Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 62 от 1.VIII

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № I-45 ОТ 2000 Г. ЗА РЕГИСТРИРАНЕ, ОТЧЕТ, ПУСКАНЕ В ДВИЖЕНИЕ И СПИРАНЕ ОТ ДВИЖЕНИЕ НА МОТОРНИТЕ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА И РЕМАРКЕТА, ТЕГЛЕНИ ОТ ТЯХ, И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ДАННИ ЗА РЕГИСТРИРАНИТЕ ПЪТНИ ПРЕВОЗ

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № I-45 ОТ 2000 Г. ЗА РЕГИСТРИРАНЕ, ОТЧЕТ, ПУСКАНЕ В ДВИЖЕНИЕ И СПИРАНЕ ОТ ДВИЖЕНИЕ НА МОТОРНИТЕ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА И РЕМАРКЕТА, ТЕГЛЕНИ ОТ ТЯХ, И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ДАННИ ЗА РЕГИСТРИРАНИТЕ ПЪТНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА (ДВ, БР. 31 ОТ 2000 Г.)

В сила от 01.08.2017 г.
Издадена от министъра на вътрешните работи

Обн. ДВ. бр.62 от 1 Август 2017г.

§ 1. В чл. 7 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думата "регистрират" се поставя запетая и се добавя "с изключение на превозно средство (ПС), изоставено, конфискувано или отнето в полза на държавата и предоставено за нуждите на бюджетна организация, като регистрацията му се извършва след поставяне на нов идентификационен номер".

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Извън изключението по ал. 1 превозните средства, на които не може да се установи поставеният от производителя идентификационен номер (VIN), и документите за тях се задържат и се уведомяват съответните органи."

3. Създава се нова ал. 3:

"(3) При установяване на несъответствие в данните на ПС с тези по документите му ПС, обявено за издирване, ПС със следи от въздействие върху и/или в областта на идентификационния номер (VIN) или при установяване на съвпадение в идентификационния номер на представено за регистрация ПС с вече регистрирано в страната такова случаят се разглежда от комисия, определена със заповед на директора на СДВР/ОДМВР."

4. Досегашните ал. 3, 4 и 5 стават съответно ал. 4, 5 и 6.

5. Досегашната ал. 6 става ал. 7 и в нея след думите "идентификационен номер (VIN)" се добавя "или поставен нов идентификационен номер".

§ 2. В чл. 10, ал. 6 се отменя.

§ 3. В чл. 12, ал. 1, т. 4 думите "Наредба № 117 от 2005 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства от категория L (ДВ, бр. 12 от 2005 г.)" се заменят с "Регламент (ЕС) № 168/2013 на Европейския парламент и на Съвета от 15 януари 2013 г. относно одобряването и надзора на пазара на дву-, три- и четириколесни превозни средства (ОВ, L 60, 2.03.2013 г.)".

§ 4. Създава се чл. 12в:

"Чл. 12в. (1) За първоначална регистрация на историческо превозно средство собственикът представя:

1. превозното средство за идентификация;

2. писмено заявление за регистрация, издадено по служебен път;

3. документи за придобиване на собствеността с данни за идентификация на превозното средство;

4. идентификационна карта, издадена от Международната федерация за старинни автомобили или от друга упълномощенa от нея организация на територията на държава - членка на Европейския съюз;

5. декларация за придобиване на собствеността (приложение № 2);

6. чуждестранните регистрационни документи, ако са налични;

7. митнически документ за оформен внос, когато превозното средство се внася от държава извън ЕС;

8. документ за самоличност - за физическите лица; единен идентификационен код - за стопанските субекти, а за тези, които не притежават ЕИК - документ за създаване и за код БУЛСТАТ;

9. документ за сключена застраховка "Гражданска отговорност" и двустранен констативен протокол за ПТП;

10. табелите с регистрационен номер, ако са ползвани такива;

11. изискуемите документи по чл. 3, ал. 1 от Наредбата за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса за продукти, след употребата на които се образуват масово разпространени отпадъци.

