Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 87 от 31.X

ИНСТРУКЦИЯ № 8121з-1302 ОТ 19 ОКТОМВРИ 2017 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ТЕСТОВЕ ЗА УСТАНОВЯВАНЕ НА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА СЛУЖЕБНИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ ОТ ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

 

ИНСТРУКЦИЯ № 8121з-1302 ОТ 19 ОКТОМВРИ 2017 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ТЕСТОВЕ ЗА УСТАНОВЯВАНЕ НА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА СЛУЖЕБНИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ ОТ ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

В сила от 31.10.2017 г.
Издадена от министъра на вътрешните работи

Обн. ДВ. бр.87 от 31 Октомври 2017г.

Раздел I.
Общи разпоредби

Чл. 1. (1) Тази инструкция урежда условията и реда за провеждане на тестове за установяване на изпълнението на служебните задължения от държавни служители (тестове) в Министерството на вътрешните работи (МВР).

(2) Всеки държавен служител по чл. 142, ал. 1, т. 1 и ал. 3 от Закона за Министерството на вътрешните работи (държавен служител) може да бъде обект на тест.

(3) Тестовете представляват симулация на реално съществуващи ситуации, свързани с изпълнението на служебната дейност на държавния служител, обект на тест.

(4) По време на провеждане на тестовете се наблюдават начинът на изпълнение на служебните задължения и поведението на държавния служител, обект на теста, в конкретната ситуация.

(5) За провеждането на тестовете структурата на МВР, чийто държавен служител е обект на теста, не се уведомява предварително.

Чл. 2. Подборът на държавните служители, които да бъдат подложени на тестове, се прави според характера на изпълняваните служебни задължения, средата и обстоятелствата, предразполагащи към неизпълнение на служебни задължения, корупционен риск и уязвимост от корупционен натиск.

Чл. 3. (1) При провеждане на тест се спазват следните принципи:

1. законност;

2. спазване на основните човешки права и свободи;

3. зачитане на човешкото и професионалното достойнство на държавния служител, обект на теста;

4. безпристрастност и обективност.

(2) При провеждане на тест не се допуска:

1. уронване на престижа на МВР и достойнството на държавния служител, обект на теста;

2. възпрепятстване изпълнението на служебните задължения на държавния служител, обект на теста;

3. ограничаване на правата и свободите на държавния служител, обект на теста;

4. словесна или физическа провокация;

5. създаване на опасност за живота, здравето и собствеността на лицата.

Чл. 4. По време на провеждането на теста е забранено провокиране на държавния служител, обект на теста, да извърши престъпление, административно или дисциплинарно нарушение.

Чл. 5. Информацията, свързана с провеждането на тестове, може да представлява класифицирана информация, ако отговаря на условията на Закона за защита на класифицираната информация.

Чл. 6. Когато по време на провеждане на теста се установи извършване на престъпление, се информира съответният компетентен орган с цел предприемане на необходимите законови мерки.

Раздел II.
Ред за провеждане на тестове

Чл. 7. (1) Тестове за установяване на изпълнението на служебните задължения от държавните служители се провеждат по разпореждане на министъра на вътрешните работи или въз основа на утвърдено от него писмено предложение на:

1. главния секретар на МВР;

2. директора на дирекция "Вътрешна сигурност".

(2) В предложението по ал. 1 задължително се посочва структурата на МВР, която да проведе тестовете.

Чл. 8. Ръководителят на структурата на МВР, определена да проведе теста, издава заповед за провеждане на тест, която съдържа:

1. данни за инициатора на теста;

2. данни за обекта на теста;

3. данни за служителите, отговорни да проведат теста;

4. данни за служители от други структури на МВР, привлечени за участие в теста;

5. време за провеждане на теста;

6. ръководител на провеждането на теста.

Чл. 9. (1) Тестове за установяване на изпълнението на служебните задължения от държавните служители се извършват без тяхно знание и съгласие въз основа на план, предварително изготвен и утвърден от ръководителя по структурата, определена на проведе теста.

(2) Планът по ал. 1 се изготвя от служителя, определен за ръководител на провеждането на теста.

Чл. 10. Планът за провеждане на тестове съдържа:

1. регистрационния номер на заповедта по чл. 8;

2. данни за оперативната обстановка;

3. цел на теста;

4. данни на държавния/държавните служител/и или вида на дейността, обект на теста;

5. подробна информация за мястото/маршрута, времето и продължителността на теста;

6. сценарий за провеждане на теста, който съдържа предвидените действия с описание на задачите и варианти за действия на служителите, които пряко провеждат теста, и предположения за поведението на държавния служител, обект на теста;

7. необходимото материално-техническо осигуряване;

8. друга информация, която е свързана с успешното провеждане на теста.

Чл. 11. (1) Планът за провеждане на тест може да бъде променян, в случай че има информация, която може да повлияе на нормалното протичане или на сигурността при провеждане на теста.

(2) В случаите по ал. 1 измененията се правят по реда на утвърждаването на плана.

Чл. 12. (1) След приключване на теста ръководителят, определен за провеждането му, изготвя доклад, който съдържа:

1. описание на изпълнените действия по време на теста съгласно заповедта по чл. 8;

2. описание на поведението и действията на държавните служители, обект на теста;

3. заключение за получените резултати от проведения тест;

4. изводи за уязвимости и рискове на конкретни работни позиции и работна среда.

(2) Докладът не съдържа данни относно плана, служителите и други лица, които са били включени в проверката, използвани ресурси, методи или друга класифицирана информация.

Чл. 13. (1) Препис-извлечение от доклада по чл. 12 се предоставя на ръководителя на структурата на МВР, чиито държавни служители са били обект на тест.

(2) При получаване на препис-извлечението от доклада, когато това е необходимо, ръководителят на структурата по ал. 1 предприема съответните организационни или дисциплинарни мерки спрямо държавните служители, които са били обект на тест.

Чл. 14. (1) Ръководителят на структурата по чл. 13, ал. 1 е задължен да съобщи резултатите от проверката на държавния служител, обект на тест.

(2) Копие от тази част от препис-извлечението от доклада по чл. 12, който касае конкретния служител, се прилага в личното кадрово дело на държавния служител, обект на теста.

Чл. 15. Ръководителят на структурата по чл. 13, ал. 1 писмено уведомява за предприетите мерки по чл. 13, ал. 2 ръководителя на структурата на МВР, провела теста.

Чл. 16. (1) Докладите по чл. 12 се съхраняват в структурата на МВР, провела тестовете.

(2) Структурите на МВР, провели тестове, изготвят шестмесечни и годишни анализи до министъра на вътрешните работи на базата на докладите, които съдържат:

1. резултатността и ефективността на тестовете;

2. нивото на изпълнение на служебните задължения на държавните служители, обект на тестовете;

3. фактори и причини, обуславящи непрофесионално изпълнение на служебните задължения;

4. фактори и условия, водещи до корупционни практики;

5. изводи и предложения.

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази инструкция:

1. "Тест за установяване на изпълнението на служебните задължения" е симулация на реално съществуващи ситуации, свързани с изпълнението на служебната дейност на служителя, обект на проверка, която той/тя е задължен/а да реши според неговите правомощия и служебни задължения, като реакцията и поведението му в конкретната ситуация се наблюдават от специално назначени за това служители, без структурата, в която той работи, предварително да бъде уведомена.

2. "Сценарий за повреждане на тест" са предварително разписани кратко изложение и сюжетна схема, по която трябва да протече проверката за установяване на изпълнението на служебните задължения от държавните служители на Министерството на вътрешните работи. В него са определени основните действия на проверяващите, които трябва да създадат такива условия, при съприкосновението с които лицето, което се проверява, се намира пред доброволния избор да извърши едно или друго действие.

3. "Симулация на реално съществуваща ситуация" е имитацията на действието на реален процес или система в течение на времето, като актът на симулиране изисква да се разработи модел и този модел представя ключовите характеристики или поведението на избрана физическа или абстрактна система или процес.

Заключителни разпоредби

§ 2. Тази инструкция се издава на основание чл. 152а, ал. 2 от Закона за Министерството на вътрешните работи.

§ 3. Инструкцията влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките