Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 53 от 13.VII

ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА АДВОКАТУРАТА (ДВ, БР. 55 ОТ 2004 Г.)

 

ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА АДВОКАТУРАТА (ДВ, БР. 55 ОТ 2004 Г.)

Обн. ДВ. бр.53 от 13 Юли 2010г.

§ 1. В чл. 4 се създава ал. 3:

"(3) При условията на ал. 1 и 2 адвокат или младши адвокат може да стане и всеки дееспособен гражданин на държава - членка на Европейския съюз, завършил висшето си юридическо образование в Република България."


§ 2. Член 11 се изменя така:

"Чл. 11. Гражданин на държава - членка на Европейския съюз, придобил адвокатска правоспособност в държава - членка на Европейския съюз, съгласно нейното законодателство, може да упражнява адвокатска професия на територията на Република България под професионалното си звание по произход."


§ 3. В чл. 12 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думата "наименованието" се заменя с "професионалното звание".

2. Алинея 4 се изменя така:

"(4) Чуждестранният адвокат, вписан в регистъра на чуждестранните адвокати, може да участва лично в професионалните сдружения на адвокатите в Република България."


§ 4. В чл. 13 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думата "наименованието" се заменя с "професионалното звание" и накрая се добавя "и в регистъра на чуждестранните адвокати, воден от адвокатската колегия".

2. Алинея 5 се изменя така:

"(5) В 14-дневен срок от влизане в сила на решението по ал. 3 Висшият адвокатски съвет извършва вписването в Единния регистър на чуждестранните адвокати, упражняващи адвокатска професия под професионалното звание в държавата, в която е придобита адвокатската правоспособност, и изпраща съобщение за това до адвокатския съвет на колегията, в която членува придружаващият адвокат, за вписване в регистъра на чуждестранните адвокати към съответната адвокатска колегия."

3. Създават се нова ал. 6 и ал. 7 и 8:

"(6) Адвокатският съвет на колегията, в която членува придружаващият адвокат, извършва служебно вписването по ал. 5 в 14-дневен срок от получаване на съобщението.

(7) Висшият адвокатски съвет издава карта на чуждестранния адвокат в 14-дневен срок от вписването му в Единния регистър на чуждестранните адвокати.

(8) В Единния регистър на чуждестранните адвокати към Висшия адвокатски съвет и в регистъра на чуждестранните адвокати на съответната адвокатска колегия по изрично заявление на чуждестранния адвокат се вписва наименованието (фирмата) на групата, в която членува в държавата членка по произход."

4. Досегашната ал. 6 става ал. 9.


§ 5. В чл. 14 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1 и в нея думата "наименованието" се заменя с "професионалното звание", а думите "административните органи и служби" се заличават.

2. Създава се ал. 2:

"(2) При осъществяване на професионалната си дейност в Република България чуждестранният адвокат, практикуващ под професионалното звание на държавата - членка на Европейския съюз, в която е придобита адвокатската правоспособност, има правата и задълженията на българския адвокат. Той може да упражнява съвместно адвокатската професия с други чуждестранни адвокати, вписани в Единния регистър на чуждестранните адвокати, както и с български адвокати по реда на глава десета."


§ 6. В чл. 15 в изречение първо думата "наименованието" се заменя с "професионалното звание", думите "има право" се заменят с "може" и се създава изречение трето: "Вписването в регистъра на адвокатите дава право на чуждестранния адвокат да практикува адвокатската професия под званието "адвокат"."


§ 7. В чл. 17 се правят следните изменения:

1. Алинея 4 се изменя така:

"(4) При постановяване на решение за вписване в регистъра на адвокатите на адвокатската колегия адвокатският съвет извършва вписването и изпраща препис от решението до Висшия адвокатски съвет за отписване от Единния регистър на чуждестранните адвокати, за което в 14-дневен срок се уведомява компетентният орган на държавата, в която е придобита адвокатската правоспособност."

2. Алинея 5 се отменя.

3. В ал. 6 думите "комисията по чл. 18" се заменят с "Висшия адвокатски съвет".


§ 8. В чл. 18 ал. 1 се изменя така:

"(1) На приравнителен изпит по българско право може да се яви чуждестранен адвокат, придобил висше юридическо образование по законодателството на държава - членка на Европейския съюз, след изискуемия по правото на тази държава срок на обучение и след придобиване на адвокатска правоспособност по правото на държава - членка на Европейския съюз."


§ 9. В чл. 19а навсякъде след думите "чуждестранният адвокат" се поставя запетая и се добавя "оказващ съдействие и защита по определен случай".


§ 10. В чл. 22, ал. 1 в текста преди т. 1 след думата "колегия" се поставя запетая и се добавя "а чуждестранният адвокат се отписва от Единния регистър на чуждестранните адвокати и от регистъра на чуждестранните адвокати към съответната адвокатска колегия".


§ 11. В чл. 52, ал. 1, изречение първо след думата "Адвокати" се поставя запетая и се добавя "чуждестранни адвокати, вписани в Единния регистър на чуждестранните адвокати".


§ 12. В чл. 57, ал. 1, изречение първо след думата "Адвокатите" се добавя "и чуждестранните адвокати, вписани в Единния регистър на чуждестранните адвокати".


§ 13. В чл. 58 в текста преди т. 1 накрая на изречение първо се добавя "и/или чуждестранни адвокати, вписани в Единния регистър на чуждестранните адвокати".


§ 14. В чл. 59 се създава ал. 4:

"(4) В случай че съдружник в адвокатско дружество е чуждестранен адвокат, вписан в Единния регистър на чуждестранните адвокати, който е съдружник във форма на съвместно упражняване на адвокатска дейност в държавата членка по произход, същият има право да използва наименованието (фирмата) й, като задължително посочва правния й статут."


§ 15. В чл. 60, ал. 2 след думата "адвокати" се добавя "и/или чуждестранни адвокати".


§ 16. В чл. 62, ал. 2 се правят следните допълнения:

1. В т. 3 след думите "на адвокатите" се добавя "съответно от регистъра на чуждестранните адвокати".

2. Създава се т. 5:

"5. документи, доказващи необходимите обстоятелства за вписване на допълнение към наименованието на адвокатското дружество в случаите по чл. 59, ал. 4."


§ 17. В чл. 76 изречение първо се изменя така: "Адвокат, чуждестранен адвокат, вписан в Единния регистър на чуждестранните адвокати, или адвокатско дружество може да сключи договор за сътрудничество с друг адвокат, чуждестранен адвокат, вписан в Единния регистър на чуждестранните адвокати, или с адвокатско дружество."


§ 18. В чл. 77, ал. 1 изречение първо се изменя така: "Адвокат, чуждестранен адвокат, вписан в Единния регистър на чуждестранните адвокати, или адвокатско дружество може да сключи писмен срочен или безсрочен договор с друг адвокат или чуждестранен адвокат, вписан в Единния регистър на чуждестранните адвокати, за постоянна работа срещу определено възнаграждение."


§ 19. В глава десета се създава раздел ІV с чл. 77а:

"Раздел ІV

Съвместна практика на чуждестранни адвокати

Чл. 77а. (1) Чуждестранните адвокати, вписани в Единния регистър на чуждестранните адвокати, могат да упражняват съвместно адвокатската професия с други чуждестранни адвокати, вписани в Единния регистър на чуждестранните адвокати, както и с адвокати, вписани в съответния адвокатски регистър, под формите на съвместно упражняване на адвокатската професия, уредени в раздели І - ІІІ.

(2) Един или повече чуждестранни адвокати от една и съща група, вписани в Единния регистър на чуждестранните адвокати, могат да упражняват адвокатската професия на територията на Република България в клон на тяхната група, учредена в друга държава - членка на Европейския съюз.

(3) Като съдружници в клона по ал. 2 могат да участват и адвокати по чл. 4, ал. 1.

(4) Регистрацията и дейността на клона по ал. 2 се извършва съответно по реда на чл. 57, 58, 60 - 75, като ограничението относно броя на адвокатите по чл. 58, изречение първо не се прилага.

(5) В случаите по ал. 2 чуждестранните адвокати, вписани в Единния регистър на чуждестранните адвокати, могат да използват наименованието на групата, в която членуват в своята държава - членка на Европейския съюз, като добавят думата "клон", правния статут на групата в държавата членка по произход, и поне едно от имената на членовете на тази група, които практикуват на територията на Република България.

(6) Освен в случаите по чл. 73, ал. 1 клонът, регистриран по ал. 2, се прекратява, когато чуждестранен адвокат бъде лишен от право да упражнява адвокатска професия по реда на чл. 133, ал. 1, т. 4 и 5, както и при отписване на чуждестранния адвокат от Единния регистър на чуждестранните адвокати."


§ 20. В чл. 78 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 се създава изречение второ: "Чуждестранният адвокат, вписан в Единния регистър на чуждестранните адвокати, членува в адвокатската колегия, в чийто регистър на чуждестранните адвокати е вписан."

2. В ал. 2 думата "регистъра" се заменя с "регистрите".


§ 21. В чл. 80 ал. 1 се изменя така:

"(1) Общото събрание се състои от адвокатите и чуждестранните адвокати, вписани в регистрите на адвокатската колегия."


§ 22. В чл. 108, ал. 4 накрая се добавя "като за избрани се обявяват кандидатите, получили най-голям брой гласове".


§ 23. В § 1 от допълнителните разпоредби се създава т. 6:

"6. "Група, в която членува адвокатът, в държавата членка по произход" е всяко образувание, което е или не е юридическо лице, учредено съгласно законите на държава - членка на Европейския съюз, в рамките на което адвокатите в тази държава съвместно и под общо наименование упражняват професионалната си дейност."


Допълнителни разпоредби

§ 24. Този закон въвежда изискванията на Директива 98/5/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 16 февруари 1998 г. относно улесняване на постоянното упражняване на адвокатската професия в държава членка, различна от държавата, в която е придобита квалификацията.

-------------------------

Законът е приет от 41-ото Народно събрание на 30 юни 2010 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание.


Промени настройката на бисквитките