Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 43 от 9.VI

МЕМОРАНДУМ ЗА РАЗБИРАТЕЛСТВО МЕЖДУ МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И МИНИСТЕРСТВОТО НА НАЦИОНАЛНАТА ОТБРАНА НА РЕПУБЛИКА ЛИТВА ОТНОСНО СЪТРУДНИЧЕСТВО В ОБЛАСТТА НА ОТБРАНАТА И ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ (Одобрен с Решение № 201 от

 

МЕМОРАНДУМ ЗА РАЗБИРАТЕЛСТВО МЕЖДУ МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И МИНИСТЕРСТВОТО НА НАЦИОНАЛНАТА ОТБРАНА НА РЕПУБЛИКА ЛИТВА ОТНОСНО СЪТРУДНИЧЕСТВО В ОБЛАСТТА НА ОТБРАНАТА И ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ

(Одобрен с Решение № 201 от 27 март 2009 г. на Министерския съвет. В сила от 18 май 2009 г.)

Издаден от Министерството на отбраната

Обн. ДВ. бр.43 от 9 Юни 2009г.

Министерството на отбраната на Република България и Министерството на националната отбрана на Република Литва, наричани по-долу "страните",

като вземат предвид разпоредбите на Северноатлантическия договор от 4 април 1949 г.;

като вземат предвид Споразумението между страните по Северноатлантическия договор относно статута на техните въоръжени сили (NATO SOFA), подписано в Лондон на 19 юни 1951 г.;

като вземат предвид Договора за Европейския съюз и допринасяйки за развитието на Политиката за сигурност и отбрана на ЕС;

като изразяват желание за допълване и укрепване на сътрудничеството в области от взаимен интерес;

се споразумяха за следното:


Цел и обхват

Член 1

1. Този меморандум за разбирателство (наричан по-долу "МзР") установява рамката за сътрудничество по отбранителни и военни въпроси между страните в области от взаимен интерес.

2. Страните си сътрудничат, като изпълняват задълженията си, посочени в този МзР, на основата на равнопоставеност и взаимна изгода.

3. Страните прилагат разпоредбите на този МзР в съответствие с националните си законодателства и международното право.


Области на сътрудничество

Член 2

1. Страните осъществяват сътрудничество в следните области:

- международна сигурност и отбранителна политика;

- демократичен контрол върху въоръжените сили;

- разработване на комуникационни и информационни системи;

- въпроси, свързани с международни операции;

- обмен на информация;

- обмен на опит за функционирането на военните единици;

- обучение и образование на военния персонал;

- военна наука;

- военно право;

- рехабилитация и отдих, културни и спортни дейности;

- други области от взаимен интерес.

2. В рамките на този МзР страните или упълномощени техни представители могат да подписват допълнителни договорености за уреждането на конкретни въпроси, свързани с посочените в параграф 1 области на сътрудничество или други области от взаимен интерес.

3. При необходимост страните могат да подписват годишни планове за сътрудничество въз основа на принципите на този МзР с цел неговото изпълнение.


Форми на сътрудничество

Член 3

1. Страните осъществяват сътрудничеството в следните форми:

- официални посещения на министрите на отбраната и началниците на отбраната, както и на други официални представители на страните;

- обмяна на опит на експертно ниво;

- военни консултации, конференции и семинари;

- обучение, специализация и подготовка на военен и цивилен персонал;

- обмяна на информация и документация по взаимно съгласие;

- участие на военни наблюдатели в национални и международни учения, дейности, организирани от страните или от международни организации.

2. В рамките на този МзР страните или упълномощени техни представители могат да подписват допълнителни договорености относно други форми на сътрудничество и осъществяването на конкретни програми или инициативи.


Защита на класифицираната информация

Член 4

1. Цялата класифицирана информация или материали, обменени или създадени във връзка с този МзР, се използват, предават, съхраняват или обработват и защитават в съответствие с прилаганите национални нормативни разпоредби на страните.

2. Всяка от страните предприема всички законоустановени действия в рамките на своите правомощия, за да гарантира, че информацията, предоставена или създадена съгласно настоящия МзР, е защитена от разкриване, освен с предварителното писмено съгласие на другата страна за такова разкриване.


Финансови разпоредби

Член 5

1. Страните се договарят да поемат изцяло собствените си разходи, свързани със сътрудничеството, освен ако не се споразумеят друго.

2. За поделянето на разходите за официални делегации, водени от министрите на отбраната или началниците на отбраната, Страните се договарят предварително.

3. Финансови въпроси, свързани с конкретни проекти и дейности, могат да бъдат уредени по-детайлно с допълнителни договорености.


Изменение и допълнение

Член 6

Този МзР може да бъде изменян и допълван по всяко време по взаимно съгласие в писмена форма от страните. Договорените изменения и допълнения са неразделна част от меморандума.


Уреждане на спорове

Член 7

Всички спорове относно тълкуването или прилагането на този МзР се решават чрез консултации между страните.


Заключителни разпоредби

Член 8

1. Този меморандум влиза в сила от датата на подписването му.

2. Действието на този МзР продължава за неопределен срок освен в случай, че една от страните в писмена форма уведоми другата за намерението си да го прекрати, в срок не по-кратък от 6 месеца преди прекратяването му.

3. В случай на прекратяване на МзР разпоредбите на чл. 4 (Защита на класифицираната информация), чл. 5 (Финансови разпоредби) и чл. 7 (Уреждане на спорове) остават в сила до уреждането на всички неуредени плащания и претенции.

4. От датата на влизането си в сила меморандумът заменя Споразумението за сътрудничество между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на националната отбрана на Република Литва, подписано в София на 12 октомври 2000 г.

Подписано в Брюксел на 18 май 2009 г. в два оригинални екземпляра на английски език.


Промени настройката на бисквитките