива данни са налице, следва да бъде представена допълнителна информация, включително посочване на близките сътрудници."

§ 3. В чл. 6 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1, т. 1 след числото "7" съюзът "и" се заличава, поставя се запетая, а след числото "8" се добавя "и 11".

2. В ал. 2 се създава т. 16:

"16. декларация, съдържаща:

а) идентификационни данни за негови близки сътрудници по смисъла на § 1, т. 68, букви "а", "б", "в" и буква "г", предложение второ от допълнителните разпоредби на Закона за платежните услуги и платежните системи;

б) описание на взаимоотношенията му (финансови и нефинансови) с лицата по буква "а", включително информация за дялови участия и права на глас в юридически лица, където е приложимо;

в) информация относно това дали, доколкото му е известно, са налице данни за извършено престъпление от негови близки сътрудници по смисъла на § 1, т. 68, букви "а", "б", "в" и буква "г", предложение второ от допълнителните разпоредби на Закона за платежните услуги и платежните системи; ако такива данни са налице, следва да бъде представена допълнителна информация, включително посочване на близките сътрудници."

§ 4. Създава се чл. 7б:

"Оценка на информацията за близки сътрудници

Чл. 7б. (1) Българската народна банка извършва преценка на информацията за близки сътрудници на лицата по чл. 5, ал. 1, чл. 6, ал. 1 и 2 или чл. 7, ал. 1 въз основа на данните от декларацията по чл. 5, ал. 1, т. 11, декларацията по чл. 6, ал. 2, т. 16 и други документи.

(2) При преценката по ал. 1 се взема предвид наличието на информация за извършено престъпление, свързано с изпиране на пари или финансиране на тероризма. Наличието на такава информация за близък сътрудник по смисъла на § 1, т. 68 от допълнителните разпоредби на Закона за платежните услуги и платежните системи е основание да се приеме, че лицата по чл. 5, ал. 1, чл. 6, ал. 1 и 2 или чл. 7, ал. 1 не притежават добра репутация.

(3) При възникване на основателни съмнения за истинността на представените документи и/или изложените в тях обстоятелства и твърдения БНБ може да изиска допълнителна информация и да извърши проверка съобразно достъпните информационни ресурси.

(4) По отношение на декларираните лица по чл. 5, ал. 1, т. 11 и чл. 6, ал. 2, т. 16, близки сътрудници, които не са български граждани, БНБ може да изиска от лицата по чл. 5, ал. 1, чл. 6, ал. 1 и 2 и чл. 7, ал. 1 предоставяне на свидетелство за съдимост, издадено преди не повече от три месеца считано от датата на подаване на заявлението, или друг аналогичен документ. Обстоятелствата по ал. 2 за българските граждани могат да бъдат установени от БНБ служебно по реда на Наредба № 8 на министъра на правосъдието от 2008 г. за функциите и организацията на дейността на бюрата за съдимост (ДВ, бр. 24 от 2008 г.).

(5) Събраната по реда на тази наредба информация за близки сътрудници се използва единствено за целите на съответното административно производство. При деклариране на близки сътрудници по реда на тази наредба деклараторът уведомява съответните лица за това."

§ 5. В глава втора в наименованието на раздел II думите "защитни мерки" се заменят с "изисквания за предоставяне на информация".

§ 6. Създава се чл. 12в:

"Предоставяне на информация за постъпили жалби

Чл. 12в. Платежната институция предоставя на БНБ информация за броя и вида на постъпилите жалби към края на всяка календарна година във връзка с предоставянето на платежни услуги. Информацията се предоставя в управление "Банково" на БНБ до 31 януари на календарната година, следваща годината, за която информацията се отнася."

§ 7. В чл. 15 се създава ал. 12:

"(12) В 14-дневен срок от започване извършването на дейност чрез представител платежната институция уведомява БНБ за това. В случай че платежна институция не започне да извършва дейност чрез представител в тримесечен срок от вписване в регистъра по чл. 19 от Закона за платежните услуги и платежните системи или от датата по ал. 5, платежната институция подава заявление до БНБ за заличаване на представителя от регистъра."

§ 8. Създават се чл. 20а и 20б:

"Оценка на информацията за близки сътрудници

Чл. 20а. За оценка на информацията за близки сътрудници на лице по чл. 19 се прилага съответно чл. 7б.

Предоставяне на информация за постъпили жалби

Чл. 20б. Доставчикът на услуги по предоставяне на информация за сметка предоставя на БНБ информация за броя и вида на постъпилите жалби във връзка с предоставянето на платежни услуги по реда на чл. 12в."

§ 9. В чл. 21, ал. 3 числото "11" се заменя с "12".

§ 10. Създава се чл. 27б:

"Оценка на информацията за близки сътрудници

Чл. 27б. За оценка на информацията за близки сътрудници на лице по чл. 24, чл. 26, ал. 1 и чл. 27 се прилага съответно чл. 7б."

§ 11. В глава четвърта в наименованието на раздел II думите "защитни мерки" се заменят с "изисквания за предоставяне на информация".

§ 12. Създава се чл. 31в:

"Предоставяне на информация за постъпили жалби

Чл. 31в. Дружеството за електронни пари предоставя на БНБ информация за броя и вида на постъпилите жалби във връзка с издаването на електронни пари и предоставянето на платежни услуги по реда на чл. 12в."

§ 13. В чл. 32 се създава ал. 14:

"(14) В 14-дневен срок от започване извършването на дейност чрез представител дружеството за електронни пари уведомява БНБ за това. В случай че дружество за електронни пари не започне да извършва дейност чрез представител в тримесечен срок от вписване в регистъра по чл. 19 от Закона за платежните услуги и платежните системи или от датата по ал. 7, дружеството за електронни пари подава заявление до БНБ за заличаване на представителя от регистъра."

§ 14. В допълнителните разпоредби се създава § 2а:

"§ 2а. На деклариране по реда на наредбата като близки сътрудници не подлежат лица, заемащи ръководни длъжности в юридически лица от финансовия сектор, които са обект на лицензионен режим и на надзор от страна на компетентен орган, включващ издаване на предварително или последващо одобрение за придобиване на квалифицирано дялово участие и за заемане на длъжност като управляващ, представляващ или член на орган за управление и надзор на лицето. На деклариране не подлежат и действителните собственици на лицата по изречение първо, както и лицата, притежаващи квалифицирано дялово участие в тях."

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 15. Заварените при влизането в сила на тази наредба административни производства се довършват по досегашния ред.

§ 16. Информацията по чл. 12в, чл. 20б и чл. 31в за календарната 2023 г. се предоставя в управление "Банково" в двумесечен срок от влизане в сила на тази наредба.

§ 17. Тази наредба се издава на основание чл. 10, ал. 2, чл. 14, ал. 2, чл. 19, ал. 6, чл. 28, ал. 6, чл. 32, ал. 3, чл. 37, ал. 5, чл. 43, ал. 3, 6 и 7, чл. 44 и чл. 155 от Закона за платежните услуги и платежните системи и е приета с Решение от 20.05.2024 г. на Управителния съвет на Българската народна банка.

Промени настройката на бисквитките