Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 14 от 20.II

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 3 ОТ 2004 Г. ЗА ВОДЕНЕ И СЪХРАНЯВАНЕ НА РЕГИСТРИТЕ ОТ АДВОКАТСКИТЕ СЪВЕТИ (ДВ, БР. 107 ОТ 2004 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 3 ОТ 2004 Г. ЗА ВОДЕНЕ И СЪХРАНЯВАНЕ НА РЕГИСТРИТЕ ОТ АДВОКАТСКИТЕ СЪВЕТИ (ДВ, БР. 107 ОТ 2004 Г.)

Издадена от Висшия адвокатски съвет

Обн. ДВ. бр.14 от 20 Февруари 2009г.

§ 1. В чл. 1, ал. 2 след думите "регистърът по ал. 1, т. 6" се добавят думите "от адвокатските съвети и".


§ 2. В чл. 9 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1, т. 2, буква "б" след думата "дружество" се добавя текстът "като при участие на чуждестранни адвокати от държава - членка на Европейския съюз, вписани по реда на раздел VI, се отбелязва и наименованието (фирмата) на групата, в която членуват в своята държава членка по произход по смисъла на чл. 12, ал. 1 от Директива 98/5/ЕО, ако това е предвидено в учредителния договор и не противоречи на изискването на чл. 59 от Закона за адвокатурата."

2. В ал. 1, т. 5 накрая след думите "членове на дружеството" се добавят думите "(адвокати, вписани по реда на раздел I, и/или чуждестранни адвокати, вписани по реда на раздел VI)".

3. Създава се нова т. 3 със следното съдържание:

"3. писмени доказателства с превод на български език за правния статут на групата в държавата членка по произход, в която членува съдружник - чуждестранен адвокат, или съдружник - адвокатско дружество, ако в учредителния договор е предвидено в наименованието да се използва и наименованието (фирмата) на тази група по смисъла на чл. 12 от Директива 98/5/ЕО;".

4. Досегашната т. 3 става т. 4.


§ 3. В чл. 12 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1, т. 2, буква "б" след думата "съдружие" се добавя текстът "като при участие на чуждестранни адвокати от държава - членка на Европейския съюз, вписани по реда на раздел VI, се отбелязва наименованието (фирмата) на групата, в която членуват в своята държава членка по произход по смисъла на чл. 12, ал. 1 от Директива 98/5/ЕО, ако това е предвидено в договора за съдружие".

2. В ал. 1, т. 5 след думата "адвокатите" се добавят думите "чуждестранните адвокати".

3. В ал. 2 се създава нова т. 3:

"3. писмени доказателства с превод на български език за правния статут на групата в държавата членка по произход, в която членува съдружник - чуждестранен адвокат, или съдружник - адвокатско дружество, ако в договора за съдружие е предвидено в наименованието да се използва наименованието (фирмата) на тази група по смисъла на чл. 12 от Директива 98/5/ЕО;".

4. Досегашната т. 3 става т. 4.


§ 4. В чл. 21 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1, т. 4 накрая след думата "езици" се добавят запетая и думите "наименованието (фирмата) на групата по смисъла на чл. 12 от Директива 98/5/ЕО, в която членува в държавата членка по произход."

2. В ал. 2 се създава нова т. 4:

"4. писмени доказателства с превод на български език за правния статут на групата по смисъла на чл. 12 от Директива 98/5/ЕО в държавата членка по произход, в която чуждестранният адвокат членува, ако в поле "Допълнителна информация" по ал. 1, т. 4 е посочил това обстоятелство;".

3. Досегашната т. 4 става т. 5.


§ 5. Създава се чл. 23а:

"Чл. 23а. (1) Вписаните от Висшия адвокатски съвет в регистъра на чуждестранните адвокати обстоятелства подлежат на вписване в регистрите на чуждестранните адвокати, които се водят от адвокатските съвети.

(2) Вписването се извършва служебно чрез пренасяне на информацията от пазителя на регистрите от регистъра на чуждестранните адвокати при Висшия адвокатски съвет в регистъра на чуждестранните адвокати при съответния адвокатски съвет.

(3) За всеки отделен чуждестранен адвокат вписването на обстоятелствата по реда на ал. 1 и 2 се прави в регистъра на чуждестранните адвокати при адвокатския съвет на колегията, в която е вписан посоченият български адвокат по чл. 14 от Закона за адвокатурата."


§ 6. В § 6 думите "чл. 8, ал. 2," се заменят с "чл. 121, ал. 1 във връзка с", а след думите "чл. 148" се добавят думите "ал. 1".


Преходни разпоредби

§ 7. (1) Регистрите по чл. 23а се създават от Висшия адвокатски съвет в тримесечен срок от влизане в сила на тази наредба. В същия срок Висшият адвокатски съвет вписва в тях чуждестранните адвокати, които до изтичането му са вписани в регистъра по раздел VI, включително и тези, които са вписани преди изменението на наредбата.

(2) В срока по ал. 1 всеки чуждестранен адвокат, вписан в регистъра по раздел VI преди изменението на наредбата, може да заяви за допълнително вписване наименованието (фирмата) на групата по смисъла на чл. 12 от Директива 98/5/ЕО, в която членува в държавата членка по произход в поле "Допълнителна информация" по чл. 21, ал. 1, т. 4 от наредбата.


Заключителни разпоредби

§ 8. Наредбата е приета от Висшия адвокатски съвет на 30 януари 2009 г. и се издава на основание чл. 121, ал. 1 във връзка с чл. 147 и чл. 148, ал. 1 от Закона за адвокатурата.


Промени настройката на бисквитките