Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 55 от 27.VI

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 6 ОТ 24.02.2014 Г. ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИ И КЛИЕНТИ НА ЕЛЕКТРИЧЕСКА ЕНЕРГИЯ КЪМ ПРЕНОСНАТА ИЛИ КЪМ РАЗПРЕДЕЛИТЕЛНИТЕ ЕЛЕКТРИЧЕСКИ МРЕЖИ (ДВ, БР. 31 ОТ 2014 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 6 ОТ 24.02.2014 Г. ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИ И КЛИЕНТИ НА ЕЛЕКТРИЧЕСКА ЕНЕРГИЯ КЪМ ПРЕНОСНАТА ИЛИ КЪМ РАЗПРЕДЕЛИТЕЛНИТЕ ЕЛЕКТРИЧЕСКИ МРЕЖИ (ДВ, БР. 31 ОТ 2014 Г.)

В сила от 27.06.2023 г.
Издадена от Комисията за енергийно и водно регулиране

Обн. ДВ. бр.55 от 27 Юни 2023г.

§ 1. В чл. 5, ал. 4 думите "в 7-дневен срок" се заменят с "в срок от 5 работни дни".

§ 2. В чл. 7, ал. 2 след думите "условията за присъединяване на обект на клиента към разпределителната мрежа" се добавя "в 14-дневен срок от получаване на искането".

§ 3. В чл. 13, ал. 4, изр. второ думите "7 работни дни" се заменят с "10 работни дни".

§ 4. В чл. 16, ал. 1 думите "В едномесечен срок" се заменят с "В срок от 21 дни".

§ 5. Създава се чл. 16а:

"Чл. 16а. (1) В случай че в сключения договор по чл. 16 за присъединяване на обект на клиент към електропреносната мрежа е предвидено разширение или реконструкция в електропреносната мрежа, клиентът може да подаде до оператора на тази мрежа писмено искане за сключване на допълнително споразумение към договора по чл. 16 за присъединяване при временна схема на достъп, която да бъде приложена до извършване на разширението или реконструкцията на електропреносната мрежа.

(2) Операторът на електропреносната мрежа поддържа публичен регистър, в който се регистрират исканията по ал. 1 по поредността на тяхното постъпване.

(3) Операторът на електропреносната мрежа разглежда искането по ал. 1 в едномесечен срок от постъпването му и има право в този срок да изготви и да изпрати на клиента допълнително споразумение към договора за присъединяване по чл. 16, съдържащо условията за присъединяване при временна схема на достъп на цялата или на част от заявената мощност на обекта, както и правата и задълженията на страните във връзка с това присъединяване.

(4) В случай че в срок от 6 месеца от получаването на допълнителното споразумение по ал. 3 то не бъде подписано от клиента, този клиент не може да поиска отново присъединяване при временна схема на същия обект.

(5) Когато конкретното техническо решение, съдържащо се в допълнителното споразумение по ал. 3, е приложимо по отношение на повече от един обект, за които са подадени искания по ал. 1 за присъединяване при временна схема, операторът на електропреносната мрежа е длъжен да предложи допълнително споразумение към договора за присъединяване на клиента, чието искане е постъпило първо.

(6) В случай че в срока по ал. 4 клиентът откаже да сключи допълнителното споразумение по ал. 3, операторът на електропреносната мрежа предлага допълнително споразумение към договора за присъединяване на клиента, подал следващото по поредност искане за присъединяване при временна схема на достъп, съгласно регистъра по ал. 2.

(7) Всички разходи, свързани с реализацията на временната схема на достъп на обекта, са за сметка на клиента."

§ 6. В чл. 19 се създава ал. 3:

"(3) В случаите на чл. 16а в договора за присъединяване освен клаузите по ал. 1 се включват и клаузи за:

1. степен на изпълнение на договора за присъединяване, при достигане на която да се приложи временната схема на достъп;

2. права и задължения на страните във връзка с изпълнението на условията за реализиране на временната схема на достъп на обекта;

3. срок за прилагане на временната схема на достъп, който не може да бъде по-дълъг от срока за извършване на разширението или реконструкцията на електропреносната мрежа;

4. присъединената мощност на обекта, за която ще се прилага временната схема на достъп;

5. условия за временно ограничаване на снабдяването с електрическа енергия;

6. гаранция за обезпечаване на задълженията по договора за присъединяване, вкл. за изпълнение на задълженията по изпълнение на постоянната схема за достъп;

7. вещни права върху съоръженията, които следва да бъдат изградени във връзка с присъединяването при временна схема на достъп."

§ 7. В чл. 20 се създава ал. 4:

"(4) В случаите по чл. 16а с прекратяването на договора за присъединяване се прекратява договорът за достъп при временна схема."

§ 8. В чл. 21, ал. 11, изр. второ думите "7 работни дни" се заменят с "10 работни дни".

§ 9. В чл. 23, ал. 3, т. 1 след думата "мрежа" се добавя "или договор за достъп при временна схема".

§ 10. В чл. 53 се правят следните допълнения:

1. В ал. 2 се създава изречение второ: "Искането за съгласуване се изпраща до оператора на електропреносната мрежа в 14-дневен срок от получаване на искането за проучване."

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Операторът на преносната мрежа съгласува условията за присъединяване по ал. 2 в срок от 14 дни от получаване от оператора на разпределителната мрежа на необходимата за съгласуване информация. След съгласуването операторът на преносната мрежа подготвя предварителен договор за присъединяване и изпраща писмена покана до оператора на разпределителната мрежа за сключването му в срок от 25 дни от получаване на поканата."

3. Създава се ал. 5:

"(5) Разпоредбите на ал. 2 и 3 не се прилагат за присъединяване на обекти за производство на електрическа енергия със заявена мощност до 200 kW, като за присъединяването на тези обекти операторите на разпределителни мрежи уведомяват независимия преносен оператор."

§ 11. Създава се чл. 59а:

"Чл. 59а. (1) В случай че в предварителния договор или в договора за присъединяване на електрическа централа към електропреносната мрежа е предвидено разширение или реконструкция в електропреносната мрежа, производителят може да подаде до оператора писмено искане за сключване на допълнително споразумение към предварителния договор/договора за присъединяване на електрическата централа при временна схема на достъп, която да бъде приложена до извършване на разширението или реконструкцията на електропреносната мрежа.

(2) Операторът на електропреносната мрежа поддържа публичен регистър, в който се регистрират исканията по ал. 1 по поредността на тяхното постъпване.

(3) Операторът на електропреносната мрежа разглежда искането по ал. 1 в едномесечен срок от постъпването му и има право в този срок да изготви и да изпрати на производителя допълнително споразумение към предварителния договор/договора за присъединяване, съдържащо условията за присъединяване при временна схема на достъп на цялата или на част от заявената мощност на електрическата централа.

(4) Допълнителното споразумение по ал. 3 включва:

1. степен на изпълнение на договора за присъединяване, при достигане на която може да се приложи временната схема на достъп;

2. права и задължения на страните във връзка с изпълнението на условията за реализиране на временната схема на достъп на обекта;

3. срок за прилагане на временната схема на достъп, който не може да бъде по-дълъг от срока за извършване на разширението или реконструкцията на електропреносната мрежа;

4. присъединената мощност на обекта, за която ще се прилага временната схема на достъп;

5. условия за временно ограничаване на снабдяването с електрическа енергия;

6. гаранция за обезпечаване на задълженията по договора за присъединяване, вкл. за изпълнение на задълженията по изпълнение на постоянната схема за присъединяване;

7. вещни права върху съоръженията, които следва да бъдат изградени във връзка с присъединяването при временна схема.

(5) В случай че в срок от 6 месеца от получаването на допълнителното споразумение по ал. 3 то не бъде подписано от производителя, този производител не може да поиска отново присъединяване при временна схема на същия обект.

(6) Когато конкретното техническо решение, съдържащо се в допълнителното споразумение по ал. 3, е приложимо по отношение на повече от един обект, за които са подадени искания по ал. 1 за присъединяване при временна схема, операторът на електропреносната мрежа е длъжен да предложи допълнително споразумение към договора за присъединяване на производителя, чието искане е постъпило първо.

(7) В случай че в срока по ал. 5 производителят откаже да сключи допълнителното споразумение по ал. 3, операторът на електропреносната мрежа предлага допълнително споразумение към предварителния договор/договора за присъединяване на производителя, подал следващото по поредност искане за присъединяване при временна схема на достъп, съгласно регистъра по ал. 2.

(8) Всички разходи, свързани с реализацията на временната схема на достъп на обекта, са за сметка на производителя."

§ 12. В чл. 61 се създава ал. 4:

"(4) В случаите по чл. 59а с прекратяване на договора за присъединяване се прекратява и договорът за достъп при временна схема на достъп."

§ 13. В чл. 66, ал. 2, т. 1 след думата "мрежа" се добавя "или договор за достъп при временна схема на присъединяване".

§ 14. В чл. 83, ал. 1 се създава изречение второ: "Когато в становището за присъединяване е предвидено разширение или реконструкция в електропреносната мрежа, се прилага редът по чл. 59а и изискванията по чл. 61, ал. 4 и чл. 66, ал. 2, т. 1."

§ 15. В чл. 85 се правят следните допълнения:

1. В ал. 3, т. 1 след абревиатурата "КЕВР" се добавя "или договор за достъп при временна схема".

2. В ал. 4 след думата "достъп" се добавя "или договор за достъп при временна схема".

§ 16. В чл. 86 се създава ал. 3:

"(3) В случаите по чл. 83, ал. 1, изречение второ, с прекратяването на договора за присъединяване се прекратява и договорът за достъп при временна схема."

§ 17. В § 1 от допълнителната разпоредба се създава т. 2а:

"2а. "Договор за достъп при временна схема на присъединяване" е срочен договор за достъп за времето на действие на временна схема за присъединяване към електропреносната мрежа на цялата или част от заявената за присъединяване мощност."

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 18. В Наредба № 3 от 21.03.2013 г. за лицензиране на дейностите в енергетиката (ДВ, бр. 33 от 2013 г.) се правят следните изменения и допълнения:

1. В чл. 11а, ал. 2 т. 5 се изменя така:

"5. обосноваване, че дейностите или производственият процес на ползвателите на мрежата на територията на индустриалния парк са интегрирани поради определени технически причини или по причини, свързани с безопасността, или когато разпределението на електрическа енергия или природен газ се осъществява основно за собственика, оператора на мрежата или за свързани с тях предприятия, като:

а) интегрираност поради определени технически причини е налице, когато дейностите или производствените процеси на ползвателите на мрежата образуват верига на добавената стойност и отделните ползватели са един спрямо друг в отношения на доставчик/междинен доставчик/поддоставчик и междинен купувач/прекупвач/клиент;

б) интегрираност на дейностите или производствения процес по отношение на безопасността е налице, когато ползвателите на мрежата имат сходни технически изисквания към качеството на мрежата, които не могат да бъдат удовлетворени от основните мрежи - възможност за аварийно захранване/автономна работа в островен режим, способност за черен старт, специални изисквания за защита от пренапрежение или за поддържане на честотата или такива, надвишаващи стандарта (n-1) за сигурност на снабдяването или общ контролен/диспечерски център, налягане, дебит и качество на природния газ и др.;

в) разпределението на електрическа енергия или природен газ се осъществява основно за собственика, оператора на мрежата или за свързани с тях предприятия, когато разпределената електрическа енергия или природен газ за собственика, оператора на мрежата или за свързани с тях предприятия е над 30% от общото количество разпределена електрическа енергия или природен газ в съответната мрежа;".

2. В чл. 11а, ал. 2 се създава т. 12:

"12. доказателства, че чрез затворената разпределителна мрежа не се извършва разпределение на електрическа енергия или природен газ за снабдяване на битови клиенти освен при несистемно ползване на мрежата от малък брой битови клиенти, които работят по трудово или друго правоотношение за ползвател на мрежата и се намират на територията на мрежата."

3. В чл. 11а, ал. 3 т. 7 се изменя така:

"7. обосноваване, че дейностите или производственият процес на ползвателите на мрежата на територията на географски обособения промишлен обект са интегрирани поради определени технически причини или по причини, свързани с безопасността, или когато разпределението на електрическа енергия или природен газ се осъществява основно за собственика, оператора на мрежата или за свързани с тях предприятия, като:

а) интегрираност поради определени технически причини е налице, когато дейностите или производствените процеси на ползвателите на мрежата образуват верига на добавената стойност и отделните ползватели са един спрямо друг в отношения на доставчик/междинен доставчик/поддоставчик и междинен купувач/прекупвач/клиент;

б) интегрираност на дейностите или производствения процес по отношение на безопасността е налице, когато ползвателите на мрежата имат сходни технически изисквания към качеството на мрежата, които не могат да бъдат удовлетворени от основните мрежи - възможност за аварийно захранване/автономна работа в островен режим, способност за черен старт, специални изисквания за защита от пренапрежение или за поддържане на честотата или такива, надвишаващи стандарта (n-1) за сигурност на снабдяването или общ контролен/диспечерски център, налягане, дебит и качество на природния газ и др.;

в) разпределението на електрическа енергия или природен газ се осъществява основно за собственика, оператора на мрежата или за свързани с тях предприятия, когато разпределената електрическа енергия или природен газ за собственика, оператора на мрежата или за свързани с тях предприятия е над 30% от общото количество разпределена електрическа енергия или природен газ в съответната мрежа;".

4. В чл. 11а, ал. 3 се създава т. 11:

"11. доказателства, че чрез затворената разпределителна мрежа не се извършва разпределение на електрическа енергия или природен газ за снабдяване на битови клиенти, освен при несистемно ползване на мрежата от малък брой битови клиенти, които работят по трудово или друго правоотношение за ползвател на мрежата и се намират на територията на мрежата."

5. В § 1 от допълнителните разпоредби на Наредба № 3 от 21.03.2013 г. за лицензиране на дейностите в енергетиката (ДВ, бр. 33 от 2013 г.) се създава т. 1а:

"1а. "Свързано предприятие" означава свързани предприятия по смисъла на чл. 2, т. 12 от Директива 2013/34/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 26 юни 2013 г. относно годишните финансови отчети, консолидираните финансови отчети и свързаните доклади на някои видове предприятия и за изменение на Директива 2006/43/ЕО на Европейския парламент и на Съвета и за отмяна на Директиви 78/660/ЕИО и 83/349/ЕИО на Съвета, както и предприятия, които принадлежат на едни и същи акционери."

§ 19. Параграф 18 се прилага и в производствата, образувани до влизането му в сила.

§ 20. Наредбата е приета от Комисията за енергийно и водно регулиране с решение по Протокол № 202 от 22.06.2023 г. по т. 2 и влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките