Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 45 от 28.V

ПРАВИЛНИК ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА АДМИНИСТРАЦИЯТА НА ПРОКУРАТУРАТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ (ДВ, БР. 106 ОТ 2013 Г.)

 

ПРАВИЛНИК ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА АДМИНИСТРАЦИЯТА НА ПРОКУРАТУРАТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ (ДВ, БР. 106 ОТ 2013 Г.)

Издаден от Прокурорска колегия, изпълняваща функциите на Висш прокурорски съвет

Обн. ДВ. бр.45 от 28 Май 2024г.

§ 1. В чл. 1 се създава ал. 3:

"(3) Дейността на прокурора за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор или от заместник на главния прокурор, както и дейността на заместника на главния прокурор, който осъществява контрол върху действията на прокурора за разследването на престъпления, извършени от главния прокурор или от заместник на главния прокурор, се обслужва от организационната единица "АГП, ВКП и ВАП."

§ 2. В чл. 17 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова т. 5:

"5. осигуряване създаването и функционирането на модул в Унифицираната информационна система (УИС) на Прокуратурата на Република България за информационно осигуряване на дейността на прокурора за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор или от заместник на главния прокурор, както и дейността на заместника на главния прокурор, който осъществява контрол върху действията на прокурора за разследването на престъпления, извършени от главния прокурор или от заместник на главния прокурор;".

2. Досегашните т. 5, 6, 7, 8 и 9 стават съответно т. 6, 7, 8, 9 и 10.

§ 3. В чл. 27, ал. 3 се правят следните изменения:

1. Точка 2 се изменя така:

"2. има висше юридическо или икономическо образование или да е придобило специалност "Публична администрация" с образователно-квалификационна степен "магистър"; за магистрите по специалността "Право" се изисква да са преминали стажа, предвиден в ЗСВ, и да са придобили юридическа правоспособност;".

2. Точка 3 се изменя така:

"3. има професионален опит не по-малко от 8 години;".

§ 4. В чл. 29, ал. 4 т. 3 се изменя така:

"3. има професионален опит не по-малко от 5 години;".

§ 5. Създава се чл. 32а:

"Чл. 32а. (1) Във ВКП за дейността на прокурора за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор или от заместник на главния прокурор, както и дейността на заместника на главния прокурор, който осъществява контрол върху действията на прокурора за разследването на престъпления, извършени от главния прокурор или от заместник на главния прокурор, се води отделен регистър, в който се приемат, описват и изпращат всички входящи и изходящи документи.

(2) Входящата и изходящата кореспонденция във връзка с изпълнение на задачи, свързани с дейността по разследване на престъпления, извършени от главния прокурор или от заместник на главния прокурор, както и дейността на заместника на главния прокурор, който осъществява контрол върху действията на прокурора за разследването на престъпления, извършени от главния прокурор или от заместник на главния прокурор, се регистрира в УИС в разработен за целта модул.

(3) Достъпът до данните в УИС на ПРБ по преписки и наказателни производства, водени от прокурора за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор или от заместник на главния прокурор, както и по преписките на заместника на главния прокурор, който осъществява контрол върху действията на прокурора за разследването на престъпления, извършени от главния прокурор или от заместник на главния прокурор, се предоставя на служителите само във връзка с изпълнение на задачи, свързани с дейността по разследване."

§ 6. Създава се чл. 33б:

"Чл. 33б. Дейността по деловодно-административно обслужване на прокурора за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор или от заместник на главния прокурор, както и дейността на заместника на главния прокурор, който осъществява контрол върху действията на прокурора за разследването на престъпления, извършени от главния прокурор или от заместник на главния прокурор, се обслужва от изрично определени служители от специализираната администрация във ВКП."

§ 7. Създава се чл. 33в:

"Чл. 33в. В служба "Архив" във ВКП се съхраняват приключените и подлежащи на архивиране дела и преписки, деловодни книги и документи на прокурора за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор или от заместник на главния прокурор, както и на заместника на главния прокурор, който осъществява контрол върху действията на прокурора за разследването на престъпления, извършени от главния прокурор или от заместник на главния прокурор."

§ 8. В чл. 38 ал. 3 се изменя така:

"(3) За съдебен администратор може да се назначи лице, което отговаря на изискванията на чл. 27, ал. 3."

§ 9. В чл. 50 ал. 2 се изменя така:

"(2) За съдебен администратор може да се назначи лице, което отговаря на изискванията на чл. 27, ал. 3."

Промени настройката на бисквитките