Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 56 от 30.VI

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 3 ОТ 2023 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ИНТЕРВЕНЦИИТЕ ПОД ФОРМАТА НА ДИРЕКТНИ ПЛАЩАНИЯ, ВКЛЮЧЕНИ В СТРАТЕГИЧЕСКИЯ ПЛАН, ЗА ПРОВЕРКИТЕ, НАМАЛЕНИЯ НА ПЛАЩАНИЯТА И РЕДА ЗА НАЛАГАНЕ НА АДМИНИСТРАТИВ

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 3 ОТ 2023 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ИНТЕРВЕНЦИИТЕ ПОД ФОРМАТА НА ДИРЕКТНИ ПЛАЩАНИЯ, ВКЛЮЧЕНИ В СТРАТЕГИЧЕСКИЯ ПЛАН, ЗА ПРОВЕРКИТЕ, НАМАЛЕНИЯ НА ПЛАЩАНИЯТА И РЕДА ЗА НАЛАГАНЕ НА АДМИНИСТРАТИВНИ САНКЦИИ (ДВ, БР. 23 ОТ 2023 Г.)

В сила от 30.06.2023 г.
Издадена от министъра на земеделието и храните

Обн. ДВ. бр.56 от 30 Юни 2023г.

§ 1. В чл. 2 се правят следните изменения:

1. В ал. 4, т. 3 думите "министъра на земеделието" се заменят с "министъра на земеделието и храните", а думите "Наредба № 1 от 2018 г. за условията и реда за издаване на разрешение за отглеждане на растения от рода на конопа (канабис), предназначени за влакно, семена за фураж и храна и семена за посев, със съдържание под 0,2 тегловни процента на тетрахидроканабинол, определено в листна маса, цветните и плодните връхчета, за търговия и контрол" се заменят с "Наредба № 1 от 2018 г. за условията и реда за издаване на разрешение за отглеждане на растения от рода на конопа (канабис), предназначени за влакно, семена за фураж и храна и семена за посев, със съдържание под 0,3 тегловни процента на тетрахидроканабинол, определено в листна маса, цветните и плодните връхчета, за търговия и контрол".

2. В ал. 5 думите "Министерството на земеделието" се заменят с "Министерството на земеделието и храните".

§ 2. В чл. 5, ал. 7 накрая се добавя "ако отговарят на изискванията на чл. 60 от ЗПЗП".

§ 3. В чл. 6, ал. 1 след думата "които" се добавя "стопанисват и".

§ 4. В чл. 9, ал. 1 думите "една порода" се заменят с "всяка една порода, от която са заявени животни за подпомагане,".

§ 5. В чл. 11, ал. 1 думите "една порода" се заменят с "всяка една порода, от която са заявени животни за подпомагане,".

§ 6. В чл. 12 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думите "повече крави от" се добавя "всяка", а след "приложение № 4" се добавя "от която са заявени животни за подпомагане".

2. В ал. 2, т. 2 думите "чл. 8, ал. 2, т. 2 - 7" се заменят с "чл. 8, ал. 2, т. 2 - 5 и 7".

3. Създава се нова ал. 5:

"(5) Заявените за подпомагане животни по интервенцията по ал. 1, за които се доказва реализация на пазара на мляко и/или млечни продукти в еквивалент мляко съгласно ал. 4, т. 1, трябва да отговарят и на изискването на чл. 8, ал. 2, т. 6."

4. Досегашната ал. 5 става ал. 6 и в нея думите "ал. 2 и 3" се заменят с "ал. 2, 3 и 5".

§ 7. В чл. 15 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) в т. 1 след думите "овце-майки от" се добавя "всяка", а след "приложение № 5" се добавя "от която са заявени животни за подпомагане";

б) в т. 2 след думите "кози-майки от" се добавя "всяка", а след "приложение № 5" се добавя "от която са заявени животни за подпомагане".

2. В ал. 2, т. 3 цифрата "6" се заличава.

3. Създава се нова ал. 5:

"(5) Заявените за подпомагане животни по интервенцията по ал. 1, за които се доказва съгласно ал. 4 реализация на пазара на мляко и/или млечни продукти в еквивалент мляко, трябва да отговарят и на изискването на чл. 8, ал. 2, т. 6."

4. Досегашната ал. 5 става ал. 6.

5. Досегашната ал. 6 става ал. 7 и в нея думите "ал. 2 и 3" се заменят с "ал. 2, 3 и 5".

§ 8. В чл. 16 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1, т. 1 и 2 думите "една порода" се заменят с "всяка една порода, от която са заявени животни за подпомагане,".

2. В ал. 2, т. 3 цифрата "6" се заличава.

3. Създава се нова ал. 5:

"(5) Заявените за подпомагане животни по интервенцията по ал. 1, за които се доказва реализация на пазара на мляко и/или млечни продукти в еквивалент мляко съгласно ал. 4, т. 1, трябва да отговарят и на изискването на чл. 8, ал. 2, т. 6."

4. Досегашната ал. 5 става ал. 6.

5. Досегашната ал. 6 става ал. 7 и в нея думите "ал. 2 и 3" се заменят с "ал. 2, 3 и 5".

§ 9. В чл. 18, ал. 3 думата "животни" се заменя с "животните, които ще се заменят".

§ 10. В чл. 21 се правят следните изменения:

1. В ал. 4 думите "Министерството на земеделието" се заменят с "Министерството на земеделието и храните".

2. В ал. 7 думите "до 31 октомври" се заменят с "до 30 септември".

§ 11. В чл. 25 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думите "заявяват за подпомагане" се добавя "по тази интервенция и/или по интервенцията по чл. 26".

2. В ал. 2 думите "Общия каталог на държавите - членки на Европейския съюз" се заменят със "Сортовата листа на лозов посадъчен материал на Европейския съюз".

3. В ал. 4 след думата "документ" се добавя "по образец, одобрен от изпълнителния директор на ДФЗ в срок до 10 дни от влизане в сила на наредбата, който се публикува на интернет страницата на ДФЗ", а накрая се добавя "и копие от дипломата на агронома".

§ 12. В чл. 26, ал. 1 след думите "заявяват за подпомагане" се добавя "по тази интервенция и/или по интервенцията по чл. 25".

§ 13. В чл. 30, ал. 2 след думата "регистрирани" се добавя "като производители на картофи", а думите "Министерството на земеделието" се заменят с "Министерството на земеделието и храните".

§ 14. В чл. 32, ал. 1 след думите "заявяват за подпомагане" се добавя "по интервенцията".

§ 15. В чл. 33 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 4 думите "преди последния ден за подаване на заявления за подпомагане" и "за което ДФЗ извършва служебна проверка в регистъра за периода от 1 февруари на годината на кандидатстване до 31 януари на следващата календарна година" се заличават, а думите "като за тях ДФЗ извършва служебна проверка в регистъра преди плащане" се заменят с "като ДФЗ извършва служебна проверка в регистъра по чл. 16а, ал. 1, т. 1 от ЗПООЗПЕС за действащ активен договор в периода от

1 февруари на годината на кандидатстване до 31 януари на следващата календарна година".

2. Създава се ал. 8:

"(8) Българската агенция по безопасност на храните предоставя на ДФЗ и на Министерството на земеделието и храните в срок до 30 септември в годината на кандидатстване актуална извадка от списъка с кандидати, които имат обекти за производство и/или пакетиране на храни от плодове и зеленчуци, регистрирани по чл. 26 от Закона за храните в Националния електронен регистър на обектите за производство и търговия на едро и дребно с храни от животински и неживотински произход, в частта "Обекти за производство и/или пакетиране на храни от плодове и зеленчуци" - Група 2, във формат и по вид информация, посочени от ДФЗ."

§ 16. В чл. 34 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "както и договори за преработка с предприятия за производство на нишесте от картофи, в срок не по-късно от последния ден за подаване на заявление за подпомагане" се заменят със "срока съгласно чл. 33, ал. 6" и се създава изречение второ: "Документите се предоставят заедно с опис по образец, утвърден от изпълнителния директор на ДФЗ, лично или чрез представител, упълномощен с нотариално заверено пълномощно, в съответната областна дирекция на Държавен фонд "Земеделие", отдел "Прилагане на схеми и мерки за подпомагане"."

2. В ал. 2:

а) в основния текст след думата "сертифицирани и" се добавя "за закупени или произведени";

б) в т. 4 думите "или придружителен документ по чл. 13а" се заличават.

§ 17. В чл. 35, ал. 1, т. 1 думата "заявената" се заменя с "фасул (за зърно), леща, нахут, грах за зърно (зимен и пролетен), фъстъци, соя, бакла, люцерна, еспарзета, фий, детелина, вигна, бурчак, лупина, звездан и/или смески от тях".

§ 18. В чл. 37, ал. 2 се създава т. 4:

"4. по еко схемите по ал. 1, т. 1 и 3 - 8 са заявили за подпомагане площи, които са с минимален размер съгласно чл. 38в, ал. 3 от ЗПЗП и са на разположение на земеделския стопанин съгласно чл. 41, ал. 3 от ЗПЗП."

§ 19. В чл. 38 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) точка 3 се изменя така:

"3. заявяват по еко схемата по ал. 1 и стопанисват по биологичен начин постоянно затревени площи и/или площи с фуражни култури и отбелязват в заявлението за подпомагане животните, за отглеждането на които стопанисват по биологичен начин заявените по интервенцията площи; заявените площи и отбелязаните животни трябва да са в система на контрол от 31 декември на предходната година до 31 декември на годината на кандидатстване и да са вписани в регистъра по чл. 16а, ал. 1, т. 1 от ЗПООПЗПЕС; отбелязаните животни могат да бъдат заменяни по реда на чл. 18;"

б) точка 5 се изменя така:

"5. през годината на кандидатстване нямат наложена мярка, засягаща дейностите по биологично растениевъдство с постоянно затревени площи и фуражни култури и/или дейностите по биологично животновъдство с едри преживни животни, дребни преживни животни и свине от Източнобалканската порода за ниво на несъответствие и/или нарушение, класифицирано с ниво 3 "Критично несъответствие", съгласно каталога "Мерки и несъответствия" по приложение № 3 на Наредба № 5 от 2018 г. за прилагане на правилата на биологично производство, етикетиране и контрол, и за издаване на разрешение за контролна дейност за спазване на правилата на биологичното производство, както и за последващ официален надзор върху контролиращите лица (ДВ, бр. 75 от 2018 г.)."

2. Алинея 4 се изменя така:

"(4) Размерът на помощта по еко схемата по ал. 1 се определя на хектар допустими за подпомагане постоянно затревени площи и/или площи с фуражни култури по ал. 1, т. 3 за толкова хектара, за колкото е спазено съотношението от 0,15 до 1 животинска единица на хектар. Животните, отбелязани по интервенцията, се приравняват към съответните животински единици към последния ден за подаване на заявленията за подпомагане."

3. В ал. 5 думата "пасищни" се заменя с "постоянно затревени".

§ 20. В чл. 40, ал. 1, т. 2 думите "лице, притежаващо квалификация в областта на селското стопанство" се заменят с "агроном, по образец, одобрен от изпълнителния директор на ДФЗ в срок до 10 дни от влизане в сила на наредбата, който се публикува на интернет страницата на ДФЗ".

§ 21. В чл. 41, ал. 3 се създава изречение второ: "Професионалната категория на употреба по ал. 1, т. 2 на продуктите за растителна защита се проверява към последния ден на срока по чл. 12, ал. 1 от Наредба № 4 от 2023 г. за условията и реда за подаване на заявления за подпомагане по интервенции за подпомагане на площ и за животни (ДВ, бр. 30 от 2023 г.) (Наредба № 4 от 2023 г.)."

§ 22. В чл. 42, ал. 1, т. 1 се изменя така:

"1. засяване и отглеждане в междуредията и по вътрешната граница на парцела с трайни насаждения една или смес от културите по редове 1 - 15 от приложение № 15, или смес от култури от редове 1 - 15 с култури от редове 16 - 23 от приложение № 15, и/или".

§ 23. В чл. 43, ал. 1 думите "с подкрепата на технически компетентни служби или лица, компетентни в областта на селското стопанство или ветеринарната медицина, или от зооинженери" се заменят с "от ветеринарен лекар, зооинженер или агроном, по образец, одобрен от изпълнителния директор на ДФЗ в срок до 10 дни от влизане в сила на наредбата, който се публикува на интернет страницата на ДФЗ".

§ 24. В чл. 46 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 думите "от 1 октомври на предходната година до 30 септември" се заменят с "от 1 юли на предходната година до 30 юни".

2. Създават се ал. 6 - 8:

"(6) Българската агенция по безопасност на храните поддържа на официалната си електронна страница актуална извадка на регистрираните за пускане на пазара и употреба органични подобрители на почвата, органични торове, микробиални торове и растителни биостимуланти, включени в Регистъра на торовете, подобрителите на почвата, биологично активните вещества и хранителните субстрати, за които е издадено удостоверение за пускане на пазара и употреба по Закона за защита на растенията.

(7) Българската агенция по безопасност на храните предоставя на ДФЗ и на Министерството на земеделието и храните не по-късно от 15 дни преди края на срока по чл. 12, ал. 1 от Наредба № 4 от 2023 г. извадката по ал. 6.

(8) Използването на органичните подобрители на почвата, органичните торове, микробиалните торове и растителните биостимуланти, които се пускат на пазара в съответствие с Регламент (ЕС) 2019/1009 на Европейския парламент и на Съвета от 5 юни 2019 г. за определяне на правила за предоставяне на пазара на ЕС продукт за наторяване и за изменение на регламенти (ЕО) № 1069/2009 и (ЕО) № 1107/2009 и за отмяна на Регламент (ЕО) № 2003/2003 (OB, L 170/71 от 25 юни 2019 г.) и не са включени в Регистъра на торовете, подобрителите на почвата, биологично активните вещества и хранителните субстрати, се подпомага по еко схемата за запазване и възстановяване на почвения потенциал въз основа на информацията от съдържанието на сертификата или етикета на продукта."

§ 25. В чл. 50 ал. 4 се изменя така:

"(4) Наследниците на починали земеделски стопани по ал. 1 имат право на помощта по ал. 3, когато са вписани в регистъра по чл. 7 от ЗПЗП и отговарят на изискванията на ал. 2. Когато тези наследници са двама или повече, те упълномощават с нотариално заверено изрично пълномощно един от тях да подаде заявление за подпомагане, към което се прилага удостоверение за наследници."

§ 26. В чл. 54, ал. 2 думите "в период от 1 януари до 31 май на годината на кандидатстване" се заличават.

§ 27. В чл. 82, ал. 1 думите "за такова подаване" се заменят с "по чл. 5, ал. 1 от Наредба № 4 от 2023 г.".

§ 28. В допълнителната разпоредба в § 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 2 думите "от 36 месеца до 18 години" се заменят с "не по-малка от 36 месеца".

2. Точка 11 се отменя.

3. Създава се т. 44:

"44. "Органични подобрители на почвата" са органични подобрители, органични торове, микробиални торове и растителни биостимуланти."

§ 29. В приложение № 3 към чл. 11, ал. 1 в т. 7 след думите "Месодаен симентал" се добавя "и Симентал".

§ 30. В приложение № 10 към чл. 25, ал. 3, т. 4 в таблица "Зеленчукови култури - полско производство" на ред "Картофи" числото

"15 000" се заменя с "19 900".

§ 31. В приложение № 14 към чл. 40, ал. 1, т. 3, буква "Б" се създава т. 6:

"6. Използване на органични подобрители на почвата, органични торове, микробиални торове и/или растителни биостимуланти."

§ 32. В приложение № 15 към чл. 42, ал. 1, т. 1 думите "Междуредията и/или площите от вътрешната страна на границата на парцела се поддържат с една или смес от изброените култури:" се заличават.

§ 33. В останалите текстове на наредбата думите "Министерството на земеделието" и "министърът на земеделието" се заменят съответно с "Министерството на земеделието и храните" и "министърът на земеделието и храните".

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 34. В Наредба № 4 от 2023 г. за условията и реда за подаване на заявления за подпомагане по интервенции за подпомагане на площ и за животни (обн., ДВ, бр. 30 от 2023 г.; изм. и доп., бр. 48 от 2023 г.) се правят следните изменения и допълнения:

1. В чл. 5:

а) в ал. 3 думите "министъра на земеделието" се заменят с "министъра на земеделието и храните";

б) в ал. 4 думите "Министерството на земеделието" се заменят с "Министерството на земеделието и храните".

2. В чл. 7, ал. 2:

а) точка 5 се отменя;

б) в т. 6 накрая се добавя "и копие от дипломата на агронома, който го е изготвил";

в) в т. 7 накрая се добавя "и копие от диплома на ветеринарен лекар, зооинженер или агроном".

3. В чл. 9, ал. 1 думите "чл. 1, т. 16, 18 - 22" се заменят с "чл. 1, т. 16, 18, 19, 20 за лук и чесън, 21 и 22".

4. Член 13 се изменя така:

"Чл. 13. Кандидатите за подпомагане прилагат към заявлението договорите за преработка с предприятия за производство на нишесте от картофи по чл. 30, ал. 3, т. 6 от Наредба № 3 от 2023 г. електронно с квалифициран електронен подпис и/или лично, или чрез представител, упълномощен с нотариално заверено пълномощно, в съответните областни дирекции на Държавен фонд "Земеделие", отдел "Прилагане на схеми и мерки за подпомагане". Представените договори се въвеждат в Системата за подаване на заявления по реда на чл. 2, ал. 4."

5. В чл. 17, ал. 2 думите "Министерството на земеделието" се заменят с "Министерството на земеделието и храните".

6. В чл. 19 думите "негов наследник" се заменят с "упълномощено от него лице", а след думата "упълномощено" се добавя "от кандидата".

7. В чл. 22 се създава ал. 9:

"(9) Когато заявлението е подадено с пълномощно, което не е по одобрения образец по ал. 3, процесът по заявяване не може да бъде приключен и производството по подаване на заявлението се прекратява."

§ 35. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките