Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 85 от 24.X

НАРЕДБА № Н-1 ОТ 3 ЮНИ 2016 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ИЗСЛЕДВАНЕ ЗА ПРОФЕСИОНАЛНА И ПСИХОЛОГИЧЕСКА ПРИГОДНОСТ ПРИ НАЗНАЧАВАНЕ И ПОВИШАВАНЕ В ДЛЪЖНОСТ В АГЕНЦИЯ "МИТНИЦИ"

 

НАРЕДБА № Н-1 ОТ 3 ЮНИ 2016 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ИЗСЛЕДВАНЕ ЗА ПРОФЕСИОНАЛНА И ПСИХОЛОГИЧЕСКА ПРИГОДНОСТ ПРИ НАЗНАЧАВАНЕ И ПОВИШАВАНЕ В ДЛЪЖНОСТ В АГЕНЦИЯ "МИТНИЦИ"

Издадена от министъра на финансите

Обн. ДВ. бр.46 от 17 Юни 2016г., изм. ДВ. бр.85 от 24 Октомври 2017г.

Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С наредбата се определят условията и редът за извършване на изследване за професионална и психологическа пригодност при назначаване и повишаване в длъжност в Агенция "Митници".

Чл. 2. Целта на наредбата е да гарантира прозрачност при извършване на изследването за професионална и психологическа пригодност, изградено на принципа на конкуренция, въз основа на професионалните и нравствените качества на кандидатите.

Глава втора.
ИЗИСКВАНИЯ ЗА ПОСТЪПВАНЕ НА ДЪРЖАВНА СЛУЖБА В АГЕНЦИЯ "МИТНИЦИ"

Чл. 3. Лицата, които кандидатстват за работа в митническата администрация, следва да отговарят на условията, предвидени в чл. 7 от Закона за държавния служител, чл. 107а от Кодекса на труда, чл. 10, ал. 1, 2 и 3 и чл. 10а, ал. 1 от Закона за митниците, както и на други специфични условия и изисквания, предвидени в законовите и подзаконовите нормативни актове.

Глава трета.
ИЗСЛЕДВАНЕ ЗА ПРОФЕСИОНАЛНА И ПСИХОЛОГИЧЕСКА ПРИГОДНОСТ

Раздел I.
Извършване на изследването за професионална и психологическа пригодност

Чл. 4. (1) При назначаване и повишаване в длъжност в Агенция "Митници" се извършва изследване за професионална и психологическа пригодност на кандидатите.

(2) Чрез извършване на изследването за професионална и психологическа пригодност в Агенция "Митници" се назначават и повишават в длъжност служители с високи професионални и нравствени качества.

Чл. 5. (1) Изследването за професионална и психологическа пригодност се извършва след проверка на знанията и уменията на кандидатите да се справят със задачи, които са свързани със задълженията на съответната длъжност, или уменията на кандидатите за стратегическо мислене, или след преглед на представените от кандидатите документи за преценка на квалификацията им.

(2) Кандидатите, които не са покрили минималните изисквания по ал. 1, не се допускат до изследване за професионална и психологическа пригодност.

Чл. 6. (1) Изследването за професионална и психологическа пригодност се извършва чрез тест/тестове (тестово психологично изследване) или чрез тест/тестове и психодиагностично полуструктурирано интервю съгласно глава четвърта.

(2) Когато при извършване на изследването за професионална и психологическа пригодност е включено и психодиагностично полуструктурирано интервю, на него се явяват кандидатите, които са преминали успешно елиминаторния праг на теста/тестовете.

(3) Целта на психодиагностичното полуструктурирано интервю е да се верифицират резултатите, постигнати при тестовото психологично изследване.

(4) Длъжностите, за които се извършва и психодиагностично полуструктурирано интервю, се определят със заповедта на директора на Агенция "Митници", с която е стартирана процедурата за назначаване или повишаване в длъжност.

Чл. 7. В зависимост от длъжността, за която се извършва изследването за професионална и психологическа пригодност, тестовете включват:

1. за ръководни позиции - личностен въпросник и тест за интегритет;

2. (изм. - ДВ, бр. 85 от 2017 г., в сила от 24.10.2017 г.) за експертни позиции - личностен въпросник и тест за интегритет или тест за интегритет;

3. (изм. - ДВ, бр. 85 от 2017 г., в сила от 24.10.2017 г.) за длъжност по трудово правоотношение - тест за интегритет.

Чл. 8. (1) При извършване на изследването за професионална и психологическа пригодност кандидатите се явяват с документ за самоличност.

(2) Преди началото на изследването за професионална и психологическа пригодност кандидатите попълват декларация по приложение № 1 за участие в изследването.

(3) При нарушаване на реда за извършване на изследването за професионална и психологическа пригодност или възпрепятстване на провеждането му кандидатът се отстранява от участие в изследването.

Чл. 9. (1) При назначаване и повишаване в длъжност в Агенция "Митници" кандидатите трябва да са преминали успешно изследването за професионална и психологическа пригодност.

(2) Кандидатите, които при извършване на изследването за професионална и психологическа пригодност не са преминали елиминаторния праг на етапа, не се допускат до следващия заключителен етап от процедурата по назначаване или повишаване в длъжност в Агенция "Митници" - интервю/събеседване.

Раздел II.
Служители, извършващи изследване за професионална и психологическа пригодност, и тяхната роля

Чл. 10. (1) Изследването за професионална и психологическа пригодност се извършва от служител/служители от дирекция "Организация и управление на човешките ресурси" в Централното митническо управление на Агенция "Митници" с професионална квалификация психолог съгласно предварително изготвен график.

(2) Служителите по ал. 1 следва да са обучени за работа със стандартизираните и валидизирани за Република България тестове по чл. 7, което се удостоверява с документ, издаден от лицето, провело обучението.

(3) Служителите по ал. 1 обработват и обобщават резултатите от изследването за професионална и психологическа пригодност и изготвят психологично заключение съгласно приложение № 2.

(4) Назначаването и повишаването в длъжност в Агенция "Митници" не може да бъде осъществено без заключението за професионална и психологическа пригодност по ал. 3.

(5) Психологичното заключение по ал. 3 не подлежи на възражение пред органа по назначаването.

(6) Преди извършване на изследването служителите по ал. 1 попълват декларации по образец съгласно приложение № 3 и приложение № 4.

(7) (Изм. - ДВ, бр. 85 от 2017 г., в сила от 24.10.2017 г.) Служителите по ал. 1 представят психологичните заключения на конкурсната комисия, на комисията по подбора за назначаване по трудово правоотношение или на ръководителя, провеждащ подбора за повишаване в длъжност.

Чл. 11. Документацията от извършеното изследване за професионална и психологическа пригодност се съхранява от дирекция "Организация и управление на човешките ресурси" в Централното митническо управление на Агенция "Митници" съгласно Закона за Националния архивен фонд и Наредбата за реда за организирането, обработването, експертизата, съхраняването и използването на документите в учрежденските архиви на държавните и общинските институции, приета с Постановление № 41 на Министерския съвет от 2009 г. (обн., ДВ, бр. 17 от 2009 г.; изм. и доп., бр. 8 от 2012 г.).

Глава четвърта.
СПЕЦИАЛИЗИРАНА МЕТОДИКА ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ИЗСЛЕДВАНЕ ЗА ПРОФЕСИОНАЛНА И ПСИХОЛОГИЧЕСКА ПРИГОДНОСТ

Чл. 12. (1) Чрез изследването за професионална и психологическа пригодност се оценява наборът от професионално значими качества и умения, необходими за успешното изпълнение на длъжността.

(2) Съответствието с изискванията за заемане на длъжност в Агенция "Митници" се установява чрез тест/тестове (тестово психологично изследване) или чрез тест/тестове и психодиагностично полуструктурирано интервю.

Чл. 13. (1) Изследването за професионална и психологическа пригодност се извършва:

1. чрез групово или индивидуално попълване на тестове;

2. в две части - чрез групово или индивидуално попълване на тестове и индивидуално психодиагностично полуструктурирано интервю.

(2) Психодиагностичното полуструктурирано интервю на преминалите успешно елиминаторния праг на теста/тестовете кандидати се провежда в ден, следващ провеждането на теста/тестовете, съгласно графика по чл. 10, ал. 1.

Чл. 14. (1) Професионалната и психологическата пригодност се определят чрез съпоставка на актуалния личностен профил на кандидата с критерии за длъжността и съответните функционални задължения.

(2) Личностният профил е съвкупност от психологическите характеристики и особености, формираните ценности и нагласи, имащи отношение към специфичните професионални изисквания за съответните длъжности.

Чл. 15. (1) Психологичното заключение за професионална и психологическа пригодност по чл. 10, ал. 3 се формира на базата на резултатите, постигнати от кандидата по тестова батерия съгласно чл. 7, и може да се верифицира чрез психодиагностичното полуструктурирано интервю.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 85 от 2017 г., в сила от 24.10.2017 г.) В случаите по чл. 13, ал. 1 психологичното заключение може да бъде:

1. "не покрива изискванията за длъжността" - отразява несъответствие на актуалния личностен профил на кандидата с установените критерии за длъжността съгласно изискванията, заложени в длъжностната характеристика;

2. "покрива изискванията за длъжността" - отразява съответствие на актуалния личностен профил с установените критерии за длъжността съгласно изискванията, заложени в длъжностната характеристика.

Чл. 16. (1) В случаите по чл. 13, ал. 1, т. 2 психологичното заключение се изготвя на базата на актуалното психично функциониране на съответния кандидат към момента на психологическото изследване. Формира се на базата на резултатите, постигнати от кандидата по тестова батерия, включваща стандартизирани широкоспектърни личностни тестове, и се верифицира чрез психодиагностично полуструктурирано интервю.

(2) (Отм. - ДВ, бр. 85 от 2017 г., в сила от 24.10.2017 г.)

Чл. 17. Резултатите от изследването за професионална и психологическа пригодност са валидни в рамките на една година.

Чл. 18. Изследването за професионална и психологическа пригодност не подлежи на съдебен контрол.

Заключителни разпоредби

§ 1. Наредбата се издава на основание чл. 10, ал. 11 от Закона за митниците.

§ 2. Изпълнението на наредбата се възлага на директора на Агенция "Митници".

Преходни и Заключителни разпоредби
КЪМ НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА НАРЕДБА № Н-1 ОТ 2016 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ИЗСЛЕДВАНЕ ЗА ПРОФЕСИОНАЛНА И ПСИХОЛОГИЧЕСКА ПРИГОДНОСТ ПРИ НАЗНАЧАВАНЕ И ПОВИШАВАНЕ В ДЛЪЖНОСТ В АГЕНЦИЯ "МИТНИЦИ"

(ОБН. - ДВ, БР. 85 ОТ 2017 Г., В СИЛА ОТ 24.10.2017 Г.)


§ 6. До изработването на собствени за Агенция "Митници" тест/тестове изследването по чл. 10, ал. 1 от наредбата се извършва съвместно с външен доставчик.

§ 7. Резултатите от изследването за професионална и психологическа пригодност в частта за теста за интегритет на кандидатите за назначаване в Агенция "Митници" до влизане в сила на тази наредба са валидни в рамките на една година от датата на провеждане на изследването.

§ 8. Наредбата влиза в сила от датата на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

Приложение № 1 към чл. 8, ал. 2


ДЕКЛАРАЦИЯ

 

Подписаният/ата .............................................................................................................................................., ЕГН ..........................................., декларирам, че съм запознат/а с целта на изследването за професионална и психологическа пригодност за работа в Агенция "Митници".

Нямам лични и здравословни причини за отлагане на изследването за професионална и психологическа пригодност и давам доброволното си съгласие за провеждането му.

Запознат/а съм с процедурата на извършване на изследването за професионална и психологическа пригодност.

Уведомен/а съм, че при нарушаване на реда за извършване на изследването за професионална и психологическа пригодност или възпрепятстване извършването му ще бъда отстранен/а от по-нататъшно участие.

Уведомен/а съм, че информацията, получена в резултат на изследването за професионална и психологическа пригодност, ще бъде използвана единствено за целта на това изследване съобразно изискванията на Закона за защита на класифицираната информация, Закона за защита на личните данни, както и всички други нормативни актове, регламентиращи работата с лични данни и класифицирана информация.

 

Дата: .........................                                                                        ДЕКЛАРАТОР: ..................

Град: .........................

Приложение № 2 към чл. 10, ал. 3


(Изм. - ДВ, бр. 85 от 2017 г., в сила от 24.10.2017 г.)


ПСИХОЛОГИЧНО ЗАКЛЮЧЕНИЕ ЗА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ИЗСЛЕДВАНЕ ЗА ПРОФЕСИОНАЛНА И ПСИХОЛОГИЧЕСКА ПРИГОДНОСТ


Длъжност, за която се кандидатства:

Обявена съгласно Заповед №

Име на кандидата:


Тест за интегритет - преминал елиминаторния праг/не преминал елиминаторния праг

Резултат:


Личностен въпросник

Резултат:


Психодиагностично полуструктурирано интервю:

Заключение:

Покрива изискванията за длъжността

Не покрива изискванията за длъжността


Служители на Агенция "Митници" - квалифицирани психолози в дирекция "Организация и управление на човешките ресурси" в Централното митническо управление, обучени за работа с тестовите батерии:


[име - длъжност, дата]


[име - длъжност, дата]


Приложение № 3 към чл. 10, ал. 6



ДЕКЛАРАЦИЯ

 

Долуподписаният/ата .............................................................................................................................,

ЕГН ......................................................................... , л. к. ...........................................................................,

изд. на .............................................................. от МВР ..............................................................................,

с адрес: ..........................................................................................................................................................,

.........................................................................................................................................................................

в качеството си на квалифициран психолог, извършващ изследването за професионална и психологическа пригодност,

ДЕКЛАРИРАМ:

1. Нямам личен интерес от извършване на изследването за професионална и психологическа пригодност.

2. Не се намирам в отношения, които пораждат съмнения относно моята безпристрастност, с някого от кандидатите за заемане на длъжността в Агенция "Митници".

 

Дата: .........................                                                           ДЕКЛАРАТОР: ...................

Град: .........................

Приложение № 4 към чл. 10, ал. 6



ДЕКЛАРАЦИЯ

 

Долуподписаният/ата ..............................................................................................................................,

ЕГН ...................................................................... , л. к. ...............................................................................,

изд. на .................................................... от МВР ..........................................................................................

в качеството си на квалифициран психолог, извършващ изследването за професионална и психологическа пригодност,

ДЕКЛАРИРАМ:

Няма да разгласявам информация, станала ми известна при извършване на изследването за професионална и психологическа пригодност.

Дата: .........................                                                            ДЕКЛАРАТОР: ..................

Град: .........................

Промени настройката на бисквитките