Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 49 от 11.VI

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 101 ОТ 14 ЮЛИ 2023 Г. ЗА СЪЗДАВАНЕ НА НАЦИОНАЛЕН МЕХАНИЗЪМ ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ПОЛИТИКИТЕ И ЗА КООРДИНАЦИЯ В СФЕРАТА НА МЕРКИТЕ ЗА БОРБА С ИЗПИРАНЕТО НА ПАРИ И ФИНАНСИРАНЕТО НА ТЕРОРИЗМА - СЪВЕТ ЗА КООРДИНАЦИЯ И СЪТРУДНИЧЕСТВО

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 101 ОТ 14 ЮЛИ 2023 Г. ЗА СЪЗДАВАНЕ НА НАЦИОНАЛЕН МЕХАНИЗЪМ ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ПОЛИТИКИТЕ И ЗА КООРДИНАЦИЯ В СФЕРАТА НА МЕРКИТЕ ЗА БОРБА С ИЗПИРАНЕТО НА ПАРИ И ФИНАНСИРАНЕТО НА ТЕРОРИЗМА - СЪВЕТ ЗА КООРДИНАЦИЯ И СЪТРУДНИЧЕСТВО

Обн. ДВ. бр.62 от 21 Юли 2023г., изм. и доп. ДВ. бр.49 от 11 Юни 2024г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


Чл. 1. Създава Национален механизъм за определяне на политиките и за координация в сферата на мерките за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма.

Чл. 2. (1) Създава Съвет за координация и сътрудничество, наричан по-нататък "съвета", за осъществяване на Националния механизъм за определяне на политиките и за координация в сферата на мерките за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма чрез осъществяване на наблюдение и контрол и отчитане на напредъка и изпълнението на мерките и действията за ограничаване на рисковете от изпиране на пари и финансиране на тероризъм и на мерките и действията, произтичащи от дадените препоръки за Република България в приетия на 18 май 2022 г. Доклад за Република България от Пети оценителен кръг на Комитета на експертите за оценка на мерките срещу изпирането на пари към Съвета на Европа (Комитета MONEYVAL), както и в други оценителни доклади на международни организации с компетентност в сферата на борбата с изпирането на пари и финансирането на тероризма.

(2) Съветът осъществява дейността си при спазване на принципите за разделение на властите и независимост на съдебната власт, както и на другите конституционно и законово установени принципи и правила. Като израз на независимостта и безпристрастността на съдебната власт представителите на съдебната власт в съвета се въздържат от становища по въпроси, които са или биха могли да бъдат предмет на съдебно произнасяне.

(3) Съветът не осъществява контрол върху дейността на държавните органи и институции и на членовете си и под никаква форма не може да осъществява намеса в независимостта на съдебната власт.

(4) Участието в съвета на органите и институциите, които са извън състава на изпълнителната власт, е на доброволен принцип и е израз на сътрудничество и диалог между властите.

Чл. 3. Съветът:

1. осъществява наблюдение и контрол и отчита напредъка и изпълнението на мерките и действията за изпълнение на плановете за действие за ограничаване на идентифицираните в националната оценка по чл. 95 от Закона за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП) рискове от изпиране на пари и финансиране на тероризма и на мерките и действията, произтичащи от други анализи в сферата на превенцията и противодействието на изпирането на пари и финансирането на тероризма, които изискват сътрудничество и координация между държавните органи и институции и се подготвят от постоянно действащата работна група на основание чл. 96, ал. 1, т. 4 от ЗМИП;

2. осъществява наблюдение и контрол и отчита напредъка и изпълнението на мерките и действията, произтичащи от дадените препоръки за Република България в приетия на 18 май 2022 г. Доклад за Република България от Пети оценителен кръг на Комитета MONEYVAL, както и в други оценителни доклади на международни организации с компетентност в сферата на борбата с изпирането на пари и финансирането на тероризма;

3. обсъжда конкретни въпроси и затруднения, възникнали при изпълнението на мерките и дейностите по т. 1 и 2;

4. обсъжда предложения за предприемане на последващи мерки за изпълнение на плановете за действие по т. 1 и 2, включително законодателни промени;

5. поддържа собствена страница на Портала за консултативните съвети, администриран и поддържан от дирекция "Координация на политики и концесии" от специализираната администрация на Министерския съвет, където публикува документи и материали за дейността си, включително акта за създаването и състава си.

(2) Съветът отчита дейността си пред обществеността, като изготвя 6-месечни и годишни доклади за напредъка по изпълнението на мерките и дейностите по чл. 3.

(3) Съветът представя годишен доклад за дейността си пред Министерския съвет. Председателят на съвета внася доклада пред Министерския съвет. Докладите се оповестяват и чрез публикуване на интернет страниците на Министерския съвет, Върховния касационен съд, Върховния административен съд, Прокуратурата на Република България, както и на страницата на съвета на Портала за консултативните съвети.

Чл. 4. (1) В изпълнение на своите правомощия съветът приема с решение доклада относно напредъка и изпълнението на мерки и дейности по чл. 3 на база представената информация от компетентните органи и институции.

(2) Съветът може да приема решения за координиране на взаимодействието между компетентните органи и институции, представени в съвета, и да изразява становище за изпълнение на последващи мерки и дейности по чл. 3.

(3) Съветът може да създава работни групи на основание чл. 22, ал. 2 от Закона за администрацията.

(4) Решенията се вземат с единодушие, а при липса на такова - с мнозинство повече от половината от състава на съвета.

Чл. 5. (1) (Доп. - ДВ, бр. 49 от 2024 г., в сила от 11.06.2024 г.) Съветът се състои от председател, заместник-председател и членове. Председател на съвета е министър-председателят и министър на външните работи или определен с негова заповед член на Министерския съвет. Заместник-председателят на съвета се определя от министър-председателя измежду членовете на съвета, който в отсъствие на председателя изпълнява неговите функции.

(2) Членове на съвета са:

1. министърът на правосъдието;

2. министърът на вътрешните работи;

3. (изм. - ДВ, бр. 49 от 2024 г., в сила от 11.06.2024 г.) заместник министър-председателят и министър на финансите;

4. (изм. - ДВ, бр. 49 от 2024 г., в сила от 11.06.2024 г.) министър-председателят и министър на външните работи - когато не е председател на Съвета;

5. министърът на транспорта и съобщенията;

6. министърът на електронното управление;

7. главният прокурор на Република България;

8. председателят на Върховния касационен съд;

9. председателят на Върховния административен съд;

10. управителят на Българската народна банка;

11. председателят на Държавна агенция "Национална сигурност";

12. председателят на Комисията за финансов надзор;

13. председателят на Комисията за регулиране на съобщенията;

14. (изм. - ДВ, бр. 49 от 2024 г., в сила от 11.06.2024 г.) председателят на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество;

15. (нова - ДВ, бр. 49 от 2024 г., в сила от 11.06.2024 г.) председателят на Комисията за противодействие на корупцията;

16. (предишна т. 15 - ДВ, бр. 49 от 2024 г., в сила от 11.06.2024 г.) изпълнителният директор на Националната агенция за приходите;

17. (предишна т. 16 - ДВ, бр. 49 от 2024 г., в сила от 11.06.2024 г.) директорът на Агенция "Митници";

18. (предишна т. 17 - ДВ, бр. 49 от 2024 г., в сила от 11.06.2024 г.) изпълнителният директор на Агенцията по вписванията.

(3) Член на съвета, както и заместник-председателят на съвета могат да бъдат замествани от оправомощен от тях представител на съответния орган или институция.

(4) Председателят на съвета:

1. представлява съвета;

2. ръководи заседанията на съвета, определя дневния ред и насрочва извънредни заседания на съвета;

3. съвместно със заместник-председателя организира и координира изпълнението на решенията на съвета;

4. при необходимост привлича представители и на други органи и институции.

Чл. 6. (1) Председателят на съвета определя секретар на съвета, който организира и обезпечава провеждането на заседанията.

(2) Съветът се подпомага организационно-технически от секретариат, определен със заповед на министър-председателя.

Чл. 7. Органите и институциите, на които Конституцията или друг нормативен акт възлагат изпълнението на политики, мерки или дейности по чл. 3, предоставят необходимата информация за осъществяване на Националния механизъм за определяне на политиките и за координация в сферата на мерките за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма, както и предложения за нови мерки и дейности, в случай че имат такива.

Чл. 8. (1) Съветът провежда редовни заседания на всеки шест месеца в сградата на Министерския съвет.

(2) Извънредни заседания се провеждат по инициатива на председателя или по искане на 1/3 от състава на съвета.

(3) При свикване на извънредно заседание задължително се посочват въпросите, които ще се обсъждат, и членовете на съвета, които ще докладват по тях.

(4) Съветът провежда заседание, ако присъства повече от половината от състава му.

Чл. 9. Когато естеството на обсъжданите въпроси във връзка с напредъка и изпълнението на мерки и дейности по чл. 3 налага това, на заседанията могат да бъдат канени според тяхната компетентност и представители на други институции. За осигуряване на работата на съвета може да бъдат искани информация и становища от други компетентни органи и институции.

Чл. 10. (1) Информацията и материалите за редовните заседания се изпращат от съответния орган или институция съобразно компетентността им до секретариата на съвета в 7-дневен срок преди заседанието.

(2) Секретариатът обобщава информацията и материалите за редовните заседания и ги изпраща на участниците в съвета не по-късно от 3 дни преди датата на заседанието, а за извънредните заседания - след постъпването им в секретариата, но не по-късно от един ден преди заседанието.

Чл. 11. (1) За всяко заседание на съвета се съставя протокол, в който се отразяват докладваните въпроси, обсъжданията, изразените становища и приетите решения.

(2) Протоколът се подписва от председателя на съвета, ръководил заседанието, и от секретаря.

Чл. 12. Секретариатът на съвета:

1. осъществява оперативното взаимодействие на съвета с други държавни органи и институции;

2. обобщава получената информация и изготвя проект на докладите;

3. изготвя протоколите от заседанията на съвета;

4. публикува докладите и протоколите на съвета на страницата на съвета на Портала за консултативните съвети;

5. изпраща всички протоколи, доклади и други материали до органите и институциите, ръководени или представлявани от членовете на съвета.

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 1. За неуредени въпроси се прилага Правилникът за организацията и дейността на съвет по чл. 21, ал. 1 от Закона за администрацията, приет с Постановление № 117 на Министерския съвет от 2012 г. (обн., ДВ, бр. 47 от 2012 г.; доп., бр. 36 от 2014 г.).

§ 2. В 10-дневен срок от влизането в сила на постановлението всеки ръководител на министерство или институция, включен в състава на съвета, определя лица или структура, които осъществяват техническата координация със секретариата.

§ 3. Постановлението се приема на основание чл. 22а, ал. 1 от Закона за администрацията.

Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 201 ОТ 6 ЮНИ 2024 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 101 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2023 Г. ЗА СЪЗДАВАНЕ НА НАЦИОНАЛЕН МЕХАНИЗЪМ ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ПОЛИТИКИТЕ И ЗА КООРДИНАЦИЯ В СФЕРАТА НА МЕРКИТЕ ЗА БОРБА С ИЗПИРАНЕТО НА ПАРИ И ФИНАНСИРАНЕТО НА ТЕРОРИЗМА - СЪВЕТ ЗА КООРДИНАЦИЯ И СЪТРУДНИЧЕСТВО

(ОБН. - ДВ, БР. 49 ОТ 2024 Г., В СИЛА ОТ 11.06.2024 Г.)


§ 2. Член 5, ал. 2, т. 15 се прилага след изпълнението на § 7, ал. 1 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за противодействие на корупцията (обн., ДВ, бр. 84 от 2023 г.; изм. и доп., бр. 13 от 2024 г.) и встъпване в длъжност на първия ротационен председател.

§ 3. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките