Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 37 от 17.V

СПОРАЗУМЕНИЕ МЕЖДУ МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ФЕДЕРАЛНОТО МИНИСТЕРСТВО НА ОТБРАНАТА НА ФЕДЕРАЛНА РЕПУБЛИКА ГЕРМАНИЯ ЗА ВОЕННО СЪТРУДНИЧЕСТВО (Одобрено с Решение № 906 от 16 ноември 2015 г. на Министерския съвет. В сила

 

СПОРАЗУМЕНИЕ МЕЖДУ МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ФЕДЕРАЛНОТО МИНИСТЕРСТВО НА ОТБРАНАТА НА ФЕДЕРАЛНА РЕПУБЛИКА ГЕРМАНИЯ ЗА ВОЕННО СЪТРУДНИЧЕСТВО

(Одобрено с Решение № 906 от 16 ноември 2015 г. на Министерския съвет. В сила от датата на подписването му - 19 април 2016 г.)

Издадено от Министерството на отбраната

Обн. ДВ. бр.37 от 17 Май 2016г.

Министерството на отбраната на Република България

и

Федералното министерство на отбраната на Федерална република Германия,

по-долу наричани "Договарящи се страни",

основавайки се на Споразумението от 19 юни 1951 г. между страните по Северноатлантическия договор относно статута на техните въоръжени сили (Споразумение на НАТО за статута на въоръжените сили),

вземайки предвид ценните поуки от изпълнението на Споразумението за сътрудничество от 28 март 1994 г. между Министерството на отбраната на Република България и Федералното министерство на отбраната на Федерална република Германия,

позовавайки се на Споразумението от 29 октомври 2012 г. между Правителството на Република България и Правителството на Федерална република Германия за взаимна защита на класифицираната информация,

с желание да продължат да поддържат военни и технически контакти между въоръжените сили на Република България и въоръжените сили на Федерална република Германия,

се споразумяха за следното:

Предмет

Член 1

С това Споразумение се създава рамката за обмена на опит и познания и други видове военно сътрудничество, ползотворни за въоръжените сили на Договарящите се страни.

Области на сътрудничество

Член 2

Сътрудничеството между Договарящите се страни може да се осъществява в следните области:

1. политика на сигурност и отбрана;

2. обучение;

3. военно право;

4. изследователска и развойна дейност в областта на военната медицина;

5. организационни структури на въоръжените сили и администрацията в отбраната;

6. други взаимносъгласувани области.

Форми на сътрудничество

Член 3

(1) Сътрудничеството между Договарящите се страни се осъществява основно под формата на:

1. официални посещения на високопоставени, ръководни военни и цивилни представители на министерствата на отбраната;

2. провеждане на щабни и експертни разговори;

3. информативни и работни посещения на делегации;

4. контакти между еквивалентни военни институции;

5. контакти между формирования;

6. участие в учебни курсове, практическо обучение, семинари, колоквиуми и симпозиуми;

7. учебни посещения във военни поделения и цивилни съоръжения;

8. обмен на информация и материали за военни изследвания;

9. културни и спортни мероприятия.

Договарящите се страни или упълномощени от тях представители могат по взаимно съгласие да договарят други области и форми на сътрудничество в съответствие с разпоредбите на националните си законодателства.

(2) Обменът на военнотехнически изделия и технологии не се явява предмет на това Споразумение.

Разпоредби по изпълнение на Споразумението

Член 4

(1) С цел изпълнение на разпоредбите на това Споразумение Договарящите се страни или техни упълномощени представители могат да сключват допълнителни договорености.

(2) Договарящите се страни се съгласяват, че такива договорености се сключват особено преди началото на провеждане на обучение и обмен на служители.

(3) Мероприятията, договорени в рамките на обхвата на осъществяване на сътрудничеството, се провеждат при съблюдаване на националното законодателство, приложимо в съответната страна домакин.

(4) Споразумението от 25 януари 2008 г. между Министерството на отбраната на Република България и Федералното министерство на отбраната на Федерална република Германия за сътрудничество в областта на военното обучение запазва своето действие и след влизането в сила на това Споразумение.

Сигурност

Член 5

Обменът и защитата на класифицирана информация се осъществява в съответствие със Споразумението от 29 октомври 2012 г. между Правителството на Република България и Правителството на Федерална република Германия за взаимна защита на класифицираната информация.

Финансови разпоредби

Член 6

Всяка Договаряща се страна поема по принцип собствените си разходи, възникнали по силата на това Споразумение.

Уреждане на спорове

Член 7

Всички спорове, възникнали във връзка с тълкуването или изпълнението на това Споразумение, се уреждат чрез консултации между Договарящите се страни и не се отнасят за уреждане към трета страна или към съд.

Заключителни разпоредби

Член 8

(1) Това Споразумение влиза в сила от датата на подписване.

(2) Това Споразумение може да бъде изменяно, допълвано и прекратено по всяко време по взаимно писмено съгласие между Договарящите се страни.

(3) Това Споразумение се сключва за неопределен период от време. Всяка Договаряща се страна може да прекрати това Споразумение в писмен вид с шестмесечно предварително уведомление. За зачитането на срока е меродавна датата на получаване на уведомлението от другата Договаряща се страна. Във връзка с разходите, възникнали преди прекратяването на това Споразумение, член 6 остава в сила до уреждането на разходите.

(4) Споразумението между Министерството на отбраната на Република България и Федералното министерство на отбраната на Федерална република Германия за сътрудничество от 28 март 1994 г. се отменя с влизането в сила на това Споразумение.

Съставено в Люксембург на 19 април 2016 г. в два еднообразни екземпляра, всеки един на български и немски език, като двата текста имат еднаква сила.

Промени настройката на бисквитките