Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 56 от 30.VI

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 95 ОТ 27 ЮНИ 2023 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗДАВАНЕ НА УДОСТОВЕРЕНИЯ, СВЪРЗАНИ С ПРИДОБИТА ПРОФЕСИОНАЛНА КВАЛИФИКАЦИЯ НА ТЕРИТОРИЯТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, НЕОБХОДИМИ ЗА ДОСТЪП ИЛИ ЗА УПРАЖНЯВАН

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 95 ОТ 27 ЮНИ 2023 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗДАВАНЕ НА УДОСТОВЕРЕНИЯ, СВЪРЗАНИ С ПРИДОБИТА ПРОФЕСИОНАЛНА КВАЛИФИКАЦИЯ НА ТЕРИТОРИЯТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, НЕОБХОДИМИ ЗА ДОСТЪП ИЛИ ЗА УПРАЖНЯВАНЕ НА РЕГУЛИРАНА ПРОФЕСИЯ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ДРУГА ДЪРЖАВА ЧЛЕНКА, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 74 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2011 Г. (ДВ, БР. 28 ОТ 2011 Г.)

Обн. ДВ. бр.56 от 30 Юни 2023г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 4, т. 2 след думите "глава І" се добавя "или глава ІІ".

§ 2. Член 14 се изменя така:

"Чл. 14. (1) При условия и по ред, определени от тях, органите по чл. 3, ал. 1 поддържат в електронен вид регистър на издадените удостоверения и на направените откази.

(2) При условията и по реда на раздел ІV изпълнителният директор на Националния център за информация и документация води и поддържа Регистър на издадените удостоверения, свързани с придобита професионална квалификация по професия, която не е регулирана на територията на Република България, необходими за достъп или за упражняване на регулирана професия на територията на друга държава членка, и на отказите за издаването им."

§ 3. В чл. 17, ал. 1, изречение първо думата "регистъра" се заменя с "регистрите".

§ 4. Създава се раздел ІV с чл. 19 - 22:

"Раздел IV

Регистър на издадените удостоверения, свързани с придобита професионална квалификация по професия, която не е регулирана на територията на Република България, необходими за достъп или за упражняване на регулирана професия на територията на друга държава членка, и на отказите за издаването им


Чл. 19. (1) Регистърът по чл. 14, ал. 2 се води и поддържа от Националния център за информация и документация като електронна база данни за:

1. подадените заявления за издаване на удостоверение, свързано с придобита професионална квалификация;

2. издадените удостоверения и отказите за издаване на удостоверения, свързани с придобита професионална квалификация;

3. обезсилените удостоверения, свързани с придобита професионална квалификация;

4. данните и обстоятелствата, въз основа на които се издава удостоверение, свързано с придобита професионална квалификация, или се прави отказ за това.

(2) В регистъра се вписват следните данни и обстоятелства, както и промените в тях:

1. входящ номер на искането за издаване на удостоверение;

2. дата на искането за издаване на удостоверение;

3. трите имена на заявителя;

4. идентификатор на заявителя ЕГН/ЛНЧ;

5. друг идентификатор на заявителя в случаите, когато заявителят няма ЕГН/ЛНЧ;

6. тип на документа за самоличност на заявителя;

7. гражданство на заявителя;

8. дата и място на раждане на заявителя (държава и населено място), включително за чуждестранно физическо лице;

9. държава, за която заявителят кандидатства;

10. професионална квалификация, за която е поискано удостоверението;

11. статус на искането (издадено удостоверение/отказано/обезсилено/прекратено производство, включително когато прекратяването е по искане на заявителя);

12. удостоверена професионална квалификация/удостоверен стаж/удостоверена професионална квалификация и стаж;

13. начин на придобиване на професионалната квалификация: вид обучение - обучение в степен на висше образование, професионално обучение, следдипломна квалификация, средно професионално образование;

14. наименование на обучаващата институция;

15. вид на документа за придобиване на професионална квалификация;

16. серия на документ за придобиване на професионална квалификация (ако е приложимо);

17. номер на документа за придобиване на професионална квалификация, включително електронен номер на диплома;

18. дата на документа за придобиване на професионална квалификация;

19. регистрационен номер на документ за придобиване на професионална квалификация;

20. стаж, релевантен за придобиване на професионална квалификация по професия, включително тип документ (трудова/осигурителна/служебна книжка, удостоверение за осигурителен стаж образец УП-3, удостоверение за деклариране на данни, номер на документ, издаваща институция);

21. период, през който се придобива стажът - начало и край във формат дд.мм.гггг;

22. нивото по чл. 11 от Директива 2005/36/ЕО;

23. номер на издаденото удостоверение, свързано с придобитата професионална квалификация, или номер на решението за отказ за издаване на удостоверение;

24. дата на удостоверението, свързано с придобита професионална квалификация, или на решението за отказ/за обезсилване;

25. данни за контакт и електронна поща в свободен текст.

(3) В регистъра могат да се вписват и други обстоятелства и данни от документи, имащи отношение към данните и информацията по ал. 1 и 2.

(4) В случаите, когато заявител е чуждестранно лице, което няма идентификатор съгласно местното законодателство, същият посочва данните по ал. 2, които може да предостави, като електронната система на регистъра му генерира уникален код, който се използва само за нуждите на удостоверяването на професионалната квалификация.

(5) За повишаване нивото на автоматизация при поддържането на регистъра той се интегрира с регистъра на всички действащи, прекъснали и завършили студенти и докторанти по чл. 10, ал. 2, т. 3, буква "в" от Закона за висшето образование и с Регистъра на издадените удостоверения APOSTILLE по чл. 2, ал. 15 от Правилника за устройството и дейността на Националния център за информация и документация (обн., ДВ, бр. 59 от 2018 г.; изм. и доп., бр. 84 от 2019 г. и бр. 21 от 2020 г.).

Чл. 20. Данните и информацията по чл. 19 се вписват автоматично в регистъра в момента на въвеждането им.

Чл. 21. (1) Достъпът до данните и информацията в регистъра се осигурява чрез интернет страница, поддържана от Националния център за информация и документация.

(2) Данните и информацията по чл. 19, ал. 2, т. 1, 2, 3, 9, 11, 12, 23 и 24 са достъпни в публичната част на регистъра, а останалите данни и информация са за служебно ползване.

(3) Извършването на справки и достъпът до данните и информацията в публичната част на регистъра са свободно достъпни за всеки.

(4) Достъп до служебната част на регистъра имат Министерството на образованието и науката и Националният център за информация и документация.

(5) Удостоверенията се издават чрез информационната система на регистъра в електронен формат и/или на хартиен носител в зависимост от искането на заявителя.

(6) Информация за издаденото електронно удостоверение заедно с кода за достъп до него се изпраща на лицето, подало заявление за издаване на удостоверение, на посочен от него валиден електронен адрес. Кодът може да се предостави от това лице на държавен орган или на трети лица, които имат право да изискат представянето на удостоверение, свързано с професионалната квалификация.

Чл. 22. (1) Грешки и непълноти, допуснати при вписване на обстоятелства и информация в регистъра, се отразяват чрез ново вписване.

(2) Грешките и непълнотите се поправят служебно или по искане на заинтересовано лице.

(3) Заинтересованото лице се уведомява писмено в случаите на служебно поправяне на грешки и непълноти."

Промени настройката на бисквитките