Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 43 от 7.VI

РЕШЕНИЕ № 306 ОТ 27 МАЙ 2016 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ДОСТЪП ДО ОБЩЕСТВЕНА ИНФОРМАЦИЯ В КОМИСИЯТА ЗА РЕГУЛИРАНЕ НА СЪОБЩЕНИЯТА (ДВ, БР. 45 ОТ 2008 Г.)

 

РЕШЕНИЕ № 306 ОТ 27 МАЙ 2016 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ДОСТЪП ДО ОБЩЕСТВЕНА ИНФОРМАЦИЯ В КОМИСИЯТА ЗА РЕГУЛИРАНЕ НА СЪОБЩЕНИЯТА (ДВ, БР. 45 ОТ 2008 Г.)

В сила от 07.06.2016 г.
Издадено от Комисията за регулиране на съобщенията

Обн. ДВ. бр.43 от 7 Юни 2016г.

На основание чл. 41, ал. 2 от Закона за електронните съобщения и Закона за достъп до обществена информация Комисията за регулиране на съобщенията реши:

§ 1. Член 8 се изменя така:

"Чл. 8. С цел осигуряване на прозрачност в дейността на комисията и за максимално улесняване на достъпа до обществена информация Комисията периодично публикува на страницата си в интернет актуална информация съгласно чл. 15 ЗДОИ."

§ 2. Член 10 се изменя така:

"Чл. 10. (1) Достъп до обществена информация се предоставя въз основа на писмено заявление или устно запитване.

(2) Заявлението се счита за писмено и в случаите, когато е направено по електронен път на адреса на електронната поща или чрез платформата за достъп до обществена информация по чл. 15в ЗДОИ. В тези случаи не се изисква подпис съгласно изискванията на Закона за електронния документ и електронния подпис."

§ 3. Член 12 се изменя така:

"Чл. 12. Комисията осигурява възможност за подаване на заявления за достъп до обществена информация по електронен път."

§ 4. В чл. 13:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Формите за предоставяне на достъп до обществена информация са:

1. преглед на информацията - оригинал или копие или чрез публичен общодостъпен регистър;

2. устна справка;

3. копия на материален носител;

4. копия по електронен път или интернет адрес, където се съхраняват или са публикувани данните."

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Когато предпочитаната форма за предоставяне на достъп до обществена информация е по ал. 1, т. 4, се определят и техническите параметри за запис на информацията."

§ 5. В чл. 15:

1. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Решението за отказ за предоставяне на достъп до обществена информация се връчва на заявителя срещу подпис или се изпраща по пощата с обратна разписка."

2. Създават се нови ал. 4 и 5:

"(4) Когато заявителят е поискал достъпът до информация да му бъде предоставен по електронен път и е посочил адрес на електронна поща за получаването, Комисията изпраща на посочения адрес на електронна поща решението за предоставянето на достъп заедно с копие от информацията или интернет адреса, на който се съдържат данните. В тези случаи не се съставя протоколът по ал. 2 и не се заплащат разходи по предоставянето.

(5) Ако заявителят е променил адреса на електронната поща, без да е уведомил Комисията, или е посочил неверен или несъществуващ адрес, информацията се смята за получена от датата на изпращането й."

§ 6. В чл. 18 ал. 4 се изменя така:

"(4) При изрично несъгласие от третото лице в срока по ал. 1 се предоставя исканата обществена информация в обем и по начин, който да не разкрива информацията, която засяга интересите на третото лице."

§ 7. В чл. 21, ал. 3 след думите "решението се предоставя по реда на чл. 15, ал. 3" се добавя "и ал. 4".

§ 8. Член 23 се изменя така:

"Чл. 23. (1) В случаите на неявяване на заявителя в определения по чл. 21, ал. 1, т. 2 срок или когато не плати определените разходи, е налице отказ на заявителя от предоставения му достъп до исканата обществена информация.

(2) Правилата на чл. 22 и 23 не се прилагат в случаите по чл. 15, ал. 4."

§ 9. Член 26 се изменя така:

"Чл. 26. Решенията на Комисията за предоставяне на достъп до обществена информация или за отказ за предоставянето й се обжалват пред Административния съд - София."

§ 10. Член 27 се отменя.

Заключителни разпоредби

§ 11. Решението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките