Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 80 от 19.IX

ИНСТРУКЦИЯ № И-1 ОТ 14 ЮНИ 2011 Г. ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА, ГОТОВНОСТТА И РЕДА ЗА ДЕЙСТВИЕ НА ДЕЖУРНИТЕ СИЛИ И СРЕДСТВА ОТ БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ ЗА КОНТРОЛ НАД ВЪЗДУХОПЛАВАНЕТО ПРИ ОХРАНА НА ВЪЗДУШНОТО ПРОСТРАНСТВО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

ИНСТРУКЦИЯ № И-1 ОТ 14 ЮНИ 2011 Г. ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА, ГОТОВНОСТТА И РЕДА ЗА ДЕЙСТВИЕ НА ДЕЖУРНИТЕ СИЛИ И СРЕДСТВА ОТ БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ ЗА КОНТРОЛ НАД ВЪЗДУХОПЛАВАНЕТО ПРИ ОХРАНА НА ВЪЗДУШНОТО ПРОСТРАНСТВО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

В сила от 01.07.2011 г.
Издадена от министъра на отбраната

Обн. ДВ. бр.49 от 28 Юни 2011г., изм. и доп. ДВ. бр.45 от 15 Юни 2012г., отм. ДВ. бр.80 от 19 Септември 2023г.

Отменена с § 3 от заключителните разпоредби на Инструкция № И-3 от 5 септември 2023 г. за организацията, готовността и реда за действие на дежурните сили и средства от Българската армия, осъществяващи контрол над въздухоплаването при охрана на въздушното пространство на Република България - ДВ, бр. 80 от 19 септември 2023 г., в сила от 19.09.2023 г.


Раздел I.
Общи разпоредби

Чл. 1. С тази инструкция се определят организацията, готовността и редът за действие на дежурните сили и средства от Българската армия, осъществяващи контрол над въздухоплаването при охрана на въздушното пространство на Република България.


Чл. 2. Тази инструкция се прилага във:

1. въздушното пространство над територията на Република България, включително над вътрешните и териториалните й води, върху които Република България има пълен, изключителен и неотменим суверенитет;

2. въздушното пространство на страните - членки на НАТО, в съответствие с договори, произтичащи от целите на колективната отбрана, по които Република България е страна;

3. въздушното пространство по договори с други страни, по които Република България е страна.


Чл. 3. Правилата за провеждане на полетите на въздухоплавателните средства (ВС) в обслужваното гражданско въздушно пространство на Република България са регламентирани в Наредба № 2 от 1999 г. за правилата за полети, издадена от министъра на транспорта (ДВ, бр. 26 от 1999 г.).


Раздел II.
Организация, готовност и ред за действие на дежурните сили и средства от Българската армия

Чл. 4. В Българската армия се носи бойно дежурство от силите и средствата по чл. 7, ал. 1 на Наредбата за контрол над въздухоплаването във въздушното пространство на Република България при охрана на въздушното пространство на Република България, приета с ПМС № 229 от 2010 г. (ДВ, бр. 82 от 2010 г.) (наредбата). Бойното дежурство се носи от назначени сили и средства на Военновъздушните сили, а при необходимост - и от формирования за противовъздушна отбрана (ПВО) на Сухопътните войски и сили и средства за ПВО на Военноморските сили.


Чл. 5. Организацията, готовността и редът за действие на дежурните сили и средства от Българската армия, осъществяващи контрол над въздухоплаването при охрана на въздушното пространство на Република България, се определят съгласно приложение № 1 (поверително).


Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на инструкцията:

1. "Бойно дежурство" е изпълнение на бойна задача по контрол над въздухоплаването при охрана на въздушното пространство на Република България. Предназначено е за осигуряване на постоянен контрол над въздухоплаването във въздушното пространство на Република България, своевременно привеждане на дежурните сили и средства в по-високи степени на готовност за реакция при нарушения на въздушното пространство на Република България или на правилата на полетите от въздухоплавателни средства и/или за подпомагане на бедстващи ВС.

2. "Въздухоплавателно средство" е всяко средство, което може да получи поддържане в атмосферата за сметка на реакцията на въздуха, освен реакцията на въздуха от земната повърхност.


Заключителни разпоредби

§ 2. Инструкцията се издава на основание чл. 4, ал. 1 от Наредбата за контрол над въздухоплаването във въздушното пространство на Република България при охрана на въздушното пространство на Република България, приета с Постановление № 229 на Министерския съвет от 2010 г. (ДВ, бр. 82 от 2010 г.).


§ 3. Тази инструкция отменя Инструкция за действие на дежурните сили и средства за ПВО срещу въздухоплавателни средства, нарушители на въздушното пространство на Република България или режима на полетите над нейна територия с № 002995 от 1994 г., утвърдена от министъра на отбраната (секретна).


§ 4. Инструкцията влиза в сила от 1 юли 2011 г.


ПРИЛОЖЕНИЯ

(Изм. - ДВ, бр. 45 от 2012 г.)


(Поверителни)


Промени настройката на бисквитките