Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 63 от 4.VIII

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 155 ОТ 31 ЮЛИ 2017 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 192 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2009 Г. ЗА СЪЗДАВАНЕ НА СЪВЕТ ЗА АДМИНИСТРАТИВНАТА РЕФОРМА (ДВ, БР. 64 ОТ 2009 Г.)

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 155 ОТ 31 ЮЛИ 2017 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 192 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2009 Г. ЗА СЪЗДАВАНЕ НА СЪВЕТ ЗА АДМИНИСТРАТИВНАТА РЕФОРМА (ДВ, БР. 64 ОТ 2009 Г.)

В сила от 04.08.2017 г.

Обн. ДВ. бр.63 от 4 Август 2017г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 1, ал. 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 6 накрая се добавя "и за намаляване на регулаторната тежест".

2. В т. 7:

а) създава се нова буква "б":

"б) намаляването на регулаторната тежест за бизнеса;"

б) досегашните букви "б" и "в" стават съответно букви "в" и "г".

3. Точка 8 се отменя.

§ 2. В чл. 2 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Съветът се състои от председател и членове. Работата на съвета се координира от секретар."

2. В ал. 2 думите "коалиционна политика и държавна администрация" се заменят с "чл. 5, ал. 1, т. 2 от Устройствения правилник на Министерския съвет и на неговата администрация".

3. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Секретар на съвета е директорът на дирекция "Модернизация на администрацията" в администрацията на Министерския съвет."

4. Алинея 4 се изменя така:

"(4) Членове на съвета са: заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика, заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната, заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи, министърът на вътрешните работи, министърът на енергетиката, министърът на здравеопазването, министърът на земеделието, храните и горите, министърът на икономиката, министърът на културата, министърът на младежта и спорта, министърът на образованието и науката, министърът на околната среда и водите, министърът на правосъдието, министърът на регионалното развитие и благоустройството, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията, министърът на труда и социалната политика, министърът на туризма, министърът на финансите, министърът за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018, председателят на Държавна агенция "Електронно управление", главният секретар на Министерския съвет, изпълнителният директор на Института по публична администрация, двама областни управители, определени от председателя на съвета, и изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в Република България."

5. В ал. 6 думите "коалиционна политика и държавна администрация" се заменят с "чл. 5, ал. 1, т. 2 от Устройствения правилник на Министерския съвет и на неговата администрация".

§ 3. Член 2а се изменя така:

"Чл. 2а. (1) За подпомагане на работата на съвета при изпълнение на функциите му към него могат да се създават работни групи.

(2) Броят, структурата, задачите, организацията на работата и поименният състав на работните групи по ал. 1 се определят с решение на съвета."

§ 4. Създава се нов чл. 2б:

"Чл. 2б. (1) Към съвета се създава Регулаторен борд с председател - заместник министър-председателят по чл. 5, ал. 1. т. 2 от Устройствения правилник на Министерския съвет и на неговата администрация, и членове, определени със заповед на министър-председателя. В заповедта се посочват и резервни членове.

(2) Регулаторният борд:

1. извършва периодични секторни прегледи на административното регулиране и административния контрол на стопанската дейност;

2. дава становища относно необходимостта, вида и обхвата на предложени за въвеждане с проекти на нормативни актове регулаторни режими по смисъла на чл. 4, ал. 1 от Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност или друга форма на увеличаване или намаляване на регулаторната тежест за гражданите и бизнеса;

3. извършва периодичен преглед и контрол върху изпълнението на приетите от Министерския съвет мерки за намаляване на административната и регулаторната тежест;

4. разглежда докладите на работните групи, на които са възложени задачи, свързани с намаляване на административната и регулаторната тежест;

5. разглежда други въпроси, свързани с намаляването на административната и регулаторната тежест, по инициатива на министър-председателя, заместник министър-председателите или министрите.

(3) Становищата по ал. 2, т. 2 се дават въз основа на изслушване на вносителя от Регулаторния борд, когато при съгласуването по чл. 32 от Устройствения правилник на Министерския съвет и на неговата администрация или при обществените консултации по Закона за нормативните актове е получено становище, с което се възразява срещу разпоредби от проекта на нормативен акт, за които е установено, че ще имат ефект върху регулаторната тежест.

(4) По изключение, по преценка на председателя на борда становището по ал. 2, т. 2 се дава без провеждане на изслушване, ако има основания за спешно приемане на нормативния акт или ако бележките и предложенията в становището по ал. 3 са отразени от вносителя.

(5) Решенията на борда в изпълнение на функциите по ал. 2, т. 1, 3 и 4 се представят на министър-председателя и на участниците в заседанията. Решенията по ал. 2, т. 2 се включват в доклада на вносителя при разглеждането на проекта на акт от Министерския съвет."

§ 5. В чл. 3, ал. 1 след думите "на дейността на съвета" се добавя "и на борда по чл. 2б".

Заключителни разпоредби

§ 6. В Правилника за организацията на дейността на Съвета за административната реформа, приет с Постановление № 283 на Министерския съвет от 2009 г. (обн., ДВ, бр. 97 от 2009 г.; изм. и доп., бр. 46 от 2010 г., бр. 15, 25, 77 и 80 от 2011 г., бр. 101 от 2012 г., бр. 30, 62 и 69 от 2013 г., бр. 16, 67 и 101 от 2014 г. и бр. 19 от 2015 г.), се правят следните изменения и допълнения:

1. В чл. 3:

а) алинея 1 се изменя така:

"(1) Съветът се състои от председател и членове. Председател на съвета е заместник министър-председателят по чл. 5, ал. 1, т. 2 от Устройствения правилник на Министерския съвет и на неговата администрация. Членове на съвета са: заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика, заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната, заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи, министърът на вътрешните работи, министърът на енергетиката, министърът на здравеопазването, министърът на земеделието, храните и горите, министърът на икономиката, министърът на културата, министърът на младежта и спорта, министърът на образованието и науката, министърът на околната среда и водите, министърът на правосъдието, министърът на регионалното развитие и благоустройството, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията, министърът на труда и социалната политика, министърът на туризма, министърът на финансите, министърът за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018, председателят на Държавна агенция "Електронно управление", главният секретар на Министерския съвет, изпълнителният директор на Института по публична администрация, двама областни управители, определени от председателя на съвета, и изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в Република България.";

б) създава се ал. 4:

"(4) Секретар на съвета е директорът на дирекция "Модернизация на администрацията" в администрацията на Министерския съвет."

2. В чл. 4, ал. 1 думите "коалиционна политика и държавна администрация" се заменят с "чл. 5, ал. 1, т. 2 от Устройствения правилник на Министерския съвет и на неговата администрация".

3. Член 5а се изменя така:

"Чл. 5а. (1) За подпомагане работата на съвета при изпълнение на функциите му към него може да функционират работни групи.

(2) Броят, структурата, задачите, организацията на работата и поименният състав на работните групи по ал. 1 се определят с решение на съвета."

4. Създава се чл. 5б:

"Чл. 5б. Регулаторният борд към съвета се състои от председател - заместник министър-председателят по чл. 5, ал. 1, т. 2 от Устройствения правилник на Министерския съвет и на неговата администрация, и членове, определени със заповед на министър-председателя. В заповедта се посочват и резервни членове."

5. Създава се чл. 12а:

"Чл. 12а. (1) Заседанията на борда се провеждат в пълен състав. В случай на отсъствие на член на борда той се замества от резервния член.

(2) Решенията на борда се вземат с мнозинство от две трети от състава му."

6. Член 13 се изменя така:

"Чл. 13. Заседанията на съвета и на борда към него се свикват и ръководят от техния председател."

7. Член 14 се изменя така:

"Чл. 14. (1) Административното и техническото обслужване и експертното осигуряване на съвета и на борда се осъществява от дирекция "Модернизация на администрацията" в администрацията на Министерския съвет, която изпълнява функциите на секретариат.

(2) Секретариатът на съвета:

1. организира и координира подготовката и провеждането на заседанията на съвета и на борда;

2. осигурява чрез съответните органи на изпълнителната власт и на местното самоуправление, както и чрез други организации информация и материали, необходими за анализа и подготовката на въпросите, които подлежат на разглеждане от съвета и на борда;

3. изготвя анализи, експертизи, становища по въпроси от компетентността на съвета и на борда;

4. изготвя протоколите от заседанията на съвета и съхранява документацията на съвета и на борда;

5. подготвя годишния доклад за дейността на съвета."

8. В чл. 15, ал. 1 след думите "на откритите заседания" се добавя "на съвета".

9. Създава се чл. 15а:

"Чл. 15а. (1) Когато Регулаторният борд разглежда проекти на нормативни актове, които предвиждат въвеждането на регулаторен режим по смисъла на чл. 4, ал. 1 от Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност или друга форма на увеличаване или намаляване на регулаторната тежест за гражданите и бизнеса, в заседанието му задължително участва съответният член на правителството, който е вносител на проекта на нормативен акт. Министрите могат да бъдат представлявани от определен за всяко отделно заседание заместник-министър. Вносителят на проекта на нормативен акт може да бъде подпомаган от експерти.

(2) Председателят на борда може да кани за участие в заседанието представители на заинтересованите работодателски, професионални, потребителски или други неправителствени организации. В случаите по ал. 1 задължително се отправя покана към организациите, изразили отрицателно становище по разпоредби от проекта на нормативен акт, с които се въвежда допълнителна или с които се предлага намаляване на регулаторната тежест.

(3) Когато Регулаторният борд разглежда въпрос извън случаите по ал. 1, за участие в заседанието му се канят представители на засегнатите държавни институции.

(4) В случаите по ал. 1 и 3 за участие в заседанието на борда се кани представител на Националното сдружение на общините в Република България, когато разглежданият въпрос е свързан с дейността на общините."

10. В чл. 16 се създава ал. 6:

"(6) Алинеи 1 - 5 се прилагат и за заседанията на Регулаторния борд."

11. В чл. 20 се създава ал. 3:

"(3) На всяко заседание на съвета секретарят представя информация за проведените заседания на борда и за взетите решения. Информацията се включва в документите и материалите по ал. 2, т. 3 и 4."

§ 7. В Устройствения правилник на Министерския съвет и на неговата администрация, приет с Постановление № 229 на Министерския съвет от 2009 г. (обн., ДВ, бр. 78 от 2009 г.; изм. и доп., бр. 102 от 2009 г., бр. 15, 25 и 30 от 2010 г.; попр., бр. 32 от 2010 г.; изм. и доп., бр. 74 и 88 от 2010 г., бр. 15, 25, 31, 43, 54 и 80 от 2011 г., бр. 22, 50 и 103 от 2012 г., бр. 30, 51, 69, 70, 74, 82, 88 и 102 от 2013 г., бр. 8, 49, 58, 67, 76 и 94 от 2014 г., бр. 5, 19, 37 и 57 от 2015 г., бр. 2, 8, 49 и 91 от 2016 г. и бр. 12, 30, 33 и 45 от 2017 г.), се правят следните изменения и допълнения:

1. В чл. 32 се създава ал. 7:

"(7) Когато при съгласуването на проект на нормативен акт или при обществените консултации по Закона за нормативните актове е получено становище, с което се възразява срещу разпоредби, за които е установено, че ще имат ефект върху регулаторната тежест за бизнеса, проектът се внася за разглеждане от Министерския съвет след получаване на становище от Регулаторния борд към Съвета за административната реформа."

2. В чл. 35:

а) в ал. 1 т. 7 се отменя;

б) в ал. 2 се създават т. 9 и 10:

"9. информация относно становището на Регулаторния борд към Съвета за административната реформа по чл. 32, ал. 7;

10. обосновка на необходимостта от въвеждане на режим по смисъла на чл. 4, ал. 1 от Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност, когато докладът се отнася до законопроект, с който се предвижда въвеждане на такъв режим; в този случай обосновката се включва и в мотивите към законопроекта.";

в) в ал. 4 числото "7" и запетаята след него се заличават.

3. В чл. 62, ал. 2, т. 7 думите "Комисията за превенция и противодействие на корупцията" се заменят с "Националния съвет по антикорупционни политики".

4. В чл. 77б:

а) в ал. 1 т. 5 се отменя;

б) алинея 5 се изменя така:

"(5) Дирекция "Модернизация на администрацията" изпълнява функциите на секретариат на Съвета за административната реформа и на Регулаторния борд към него и публикува необходимата информация за тяхната дейност на Портала за консултативните съвети."

§ 8. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките