Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 97 от 21.XI

НАРЕДБА № 11 ОТ 30 ОКТОМВРИ 2023 Г. ЗА СТРУКТУРАТА И ОРГАНИЗАЦИЯТА НА ДЕЙНОСТТА НА СЪДЕБНИТЕ ЦЕНТРОВЕ ПО МЕДИАЦИЯ

 

НАРЕДБА № 11 ОТ 30 ОКТОМВРИ 2023 Г. ЗА СТРУКТУРАТА И ОРГАНИЗАЦИЯТА НА ДЕЙНОСТТА НА СЪДЕБНИТЕ ЦЕНТРОВЕ ПО МЕДИАЦИЯ

В сила от 01.07.2024 г.
Издадена от Висшия съдебен съвет

Обн. ДВ. бр.94 от 10 Ноември 2023г., попр. ДВ. бр.97 от 21 Ноември 2023г.

Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С тази наредба се уреждат отношенията, свързани с устройството и организацията на дейността на съдебните центрове по медиация, наричани по-долу "съдебните центрове", статута и задълженията на координатора на съдебния център, както и събирането на информация и координирането на дейността на центровете.

Чл. 2. Целите на наредбата са създаване на структура на съдебните центрове, която позволява отчитане на специфичните нужди на всеки отделен център, както и гарантиране на високото качество на провежданите в центровете процедури по медиация.

Чл. 3. В съдебните центрове се провеждат процедури по медиация по висящи съдебни дела.

Чл. 4. Съдебните центрове осигуряват организацията и условията за провеждането на процедурите по медиация по висящи съдебни дела, като подпомагат, координират и контролират дейността на медиаторите съгласно наредбата по чл. 25 от Закона за медиацията.

Глава втора.
УСТРОЙСТВО НА СЪДЕБНИТЕ ЦЕНТРОВЕ ПО МЕДИАЦИЯ

Чл. 5. Съдебен център се създава към всеки окръжен съд.

Чл. 6. (1) Към всеки районен съд се създава териториално поделение на съдебния център.

(2) Териториалните поделения осигуряват условията, необходими за провеждане на процедури по медиация.

(3) Териториалните поделения се поддържат от съответния районен съд.

Чл. 7. (1) С решение на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет могат да се създават самостоятелни съдебни центрове и към отделни районни съдилища.

(2) Предложение за създаване на самостоятелен съдебен център към районен съд може да се направи и от председателя на районния съд или от председателя на съответния окръжен съд.

(3) Самостоятелен съдебен център се създава, когато броят на подлежащите на съдебна медиация дела в съответния районен съд или други обстоятелства налагат това.

(4) Когато към районния съд е създаден самостоятелен съдебен център, в този районен съд не се разкрива териториално поделение на съдебния център към съответния окръжен съд.

(5) При отпадане на необходимостта от самостоятелен съдебен център към районен съд по решение на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет центърът се закрива. Предложението за това се прави по реда на ал. 2.

Чл. 8. (1) Дейността на съдебния център се организира от председателя на съда, към който е разкрит, или от определен от него съдия от същия съд. Председателят може да възложи отделни организационни дейности на координатора на съдебния център.

(2) Председателят на съда или определеният от него съдия анализира данните за дейността на съдебния център, приема промени в организацията на работата на центъра и на координатора, когато това е необходимо за подобряване на дейността на центъра, и осъществява всички други действия във връзка с дейността на центъра.

Чл. 9. (1) Медиаторите към съдебния център избират трима свои представители за срок от три години, които участват в организацията на дейността на центъра.

(2) Представителите на медиаторите:

1. правят предложения за подобряване на дейността на центъра и на работата на медиаторите;

2. изготвят становища по сигнали във връзка с дейността на медиаторите и на съдебния център;

3. участват в комисията за оценка на дейността на медиаторите.

(3) Когато подаден сигнал във връзка с дейността на медиатор се отнася до представител на медиаторите, той не участва при изготвянето на становището по т. 2 на ал. 2.

(4) При предсрочно прекратяване на мандата на представител на медиаторите на негово място се избира друг представител на медиаторите, който довършва започнатия мандат.

(5) Координаторът подпомага представителите на медиаторите при организиране на срещи на медиаторите към съдебния център, включително за избиране на нови представители на медиаторите.

Чл. 10. (1) В съдебния център се назначават един или повече координатори, които са съдебни служители.

(2) В съдебните центрове могат да се назначават и други съдебни служители, определени от председателя на съда, когато дейността на центъра изисква това.

Глава трета.
КООРДИНАТОР

Чл. 11. Провеждането на процедурите по медиация в съдебния център се организира от един или повече координатори.

Чл. 12. (1) Координаторът е съдебен служител в съда, към който е разкрит съдебният център.

(2) Координаторът преминава задължително първоначално обучение по програма, одобрена от съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, което включва запознаване с процедурата по медиация и особено спецификите при координиране и организация на съдебен център по медиация, както и със съдебната процедура, комуникацията със страните и техните процесуални представители, събиране на статистическа информация и информация от страните за нивото на удовлетвореност от проведената процедура по медиация, водене на деловодството на съдебния център. Могат да се провеждат и последващи обучения за координаторите.

Чл. 13. Координаторът:

1. участва в организирането на дейността на съдебния център;

2. осъществява контакт със страните по спора, техните процесуални представители и медиаторите по организационни въпроси;

3. определя дата и час за провеждане на първата среща в процедурата по медиация;

4. определя медиатор, който да проведе процедурата по медиация в предвидените за това случаи или съдейства на страните при избор на медиатор;

5. координира своевременното предаване от медиатора на съдията по делото на информацията относно резултата от проведената процедура по медиация и участието на страните в нея;

6. информира съда за спиране на процедурата;

7. приема подадените във връзка с процедурите по медиация документи, като снема електронен образ на документите на хартиен носител и ги запазва в Единната информационна система на съдилищата;

8. организира срещи на медиаторите в центъра за обсъждане на трудности при провеждането на медиации и преодоляването им;

9. администрира седмичното отчитане на часовете от проведени медиации, изготвя разходни ордери за изплащане на възнаграждението на медиаторите и ги представя за утвърждаване на председателя на съда или на определено от него лице от съда;

10. изготвя шестмесечна и годишна статистика за дейността на съдебния център по медиация;

11. предлага промени в организацията на работата на съдебния център, които се утвърждават от председателя на съда;

12. изпълнява и други задължения, свързани с организацията на дейността на центъра.

Чл. 14. Съдебни служители не могат да извършват дейност като медиатори в съдебен център.

Глава четвърта.
СТАТИСТИКА, АНАЛИЗ И КООРДИНИРАНЕ НА ДЕЙНОСТТА НА СЪДЕБНИТЕ ЦЕНТРОВЕ ПО МЕДИАЦИЯ

Чл. 15. В съдебните центрове се събира информация и се изготвя статистика относно процедурите по медиация, като информацията се събира отделно за случаите по чл. 140а, ал. 1 и 2 на Гражданския процесуален кодекс и по чл. 19, ал. 2 от Закона за медиацията. Информацията включва:

1. брой на проведените медиации;

2. брой на сключените споразумения в процедурите по медиация;

3. брой на съдебните дела, които са прекратени със спогодба или поради оттегляне или отказ от иска след проведена процедура по медиация при препращане по същото или по друго дело;

4. брой на непроведените процедури по медиация;

5. брой на прекратените процедури и причините за това;

6. продължителността на всяка от процедурите по медиация и броя на проведените срещи.

Чл. 16. (1) В съдебните центрове се събира информация за дейността на всеки един медиатор относно:

1. брой проведени медиации, тяхната продължителност и брой срещи;

2. брой постигнати споразумения, включително брой прекратени дела след приключване на медиацията при съответния медиатор;

3. удовлетвореност на страните от работата на медиатора;

4. брой медиации, при които страните са избрали медиатора.

(2) Съдебните центрове събират информация и за:

1. брой препратени дела от всеки съдия, както и дали препращането е в първоинстанционното или въззивното производство;

2. брой постигнати споразумения или прекратени дела след процедури по медиация при препращане от всеки съдия.

Чл. 17. Координаторът на съдебния център по медиация събира цялата информация и изготвя статистика на всеки шест месеца.

Чл. 18. Въз основа на събраната статистическа информация и обобщената информация от събраните формуляри с информация за нивото на удовлетвореност от проведените процедури по медиация съгласно наредбата по чл. 25 от Закона за медиацията координаторът на съдебния център изготвя годишен отчет за дейността на центъра и го предоставя на председателя на съда, към който е разкрит съдебният център, за включване в годишния доклад на съда.

Чл. 19. Специализираната администрация на Висшия съдебен съвет:

1. обобщава и анализира информацията от отчетите на съдебните центрове;

2. обобщава и анализира добрите практики на центровете;

3. предоставя съдействие на координаторите на съдебните центрове във връзка с осъществяване на функциите им;

4. спомага за обмен на информация между съдебните центрове.

Чл. 20. (1) Обобщената статистическа информация относно дейността на съдебните центрове, изготвените въз основа на нея анализи, както и постъпили запитвания и предложения от председателите на съдилищата, към които са създадени съдебни центрове, или от координаторите на центровете във връзка с установени проблеми или създадени добри практики в работата на съдебните центрове, се обсъждат от Съвет по въпросите на медиацията по висящи съдебни дела ("съвет").

(2) Съветът се състои от най-малко трима членове с опит в областта на медиацията, определени за срок от три години, които включват:

1. съдия, определен от съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, който е председател на съвета;

2. лице, определено от министъра на правосъдието;

3. адвокат, който е вписан в списък на медиаторите към съдебен център, определен от Висшия адвокатски съвет;

4. други лица, които могат да бъдат определени от съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

(3) Съветът се свиква на заседания от председателя най-малко веднъж на три месеца. Председателят може да свика заседание и когато това е необходимо за своевременното обсъждане на важни въпроси. Заседанията може да се провеждат и чрез видеоконферентна връзка.

(4) Съветът обсъжда въпросите и информацията по ал. 1, като предлага решения за възникнали проблеми, констатира положителни или негативни тенденции, свързани с дейността на съдебните центрове, и прави предложения за подобряването на дейността на центровете, като предлага и подходящи мерки за това, включително и чрез необходими законодателни изменения, както и определя комуникационната стратегия на съдилищата по отношение на медиацията, осъществявана в съдебните центрове.

(5) Предложенията на съвета се отправят до съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

(6) Съветът определя информацията, която да бъде публикувана на интернет страницата на Висшия съдебен съвет.

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 1. Наредбата влиза в сила от 1 юли 2024 г.

§ 2. Наредбата се издава на основание чл. 84а, ал. 4 от Закона за съдебната власт.

§ 3. (Попр. - ДВ, бр. 97 от 2023 г.) В Правилника за администрацията на съдилищата (приет с решение на Пленума на Висшия съдебен съвет по протокол № 25 от 3.08.2017 г. - обн., ДВ, бр. 68 от 22.08.2017 г.; изм. и доп., бр. 91 от 23.10.2020 г.) се създава глава трета "а":

"Глава трета "а"

КООРДИНАТОР НА СЪДЕБЕН ЦЕНТЪР ПО МЕДИАЦИЯ


Чл. 10а. (1) Координаторите са съдебни служители, които организират дейността на съдебните центрове по медиация.

(2) За координатор се назначава лице, което е български гражданин и има завършено висше образование с образователна степен "бакалавър".

(3) Назначаването на координатор се извършва след провеждането на конкурс, организиран от административния ръководител на съответния орган на съдебната власт.

(4) Функциите на координатора се уреждат в Наредба № 11 от 2023 г. за структурата и организацията на дейността на съдебните центрове по медиация.

(5) Когато няма назначен координатор, административният ръководител със заповед възлага функциите му да се изпълняват от съдебен администратор, административен секретар или от друг съдебен служител."

Промени настройката на бисквитките