Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 67 от 21.VIII

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 7 ОТ 2003 Г. ЗА НОРМИ ЗА ДОПУСТИМИ ЕМИСИИ НА ЛЕТЛИВИ ОРГАНИЧНИ СЪЕДИНЕНИЯ, ИЗПУСКАНИ В АТМОСФЕРНИЯ ВЪЗДУХ В РЕЗУЛТАТ НА УПОТРЕБАТА НА РАЗТВОРИТЕЛИ В ОПРЕДЕЛЕНИ ИНСТАЛАЦИИ (ДВ, БР. 96 ОТ 2003 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 7 ОТ 2003 Г. ЗА НОРМИ ЗА ДОПУСТИМИ ЕМИСИИ НА ЛЕТЛИВИ ОРГАНИЧНИ СЪЕДИНЕНИЯ, ИЗПУСКАНИ В АТМОСФЕРНИЯ ВЪЗДУХ В РЕЗУЛТАТ НА УПОТРЕБАТА НА РАЗТВОРИТЕЛИ В ОПРЕДЕЛЕНИ ИНСТАЛАЦИИ (ДВ, БР. 96 ОТ 2003 Г.)

В сила от 21.08.2009 г.
Издадена от Министерството на околната среда и водите, Министерството на икономиката и енергетиката, Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на здравеопазването

Обн. ДВ. бр.67 от 21 Август 2009г.

§ 1. В чл. 6 се правят следните изменения:

1. В ал. 3 след думите "с решение на КО" се добавят думите "по образец съгласно приложение № 5 за инсталациите, които не попадат в обхвата на приложение № 4 от ЗООС".

2. В ал. 4 след думите "с решение на КО" се добавят думите "по образец съгласно приложение № 6 за инсталациите, които не попадат в обхвата на Приложение № 4 от ЗООС".


§ 2. В чл. 7, ал. 1 след думите "с решение на КО" се добавя "по образец съгласно приложение № 7 за инсталациите, които не попадат в обхвата на приложение № 4 от ЗООС".


§ 3. В чл. 10, ал. 1 текстът "в съответствие с Наредбата за реда и начина за класифициране, опаковане и етикетиране на съществуващи и нови химични вещества, препарати и продукти (ДВ, бр. 5 от 2003)" се заменя с "в съответствие с Наредбата за реда и начина на класифициране, опаковане и етикетиране на химични вещества и препарати (загл. изм. - ДВ, бр. 66 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.)".


§ 4. В чл. 20 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "приложение № 5" се заменят с "приложение № 8".

2. Алинея 4 се отменя.

3. Алинея 5 се изменя така:

"(5) За действащи инсталации ПУР включват и подходящи мерки за постигане на съответните НДЕ, вкл. ННЕ и/или НОЕ в установените за целта срокове, доклад за изпълнението на тези мерки през предходната година и актуални мерки за изпълнение през настоящата година."

4. Алинея 7 се изменя така:

"(7) Всеки ПУР се представя ежегодно и се утвърждава с решение на КО по образец съгласно приложение № 9. "

5. Създават се ал. 8 и 9:

"(8) Операторите на инсталации, включително и тези с издадено КР, извършващи дейности с употреба на разтворители от категориите съгласно приложение № 1, при които няма превишаване на установените за тях долни ПСКР, съгласно приложение № 2, изготвят и декларират ежегодно пред РИОСВ информация за консумацията и количеството вложени разтворители съгласно т. 3.1 на приложение № 8, вкл., с годишните доклади по чл. 125, т. 5 ЗООС, а за инсталациите, за които предстои въвеждане в експлоатация, и инсталациите по чл. 21, ал. 2 представят информация за консумацията на разтворители съгласно проектната мощност - преди датата на въвеждането им в експлоатация, вкл. със заявленията за издаване на КР.

(9) Когато с ежегодния ПУР бъде констатирано нарушение на разпоредбите на наредбата, за дата на извършване на административното нарушение се счита датата на постъпването на ПУР в РИОСВ."


§ 5. В чл. 21 ал. 2 се изменя така:

"(2) При съществена промяна на инсталация, за която е издадено КР, се прилага чл. 20, ал. 8."


§ 6. Създава се чл. 28а:

"Чл. 28а. (1) Забранява се употребата на ЛОС по чл. 10, ал. 1, т. 1, с изключение на случаите по ал. 2.

(2) В случаите, когато замяната на ЛОС по чл. 10, ал. 1, т. 1 не е възможна, поради липса на икономически и технически достъпен заместител на посочените вещества, употребата им в тези инсталации може да бъде продължена само след получаване на разрешение от министъра на околната среда и водите, при условие че се докаже отсъствието на риск за човешкото здраве и за околната среда, спазват се изискванията на наредбата и се използва НДНТ.

(3) За операторите на инсталации от обхвата на приложение № 4 от ЗООС употребата на веществата по чл. 10, ал. 1, т. 1 се разрешава в условията на комплексно разрешително, издавано по реда на глава седма, раздел II на ЗООС.

(4) За издаване на разрешение по ал. 2 операторите подават до министъра на околната среда и водите заявление на хартиен и електронен носител по образец съгласно приложение № 10.

(5) Към заявлението по ал. 4 се прилагат:

1. утвърден ПУР за предходната година с приложени протоколи от анализи като доказателство за съответствие на инсталацията с изискванията на наредбата;

2. оценка на инсталацията за използвана НДНТ;

3. актуални протоколи от анализи на работната среда;

4. становище от съответната РИОСВ след извършена проверка за доказване съответствието на документите по т. 1, 2 и 3;

5. документ за платена такса.

(6) В 14-дневен срок от получаване на документите по ал. 4 и 5 компетентният орган по ал. 2 или оправомощено от него длъжностно лице уведомява заявителя за допуснати неточности и непълноти в тях. Заявителят е длъжен да ги отстрани в 30-дневен срок от получаване на съобщението.

(7) Разрешението се издава по образец съгласно приложение № 11 в 30-дневен срок от датата на подаване на заявлението или от отстраняване на недостатъците по реда на ал. 6.

(8) Разрешението е валидно в срок до появата на икономически и технически достъпен заместител на посочените вещества.

(9) Министърът на околната среда и водите с мотивирано решение отказва издаването на разрешението, когато операторът не е представил необходимите документи по ал. 5 и 6 или представените документи доказват несъответствие с изискванията на наредбата или други нормативни актове.

(10) Разрешението се изпраща на заявителя в 3-дневен срок от издаването му."


§ 7. Член 31 се изменя така:

"Чл. 31. (1) Министерството на околната среда и водите изпраща доклад до Европейската комисия (ЕК) с резултатите от прилагането на тази наредба през интервал от три години. Докладът се изготвя въз основата на въпросник или структурен документ, изготвен от ЕК.

(2) Докладите по ал. 1 се изготвят не по-късно от 9 месеца от края на обхванатия в тях тригодишен период.

(3) Достъпът до докладите се осъществява по реда на ЗООС.

(4) Докладите задължително включват необходимата достоверна и представителна информация и данни, доказващи изпълнението на установените в глава втора изисквания."


§ 8. В § 1, т. 24 думите "но без да включват окончателно депониране" се заменят с "но без да включват окончателно обезвреждане".


§ 9. Създава се § 1а към допълнителните разпоредби със следното съдържание:

"§ 1а. Наредбата въвежда изискванията на Директива 1999/13/ЕО на Съвета на ЕО от 11 март 1999 г. за ограничаване на емисиите на летливи органични съединения, дължащи се на употребата на органични разтворители в определени дейности и инсталации."


§ 10. В § 12 думите "летливите" се заменят с думите "ЛОС".


§ 11. Параграф 13 се изменя така:

"§ 13. Употребата на ЛОС по чл. 10, ал. 1, т. 2 в инсталации, попадащи в обхвата на тази наредба, се забранява, с изключение на случаите, в които липсват технически и икономически достъпни, по-малко вредни вещества и препарати, за което преценка се извършва от КО съгласно чл. 20, ал. 7."


§ 12. Параграф 15 се отменя.


§ 13. Към преходните и заключителните разпоредби се създава § 18 със следното съдържание:

"§ 18. За дата на първия доклад по чл. 31, ал. 1 се приема 30.09.2008 г."


§ 14. В приложение № 2 към чл. 2, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В заглавието думите "ал. 1" се заменят с думите "ал. 2".

2. В т. 8, колона 7, забележка 4 след думите "корабостроене, боядисване на самолети" се добавят думите "и други подобни".

3. В т. 11, колона 7, забележка 2 думите "чл. 11, ал. 1" се заменят с "чл. 10, ал. 1, т. 2".


§ 15. В заглавието на приложение № 3 думите "ал. 1" се заменят с думите "ал. 2".


§ 16. В приложение № 4, т. 4.3 се правят следните изменения:

1. В буква "б" думите "табл. 2" се заменят с "табл. 4".

2. В табл. 4 думите "намотъчни проводници" се заменят с "рулони".

3. Навсякъде в текста на буква "в" думите "стойността на неорганизираните емисии" се заменят с "норми за неорганизирани емисии".


§ 17. Досегашното приложение № 5 към чл. 20, ал. 1 става приложение № 8 към чл. 20, ал. 1, като в т. 4.1, буква "а" цифрата "3" в думите "приложение № 3" се заменя с "4".


§ 18. Създава се приложение № 5 към чл. 6, ал. 3:

"Приложение № 5 към чл. 6, ал. 3


МИНИСТЕРСТВО НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ
РЕГИОНАЛНА ИНСПЕКЦИЯ ПО ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ - ………………………..
 
РЕШЕНИЕ
№.....................
гр. ......................................... г.
 
На основание чл. 7, т. 3 от Правилника за устройството и дейността на регионалните инспекции по околната среда и водите (ДВ, бр. 65 от 2004 г.) и чл. 19, ал. 2 от Закона за чистотата на атмосферния въздух във връзка с чл. 6, ал. 3 и § 1, т. 5 от ДР на Наредба № 7 от 21.10.2003 г. за норми за допустими емисии на летливи органични съединения, изпускани в атмосферния въздух в резултат на употребата на разтворители в определени инсталации (ДВ, бр. 96 от 2003 г.)
 
УТВЪРЖДАВАМ:
Схема за намаляване на емисиите на летливи органични съединения от дейността на ...............................................................................................................................................................................................................
(наименование на оператора на инсталацията, ЕИК или БУЛСТАТ)
представлявано от ......................................................................................................................................................................................................................................................................
(трите имена)
л. карта № ........................................, изд. на .................................................... от ............................................
Схемата е представена в РИОСВ - ………….., с писмо вх.№..................../....................
 

ДИРЕКТОР НА РИОСВ - ......................:

(.............................)

"


§ 19. Създава се приложение № 6 към чл. 6, ал. 4:

"Приложение № 6 към чл. 6, ал. 4



МИНИСТЕРСТВО НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ
РЕГИОНАЛНА ИНСПЕКЦИЯ ПО ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ - ………………………..
 
РЕШЕНИЕ
№.....................
гр. ......................................... г.
 
На основание чл. 5, ал. 2 и чл. 6, ал. 4 от Наредба № 7 от 21.10.2003 г. за норми за допустими емисии на летливи органични съединения, изпускани в атмосферния въздух в резултат на употребата на разтворители в определени инсталации (наредбата) (ДВ, бр. 96 от 2003 г.) във връзка с чл. 19, ал. 2 от Закона за чистотата на атмосферния въздух и чл. 7, т. 3 от Правилника за устройството и дейността на регионалните инспекции по околната среда и водите (ДВ, бр. 65 от 2004 г.) и след като се запознах с настоящата административна преписка,
РЕШИХ:
Освобождавам от задължението за спазване на нормите от наредбата и определям норма на обща емисия (НОЕ) ......................................................................................................................................................................................
за ..................................................................................................................................................................................................................................................................................................
(наименование на оператора на инсталацията, ЕИК или БУЛСТАТ)
представлявано от ......................................................................................................................................................................................................................................................................................
(трите имена)
л. карта №......................................., изд. на .......................................... от ...............................................................................................................................................................................
Решението се основава на следните мотиви: ...........................................................................................................................................................................................................................................................
(описва се фактическата обстановка - конкретните обстоятелства, които се съдържат в административната преписка и въз основа на които се прави изводът за взетото решение)
При промяна в статута на инсталацията (промяна на собственост, съществена промяна в условията на експлоатация на инсталацията, значително увеличаване на риска за човешкото здраве и околната среда и др.) операторът следва незабавно да уведоми РИОСВ за преразглеждане на настоящото решение.
При промяна на най-добрите налични техники (НДНТ) настоящото решение се преразглежда.
Настоящото решение е съгласувано с Министерството на околната среда и водите с писмо с вх. №……… съгласно чл. 9, ал. 2 от наредбата.

ДИРЕКТОР НА РИОСВ - ......................:

(.............................)

"


§ 20. Създава се приложение № 7 към чл. 7, ал. 1:

"Приложение № 7 към чл. 7, ал. 1


МИНИСТЕРСТВО НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ
РЕГИОНАЛНА ИНСПЕКЦИЯ ПО ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ - ………………………..
 
РЕШЕНИЕ
№.....................
гр. ......................................... г.
 
На основание чл. 7, ал. 1 от Наредба № 7 от 21.10.2003 г. за норми за допустими емисии на летливи органични съединения, изпускани в атмосферния въздух в резултат на употребата на разтворители в определени инсталации (наредбата) (ДВ, бр. 96 от 2003 г.) във връзка с чл. 19, ал. 2 от Закона за чистотата на атмосферния въздух и чл. 7, т. 3 от Правилника за устройството и дейността на регионалните инспекции по околната среда и водите (ДВ, бр. 65 от 2004 г.) и след като се запознах с настоящата административна преписка,
РЕШИХ:
Освобождавам от задължението за спазване на нормите за неорганизирани емисии (ННЕ) от наредбата и определям ННЕ ...............................................................................................................................................................................
за .......................................................................................................................................................................................................................................................................................................
(наименование на оператора на инсталацията, ЕИК или БУЛСТАТ)
представлявано от .....................................................................................................................................................................................................................................................................................
(трите имена)
л. карта №......................................., изд. на ........................................... от ...............................................................................................................................................................................
Решението се основава на следните мотиви: ...........................................................................................................................................................................................................................................................
(описва се фактическата обстановка - конкретните обстоятелства, които се съдържат в административната преписка и въз основа на които се прави изводът за взетото решение)
При промяна в статута на инсталацията (промяна на собственост, съществена промяна в условията на експлоатация на инсталацията, значително увеличаване на риска за човешкото здраве и околната среда и др.) операторът следва незабавно да уведоми РИОСВ за преразглеждане на настоящото решение.
При промяна на най-добрите налични техники (НДНТ) настоящото решение се преразглежда.
Настоящото решение е съгласувано с Министерството на околната среда и водите с писмо с вх. №……… съгласно чл. 9, ал. 2 от наредбата.

ДИРЕКТОР НА РИОСВ - ......................:

(.............................)

"


§ 21. Създава се приложение № 9 към чл. 20, ал. 7:

"Приложение № 9 към чл. 20, ал. 7


МИНИСТЕРСТВО НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ
РЕГИОНАЛНА ИНСПЕКЦИЯ ПО ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ - ………………………..
 
РЕШЕНИЕ
№ .....................
гр. ......................................... г.
 
На основание чл. 20, ал. 7 от Наредба № 7 от 21.10.2003 г. за норми за допустими емисии на летливи органични съединения, изпускани в атмосферния въздух в резултат на употребата на разтворители в определени инсталации (ДВ, бр. 96 от 2003 г.)
РЕШИХ:
Утвърждавам План за управление на разтворителите (ПУР) на....................................................................................................................................................................................................................................
.....................................................................................................................................................................,
(наименование на оператора на инсталацията (вид дейност по Наредба №7), ЕИК или БУЛСТАТ)
представлявано от ......................................................................................................................................................................................................................................................................................
(трите имена)
л. карта №......................................., изд. на ........................................... от ...............................................................................................................................................................................
Решението се основава на следните мотиви: ................ (описва се фактическата обстановка - конкретните обстоятелства, които се съдържат в административната преписка и въз основа на които се прави изводът за взетото решение, включително и намерението за утвърждаване на норми за общи емисии по чл. 6, ал. 4 или норми за неорганизирани емисии по чл. 7, ал. 1 от Наредба № 7 от 21.10.2003 г. за норми за допустими емисии на летливи органични съединения, изпускани в атмосферния въздух в резултат на употребата на разтворители в определени инсталации)

ДИРЕКТОР НА РИОСВ - ......................:

(.............................)

"


§ 22. Създава се приложение № 10 към чл. 28а, ал. 4:

"Приложение № 10 към чл. 28а, ал. 4


До .......................................................................................................................................................................................................................................................................................................

 
ЗАЯВЛЕНИЕ
за издаване на разрешение за употреба на ………………. по чл. 28а, ал. 2 от Наредба № 7 от 21 октомври 2003 г. за норми за допустими емисии на летливи органични съединения (ЛОС), изпускани в атмосферния въздух в резултат на употребата на разтворители в определени инсталации
..........................................................................................................................................................................................................................................................................................................
(наименование, име, адрес, Булстат, ЕИК - Единен идентификационен код по Закона за търговския регистър (ДВ, бр. 34 от 2006 г.), ЕГН, телефон на лицето, стопанисващо обекта, местонахождение и точен адрес на обекта)
На основание чл. 28а от горепосочената наредба................................................................................................................................................................................................................................................
..........................................................................................................................................................................................................................................................................................................
(точно наименование на инсталацията)
с настоящото заявявам необходимостта от употреба на ……………… ЛОС по чл. 10, ал. 1, т. 1 от Наредба № 7 от 21 октомври 2003 г. за норми за допустими емисии на летливи органични съединения, изпускани в атмосферния въздух в резултат на употребата на разтворители в определени инсталации.
Приложения: 1. Становище на РИОСВ - ……………….№………………………………... г.
2. Утвърден План за управление на разтворителите с приложени протоколи от анализи за доказване на съответствие с изискванията на наредбата
3. Оценка на инсталацията за използвана НДНТ
4. Актуални протоколи от анализи на работната среда
 

ПОДПИС: …………………..

(печат)

 

"


§ 23. Създава се приложение № 11 към чл. 28а, ал. 7:

"Приложение № 11 към чл. 28а, ал. 7



МИНИСТЕРСТВО НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ
РАЗРЕШЕНИЕ
№.....................
гр. ....................…..................... г.
 
На основание чл. 28а, ал. 2 от Наредба № 7 от 21.10.2003 г. за норми за допустими емисии на летливи органични съединения, изпускани в атмосферния въздух в резултат на употребата на разтворители в определени инсталации и във връзка със:
1. Постъпило заявление съгласно чл. 28а, ал. 4 от Наредба № 7 от 21.10.2003 г. за норми за допустими емисии на летливи органични съединения, изпускани в атмосферния въздух в резултат на употребата на разтворители в определени инсталации №…………/дата…………., заявител
2. Становище на РИОСВ - ………../дата………………………………………………….
3. Утвърден ПУР за ……………г.
4. Оценка на инсталацията за използвана НДНТ
5. Актуални протоколи от анализи на работната среда
РЕШИХ:
Разрешавам употребата на ……………………….. (посочва се веществото - химически състав и търговско наименование) на
............................................................................................................................................................................................................................................................................................................
(наименование на оператора на инсталацията (вид дейност по Наредба № 7), ЕИК или БУЛСТАТ)
представлявано от ........................................................................................................................................................................................................................................................................................
(трите имена)
л. карта №......................................., изд. на ........................................... от ...............................................................................................................................................................................
Решението се основава на следните мотиви: .............................................................................................................................................................................................................................................................
(описва се фактическата обстановка - конкретните обстоятелства, които се съдържат в административната преписка и въз основа на които се прави изводът за взетото решение)
Разрешението е валидно в срок до откриване на икономически и технически целесъобразен заместител на посочените вещества, за което операторът е длъжен да уведоми компетентния по издаване на това разрешение орган.
Разрешението може да бъде обжалвано по реда на Административнопроцесуалния кодекс в 14-дневен срок от съобщаването му.
Министър:
 

"


Допълнителни разпоредби

§ 24. Навсякъде в наредбата:

1. Думите "Закона за опазване чистотата на атмосферния въздух" се заменят със думите "Закон за чистотата на атмосферния въздух".

2. Думите "министър на промишлеността", "Министерство на промишлеността" се заменят съответно с "министър на икономиката и енергетиката", "Министерство на икономиката и енергетиката".

3. Думите "министър на териториалното развитие и благоустройството" се заменят с "министър на регионалното развитие и благоустройството".


Заключителни разпоредби

§ 25. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".


Промени настройката на бисквитките