Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 43 от 2.VI

ТАРИФА ЗА ЦЕНИТЕ НА НЕДВИЖИМИТЕ ИМОТИ

 

ТАРИФА ЗА ЦЕНИТЕ НА НЕДВИЖИМИТЕ ИМОТИ

Одобрена с Постановление на Министерския съвет № 24 от 2 юни 1973 г.

Обн. ДВ. бр.46 от 12 Юни 1973г., доп. ДВ. бр.43 от 2 Юни 1978г., отм. ДВ. бр.99 от 14 Декември 1979г.

Отменена с § 6 от преходните и заключителните разпоредби на Наредба за цените на недвижимите имоти, освен приложението към нея за оценка на трайните насаждения, което да се прилага до одобряването на нова наредба - ДВ, бр. 99 от 14.12.1979 г.


Глава първа.
ОЦЕНКА НА ТЕРЕНИТЕ, ОТЧУЖДЕНИ ЗА ДЪРЖАВНА И ОБЩЕСТВЕНА НУЖДА ИЛИ ПО ЗАКОНА ЗА ТЕРИТОРИАЛНО И СЕЛИЩНО УСТРОЙСТВО

Отменена с § 6 от преходните и заключителните разпоредби на Наредба за цените на недвижимите имоти, освен приложението към нея за оценка на трайните насаждения, което да се прилага до одобряването на нова наредба - ДВ, бр. 99 от 14.12.1979 г.


Чл. 2. (1) При отчуждаване на селищни терени в градовете над 800 кв. м, а в селата и вилните зони над 1500 кв. м на един собственик или съсобственик частта в повече от тази квадратура се заплаща в градовете по 0,50 лв. кв. м, а в селата и вилните зони - по 0,30 лв. кв. м.

(2) При последващо отчуждаване, когато преди това са заплатени в градовете 800 кв. м и в селата и вилните зони 1500 кв. м по високата цена на тарифата, местата се оценяват по 0,50 лв. кв. м в градовете и по 0,30 лв. кв. м в селата и вилните зони.

(3) Селищните имоти, собственост на кооперативна или обществена организация, се заплащат по цените по точки 1 до 6 включително, независимо от размера им. Същото се отнася за местата, които се придават по силата на дворищна регулация.


Чл. 3. (1) Зоните в градовете и категориите във вилните зони се определят: за София с решение на изпълнителния комитет на градския народен съвет, а за останалите населени места - с решение на изпълнителния комитет на общинския народен съвет, одобрено от председателя на изпълнителния комитет на окръжния народен съвет.

(2) Зоните се определят в зависимост от градоустройствените условия от благоустрояването, транспорта и др., а категориите във вилните зони - в зависимост от местонахождението на имота, от характера на почвата и др.

(3) Категориите на селата се определят от Министерството на архитектурата и благоустройството и от Министерството на финансите по предложение на председателя на изпълнителния комитет на окръжния и съвет в зависимост от стопанските условия в населеното място и от неговото местоположение.


Чл. 4. Със заповед на министъра на архитектурата и благоустройството и на министъра на финансите определени населени места могат да бъдат прехвърляни от една категория в друга, като се има пред вид броят населението, значението им като промишлени, курортни и културни центрове и др.


Чл. 5. Застроени и незастроени селищни терени, оставени на земеделски стопани в това им качество по Закона за отчуждаване на едрата градска покрита недвижима собственост, се оценяват на квадратен метър, както следва: площта до 2000 кв. м на един собственик или съсобственик по 0,50 лв. кв. м, а площта над 2000 кв. м - по 0,10 лв. на кв. м.


Чл. 6. Неселищни терени в границите на градоустройствения, съответно на регулационния план, а ако няма такива планове, в границите на околовръстния полигон на населеното място, се оценяват: в градовете по 0,50 лв. кв. м, а в селата - по 0,30 лв. кв. м.


Чл. 7. Полските имоти (ниви, ливади, лозя, овощни градини и др.) на частни лица, кооперации и обществени организации(без трудово-кооперативните земеделски стопанства) се оценяват, както следва:


1. В полски интензивен район I кат. 40 лв. дка
  II кат. 20 лв. дка
  III кат. 10 лв. дка
   
2. В полски екстензивен район: I кат. 20 лв. дка
  II кат. 10 лв. дка
  III кат. 5 лв. дка

3. В балкански и полубалкански интензивен район:

  I кат. 30 лв. дка
  II кат. 20 лв. дка
  III кат. 5 лв. дка

4. В балкански и полубалкански екстензивен район:

  I кат. 15 лв. дка
  II кат. 10 лв. дка
  III кат. 5 лв. дка


(2) Тези цени се отнасят за празни терени, без насаждения.

(3) Районите и категориите се определят със заповед на председателя на изпълнителния комитет на окръжния народен съвет по предложение на началника на управление "Селско стопанство" при същия съвет.


Чл. 8. Полските имоти на трудово-кооперативни земеделски стопанства се оценяват при всяко отделно отчуждаване:

1. Ако са в землището на град, за площта до 2000 кв. м по 0,50 лв. кв. м, а за площта над 2000 кв. м по 0,10 лв. кв. м.

2. Ако са в землището на село, за площта до 2000 кв. м по 0,30 лв. кв. м, а за площта над 2000 кв. м по 0,10 лв. кв. м.


Чл. 9. Полски имоти, които едновременно с включването им в регулационния план се предназначават за държавна или обществена нужда, при отчуждаването им се оценяват по чл. 7.


Чл. 10. (1) Правото на строеж върху чужд имот (суперфиция) се оценява в размер на 90% от цените по тази тарифа, а останалите 10% се заплащат на собственика.

(2) При отчуждаване право на строеж (суперфиция), което е придобито от държавата, то се заплаща по цената, която лицето е платило на държавата за него.

(3) Ако заедно с право на собственост върху идеална част от терена на или с право на строеж върху нея се отчуждават и идеални части от общите части на сградата, както и реално определени части от помещения (зимници, перални, тавански и др.), тяхната цена се определя по тази тарифа.


Чл. 11. (1) Трайните насаждения - лозя, овощни градини и др., в чертите на населени места или извън тях се оценяват отделно от земята съгласно с приложението към тази тарифа за оценка на трайните насаждения.

(2) По същото приложение се оценяват и единичните насаждения - овощни, декоративни и други дървета, лозя и други.


Чл. 12. Ако поради неотложни нужди на строителството се налага отчуждени имоти, засети със сезонни култури, да бъдат заети преди прибиране на реколтата, собствениците се обезщетяват и за загубите на унищожената реколта.


Глава втора.
ОЦЕНКА НА СГРАДИТЕ И ПОДОБРЕНИЯТА, ОТЧУЖДЕНИ ЗА ДЪРЖАВНА И ОБЩЕСТВЕНА НУЖДА И ПО ЗАКОНА ЗА ТЕРИТОРИАЛНО И СЕЛИЩНО УСТРОЙСТВО

Чл. 13. Сградите, отчуждени за държавна и обществена нужда к по Закона за териториално и селищно устройство, се оценяват на кубически метър със съответното овехтяване (годишно), както следва:



А. Жилищни сгради
1. Паянтови сгради 14 лв. с овехтяване 1,00% г.
2. Полумасивни сгради 16 лв. "  
3. Масивни сгради:      
а) с дървен гредоред на междуетажните конструкции 19 лв. " 0,7% "
б) с железен гредоред на междуетажните конструкции 20 лв. " 0,7% "
в) с частични стоманобетонни елементи (пояси, щурцове, греди, полета и др. подобни) и сгради с железни греди на междуетажната конструкция и пълнеж между тях от леко армиран бетон или сгуробетон 21 лв. " 0,6% "
4. Сгради с монолитни или сглобяеми стоманобетонни междуетажни конструкции и носещи стени 24 лв. " 0,5%
5. Сгради, строени по системата "Пълзящ кофраж", и едропанелни сгради 26 лв. " 0,5% "
6. Сгради, строени по системата "Пакетно-повдигнати плочи", и сгради с монолитни или сглобяеми стоманобетонни междуетажни конструкции и носещ стоманобетонен скелет (колони, рамки) 27 лв. " 0,5% "


Забележка. По същите цени се извършва и оценката на административни сгради, хотели, общежития, почивни станции, ателиета, гаражи и други от подобен характер.


Б. Стопански сгради - навеси, складове, магазини, работилници и други подобни:
1. Навеси:      
а) без оградни стени 3 лв. с овехтяване 1,00% г.
б) с до три оградни стени 4 лв. " 1,00% "
2. Паянтови сгради 6 лв. " 1,00% "
3. Полумасивни сгради 8 лв. " 0,9 % "
4. Масивни сгради всички видове 10 лв. " 0,7% "
5. Сгради с бетонови конструкции, монолитни, скелетни, едропанелни и др. 14 лв. " 0,5% "


Забележка. Към стопанските сгради се отнасят и салони, фабрично-заводски помещения и други от подобен характер.


Чл. 14. Ако цената на сградата, определена по тази тарифа, е по-ниска от цената по която е закупена от държавата, оценката на сградата се извършва по покупната й цена, намалена със съответното овехтяване и увеличена с направените допълнителни подобрения. Това се прилага и когато сградата е построена чрез възлагане от държавна или кооперативна строителна организация, като вместо покупната цена се приема окончателната строителна стойност.


Чл. 15. По своята конструкция сградите се характеризират така:

1. Паянтови са сградите с дървен носещ скелет на външните и вътрешните стени, с пълнеж с дебелина от половин тухла или кирпич на варов или глинен разтвор, или с пълнеж от плат, летви и др. Към тази категория спадат и сградите, иззидани от кирпич, непечени тухли, бита глина и други подобни.

2. Полумасивни са сградите с носещи тухлени колонки с дебелина най-малко една тухла и зидария между колонките на половин тухла и с вътрешни носещи паянтови на дървен скелет стени на варов или глинен разтвор. Към тази категория спадат и сградите с единични външни стени на цяла тухла.

3. Масивни са сградите с външни носещи тухлени стени или от друг строителен материал с дебелина най-малко 25 см, или каменна зидария с дебелина най-малко 45 см на варов или глинен разтвор. Масивните сгради могат да бъдат изцяло или частично с междуетажни конструкции с дървен гредоред, железни греди или с частично изпълнение на монолитни или сглобяеми стоманобетонни елементи.

4. Сградите, построени с монолитни стоманобетонни конструкции, са с носещи стени и стоманобетонни монолитни или от сглобяеми елементи междуетажни конструкции. Към тази категория се отнасят и сградите с единични стоманобетонни колони и греди, както и с противоземетръсни колони.

5. Сградите, строени по системата "Пълзящ кофраж", са с носещи стоманобетонни стени и междуетажни стоманобетонни конструкции.

6. Едропанелни са сградите, построени със сглобяеми едропанелни елементи - степи, междуетажни стоманобетонни конструкции, стълбищни рамена и др.

7. Сгради, строени по системата "Пакетно-повдигнати" плочи, са с монолитни междуетажни стоманобетонни конструкции, със стоманобетонни сглобяеми колони и пълнеж от тухли или друг строителен материал.

8. Сградите със скелетни монолитни стоманобетонни конструкции са с носещ стоманобетонен скелет (греди и колони) и с междуетажни стоманобетонни конструкции с пълнеж от тухлена зидария или друг строителен материал между колоните и гредите. Към тази категория се отнасят и сградите с единични носещи стени и стоманобетонни пояси, както и сградите с рамкови стоманобетонни конструкции.


Чл. 16. (1) Отделните етажи на сградата се оценяват съобразно с тяхната характеристика. Избените помещения се оценяват отделно от етажите, като се изхожда от подовата конструкция над тях.

(2) Когато подът и таванът на отделните етажи са от различни конструкции, етажите се оценяват по средноаритметичната цена на куб. м и по средноаритметичния процент на овехтяване на двете конструкции.


Чл. 17. Кубатурата на сградите се изчислява съгласно с действуващия държавен стандарт.


Чл. 18. (1) Съобразно с характеристиката на сградите цената им се намалява със съответното овехтяване, изразено в процент, като се изхожда от посочения по-горе нормативно годишен процент за овехтяване.

(2) Овехтяването започва да тече от следващата година след построяването на сградата, като се включва и годината, в която се извършва оценката.

(3) За овехтяване цената на сградите може да бъде намалена най-много с 50% за паянтовите и полумасивни сгради и най-много с 30% за всички останали сгради.


Чл. 19. (1) Ако сградата не е завършена напълно (няма мазилка, настилки, инсталации, врати, прозорци и други видове строителни елементи), тя се оценява без стойността на съответните работи.

(2) Отделно по действителни цени се оценяват особените подобрения: огради, парапети, стълбища и площадки извън очертанията на сградите; декоративни елементи на покрива и външните стени: външни облицовки, вътрешни облицовки, големи козирки, дворни настилки, кладенци, септични и поливни ями; отклонения извън сградата от водопроводни, канализационни и електрически мрежи; отоплителни, климатични, сигнални, телефонни, домофонни, антенни, високоговорителни инсталации; асансьорни уредби, отоплителни камини, зидани печки, линолеуми, ламперии, фаянс, вградени шкафове и мебели, вани, бойлери, бидета, смесителни батерии, душ-батерии, допълнителни мивки, скари, решетки, капаци, щори, топлинни изолации на стени и тавани; хидроизолации, дебелина на външните стени - извън стандартните, дренажи, декоративни скъпи мозайки, мраморни вътрешни стъпала - само разликата в цената от обикновени; мозаечни плочи, каменни плочи, художествено изработени врати, тапети, гипсови работи, инсталации за топла вода, дъбов паркет - само разликата в цената от буковия; луксозна дограма от масивен дъб, орех и др. подобни - само разликата в цената от стандартната; дворни шахти-корита, дворни чешми и др.


Глава трета.
ОЦЕНКА НА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ ПРИ ПРЕХВЪРЛЯНЕТО ИМ ПО РЕДА НА ГЛАВА ВТОРА ОТ ЗАКОНА ЗА СОБСТВЕНОСТТА НА ГРАЖДАНИТЕ И ПРИ ПРОДАЖБАТА И ЗАМЯНАТА ИМ ОТ ДЪРЖАВАТА

Чл. 20. По реда на Закона за собствеността на гражданите теренът се прехвърля по двойния размер на цените по глава първа на тарифата.


Чл. 21. (1) Правото на строеж при продажба и замяна на жилища от държавния жилищен фонд, намиращи се в етажни собствености, се оценява по реда, по който се оценява то при продажбата на жилищата, построени от народните съвети за продажба на граждани (чл. 117 от Закона за териториално и селищно устройство).

(2) При продажба на индивидуални държавни жилищни Сгради правото на строеж се оценява по реда на глава първа от тарифата.


Чл. 22. (1) Жилищата от държавния жилищен фонд се оценяват при продажбата им на граждани и при замяната им с техни жилища по цените на глава втора от тарифата.

(2) При замяната по предходната алинея жилището на гражданина се оценява по цените, по които се оценяват държавните жилища от същия вид.


Чл. 23. При прехвърляне на жилища и други обекти по реда на глава втора от Закона за собствеността на гражданите, както и при съдебни и доброволни делби, сградите се оценяват но цените на глава втора от тарифата.


Чл. 24. (1) Когато жилищата или другите обекти, които се прехвърлят по чл. 23, са от същия или близки по вид на жилищата или обектите, които народните съвети продават на гражданите съгласно чл. 117 от Закона за териториално и селищно устройство, цената им, определена по тази тарифа, не може да бъде по-ниска от цената, по която народните съвети продават по този закон същите или близки по вид обекти намалена със съответния процент за овехтяване на прехвърляния от гражданина обект и увеличена със стойността на направените подобрения в него. Това се прилага и при съдебни и доброволни делби.

(2) В тези случаи цената на жилища или други обекти, продавани по чл. 117 от Закона за териториално и селищно устройство, се установява 0т изпълнителния комитет на общинския, съответно на окръжния народен съвет, като се изхожда от цените за текущата година или за предхождащата я, когато е невъзможно да се използуват цените за текущата година.


Чл. 25. (1) За индивидуални качества на отделните сгради по тази глава се прилагат следните корекционни коефициенти:

1. Км - е коефициент за местонахождение на сградите в населеното място, посочен за отделните зони в следната



Таблица 1
За градовете За селата
Зона в насе- Коефициент Зона в насе- Коефициент
леното място Км леното място Км
1-ва 1,10 1-ва 1,05
2-ра 1,05 2-ра 1,00
3-та 1,00    


Зоните по тази таблица се определят: за София с решение на изпълнителния комитет на градския народен съвет, а за останалите населени места - с решение на изпълнителния комитет на общинския народен съвет, одобрено от председателя на изпълнителния комитет на окръжния народен съвет.

2. Ки - е коефициент за изложение на отделните помещения в жилището, посочен в следната


Таблица 2
Изток 1,03 Югоизток 1,06
Юг 1,06 Югозапад 1,03
Запад 0,97 Североизток 0,97
Север 0,92 Северозапад 0,94


Неосветените вестибюли имат коефициент Ки - 0,90, умножен допълнително с Ки за стаите, през които получава осветление. Крайният коефициент за изложение на вестибюла не може да бъде по-малък от 0,86.

Неосветените помещения имат коефициент Ки = 0,85.

При фасади с изложение към междинни посоки, несъвпадащо с посочените по-горе изложения, коефициентът за изложение се определя чрез интерполиране. Счита се, че ъглови стаи с прозорци на две външни стени имат изложение, което съответствува на изложението на по-приятната стена.

3. Кв - е коефициент за местоположението на обектите във височина, посочен в следната


Таблица 3
Етажи Т Ш
1 0,96 (0,96) 0,98 (0,98)
  0,92 (0,92) 0,95 (0,95)
2 1,06 (1,06) 1,08 (1,08)
3 1,08 (1,09) 1,09 (1,10)
4   1,05 (1,07)
5   1,00 (1,0575)
6   0,97 (1,0450)
7   (1,0325)
8   (1,0200)
9   (1,0075)
10   (0,9950)
11   (0,9825)
12   (0,9700)
13   (0,9575)
14   (0,9450)
15   (0,9325)
16   (0,9200)


Забележки:

а) Коефициентите в скоби важат за сгради с асансьор.

б) Когато разстоянието до срещуположната най-близка сграда е по- малко от 1,5 пъти от височината й, за първите три етажа се прилагат коефициентите, посочени в колона "Т", а когато това разстояние е по- голямо, се прилагат коефициентите, посочени в колона "Ш".

Височината на срещуположната сграда се мери от горния край на нейния корниз или стряха до средното ниво на тротоара пред сградата, в която се намира обектът, предмет на оценяване.

в) Коефициентите за първия етаж, посочени в числител, важат за сгради с първи етаж на 1,50 м от тротоара пред сградата до горния край на готовия под на първия етаж, а коефициентите в знаменател - за сгради с първи етаж на 0,50 м от тротоара до горния край на готовия под на първия етаж. Когато нивото на първия етаж е между горните граници, коефициентът Кв се определя чрез интерполиране, а когато е извън тези граници - чрез екстерполиране.

г) При последни етажи горните коефициенти се коригират допълнително с поправочни коефициенти:

* при покрив с керемиди - с 0,94

* при плосък покрив - с 0,93

д) При сгради с повече от 16 етажа коефициентите Кв се намаляват C по 0,0125 за всеки нов етаж.

е) Когато нивото на пода на сутерени и приземни етажи е под терена, Кв за тях се взема този за първия етаж и за всеки 10 см под котата на първия етаж (който е на 0,50 м над терена) коефициентът се намалява с 0,01.

4. За жилища, разположени непосредствено над магазини, гаражи, работилници, проходи, трафопостове и в съседство (отгоре, отдолу и отстрани) с помпени агрегати, асансьорни машинни помещения и други подобни, цените им се коригират със следните допълнителни коефициенти:

а) Над магазини, клубове, прохода - с 0,98

б) Над гаражи и работилници - с 0,96

в) В съседство с трафопостове, помпени агрегати, асансьорни машинни помещения и други източници на шумове в сградата - с 0,94

5. За обекти с особени качества като: изложение към паркове и градини или към затворени дворове и други, с особено архитектурно решение - неправилна геометрична форма на помещенията и други, се прилага корекционен коефициент Кк от 0,98 до 1,02.

6. Цената на избените сервизни помещения - складове за зимнина, топливо и други - се определя по тяхната застроена кубатура, като за стойност на 1 куб. метър се възприема цената за съответната категория конструкция, коригирана със следните коефициенти:

а) без пряко осветление и вентилация - 0,70

б) с пряко осветление - 0,75.

7. Таванските сервизни помещения се оценяват по тяхната застроена кубатура, като за стойност на 1 куб. метър се възприема цената на съответната категория конструкция, коригирана със следните коефициенти:

а) с (без) прозорци или капандури 0,80 (0,60)

б) с (без) табакери 0,70 (0,60)

8. Цената на жилища н ателиета, изградени в подпокривни пространства, с чупки на таваните им се коригира със следните коефициенти:

а) при височина над 1,50 м в най-ниската им част с 0,95

б) при височина под 1,50 м в най-ниската им част с 0,90

Килерите, дрешниците я др. подобни, разположени в най-ниската част на подпокривното пространство, не влизат в застроената кубатура на таванските жилища и ателиета и се оценяват отделно като тавански сервизни помещения.

(2) Припадащите се към отделните обекти идеални части от общите помещения в сградите (стълбища, коридори, перални, сушилни, подпокривно пространство, абонатни станции и др.) се прибавят към кубатурите на обектите и имат същата цена като основния обект.

(3) Отделно от сградите по действителни цени се оценяват особените подобрения, примерно посочени в чл. 19, ал, 2 от тази тарифа.


Чл. 26. (Нов - ДВ, бр. 43 от 1978 г.) (1) Правото на строеж върху застроени и незастроени държавни места в границите на регулационните планове на вилните зони се отстъпва от държавата по следните цени на един квадратен метър:

1. във вилните зони на територията на Софийския градски народен съвет и на окръзите: Варненски, Бургаски и Толбухински: І категория - 5 лв.; ІІ категория - 4 лв.;

2. в останалите вилни зони: І категория - 3 лв.; ІІ категория - 2 лв.;

(2) Категориите на вилните зони се определят: за София - с решение на изпълнителния комитет на градския народен съвет, а за останалите населени места - с решение на изпълнителния комитет на общинския народен съвет, одобрено от председателя на изпълнителния комитет на окръжния народен съвет.

(3) При отчуждаване на имоти във вилните зони за държавна и обществена нужда, включително за мероприятия по Закона за териториално и селищно устройство, отстъпваният в обезщетение вилен имот, до размер на площта на отчуждения имот, се оценява по чл. 1, т. 6, а площта в повече се оценява по този член.


Заключителни разпоредби

§ 1. Тази тарифа не се прилага за жилища и други обекти, строени и продавани от народните съвети по чл. 117 от Закона за териториално и селищно устройство.


§ 2. Тарифата се прилага и за висящите производства по оценката на отчуждени имоти за държавна или обществена нужда и за мероприятия по отменения Закон за планово изграждане на населените места.


§ 3. Оценката "на продаваните жилища от държавния жилищен фонд, молби за покупка на които са подадени до 31. XII. 1972 г., се извършва по досегашните цени, когато това е по-благоприятно за гражданите.


§ 4. Указания по приложението на тарифата се дават от Министерството на архитектурата и благоустройството и от Министерството на финансите.


§ 5. Отменя се Тарифата за цените на недвижимите имоти, отчуждени за държавна и обществена нужда или отредени за мероприятия по Закона за планово изграждане на населените места.


ПРИЛОЖЕНИЕ

за оценка на трайните насаждения


При отчуждаване на недвижими имоти за държавна а обществена нужда или по Закона за териториално и селищно устройство, при прехвърляне, на недвижими имоти по Закона за собствеността на гражданите и по Наредбата за продажба на държавни жилища, при прилагането на Указа за опазване на селското стопанство и постановлението за земеустрояване на ТКЗС, ДЗС и др. държавни и обществени селскостопански предприятия, трайните насаждения (овощни, лозови, ябълкова, малинови, касисови, розови, черничеви и др.) и многогодишните тревни се оценяват отделно от земята.

Оценките се извършват на базата на разходите по създаването, отглеждането до предплодна възраст, както и през останалите възрастови периоди, по години на базата на разработените за целта таблици, както следва:


