Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 80 от 14.X

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 38 ОТ 2004 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРОВЕЖДАНЕТО НА ИЗПИТИТЕ НА КАНДИДАТИ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ПРАВОСПОСОБНОСТ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА МОТОРНО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО И РЕДА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ПРОВЕРОЧНИТЕ ИЗПИТИ (ДВ, БР

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 38 ОТ 2004 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРОВЕЖДАНЕТО НА ИЗПИТИТЕ НА КАНДИДАТИ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ПРАВОСПОСОБНОСТ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА МОТОРНО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО И РЕДА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ПРОВЕРОЧНИТЕ ИЗПИТИ (ДВ, БР. 42 ОТ 2004 Г.)

Издадена от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Обн. ДВ. бр.80 от 14 Октомври 2011г.

§ 1. В чл. 10 се правят следните изменения:

1. Алинея 4 се изменя така:

"(4) За организиране и провеждане на изпитите за придобиване на правоспособност за управление на МПС се събират следните такси съгласно Тарифа № 5 за таксите, които се събират в системата на Министерството на транспорта, приета с Постановление № 81 на Министерския съвет от 2000 г. (ДВ, бр. 41 от 2000 г.):

1. такса за всеки кандидат - когато теоретичните изпити се провеждат в кабинет на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация";

2. такса за всяка група за теоретичен изпит - когато теоретичните изпити се провеждат в одобрен кабинет на учебен център;

3. такса за всеки кандидат за практически изпит."

2. Алинея 5 се изменя така:

"(5) В случаите по ал. 4, т. 2 за всеки явил се/изпитан кандидат се заплаща и стойността на консумативите за провеждане на изпита."

3. Досегашната ал. 5 става ал. 6.


§ 2. В чл. 11 ал. 1 се изменя така:

"(1) Теоретичният изпит се провежда в населено място с над 20 000 жители, на територията на съответната област, за която е валидно разрешението за обучение на лицето, представило кандидатите за изпит."


§ 3. В чл. 12 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 6 се изменя така:

"(6) Прегледът за съответствие на учебния център с изискванията по ал. 1 се извършва от комисия в състав: председател и двама членове. Председател на комисията е служител на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". Членове на комисията са един служител от съответния Областен отдел "Контролна дейност - ДАИ" и представител на учебния център."

2. Създават се ал. 7 и 8:

"(7) Председателят на съответната комисия осигурява видеонаблюдението в реално време на теоретичните изпити в Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".

(8) Лицата, които могат да бъдат назначавани за председатели на комисии за преглед на учебен център, се определят със заповед на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация"."


§ 4. В чл. 15 се създава ал. 5:

"(5) Автомобилът по чл. 48а, ал. 3, т. 1, който следва кандидата по време на практическия изпит за придобиване на правоспособност за категории "А1", "А2" или "А", е оборудван с техническо средство за видеонаблюдение по ал. 3."


§ 5. В чл. 16 ал. 5 се изменя така:

"(5) Когато теоретичният изпит се провежда в одобрен кабинет на учебен център, към списъка по ал. 1 се прилага и документ за платена такса по чл. 10, ал. 4, т. 2."


§ 6. В чл. 18 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 т. 3 се изменя така:

"3. документ за платена такса по чл. 10, ал. 4, т. 1 или за практически изпит съгласно Тарифа № 5 за таксите, които се събират в системата на Министерството на транспорта; допуска се документът да е за платените такси на повече от един кандидат."

2. В ал. 8 думите "Кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на МПС от категориите Ттб, Ттм, "С" и "D" и от подкатегории "С1" и "D1" и лицата" се заменят с "Лицата".


§ 7. В чл. 26а се правят следните изменения:

1. Алинеи 1 и 2 се отменят.

2. В ал. 3 думите "и за оценяване на резултатите" се заличават.


§ 8. В чл. 28, ал. 2 запетаята след думите "теоретичните изпити" и думите "лицата за проверка и оценяване на тестовете" се заличават.


§ 9. В чл. 29, ал. 4 запетаята след думите "теоретичните изпити", думите "лицето, определено за проверка и оценка на тестовете," и думите "и оценяването" се заличават.


§ 10. В чл. 32, ал. 1 изречение второ се заличава.


§ 11. В чл. 34 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст на чл. 34 става ал. 1.

2. Създават се ал. 2 и 3:

"(2) Лицето, определено за провеждане на теоретичните изпити, получава срещу подпис техническите средства за провеждане и оценяване на изпита.

(3) Председателят на изпитната комисия за провеждане на практическите изпити получава срещу подпис техническото устройство по чл. 15, ал. 2 за видеонаблюдение на практическите изпити."


§ 12. В чл. 37 ал. 2 се изменя така:

"(2) До два работни дни преди определената дата за провеждане на теоретични изпити в одобрен кабинет на учебен център, а за областен отдел "Контролна дейност - ДАИ" - София - до 3 работни дни, се допуска вписване на кандидати за допълване на групата до броя на местата за сядане в учебния кабинет, определени в протокола за одобрение на учебен център за провеждане на теоретични изпити по чл. 12, ал. 3."


§ 13. В чл. 39 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) числото "60" се заменя с "45";

б) създават се изречения второ и трето: "Максималният брой точки, от правилни отговори на всички изпитни въпроси, е 97. Теоретичният изпит е успешно положен, когато кандидатът има не по-малко от 87 точки."

2. В ал. 2:

а) числото "53" се заменя с "39";

б) създават се изречения второ и трето: "Максималният брой точки, от правилните отговори на всички изпитни въпроси, е 90. Теоретичният изпит е успешно положен, когато кандидатът има не по-малко от 81 точки."

3. В ал. 3:

а) числото "54" се заменя с "39";

б) създават се изречения второ и трето: "Максималният брой точки, от правилните отговори на всички изпитни въпроси, е 87. Теоретичният изпит е положен успешно, когато кандидатът има не по-малко от 78 точки."

4. В ал. 4:

а) числото "50" се заменя с "37";

б) създават се изречения второ и трето: "Максималният брой точки, от правилните отговори на всички изпитни въпроси, е 84. Теоретичният изпит е успешно положен, когато кандидатът има не по-малко от 75 точки."

5. Алинея 6 се отменя.


§ 14. В чл. 40 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 се създава изречение второ: "Максималният брой точки, от правилните отговори на всички изпитни въпроси, е 66."

2. В ал. 3 думите "е допуснал не повече от три неверни отговора" се заменят с "има не по-малко от 57 точки от правилни отговори на изпитните въпроси".


§ 15. В чл. 41 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 се създава изречение второ: "Максималният брой точки, от правилните отговори на всички изпитни въпроси за категориите "DЕ", "D1Е" и "С1Е", е 29, а за останалите категории - 32 точки."

2. В ал. 3 думите "е допуснал не повече от три неверни отговора" се заменят с "има не по-малко от 26 точки от правилни отговори на изпитните въпроси за категориите "DЕ", "D1Е" и "С1Е", а за останалите категории - 28 точки".


§ 16. В чл. 47, ал. 6 думата "автомобила" се заменя с "превозното средство, с което се провежда изпитът, или в автомобила, който следва кандидата за придобиване на правоспособност за категории "А1", "А2" или "А",".


§ 17. В чл. 48а се създава ал. 4:

"(4) По време на изпита за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство от категории "А1", "А2" и "А", провеждан на учебна площадка, се осигурява запис с техническо средство за видеонаблюдение в автомобила по чл. 48а, ал. 3, т. 1."


§ 18. В чл. 53а се правят следните изменения:

1. В ал. 3 изречение второ се заличава.

2. В ал. 4 думите "една година" се заменят с "три месеца".


§ 19. В чл. 57 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създава се ал. 2:

"(2) Когато всички кандидати в протокола от теоретичния изпит подлежат на практически изпит или оценките на всички кандидати от практическите изпити са отрицателни, протоколите не се изпращат в съответната служба на МВР."


§ 20. В приложение № 2 към чл. 18, ал. 1, т. 1, в т. 8 думите "за кандидатите за категориите Ттб, Ттм, С и D и от подкатегории С1 и D1 и" се заличават.


§ 21. В приложение № 4 към чл. 26, ал. 1 се правят следните изменения:

1. Думите "Лице за оценка на резултатите" и "Лице, оценило резултатите:" се заличават.

2. В четвъртата колона думите "изпитен лист №, А, Б" се заменят с "изпитен тест".


§ 22. В приложение № 4а към чл. 26, ал. 1 в таблицата с обобщените данни от изпита, след думата "председател ..." се добавя "забележка ДА/НЕ".


Промени настройката на бисквитките