Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 36 от 10.V

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 115 ОТ 28 АПРИЛ 2011 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА СЪХРАНЯВАНЕ И УНИЩОЖАВАНЕ НА НАРКОТИЧНИ ВЕЩЕСТВА, РАСТЕНИЯ И ПРЕКУРСОРИ, КАКТО И ЗА ВЗЕМАНЕ НА ПРЕДСТАВИТЕЛНИ ПРОБИ ОТ ТЯХ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ №

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 115 ОТ 28 АПРИЛ 2011 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА СЪХРАНЯВАНЕ И УНИЩОЖАВАНЕ НА НАРКОТИЧНИ ВЕЩЕСТВА, РАСТЕНИЯ И ПРЕКУРСОРИ, КАКТО И ЗА ВЗЕМАНЕ НА ПРЕДСТАВИТЕЛНИ ПРОБИ ОТ ТЯХ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 28 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2006 Г. (ДВ, БР. 18 ОТ 2006 Г.)

В сила от 10.05.2011 г.

Обн. ДВ. бр.36 от 10 Май 2011г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 3, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. Точка 1 се изменя така:

"1. научно-техническите лаборатории на Столичната дирекция на вътрешните работи и на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи;".

2. Създава се т. 3:

"3. служители от следствените служби към прокуратурата на Република България."


§ 2. В чл. 4 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1, т. 6 след думите "чл. 10" се добавя "ал. 3 и".

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) При възлагане на експертно изследване органите на досъдебното производство предават на лабораториите взетите представителни проби и съставения протокол по ал. 2. След изготвяне на физикохимичната експертиза протоколът става неразделна част от нея."


§ 3. Член 6 се изменя така:

"Чл. 6. (1) При изземване при условията и по реда на НПК на незаконно засети растения, посочени в приложение № 1 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП, органите на Министерството на вътрешните работи или на досъдебното производство вземат представителни проби по реда на чл. 6а.

(2) Растителният материал, останал след отделянето на представителните проби, се унищожава на място по ред, определен в чл. 6б."


§ 4. Създава се чл. 6а:

"Чл. 6а. (1) Процедурата по вземане на представителни проби от общото количество иззето наркотично вещество включва, както следва:

1. измерва се големината на засятата площ и се определят произволно избрани представителни участъци; избраните участъци да са до 3 броя на декар и с площ не по-малка от 1 кв. м всеки;

2. от растенията, намиращи се в представителните участъци, се отделят:

а) при конопа/канабиса - листата, цветните и плодните връхчета;

б) при опиевия мак - маковите глави и стебла без корените;

в) при кокаиновия храст - листата;

3. след изсушаване растителният материал, отделен по т. 2, се смесва и хомогенизира; определя се неговата нетна маса, въз основа на която чрез преизчисляване се установява нетната маса в сухо състояние на цялата засята площ;

4. от растителния материал, получен по реда на т. 3, се взема представителна проба, която се опакова съгласно чл. 4, ал. 1, т. 6;

5. остатъкът от растителния материал, отделен по т. 2, останал след отделянето на представителните проби, се предава в ЦМУ заедно с постановление за унищожаване от съответния наблюдаващ прокурор по реда на глава пета.

(2) Действията по ал. 1 се извършват в присъствието на две поемни лица и се съставя протокол за вземане на представителни проби по реда на НПК съгласно приложение № 1.

(3) При възлагане на експертно изследване органите на досъдебното производство предават на лабораториите взетите представителни проби и съставения протокол по ал. 2. Протоколът е неразделна част от физикохимичната експертиза."


§ 5. Създава се чл. 6б:

"Чл. 6б. (1) Растителният материал, останал след отделянето на представителните участъци, се унищожава от комисия, сформирана със заповед на директора на съответната областна дирекция на Министерството на вътрешните работи и съставена от представители на районното управление на полицията и на териториалните звена "Пожарна безопасност и защита на населението" от региона, както и представител/и на местната администрация.

(2) Унищожаването се извършва чрез изораване и изгаряне.

(3) В случай че не е възможно изораване на площите, растенията се събират върху ограничена площ извън границата на земеделските земи и се изгарят под контрол до окончателно приключване процеса на горене и тлеене.

(4) Изборът на мястото и процедурата по унищожаването се определят от комисията по ал. 1 и в съответствие със законодателството на Република България."


§ 6. В чл. 7 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "огледа на незаконно засетите площи, вземането на представителни проби и" се заличават.

2. Алинея 2 се отменя.


§ 7. В чл. 10 ал. 1 се изменя така:

"(1) Органите на досъдебното производство в едноседмичен срок от получаване на физикохимичната експертиза организират предаването на наркотичните вещества и представителните им проби в специализирания склад на ЦМУ."


§ 8. В чл. 12, ал. 1, т. 1 се правят следните допълнения:

1. След думите "която ги предава" се добавя "съгласно приложение № 1а".

2. В буква "д" накрая се добавя "заедно с протокола по чл. 4, ал. 2 или чл. 6а, ал. 2".


§ 9. В чл. 13, ал. 1 след думата "извършват" се добавя "в специализирания склад за съхранение на наркотични вещества на ЦМУ".


§ 10. В чл. 16 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "до влизане в сила на присъдата или до изтичане на давностните срокове за погасяване на наказателното преследване" се заменят с "до приключване на наказателното производство".

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Наркотичните вещества с маса над 1 кг, за които е извършена физикохимична експертиза, на основание на постановление за унищожаване на съответния наблюдаващ прокурор се предават в специализирания склад на ЦМУ и в срок до 6 месеца се унищожават по реда на глава пета."


§ 11. В чл. 19 думите "има влязла в сила присъда или издадено постановление от наблюдаващия прокурор" се заменят с "наказателното производство е приключило".


§ 12. В чл. 21 ал. 1 се изменя така:

"(1) Директорът на Агенция "Митници" определя комисия съгласно чл. 95, ал. 3 ЗКНВП, както следва:

1. постоянна комисия, или

2. комисия по конкретен случай."


§ 13. Член 22 се изменя така:

"Чл. 22. За унищожаването се съставя протокол, подписан от поне един представител от всяко ведомство, посочено в чл. 95, ал. 3 ЗКНВП."


§ 14. Параграф 1 от допълнителните разпоредби се отменя.


§ 15. В § 3 от заключителните разпоредби думите "чл. 90, ал. 2" се заменят с "чл. 90, ал. 3 и 4, чл. 91, 93".


§ 16. В приложение № 1 към чл. 4, ал. 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. След думите "към чл. 4, ал. 2" се добавя "и чл. 6а, ал. 2".

2. В първия абзац думите "чл. 90, ал. 2" се заменят с "чл. 90, ал. 3" и думите "чл. 108" се заменят с "чл. 111, ал. 5".

3. В т. 3 думите "чл. 4, ал. 1" се заменят с "чл. 4 и/или 6а".

4. В раздел II "Оглед на иззетото наркотично вещество (прекурсор)" думите "(съгласно чл. 4, ал. 1, т. 1 - 3 от наредбата)" се заменят със "(съгласно чл. 4 и/или 6а от наредбата)".

5. В раздел III "ОПРЕДЕЛЯНЕ НЕТНАТА МАСА НА ИЗЗЕТОТО НАРКОТИЧНО ВЕЩЕСТВО (ПРЕКУРСОР) И ВЗЕМАНЕ НА ПРЕДСТАВИТЕЛНИ ПРОБИ":

а) думите "(съгласно чл. 4, ал. 1, т. 4 и 5 от наредбата)" се заменят със "(съгласно чл. 4 и/или 6а от наредбата)";

б) в таблицата след колона "Маса нето" се създава нова колона "Маса нето на представителния участък (когато е приложимо)".


§ 17. Създава се приложение № 1а:

"Приложение № 1а към чл. 12, ал. 1, т. 1



Рег. №: .......................... ДО
Дата ….........…..... 20… г. ЦЕНТРАЛНОТО
  МИТНИЧЕСКО
  УПРАВЛЕНИЕ
  ОТДЕЛ
  "МРР - НОП"
   
На основание чл. 91 (чл. 98, ал. 2) от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите Ви изпращаме за съхранение наркотични вещества - веществени доказателства, както следва:
1. Наркотични вещества:
- .......................................... / ................................................ г/кг
- .......................................... / ................................................ г/кг
- .......................................... / ................................................ г/кг
- ОБЩО ................................................ г/кг
(Вписва се поотделно всяко наркотично вещество. В случаи на иззети количества над 1 кг представителната проба и остатъкът също се вписват поотделно.)
2. Досъдебно производство (ЗМ) №: ...............................................................................................................................................
3. Прокурорска преписка: .....................................................................................................................................................
4. Имена на извършителите (ЕГН/ЛНЧ и националност):
- ...........................................................................................................................................................................
- ...........................................................................................................................................................................
- ...........................................................................................................................................................................
5. Дата на изземване: ........................................................................................................................................................
6. Място на изземване: ..........................................................................................................................................................
(населено място)
 
ПРИЛОЖЕНИЯ:

1. Заверено копие от физикохимична експертиза.

2. Запечатани наркотични вещества (празните опаковки не се прилагат).

3. Постановление от наблюдаващия прокурор за унищожаване (в случаи над 1 кг).

Дата: Подпис:........................"


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 18. След отделяне на проби остатъците от растенията, иззети по процедурите на глава трета от Наредбата за условията и реда за съхраняване и унищожаване на наркотични вещества, растения и прекурсори, както и за вземане на представителни проби от тях, в т. ч. растителната маса от представителните участъци, съхранявани на територията на органите на досъдебното производство до влизането в сила на постановлението, които е следвало да бъдат унищожени след издаване на постановление на наблюдаващия прокурор от комисия, определена със заповед на директора на съответната регионална дирекция на вътрешните работи, се унищожават на подходящо място по заповед на директора на съответната областна дирекция на Министерството на вътрешните работи. Унищожаването се извършва в срок 6 месеца от влизането в сила на постановлението.


§ 19. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".


Промени настройката на бисквитките