Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 43 от 7.VI

МЕМОРАНДУМ ЗА РАЗБИРАТЕЛСТВО ЗА ИКОНОМИЧЕСКО СЪТРУДНИЧЕСТВО МЕЖДУ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ПРАВИТЕЛСТВОТО НА НАРОДНА РЕПУБЛИКА БАНГЛАДЕШ (Одобрен с Решение № 418 от 20 май 2016 г. на Министерския съвет. В сила от датата на подпис

 

МЕМОРАНДУМ ЗА РАЗБИРАТЕЛСТВО ЗА ИКОНОМИЧЕСКО СЪТРУДНИЧЕСТВО МЕЖДУ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ПРАВИТЕЛСТВОТО НА НАРОДНА РЕПУБЛИКА БАНГЛАДЕШ

(Одобрен с Решение № 418 от 20 май 2016 г. на Министерския съвет. В сила от датата на подписването му - 20 май 2016 г.)

Издаден от Министерството на икономиката

Обн. ДВ. бр.43 от 7 Юни 2016г.

Правителството на Република България и правителството на Народна република Бангладеш (наричани по-нататък "договарящите се страни"),

Потвърждавайки своята воля да развиват традиционното си икономическо сътрудничество,

Имайки предвид международните споразумения, сключени между договарящите се страни в областта на икономическото сътрудничество, и членството на Република България в Европейския съюз,

Изразявайки своята готовност в търсенето на нови средства и начини за укрепването и развитието на взаимноизгодното сътрудничество,

Уверени, че този Меморандум за разбирателство ще допринесе за развитие на традиционните връзки и приятелски отношения между тях, и в частност за разширяване на взаимноизгодното икономическо сътрудничество,

се договориха, както следва:

Член 1

Договарящите се страни ще съдействат за развитието и разширяването на взаимноизгодното си икономическо сътрудничество.

Член 2

За тази цел договарящите се страни:

1. Ще полагат усилия за осъществяване на широко двустранно сътрудничество преди всичко в областите, посочени в приложение № 1 към този Меморандум.

2. Ще полагат усилия за развитие и разширяване на икономическото си сътрудничество чрез прилагане на мерките, посочени в приложение № 2 от този Меморандум.

3. Ще обмислят сключването на отделни Протоколи между съответните министерства/департаменти/агенции на двете държави за детайлизиране на сфери на сътрудничество.

Член 3

Настоящият Меморандум не накърнява правата и задълженията на договарящите се страни, произтичащи от други международни договори, по които Република България и Народна република Бангладеш са страни, както и от членството им в различни международни организации и пълноправното членство на България в Европейския съюз.

Член 4

В случаите на възникване на разногласия между договарящите се страни във връзка с прилагането на настоящия Меморандум те ще се разрешават чрез преговори между тях.

Член 5

По взаимно съгласие между договарящите се страни в настоящия Меморандум могат да бъдат внесени изменения, които ще бъдат оформяни в отделни протоколи.

Член 6

Приложения № 1 и 2 и протоколите към този Меморандум за разбирателство, които биха могли да бъдат подписани впоследствие между договарящите се страни, са неразделна част от него.

Член 7

Този Меморандум за разбирателство влиза в сила в деня на неговото подписване.

Член 8

Настоящият Меморандум се сключва за срок от 5 години. Той ще бъде продължаван автоматически за последващи петгодишни периоди, освен ако една от договарящите се страни информира другата писмено за своето намерение да прекрати настоящия Меморандум за разбирателство. Действието на Меморандума за разбирателство се прекратява шест месеца след датата на получаване на уведомлението от другата договаряща се страна.

В уверение на горното долуподписаните официални лица, надлежно упълномощени, подписаха този Меморандум за разбирателство.

Изготвен в София на 20 май 2016 г. в два оригинални екземпляра на английски език, като и двата текста са с еднаква правна сила.

Приложение № 1


Областите на икономическо сътрудничество включват:

1. Промишленост:

- добивна промишленост;

- машиностроене;

- металургия;

- преработвателна промишленост;

- електроника и електромашиностроителна промишленост;

- химическа и нефтопреработвателна промишленост;

- фармацевтична промишленост;

- текстилна промишленост, юта и продукти от юта.

2. Селско стопанство:

- растениевъдство и животновъдство;

- хранително-вкусова промишленост.

3. Енергетика.

4. Научноизследователска и развойна дейност.

5. Строителство и строителна промишленост.

6. Информационни технологии и телекомуникации.

7. Транспорт и логистика.

8. Опазване на околната среда.

9. Туризъм.

10. Сътрудничество между малки и средни предприятия.

11. Образование.

12. Здравеопазване.

13. Наука и технологии.

Приложение № 2


Мерки за разширяване и интензифициране на икономическото сътрудничество


1. Засилване на усилията на правителствените институции за заздравяване на сътрудничеството в икономическата област между професионалните организации и бизнес средите, камари и асоциации, регионалните и местните органи, включително обмен на икономическа информация от взаимен интерес, както и взаимни посещения на представители на институциите и бизнеса от двете договарящи се страни.

2. Стимулиране създаването на нови и разширяване на съществуващите бизнес контакти, насърчаване на взаимните контакти и посещения на частни лица и предприемачи.

3. Обмен на бизнес информация, участие в международни панаири и изложби, съдействие за организирането на мероприятия за представители на бизнеса, семинари, конференции и симпозиуми.

4. Съдействие за повишаване на ролята на малкия и средния бизнес в двустранните икономически отношения.

5. Сътрудничество в сферата на маркетинга, консултантските и експертните услуги в областите от взаимен интерес.

6. Развитие на по-тесни връзки и сътрудничество между финансовите и банковите институции.

7. Съдействие за откриването на представителства и клонове на компании на двете договарящи се страни.

8. Стимулиране на международното сътрудничество.

9. Обмен на информация за програми и проекти и насърчаване на участието на предприемачите в тяхната реализация.

10. Нови области на сътрудничество на основата на взаимното разбирателство.

Промени настройката на бисквитките