Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 45 от 28.V

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 176 ОТ 22 МАЙ 2024 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ОРГАНИ ЗА КОНТАКТ С ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ НА ПРОЕКТИ, КОИТО СА ЧАСТ ОТ ТРАНСЕВРОПЕЙСКАТА ТРАНСПОРТНА МРЕЖА (TEN-T)

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 176 ОТ 22 МАЙ 2024 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ОРГАНИ ЗА КОНТАКТ С ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ НА ПРОЕКТИ, КОИТО СА ЧАСТ ОТ ТРАНСЕВРОПЕЙСКАТА ТРАНСПОРТНА МРЕЖА (TEN-T)

В сила от 28.05.2024 г.

Обн. ДВ. бр.45 от 28 Май 2024г.


МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


Чл. 1. (1) Трансгранични проекти и проекти от общ интерес, част от Трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T) по смисъла на чл. 3, букви "а" и "м" от Регламент (ЕС) № 1315/2013 на Европейския парламент и на Съвета от 11 декември 2013 г. относно насоките на Съюза за развитието на Трансевропейската транспортна мрежа и за отмяна на Решение № 661/2010/ЕС (ОВ, L 348 от 20 декември 2013 г.) (Регламент (ЕС) № 1315/2013) са, както следва:

1. по отношение на Транспортен коридор "Източен-източносредиземноморски" в следните му части:

а) Крайова - Калафат - Видин - София - Солун (железен път);

б) София - границата със Сърбия/границата с Република Северна Македония (железен път);

в) Дробета Турну Северин/Крайова - Видин - Монтана (републикански път);

г) София - границата със Сърбия (републикански път);

2. по отношение на Транспортен коридор "Рейнско-Дунавски" в следните му части:

а) Букурещ - Гюргево - Русе (железен път);

б) Дунав (Келхайм - Констанца/Мидия/Сулина) и свързаните с тях речни басейни на Вах, Сава и Тиса (вътрешни водни пътища);

3. за други проекти за коридорите на основната мрежа на Трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T), определени съгласно чл. 44, параграф 1 от Регламент (ЕС) № 1315/2013, чиято крайна стойност надхвърля 300 000 000 евро.

(2) За изпълнение на трансгранични проекти по ал. 1 се създават съвместни структури, включително дъщерните им образувания, които провеждат процедури за възлагане на обществени поръчки, като прилагат националното право на една от държавите членки, участваща в съвместната структура.

(3) Алинея 2 не се прилага:

1. за процедури за възлагане на обществени поръчки във връзка с изпълнението на трансграничните проекти по ал. 1, които са стартирали преди 10 август 2023 г.;

2. за процедури за възлагане на обществени поръчки, провеждани от съвместна структура, създадена преди 9 август 2021 г., ако процедурите на тази структура за възлагане на обществени поръчки продължават да се уреждат от правото, приложимо към възлаганите от структурата обществени поръчки към 9 август 2021 г.

Чл. 2. (1) Определя органи за контакт с изпълнителите на проекти по чл. 1, ал. 1 (наричани по-нататък "определените органи"), както следва:

1. министърът на регионалното развитие и благоустройството - за републиканската пътна мрежа (републикански пътища);

2. министърът на транспорта и съобщенията - за железопътната мрежа (железен път) и за вътрешните водни пътища.

(2) Определените органи подпомагат изпълнителите и координират процедурите за издаване на разрешения за строеж за проектите, част от Трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T) по чл. 1, ал. 1. Всяка процедура по издаване на разрешение за строеж се координира от един орган по ал. 1.

(3) Всички органи, които участват в процеса, свързан с издаването на разрешенията за строеж за проектите по чл. 1, ал. 1, с изключение на съдебните органи, координират своите действия с оглед на спазване на срока, посочен в ал. 4.

(4) Срокът на процедурата за издаване на разрешение за строеж за проекти по чл. 1, ал. 1 не може да надвишава четири години считано от датата по чл. 3, ал. 2, т. 1.

(5) Срокът от четири години, посочен в ал. 4, не засяга задълженията, произтичащи от международното право и правото на Европейския съюз, и не включва сроковете, необходими за административно и съдебно обжалване и за изпълнение на съдебните решения.

(6) В надлежно обосновани от изпълнителите на проекти случаи определеният орган по ал. 1 може да удължи срока, посочен в ал. 4, като продължителността на удължаването се определя за всеки отделен случай и се ограничава до необходимото за приключване на процедурата за издаване на разрешение за строеж време. Допълнително удължаване може да бъде предоставено веднъж при същите условия. Определеният орган уведомява изпълнителите на проекти по чл. 1, ал. 1 за удължаването на срока.

(7) Определените органи осигуряват на официалната интернет страница на ръководеното от тях министерство информация за текущото състояние на процедурите за издаване на разрешения за строеж, които координират.

Чл. 3. (1) Изпълнителите на проекти по чл. 1, ал. 1 уведомяват писмено компетентния определен орган по чл. 2, ал. 1 за всеки проект, като предоставят:

1. подробно описание на проекта, включително избрани варианти на трасета;

2. резултатите от изпълнените предпроектни проучвания;

3. финансов и социално-икономически анализ "Разходи-ползи" въз основа на призната методология;

4. технически схеми и чертежи;

5. индикативен план-график за провеждане на необходимите процедури за издаване на разрешения за строеж за конкретния проект;

6. индикативен бюджет и информация за източниците на финансиране на проекта;

7. информация за техническия капацитет на изпълнителя на проекта по чл. 1, ал. 1;

8. друга необходима информация, при поискване от определения орган по чл. 2, ал. 1.

(2) Определеният орган по чл. 2, ал. 1 извършва оценка на годността на проекта въз основа на представените от изпълнителите документи по ал. 1, като:

1. в случай че представените от изпълнителя документи са достатъчни за стартиране на процедура за издаване на разрешение за строеж, за начална дата на процедурата се счита датата, на която определеният орган е получил уведомлението по ал. 1; в този случай разрешенията за строеж се издават в срока по чл. 2, ал. 4;

2. в случай че проектът не е достигнал необходимата годност за стартиране на процедурата за издаване на разрешение за строеж, в срок до 3 месеца след получаване на уведомлението по ал. 1 го отхвърля с обосновано решение.

Чл. 4. (1) Определените органи по чл. 2, ал. 1 подпомагат и координират провеждането на процедурите за издаване на разрешения за строеж за проектите по чл. 1, ал. 1, като:

1. предоставят обобщена информация на изпълнителите на проекти по чл. 1, ал. 1 и на компетентните органи, отговорни за и/или участващи в процедурите за издаване на разрешения за строеж;

2. при необходимост и след поискване предоставят на изпълнителя подробен план за необходимите процедури за издаване на разрешения за строеж за конкретен проект съгласно Закона за устройство на територията, включително информация относно сроковете за провеждането им в съответствие с четиригодишния срок по чл. 2, ал. 4;

3. следят за спазване на плановете за провеждане на процедурите за издаване на разрешения за строеж в съответствие с четиригодишния срок по чл. 2, ал. 4;

4. при поискване предоставят на изпълнителите на проекти обобщена информация относно необходимите разрешения, решения или становища, които трябва да бъдат получени и предоставени за успешно приключване на процедурите за издаване на разрешения за строеж, включваща най-малко:

а) обща информация за обхвата по същество и степента на подробност на информацията, която трябва да се представи от изпълнителя на проекта;

б) приложимите срокове или, ако няма такива срокове, индикативни срокове;

в) данни за контакт с органите и заинтересованите страни, които обикновено участват в консултациите, свързани с разрешенията, решенията или становищата, които трябва да бъдат получени и предоставени за успешно приключване на процедурите за издаване на разрешения за строеж;

г) съобщават на изпълнителите на проекти по чл. 1, ал. 1 за издадените и влезли в сила актове в рамките на процедурите за издаване на разрешения за строеж;

5. при необходимост определените органи по чл. 2, ал. 1 предоставят на изпълнителите на проекти информация, допълваща тази по т. 4;

6. всяко изменение на информацията по т. 4 се обосновава надлежно от определения орган;

7. координират процедурите за издаване на разрешения за строеж и процедурите по възлагане на обществени поръчки за трансгранични проекти, като си сътрудничат с определените органи от другите държави членки с цел координация и договаряне на съвместен план за изпълнение на процедурите за издаване на разрешения за строеж, като:

а) при необходимост вземат участие в създаването на съвместен орган за трансгранични проекти;

б) в рамките на процедурите за издаване на разрешения за строеж за проекти, които се отнасят до две или повече държави членки, предоставят информация и си сътрудничат с европейските координатори, определени в съответствие с чл. 45 от Регламент (ЕС) № 1315/2013;

в) при поискване и в случай на закъснение и/или неспазване на сроковете предоставят информация на съответните европейски координатори относно предприетите или планираните мерки, за да се даде възможност за приключване на процедурите за издаване на разрешения за строеж с възможно най-малко забавяне;

8. на всеки две години предоставят информация на Европейската комисия относно броя на процедурите за издаване на разрешение за строеж, попадащи в приложното поле на Директива (ЕС) № 2021/1187, средната продължителност на процедурите за издаване на разрешения за строеж, броя на процедурите за издаване на разрешения за строеж по чл. 2, ал. 6 и създаването на съвместен орган по време на периода на докладване; първият доклад се представя най-късно до 10 август 2026 г.;

9. изискват от компетентните органи, участващи в процедурите за издаване на разрешения за строеж, да им представят своевременно информация за издадените становища, решения и разрешения, свързани с процедурите, които координират и подпомагат.

(2) Правомощията по ал. 1 не засягат възможността на изпълнителите на проекти по чл. 1, ал. 1 да комуникират и с другите компетентни органи, издаващи становища, решения и разрешения, които са част от процедурата по издаване на разрешение за строеж.

Чл. 5. (1) Дейностите по чл. 2, ал. 6, чл. 3, ал. 2 и чл. 4 се извършват от работна група, назначена от съответния министър, който е определен за орган по чл. 2, ал. 1.

(2) Работната група по ал. 1 се състои от председател и членове. Председателят и членовете на работната група имат право на глас при вземане на решения.

(3) Председател на работната група е ресорният заместник-министър или оправомощено от министъра длъжностно лице.

(4) Членове на работната група са:

1. представител на Министерството на финансите;

2. представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството;

3. представител на Министерството на околната среда и водите;

4. представител на Министерството на земеделието и храните;

5. представител на Министерството на културата;

6. представители на Министерството на транспорта и съобщенията;

7. представител на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата".

(5) За всеки член на работната група по ал. 4 се определя заместник, който да участва на заседанията на работната група с право на глас, в случай на тяхно отсъствие.

(6) Поименният състав на работната група се определя със заповед на определения орган въз основа на предложения на съответните органи и организации.

(7) Решенията по чл. 2, ал. 6 и чл. 3, ал. 2 и 3 се вземат с квалифицирано мнозинство от две трети от присъстващите на заседанието членове на работната група, които имат право на глас. Членовете, гласували против, както и въздържалите се, представят своето особено мнение, което се вписва в протокола от заседанието.

(8) След получаването на протокола по ал. 7 министърът го утвърждава или го връща на работната група по ал. 1 с писмени указания, когато:

1. информацията в него не е достатъчна за вземането на решение, и/или

2. констатира нарушение в работата на работната група, което може да бъде отстранено.

(9) Указанията по ал. 3 посочват:

1. каква информация трябва да се включи, така че да са налице достатъчно мотиви за вземане на решение по чл. 3, ал. 2 и 3;

2. нарушението, което трябва да се отстрани в случаите по ал. 8, т. 2.

(10) Работната група представя на министъра нов протокол, който съдържа резултатите от преразглеждането на действията ѝ.

(11) При необходимост на заседанията на работната група могат да бъдат включени представители на други ведомства, които имат отношение към изпълнение на проектите по чл. 1, ал. 1. Те имат ролята на наблюдатели по време на заседанията на работната група и нямат право на глас при вземане на решенията.

(12) Представители на Национална компания "Железопътна инфраструктура", Агенция "Пътна инфраструктура", Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура", Изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на река Дунав", Изпълнителна агенция "Морска администрация" и други потенциални изпълнители на проекти по чл. 1, ал. 1 могат да присъстват на заседания на работната група след отправена им покана, с оглед на представяне на проектите. Представителите на изпълнителите на проекти не са членове на работната група и нямат право на глас при вземане на решенията.

(13) Членовете на работната група могат да предложат за участие в заседанията експерти, които при необходимост да подпомагат тяхната работа.

(14) Заседанията на работната група по ал. 1 се свикват по инициатива на председателя най-малко два пъти годишно.

(15) Дневният ред и всички документи и материали за заседанията се изпращат по електронен път от секретаря на председателя и членовете на работната група и на заинтересованите страни най-малко 7 работни дни преди датата на заседанието.

(16) Предложения за промени в дневния ред заедно с документите и материалите, които ги обосновават, могат да бъдат внасяни от председателя и от всеки член на работната група най-късно до 4 работни дни преди заседанието. Дневният ред, включително предложенията за промени в него, се гласуват от работната група на съответното заседание.

(17) За всяко заседание на работната група се съставя протокол, в който се отразяват темите на обсъждане, констатациите, всички изказвания и взетите решения и се прилагат материалите, разгледани на заседанието.

(18) До 5 работни дни след всяко заседание на членовете на работната група се изпраща по електронен път проектът на протокол от заседанието, по който те могат да дадат бележки в срок до 5 работни дни от датата на изпращането му. Окончателният вариант на протокол от заседанието се изготвя до 3 работни дни след получаване на бележките по проекта на протокол. Окончателният вариант се изпраща по електронен път повторно на всички членове на работната група.

(19) Координацията и административната и техническата работа, свързани с дейността на работната група, се извършват от секретар, който е служител на министерството, чийто министър е определен за орган по чл. 2, ал. 1.

Допълнителни разпоредби

§ 1. Постановлението въвежда разпоредбите на Директива (ЕС) 2021/1187 на Европейския парламент и на Съвета от 7 юли 2021 година.

§ 2. По смисъла на настоящото постановление:

1. "Решение за разрешаване" ("разрешение за строеж") е решението или съвкупността от решения, които могат да бъдат от административен характер, взети едновременно или последователно от компетентните органи, с изключение на органите за административно и съдебно обжалване, с които се определя дали изпълнителят на даден проект има право да изпълнява проекта в съответния географски район, без да се засягат решенията, взети в рамките на производство за административно или съдебно обжалване.

2. "Процедура за издаване на разрешение" ("процедура за издаване на разрешение за строеж") е всяка процедура, която трябва да бъде следвана, свързана с отделен проект по това постановление, с цел получаване на решението за разрешаване, изисквано от компетентните органи, съгласно правото на Европейския съюз или националното право, с изключение на градоустройството или планирането на земеползването, на процедурите, свързани с възлагането на обществени поръчки, и на предприетите на стратегическо равнище стъпки, които не се отнасят до конкретен проект, като стратегическа екологична оценка, публично бюджетно планиране, както и национални или регионални транспортни планове.

3. "Проект" е предложение за изграждането, адаптирането или изменението на определен участък от транспортната инфраструктура, което цели подобряване на капацитета, безопасността и ефикасността на посочената инфраструктура и чието изпълнение изисква одобряване посредством решение за разрешаване (решение за строеж).

4. "Трансграничен проект" е проект, обхващащ трансграничен участък между две или повече държави членки.

5. "Изпълнител на проект" е заявителят, подал заявление за разрешаване на изпълнението на проект, или публичният орган, който инициира даден проект.

6. "Определен орган" е органът, който е звеното за контакт за изпълнителя на проекта и който улеснява ефикасното и структурирано провеждане на процедурите за издаване на разрешения в съответствие с постановлението.

7. "Съвместен орган" е орган, създаден по взаимно съгласие между две или повече държави членки за улесняване на процедурите за издаване на разрешения, свързани с трансгранични проекти, включително съвместни органи, учредени от определените органи, когато тези определени органи са били оправомощени от държавите членки да учредят съвместни органи.

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 3. Постановлението се приема на основание чл. 7а от Закона за нормативните актове.

§ 4. Постановлението не се прилага за проекти, за които процедурите за издаване на разрешение за строеж са започнали преди 10 август 2023 г.

§ 5. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".


Промени настройката на бисквитките