Таблица № 1



Оценяване на овощните насаждения в 1 декар
Вид на При създаването През предплодната възраст През периода на нарастване плододобива През периода намал.
по насаждението       плододобива и
ред         стареене
    брой разход за продължи- годишен общ стойност продължи- стойност общо стойност година на пределна
    на създаване телност разход за разход на един телност на на сред. увеличение на 1 застаряване възраст
    дръв. на 1 декар - на периода - отглеждане през декар в периода - год. за периода декар в    
    в 1 лева години на 1 декар - периода края на години увел. на 9х10 лева края на    
    декар     лева 5х6 лева периода   плод.   периода    
              4+7 лева   продукц. -   8+11    
                  лева   лева    
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
  ЯБЪЛКИ                        
  А. ЗАОБЛЕНИ ФОРМИ                        
  а) средностъблени                        
1. Силнорастящи сортове върху семенни и силни вегетативни подложки 16 113 1-8 39 312 425 9-24 17,28 276,48 701,48 25 40
2. Силнорастящи сортове върху умерени растящи вегетативни подложки 20 120 1-6 45 270 390 7-20 18,90 264,60 654,60 21 34
3. Умеренорастящи сортове върху семенни м силни вегетативни подложки 20 120 1-7 45 315 435 8-22 18,90 283,50 718,50 23 37
4. Умеренорастящи сортове върху умерени вегетативни подложки 28 131 1-6 57 342 473 7-18 22,78 273,36 746,36 19 30
  б) нискостъблени                        
1. Силнорастящи сортове върху семенни и силни вегетативни подложки 20 120 1-8 45 360 480 9-24 18,90 302,40 782,40 25 40
2. Силнорастящи сортове върху умерени подложки 25 128 1-6 53 318 446 7-20 20,25 283,50 729,50 21 34
3. Умеренорастящи сортове върху семенни и силно вегетативни подложки 25 128 1-7 53 371 499 8-22 20,25 303,75 802,75 23 37
4. Умеренорастящи сортове върху вегетативни подложки 33 140 1-6 65 390 530 7-18 22,28 267,36 797,36 19 30
5. Слаборастящи сортове (тип спър) върху семенни и силни вегетативни подложки 50 165 1-4 90 360 525 5-12 27,- 216,- 741,- 13 20
  Б. ПАЛМЕТИ                        
1. Силнорастящи сортове върху семенни и силни вегетативни подложки 33 140 1-8 65 520 660 9-20 22,28 267,36 927,36 21 32
2. Силнорастящи сортове върху умеренорастящи вегетативни подложки 35 143 1-6 68 408 551 7-16 23,63 236,30 787,30 17 26
3. Умеренорастящи сортове върху семенни и силни вегетативни подложки 37 146 1-7 71 497 643 8-19 24,98 299,76 942,76 20 31
4. Умеренорастящи сортове върху умерени вегетативни подложки 55 173 1-6 98 588 761 7-16 29,70 297,00 1058,00 17 26
5. Слаборастящи сортове (тип спър) върху семенни и силни вегетативни подложки 80 210 1-4 135 540 750 5-12 32,40 259,20 1009,20 13 20
  К Р У Ш И                        
  А. ЗАОБЛЕНИ ФОРМИ                        
  а) средностъблени                        
1. Силнорастящи сортове върху семенни подложки 20 120 1-8 45 360 480 9-24 14,40 230,40 610,40 25 40
2. Силнорастящи сортове върху дюлеви подложки 30 135 1-7 60 420 555 8-22 18,00 270,- 825,- 23 37
3. Умеренорастяши сортове върху семенни подложки 33 140 1-8 65 520 660 9-22 19,80 277,20 937,20 23 36
4. Умеренорастящи сортове върху дюлеви подложки 40 150 1-6 75 450 600 7-18 19,20 230,40 830,40 19 30
5. Слаборастящи сортове върху семенни подложки 80 210 1-6 135 810 1020 7-20 24,- 336,- 1356,- 21 34
6. Слаборастящи сортове върху дюлеви подложки 100 240 1-4 165 660 900 5-12 30,- 240,- 1140,- 13 20
  б) нискостъблени                        
1. Силнорастящи върху семенни подложки 20 120 1-8 45 360 480 9-24 14,40 230,40 610,40 25 40
2. Силнорастящи върху дюлеви подложки 80 135 1-7 60 420 555 8-22 18,- 270,- 825,- 23 37
3. Умеренорастящи върху семенни подложки 33 140 1-8 65 520 660 9-22 19,80 277,20 937,20 23 36
4. Умерено растящи върху дюлеви подложки 40 150 1-6 75 450 600 7-18 19,20 230,40 830,40 19 30
5. Слаборастящи върху семенни подложки 80 210 1-6 135 810 1020 7-20 26,40 369,60 1389,60 19 34
6. Слаборастящи върху дюлеви подложки 100 240 1-4 165 660 900 5-12 30,- 240,- 1140,- 13 20
  Б. ПАЛМЕТИ                        
1. Силнорастящи върху семенни подложки 55 173 1-8 98 784 957 9-22 19,80 277,20 1234,20 23 36
2. Силнорастящи върху дюлеви подложки 90 225 1-7 150 1050 1275 8-19 21,60 259,20 1534,20 20 31
3. Умеренорастящи върху семенни подложки 60 180 1-8 105 840 1020 9-20 21,60 259,20 1279,20 21 32
4. Умеренорастящи върху дюлеви подложки 100 240 1-6 165 990 1230 7-17 24,- 264,- 1494,- 18 28
5. Слаборастящи върху семенни подложки 120 270 1-6 195 1170 1440 7-17 21,60 237,60 1677,60 18 28
6. Слаборастящи върху дюлеви подложки 160 330 1-4 255 1020 1350 5-12 28,80 230,40 1580,40 13 20
  ДЮЛИ:                        
  а) средностъблени 25 128 1-4 53 212 340 5-12 14,- 112,- 452,- 13 20
  б) нискостъблени 45 158 1-4 83 332 490 5-12 18,90 151,20 641,20 13 20
  МУШМУЛИ 60 149 1-4 105 420 569 5-12 12,- 96,- 665,- 13 20
  СЛИВИ:                        
  а) средностъблени 20 120 1-6 45 270 390 7-18 8,96 107,52 497,52 19 30
  б) нискостъблени 25 128 1-6 53 318 446 7-18 11,20 134,40 580,40 19 30
  в) палмети 45 158 1-6 83 498 656 7-16 10,08 100,80 756,80 17 26
  КАЙСИИ И ЗАРЗАЛИ 20 89 1-5 45 225 314 6-13 17,- 136,- 450,- 14 21
  ПРАСКОВИ:                        
  а) формирани като чаши 35 143 1-3 68 204 347 4-9 59,50 357,- 704,- 10 15
  б) формирани като палмети 40 150 1-3 75 225 375 4-9 54,40 326,40 701,40 10 15
  ЧЕРЕШИ:                        
  а) формирани със заоблени корони 25 97 1-5 53 265 362 6-15 13,13 131,30 493,30 16 25
  б) формирани като палмети 35 112 1-5 68 340 452 6-15 15,23 152,30 604,30 16 25
  ВИШНИ 28 101 1-5 57 285 386 6-15 14,70 147,- 533,- 16 25
  ОРЕХИ:                        
  а) необлагородени 5 69 1-14 23 345 415 15-47 16,- 528,- 943,- 48 80
  б) облагородени 8 75 1-8 27 216 291 9-29 25,60 537,60 828,60 30 50
  БАДЕМИ 30 104 1-6 60 360 464 7-18 24,- 288,- 752,- 19 30
  ЛЕШНИЦИ 40 119 1-6 75 450 569 7-18 9,- 108,- 677,- 19 30
  КЕСТЕНИ:                        
  а) необлагородени 8 71 1-14 27 405 476 15-47 5,25 173,25 649,26 48 80
  б) облагородени 12 77 1-8 33 264 341 9-29 8,40 176,40 517,40 30 50


В таблица № 1 - Оценяване на овощните насаждения в 1 декар, са дадени показателите за оценката на овощни насаждения според възрастта им. В колона 2 са посочени какви овощни насаждения съществуват по видове, по сила на растеж на сортовете и на подложките, а в колона 3 е отразен броят на дръвчетата, които се засаждат в 1 декар.

В колона 4 е показан разходът по създаването на 1 дка овощно насаждение от съответен вид.

В зависимост от растежа и плододаването възрастовите периоди се разделят на:

1. Предплодни - от засаждането им до започване на плододаването (колони 5, 6, 7 и 8).

2. Период на растеж и нарастване на плододобива (колони 9, 10, 11 и 12).

3. Период на намаляване на плододобива и стареене на дърветата (колони 13 и 14).

През периода на предплодната възраст овощните насаждения се оценяват, като към разхода по засаждането (колона 4) се прибавят ежегодните разходи по отглеждането (колона 6).

През периода на нарастване на дървото и на плододобива насажденията се оценяват, като към стойността им в края на предплодната възраст (колона 8) се прибавя стойността на средногодишното увеличение на плодовата продукция, умножена по броя на изминалите години на възходящо нарастване.

През периода на намаляване на плододобива и стареенето на дърветата оценяването се извършва по аритметичен път, като получената стойност в края на периода на нарастването на плододобива (колона 12) се разделя на равни части за годините през периода (колони 13 и 14) и според възрастта на насаждението се прави съответно намаление от стойността на насаждението.

Оценяването на дървесината от овощните дървета се прави отделно за всички възрастови периоди по цени на стопанска дирекция "Горивни и строителни материали" за отопление или като материал за строителство и мебели и се прибавя към оценката на насаждението.

Стойността на едно дръвче се получава, като изчислената оценка за 1 дка се раздели на броя на дръвчетата, посочени в колона 3.

Намалява се оценката на овощното насаждение с по 1% за всеки процент засадени дръвчета в повече, но най-много до 30%.

Бройките дървета над 30% се оценяват само като материал за мебели или отопление.

При намаление на дръвчетата до 20% в 1 декар насаждението се смята за нормално и намаление на оценката не се прави.

Над 20% прореждане оценката се извършва по цени на единичните овощни дървета.

Когато условията за нормалното развитие на насаждението не са налице: като засаждане на неподходящо място, недостатъчни обработки, при зачимени междуредия, без редовни поливки и др., максималната оценка се намалява до 30%.

Ако дърветата са нападнати от болести и неприятели и не се води редовна борба с тях, оценката се намалява с още до 20%.

Общото намаление на оценката на овощните насаждения не може да надвишава 50%.

Закържавелите и подлежащи на изкореняване овощни дървета (насаждения), независимо от възрастта им, се оценяват само като материал за строителство, мебели или дърва за отопление.

Оценката на единичните овощни дървета, развивали се при Изключително благоприятни условия и станали дървета "гиганти", да се увеличи от 60 до 100% над оценката по таблицата.

Когато млади средностъблени овощни градини са уплътнени с нискостъблени овощни дръвчета, последните се оценяват като единични дръвчета.

При палмети на телена конструкция с циментови колове оценката на тела и коловете се извършва отделно от насаждението по пазарни цени в момента, като се взема за основа трайност 20 години и се приспада амортизация 1/20 от стойността за всяка изтекла година.


Таблица 2


Оценяване на 1 декар насаждение от ягоди, малини, касис, десертни и винени лозя
Вид на При създаването През предплодната възраст През периода на нарастване плододобива През периода намал.
по насаждението       плододобива и
ред         стареене
    брой разход за продължи- годишен стойност продължи- стойност общо стойност година на пределна
    на създаване телност разход за на един телност на на сред. увеличение на 1 засаждане възраст
    расте- на 1 декар - на периода - отглеждане декар в периода - год. за периода - декар в    
    нията лева години на 1 декар - края на години увел. на лева (8+19) края на    
    в 1 декар     лева периода -   плод.   периода -    
            лева   продукц. -   лв. (7+10)    
                лева        
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
1. Ягоди - самостоятелни 10 000 312 1 58 370 2-3 120 240 610 4 6
2. Малини - самостоятелни 1000 189 1-2 55 299 3-7 60 300 599 8 12
3. Касис 350 152 1-3 61 335 4-9 50 300 635 10 15
4. Лозя - десертни 400 250 1-3 53 409 4-22 6,60 125 534 23 40
5. Лозя - винени 450 266 1-3 53 425 4-22 4,00 77 502 23 40
6. Лозови маточници 400 166 1-3 38 280 4-15 30,0 360 640 16 40


По таблица № 2 - Оценяване на 1 декар насаждение от ягоди, малини, касис, десертни и винени лозя, са отразени показателите за оценка на насажденията съобразно възрастта.

В колони 3 и 4 са посочени бройките растения, които се засаждат в един декар, и разходите за създаване на 1 декар съответно трайно насаждение.

В колони 5, 6, 7 - период на предплодна възраст, насажденията се оценяват, като към разхода по създаването (колона 4) се прибавят ежегодните разходи по отглеждането (колона 6).

През периода на нарастването на плододобива съответното трайно насаждение се оценява, като към стойността му в края на предплодната възраст (колона 7) се прибавя стойността на средногодишното увеличение на плодовата продукция, умножена по броя на изминатите години.

През периода на намаляване на плододобива и стареенето оценяването се извършва, като получената стойност в края на периода на нарастването на плододобива (колона 11) се разделя на равни части за годините през периода (колони 12 и 13) и съобразно възрастта на насаждението се прави съответното намаление от стойността на насаждението.

Когато насажденията по таблица № 2 съществуват като междинни или подкултури, то оценката им съставлява 70% от тази на насажденията на самостоятелни площи за съответния възрастов период.

Намалява се оценката на ягодите, малините и касиса до 20%, когато са проредени до 30% и не са добре гледани и опазени от болести и неприятели.

При винени и десертни лозя завишение или намаление на бройките лозя в един декар до 20% се Смята за нормално н не се намалява оценката.

Намалява се до 20% оценката на винените и десертните лозя, когато гъстотата им е променена от 20 до 30%.

Цената на една лоза съставлява съответна аритметична част от оценката на 1 декар винено или десертно лозе, изчислена на базата на оценката за съответния възрастов период.

Увеличава се оценката с 10%, когато лозовото насаждение е засадено с ценни винени сортове.

При лозя на телена конструкция оценката на тела и циментовите катове се извършва съобразно употребените количества в декар по пазарна цена в момента, като се взема за основа трайност 20 години и се приспадне амортизация 1/20 от стойността за всяка изтекла година.

Дървените колове се оценяват отделно от насаждението по пазарни цени в момента, като амортизацията се приспада в зависимост от тяхната трайност, както следва: от хвойна - 14-15 години, от акация, дъб, кестен и черница - 10-12 години, бор и ясен - 9-10 години, смърч, бряст, клек, габър и цер - 5-6 години, и бук. ела и бреза - 3-4 години.

Коловете, преминали посочените срокове на трайност, се оценяват като дърва за топливо по цени на стопанска дирекция "Горивни н строителни материали"

Съоръженията за направа на разтвор се оценяват отделно от лозовото насаждение.


Оценка на лози-асми за 1 брой в лева
Лози - асми сортове Предплодна година Пълно плодоношение Застаряване до пределна възраст
  1-3 год. I период II период I период II период
    4-15 г. 16-30 г. 31-40 г. 41-50 г.
Винени 4-8 9-25 26-35 35-20 20-0
Десертни 6-10 11-30 31-45 45-25 25-0


Таблица № 3


Оценяване на 1 декар розови градини в лева
Разходи по съз- Първи възрастов период; Общо в Втори Трети
даване на отглеждане на 1 декар - края на възрастов възрастов
1 декар лева предплод- период период
лева 1 година 2 години ната 3-7 8-12
      възраст години години
      лева    
208 122 122 452 492-652 652-0


Оценката на розовите градини се намалява до 20%, когато не са преоравани и окопавани.

При нападнати от агрилус розови градини до 30% оценката се намалява с 10%, а над 30% - с 20%.

Оценката на проредените розови градини се намалява с процента на пропадналите храсти, а когато прореждането е над 70%, оценка не се извършва.

След първото изсичане оценката се намалява с 10%, а след второто - с 20%.


Таблица № 4


Оценяване на черничеви дървета
 
Черничевите дървета се оценяват индивидуално на базата на възрастовите периоди, както следва:
Първи възрастов период Втори възрастов период Трети възрастов период
1-5 години 6-25 години 26-45 години
1-5 лева 6-26 лева 26-0 лева


Дървесината на черничевите дървета се оценява отделно като материал за строителство, мебели и за отопление.

След 45-годишна възраст черницата се оценява само като материал за отопление или строителство и мебели по цени на стопанска дирекция "Горивни и строителни материали".


Таблица № 5


Оценяване на 1 декар многогодишни треви
Непосредствено след засаждането на 1 декар в лева Оценка на многогодишни треви по години за 1 декар в лева
Културен вид Оценка в лева 1 година 2 години 3 години 4 години 5 години 6 години 7 години
Люцерна 27 37 57 50 38 22 10 0
Детелина 27 35 52 38 24 17 0 -
Еспарзета 30 38 50 30 23 0 - -
Тревни смески 32 41 54 39 24 18 0 -
Бобови до 40%                
Житни до 60%                


Оценката на площите, оставени за семепроизводство, се образува, като към оценката, дадена по таблицата, се прибави стойността на плановия добив семе за съответния културен вид и възраст.

Когато площите на многогодишните треви са при поливни условия, оценката им се увеличава с 50%.


Таблица № 6


Оценяване на 1 декар лавандулово насаждение
Популация Сортово насаждение
Първи възрастов период Втори възрастов период Трети възрастов период Първи възрастов период Втори възрастов период Трети възрастов период
1-3 години 4-8 години 9-13 години 1-3 години 4-8 години 9-13 години
1 г. 2 г. 3 г.     1 г. 2 г. 3 г.    
80 100 120 140-180 180-0 100 120 150 170-220 220-0


Оценката на лавандуловите насаждения се намалява след първото подмладяване с 15%.

Оценката на проредените лавандулови насаждения се намалява с процента на пропадналите растения, а когато прореждането е над 65%, оценка не се извършва.


Промени настройката на бисквитките