(2) Представените табели по ал. 1, т. 10 се връщат на собственика.

(3) Копия от представените документи по ал. 1, т. 3, 4, 6 и 7 и декларацията по ал. 1, т. 5 се прилагат към заявлението за регистрация. Оригиналните регистрационни документи по ал. 1, т. 6, ако са налични, се връщат на собственика.

(4) Митнически документ за оформен внос на територията на ЕС по ал. 1, т. 7 не се изисква, когато ПС е закупено от юридическо лице от държава - членка на ЕС, и е представена фактура за това.

(5) При регистриране на ПС като "историческо" в свидетелството за регистрация и в носителя на информация по отчета се отбелязват като забележка номерът на документа по ал. 1, т. 4 и текстът "историческо"."

§ 5. В чл. 14 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думите "регистрационния номер" съюзът "и" се заличава и се поставя запетая, а след думите "временна регистрация" се поставя запетая и се добавя "регистриране на ПС като "историческо".

2. В ал. 2 се създава т. 4:

"4. регистриране като "историческо"."

§ 6. В чл. 15 се правят следните допълнения:

1. В ал. 1:

а) в т. 7 след думите "чл. 18б, ал. 1, т. 8" се добавя "и 9";

б) създава се т. 11:

"11. при регистриране на ПС като "историческо" - идентификационна карта, издадена от Международната федерация за старинни автомобили или от друга упълномощенa от нея организация на територията на държава - членка на Европейския съюз."

2. В ал. 7 след кавичките след думите "изменение в конструкцията" се поставя запетая и се добавя "а при регистриране на ПС като "историческо" номерът на документа по ал. 1, т. 11 и текстът "историческо".

3. Създават се ал. 8 и 9:

"(8) При промяна в регистрацията и регистриране на ПС като "историческо" представените документи по ал. 1, т. 4 се връщат на собственика.

(9) При промяна в регистрацията и регистриране на ПС като "историческо" по искане на собственика могат да бъдат върнати представените при първоначална регистрация в страната документи за регистрация на ПС. В този случай собственикът подава молба до отдел/сектор "Пътна полиция" при СДВР/ОДМВР, където ПС е било първоначално регистрирано. Документите се връщат, ако са налични."

§ 7. В чл. 18б се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) точка 8 се изменя така:

"8. по чл. 143, ал. 10 ЗДвП след уведомление от Гаранционния фонд;"

б) създава се т. 9:

"9. по чл. 143, ал. 11 ЗДвП при отнемане на част втора на свидетелството за регистрация и табелите с регистрационен номер в случаите по глава шеста от ЗДвП."

2. Създават се ал. 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 и 12:

"(5) За прекратяване на регистрацията по ал. 1, т. 9 структурното звено, където е установено нарушението, изпраща в отдел/сектор "Пътна полиция" при СДВР/ОДМВР по регистрация на ПС екземпляр от заповедта за прилагане на принудителна административна мярка (ЗППАМ) по чл. 171, т. 2а ЗДвП. Отнетите табели с регистрационен номер и част втора на свидетелството за регистрация на ПС се съхраняват в съответното структурно звено, където е установено нарушението.

(6) След получаване на екземпляра на ЗППАМ по ал. 5 отдел/сектор "Пътна полиция" при СДВР/ОДМВР по регистрация на ПС отразява причината и датата на служебното прекратяване на регистрацията на ПС в автоматизираната информационна система КАТ (АИС - КАТ) и отбелязва отнемането на табелите с регистрационен номер и част втора на свидетелството за регистрация. При прекратяване на регистрацията по ал. 1, т. 9 на ПС с наложен запор се уведомява органът, постановил обезпечението.

(7) След приключване на административнонаказателното производство по образуваната административнонаказателна преписка, както и в случай на съдебно решение по обжалвана ЗППАМ, се изпраща информация до съответния отдел/сектор "Пътна полиция" при СДВР/ОДМВР по регистрация на ПС за крайния резултат.

(8) Отнетите табели с регистрационен номер и част втора на свидетелството за регистрация на ПС се изпращат в отдел/сектор "Пътна полиция" при СДВР/ОДМВР по регистрация на ПС след получаване на окончателна информация по ал. 7.

(9) След получаване на табели с регистрационен номер и част втора на свидетелството за регистрация на ПС в отдел/сектор "Пътна полиция" при СДВР/ОДМВР по регистрация на ПС се предприемат действия по:

1. връщане на собственика на част втора на свидетелството за регистрация на ПС и монтаж на табелите с регистрационен номер в случаите на отмяна на наказателното постановление и/или ЗППАМ след възстановяване на регистрацията по реда на чл. 21, ал. 4, т. 1;

2. отразяване в АИС - КАТ на унищожаването на табелите с регистрационен номер и прилагане на част втора на свидетелството за регистрация на ПС към архив в случаите, когато няма обжалване или при потвърждаване от съда.

(10) При издадена ЗППАМ по чл. 171, т. 2а ЗДвП на собственик на ПС с чужда регистрация, когато собственикът е лице без постоянен адрес на територията на Република България, екземпляр от заповедта ведно с отнетите табели с регистрационен номер и свидетелството за регистрация на ПС се изпращат в ГДНП за връщане в държавата, където е регистрирано превозното средство. В издадената ЗППАМ се посочва номерът на документа за самоличност на собственика на ПС, както и следните данни за ПС - марка, модел, цвят, идентификационен номер и регистрационен номер, които да послужат за последваща идентификация.

(11) При издадена ЗППАМ по чл. 171, т. 2а ЗДвП на собственик на МПС с чужда регистрация, когато собственикът има постоянен адрес на територията на Република България, екземпляр от заповедта ведно с отнетите табели с регистрационен номер и свидетелството за регистрация на ПС се съхраняват в отдел/сектор "Пътна полиция" при СДВР/ОДМВР, където е установено нарушението. След изтичане на наложената ПАМ отнетото свидетелство за регистрация и отнетите табели с регистрационен номер се изпращат в отдел/сектор "Пътна полиция" при СДВР/ ОДМВР по постоянния адрес на собственика - за физическите лица, или по адреса на регистрация - за стопанските субекти.

(12) В случаите по ал. 11 отнетото свидетелство за регистрация на ПС се връща на собственика, а отнетите табели с регистрационен номер се унищожават, като отдел/сектор "Пътна полиция" при СДВР/ОДМВР по постоянния адрес на собственика изпраща уведомление в ГДНП за информиране на компетентните органи на държавата, където е регистрирано превозното средство."

§ 8. В чл. 19, ал. 1 думите "т. 2 или 5" се заменят с "т. 2, 5 или 9".

§ 9. В чл. 21 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думата "държавата" се поставя запетая и се добавя "и за ПС, чиято регистрация е прекратена служебно на основание чл. 18, т. 2 във връзка с чл. 18б, ал. 1, т. 8 или 9".

2. Създава се нова ал. 4:

"(4) Възстановяване на регистрацията на превозно средство, прекратена по чл. 18, т. 2 във връзка с чл. 18б, ал. 1, т. 9, се извършва:

1. служебно - в случаите на отмяна на наказателното постановление и/или ЗППАМ, като се възстановява статусът на свидетелството за регистрация и се отразява връщането на табелите с регистрационен номер и свидетелството за регистрация част втора в АИС - КАТ;

2. при поискване от собственика след представяне на документите по чл. 15, ал. 1 след изтичане срока на наложената принудителна административна мярка по чл. 171, т. 2а ЗДвП."

3. Досегашната ал. 4 става ал. 5 и се изменя така:

"(5) Допуска се използването на двигател от превозни средства, чиято регистрация е прекратена на основание чл. 18, т. 1 във връзка с чл. 18а, ал. 2, т. 1, 3, 4 или ал. 5 и чл. 18, т. 2 във връзка с чл. 18б, ал. 1, т. 5, 6 или 9."

4. Досегашната ал. 5 става ал. 6 и в нея думите "ал. 4" се заменят с "ал. 5".

5. Създава се ал. 7:

"(7) Не се допуска възстановяване на регистрацията на ПС, чиято регистрация е прекратена на основание чл. 18, т. 2 във връзка с чл. 18б, ал. 1, т. 9 до изтичане срока на наложената принудителна административна мярка по чл. 171, т. 2а ЗДвП."

§ 10. В чл. 22 т. 3 се отменя.

§ 11. В чл. 27 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 основният текст се изменя така:

"Транзитни табели с регистрационен номер се издават:".

2. В ал. 2 навсякъде в текста думите "транзитна регистрация" се заменят с "издаване на транзитни табели с регистрационен номер".

3. В ал. 3 думите "транзитна регистрация" се заменят с "издаване на транзитни табели с регистрационен номер".

4. Алинея 4 се изменя така:

"(4) След изтичане срока на транзитните табели с регистрационен номер по искане на собственика може да бъдат издадени нови по реда на чл. 14 - 17. Срокът на валидност на транзитните табели с регистрационен номер се посочва в разрешението за временно движение."

5. Алинея 5 се изменя така:

"(5) След изтичане срока на транзитните табели с регистрационен номер същите не могат да се използват."

6. Алинея 6 се изменя така:

"(6) Транзитни табели с регистрационен номер за ПС с прекратена регистрация могат да се издават при поискване от собственика само ако регистрацията е прекратена на основание чл. 18, т. 1 поради изнасяне от страната, съхраняване в частен имот, обявяване за издирване, табели с регистрационен номер, които не отговарят на българските стандарти БДС 15980 и БДС ISO 7591, конфискация, отнемане в полза на държавата или за ПС с прекратена регистрация по реда на чл. 18б, ал. 2, т. 9 след изтичане срока на наложената принудителна административна мярка по чл. 171, т. 2а ЗДвП."

§ 12. В чл. 29 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) За всеки комплект транзитни табели с регистрационен номер отдел/сектор "Пътна полиция" при СДВР/ОДМВР издава разрешение за временно движение."

2. Алинея 2 се отменя.

§ 13. В заглавието на глава пета след думата "регистрация" се добавя "и разрешение за временно движение.

§ 14. В чл. 33, ал. 1 думите "е по образец, утвърден от министъра на вътрешните работи, и" се заличават.

§ 15. В глава пета се създава чл. 33а:

"Чл. 33а. (1) Разрешение за временно движение се издава при издаване на транзитни табели с регистрационен номер, издаване на временни табели с регистрационен номер и за временно придвижване на спряно от движение превозно средство.

(2) Разрешението за временно движение се състои от една част, съдържаща данни за ПС и собственика, условията за временно движение и срока на валидност съгласно приложение № 8. Разрешението за временно движение при издаване на временни табели с регистрационен номер не съдържа данни за ПС, а само за регистрационния номер.

(3) Разрешение за временно движение се издава с определен маршрут или район на движение със срок на валидност до 30 дни. Разрешението за временно движение при издаване на временни табели с регистрационен номер е със срок на валидност една година."

§ 16. В чл. 34, ал. 5 съкращението "КАТ" се заменя с "Пътна полиция".

§ 17. В чл. 37 думите "10 години" се заменят с "8 години".

§ 18. В чл. 37б, ал. 4 думите "на шестмесечие и годишно на страницата на МВР" се заменят с "ежемесечно в портала за отворени данни по реда на Закона за достъп до обществена информация".

§ 19. Член 37в се отменя.

§ 20. В чл. 39, ал. 1 думите "със срок на валидност до 30 дни" се заличават.

§ 21. В чл. 40 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 след кавичките след думите "Спрян от движение" в скоби се добавя "Приложение № 9".

2. В ал. 3 думата "звената" се заменя с "отдел/сектор "Пътна полиция" при СДВР/ОДМВР".

3. Създават се ал. 4, 5, 6, 7 и 8:

"(4) В първия работен ден след установяване на нарушението/издаване на ЗППАМ по чл. 171, т. 2 ЗДвП в отдел/сектор "Пътна полиция" при СДВР/ОДМВР по регистрация на ПС се изпраща екземпляр от заповедта за прилагане на ПАМ ведно с иззетата част втора на свидетелството за регистрация на ПС.

(5) Отдел/сектор "Пътна полиция" при СДВР/ОДМВР, където е регистрирано превозното средство, спира от движение превозното средство за срока, посочен в ЗППАМ, чрез отбелязване в автоматизираната информационна система (АИС - КАТ).

(6) В случаите на чл. 171, т. 2 ЗДвП, при които ЗППАМ не е връчена на собственика на ПС, отдел/сектор "Пътна полиция" при СДВР/ОДМВР по регистрация на ПС предприема действия за връчване на заповедта.

(7) След връчването на заповедта по ал. 6 екземплярът, на който връчването е удостоверено с подпис, се изпраща на административнонаказващия орган, издал заповедта.

(8) При издадена ЗППАМ по чл. 171, т. 2 ЗДвП на собственик на ПС с чужда регистрация екземпляр от заповедта ведно с иззетото свидетелство за регистрация се изпраща в ГДНП за връщане в държавата, където е регистрирано превозното средство."

§ 22. В чл. 42 думите "Териториалната автоматизирана информационна система (ТАИС) за КАТ" се заменят с "АИС КАТ".

§ 23. В чл. 43 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 думите "букви "в", "ж", "з" и "и" се заменят с "букви "в", "и", "к", "л", "м" и "н".

2. Създава се ал. 3:

"(3) След пускане в движение на ПС на собственика се връща част втора на свидетелството за регистрация на ПС."

§ 24. В допълнителните разпоредби се правят следните изменения и допълнения:

1. В § 2:

а) в т. 4 след думите "издаването на" се добавя "табели с";

б) в т. 11 думите "по образец съгласно раздел IV от приложение № 1 към чл. 7, ал. 1, т. 2 на Наредба № 117 от 2005 г. - за МПС от категория L" се заменят със "съгласно чл. 38 от Регламент (ЕС) № 168/2013 на Европейския парламент и на Съвета от 15 януари 2013 г. относно одобряването и надзора на пазара на дву-, три- и четириколесни превозни средства (ОВ, L бр. 60 от 2 март 2013 г.) - за МПС от категория L";

в) създава се т. 13:

"13. "Историческо превозно средство" е механично задвижвано пътно превозно средство, което е минимум 30-годишно, не се използва за ежедневен транспорт, запазено и поддържано в исторически коректно състояние, част е от световното техническо и културно наследство и за което има издадена идентификационна карта от Международната федерация за старинни автомобили или от друга упълномощена от нея организация на територията на държава - членка на Европейския съюз."

2. В § 2а думите "транзитна регистрация" се заменят с "транзитни табели с регистрационен номер".

§ 25. Създава се приложение № 8 към чл. 33а, ал. 2:

"Приложение № 8 към чл. 33а, ал. 2


РАЗРЕШЕНИЕ ЗА ВРЕМЕННО ДВИЖЕНИЕ (ЛИЦЕ)



РАЗРЕШЕНИЕ ЗА ВРЕМЕННО ДВИЖЕНИЕ (ГРЪБ)



"

§ 26. Създава се приложение № 9 към чл. 40, ал. 2:

"Приложение № 9 към чл. 40, ал. 2


СТИКЕР ЗА СПИРАНЕ ОТ ДВИЖЕНИЕ НА ППС

 

Стикерът за спиране от движение на ППС е кръгъл с диаметър 80 мм. Изработва се от прозрачно самозалепващо фолио с дебелина на фолиото 50 - 70 мкм и силиконизиран носач. Стикерът съдържа следните реквизити:

- Графично изображение на частта, отпечатвана на фолио за залепване на предното стъкло (лице):

 

 

- Графично изображение на частта, отпечатвана на фолио за залепване на предното стъкло (гръб):

 

 

- Графично изображение на частта за отпечатване на силиконов носител, оставаща в контролния орган:

 

 


"

Заключителни разпоредби

§ 27. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките