Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 80 от 14.X

НАРЕДБА № Н-21 ОТ 9 СЕПТЕМВРИ 2009 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ОХРАНА И/ИЛИ КОНТРОЛ НА ОХРАНАТА ОТ СЛУЖБА "ВОЕННА ПОЛИЦИЯ"

 

НАРЕДБА № Н-21 ОТ 9 СЕПТЕМВРИ 2009 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ОХРАНА И/ИЛИ КОНТРОЛ НА ОХРАНАТА ОТ СЛУЖБА "ВОЕННА ПОЛИЦИЯ"

Издадена от Министерството на отбраната

Обн. ДВ. бр.76 от 25 Септември 2009г., отм. ДВ. бр.80 от 14 Октомври 2011г.

Отменена с параграф единствен от Наредба за отменяне на Наредба № Н-21 от 2009 г. за условията и реда за охрана и/или контрол на охраната от служба "Военна полиция" - ДВ, бр. 80 от 14 октомври 2011 г.


Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С тази наредба се уреждат условията и редът, при които служба "Военна полиция" извършва охрана и/или контролира охраната на мероприятия, обекти и лица от Министерството на отбраната (МО), на транспортни средства, с които се превозват личен състав, имущество, пари, бойна техника, въоръжение, боеприпаси и други общоопасни средства, на складове с въоръжение, боеприпаси и общоопасни средства, както и на чуждестранни военни формирования и военнослужещи, делегации и инспекции.


Чл. 2. (1) Дейността по чл. 1 се ръководи от директора на служба "Военна полиция" или определени от него длъжностни лица.

(2) Органите на служба "Военна полиция" осъществяват дейности по охрана и/или контрол на охраната въз основа на заповед на директора на службата.


Глава втора.
ОХРАНА И КОНТРОЛ НА ОХРАНАТА

Раздел I.
Организация на охраната

Чл. 3. Охраната е съвкупност от действия и мерки, осъществявани от органите на служба "Военна полиция" за предотвратяване, пресичане и защита от противозаконни посегателства на лица, обекти, имущество, въоръжение и техника на МО.


Чл. 4. (1) Служба "Военна полиция" извършва охрана за нуждите на службата или въз основа на заповед на министъра на отбраната.

(2) Охранителната дейност включва:

1. охрана на обекти и лица;

2. охрана при провеждане на мероприятия с участието на личен състав от министерството;

3. охрана при провеждане на военни учения;

4. ескорт на български и чуждестранни транспортни средства и охрана на военни железопътни ешелони, с които се превозват личен състав, имущество, пари, бойна техника, въоръжение, боеприпаси и други общоопасни средства;

5. охрана на чуждестранни военнослужещи, на чуждестранни военни формирования, делегации и инспекции на територията на Република България.

(3) Охраната се осъществява чрез наряди, патрули, кордони, контролно-пропускателни пунктове, заслони, постове и ескорт, осигуряване на периметър чрез системи за физическа защита и други дейности.

(4) При осъществяване на дейностите по ал. 2 органите на служба "Военна полиция" освен щатното си оръжие, снаряжение, помощни и специални средства могат да използват, при необходимост, преносими заграждения, озвучителни технически средства, видео- и фототехника, металотърсачи, средства за откриване на взривни вещества и други технически средства, като при осъществяване на дейностите извън територията на страната използват оръжие, снаряжение, помощни и технически средства в съответствие със сключените международни договори и споразумения, по които Република България е страна.

(5) Дейностите по охрана се организират самостоятелно и/или във взаимодействие със съответните командири (началници, ръководители), организаторите на мероприятията, органите на Министерството на вътрешните работи, Националната служба за охрана, органите на местното самоуправление и местната администрация и/или други органи и лица.


Чл. 5. При осъществяване на охранителната дейност органите на служба "Военна полиция" могат да предупреждават и да издават разпореждания до лицата, за които има достатъчно данни да се предполага, че ще извършат престъпление или нарушение на реда в МО и сигурността на личния състав.


Чл. 6. При организиране и изпълнение на охраната органите на служба "Военна полиция" извършват:

1. оценка на обстановката;

2. поставяне на задачи, свързани с подготовката за изпълнение на дейността;

3. организиране на осигуряването;

4. организиране на взаимодействието;

5. изготвяне на план, схеми и отдаване в заповед за изпълнение на задачите;

6. подготовка, инструктаж и определяне тактиката на действие на личния състав, включително и при инциденти;

7. организиране на управлението на охраната;

8. контрол по изпълнението и оказване на помощ;

9. отчет и анализ на резултатите от дейността.


Раздел II.
Дейност по контрол на охраната

Чл. 7. Органите на служба "Военна полиция" контролират охраната на мероприятия, обекти и лица от МО, на транспортни средства, с които се превозват личен състав, имущество, пари, бойна техника, въоръжение, боеприпаси и други общоопасни средства, на складове с въоръжение, боеприпаси и общоопасни средства, както и на чуждестранни военни формирования и военнослужещи, делегации и инспекции относно тяхната сигурност, защитеност и надеждност.


Чл. 8. (1) Дейността по чл. 7 се извършва от органи на служба "Военна полиция", определени от директора на служба "Военна полиция".

(2) Контролът се осъществява във взаимодействие с командирите (началниците, ръководителите) на военните формирования, обектите или други структурни звена на МО.


Чл. 9. Органите на служба "Военна полиция" контролират лицата, извършващи охрана, като извършват проверки и/или охранително обследване.


Чл. 10. (1) Проверките по чл. 9 представляват съвкупност от действия, мерки и препоръки, предназначени да осигурят ефективно изпълнение и усъвършенстване на охраната.

(2) Предмет на проверките по ал. 1 е цялостната дейност по охраната от предварителната й организация и планиране до фактическото изпълнение.

(3) Проверките по ал. 1 се извършват след уведомяване на съответните командири (началници, ръководители) от МО, организаторите на охраняваните мероприятия, отговорните длъжностни лица при превозване с транспортни средства на личен състав, имущество, пари, бойна техника, въоръжение, боеприпаси и други общоопасни средства или определени от тях длъжностни лица.

(4) За извършените проверки се изготвя доклад до директора на служба "Военна полиция" или определени от него длъжностни лица, в който се описват времето и мястото на проверката, обектът, чиято охрана е проверена, присъствалите длъжностни лица, както и установеното фактическо състояние на охраната и постигнатата чрез нея сигурност, защитеност и надеждност на охранявания обект и предложенията за подобряването им.


Чл. 11. (1) Охранителното обследване по чл. 9 е дейност на органите на служба "Военна полиция" за установяване и отстраняване на причините и условията за извършване на престъпления или други правонарушения във военните формирования и обектите на МО.

(2) При извършване на охранително обследване от органите на служба "Военна полиция" се извършва цялостно проучване на съответното военно формирование (обект) с оглед осигуряването на физическата им защита, системите за видеонаблюдение, сигнално-охранителната и известителна техника, надеждност на охраната, предотвратяване и недопускане извършването на престъпления и други правонарушения.

(3) Охранителното обследване се извършва по инициатива на органи на служба "Военна полиция" или по искане на съответните командири (началници, ръководители). Преди започване на охранителното обследване органите на служба "Военна полиция" уведомяват съответния командир (началник, ръководител) на обекта, който ще бъде обследван.

(4) Командирите (началниците, ръководителите) от МО оказват пълно съдействие на органите на служба "Военна полиция" при извършване на охранителното обследване.


Чл. 12. При извършване на охранително обследване органите на служба "Военна полиция" установяват:

1. вида на военното формирование (обекта), степента на неговата режимност;

2. вида и състоянието на прилежащите територии, сгради и населени места;

3. начина, по който е организирана охраната на военното формирование (обекта), осигуреност със сили и средства;

4. текущото състояние на организираната физическа охрана - огради, осветление, укрепване и заключване на складови райони, наличие и функциониране на сигнално-охранителна техника и други;

5. организацията на пропускателния режим - пешеходен и за транспортната и бронетанковата техника;

6. други особености на обследвания обект и организацията на охраната му.


Чл. 13. След приключване на охранителното обследване органите на служба "Военна полиция" изготвят протокол, в който се описват установените факти и обстоятелства и направените изводи и оценки. Екземпляр от протокола се изпраща на съответния командир (началник, ръководител).


Чл. 14. Органите на служба "Военна полиция" нямат право при извършване на контрол на охраната по реда на тази наредба да допускат инсцениране на инциденти или правонарушения, приближаване по прикрит начин до лицата, осъществяващи охраната, или симулиране по друг начин на извънредни ситуации.


Чл. 15. (1) Когато при извършване на дейностите по чл. 9 органите на служба "Военна полиция" установят причини и условия за престъпления или други правонарушения във военното формирование (обекта), те писмено уведомяват съответния командир (началник, ръководител) от МО.

(2) Длъжностните лица по ал. 1 вземат необходимите мерки за отстраняване на причините и условията за извършване на престъпления и/или други правонарушения, като в едномесечен срок писмено уведомят съответните органи на служба "Военна полиция".

(3) За установени нарушения по Закона за частната охранителна дейност от лица, осъществяващи охраната на военното формирование (обекта) на МО, директорът на служба "Военна полиция" или определени от него длъжностни лица уведомяват компетентните органи на Министерството на вътрешните работи.


Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази наредба:

1. "Наряд" са назначени с писмена заповед двама или повече въоръжени служители от служба "Военна полиция" с необходимото снаряжение и/или техника за изпълнение на определена дейност в кръга на законовите им правомощия.

2. "Патрул" е подвижен наряд, осъществяващ контрол за спазване на реда чрез обход по определен маршрут и оглеждане на прилежащия район (участък или обект).

3. "Група" е подвижен наряд на автомобили в състав два и повече патрула, предназначена за бързо реагиране при възникване на внезапни усложнения в оперативната обстановка или за осъществяване на контрол за спазване на реда в определен район.

4. "Кордон" е наряд, предназначен за отцепването на зона с цел недопускане на неорганизиран достъп на външни лица в нея.

5. "Пост" е наряд, предназначен за охрана на един или няколко обекта.

6. "Контролно-пропускателен пункт" е наряд за осигуряване на пропускателния режим или за ограничаване на движението на превозните средства и пешеходците в определен район/местност или обект при провеждане на мероприятия с участие на личен състав от МО.

7. "Заслон" е наряд за изпълнение на задачи по блокиране на определен район или прикриване/преграждане на отделно направление с цел недопускане влизане/излизане във/от тях на хора, животни и техника.

8. "Ескорт" е подвижен наряд на автомобили със специален режим на движение за охрана и контрол на безопасното движение и разполагането на място на лица от МО и чуждестранни военни делегации и инспекции, както и за охрана и контрол превозването на бойна техника, въоръжение, боеприпаси и други общоопасни средства.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 2. Наредбата се издава на основание чл. 31, ал. 1 във връзка с чл. 102, ал. 1, т. 3 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и отменя Наредба № Н-12 от 2007 г. за условията и реда за осъществяване на охранителна и контролна дейност от органите на служба "Военна полиция" (обн., ДВ, бр. 106 от 2007 г.; изм., бр. 77 от 2008 г.).


§ 3. Указания по прилагане на наредбата дава директорът на служба "Военна полиция".


Промени настройката на бисквитките